@halusia@ Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 25 Października 2011 Wczorajszy urobek No no... widzę że nadrabiasz Zbójaszku.... piękne ''urobek'' Ja ostatnio bardzo namęczyłam się przy nadziewaniu Kabanosów... cholerka... jelita które zakupiłam aż (90m) to chyba najmniejszy kaliber.... ale się wtopiłam :shock: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 25 Października 2011 Wczorajszy urobek Bardzo ładnie :clap: ,ślinka kapie :thumbsup: ,muszę też zrobić parę kilo bo już dawno nic nie robiłem :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 26 Października 2011 :clap: Widać Zbójaszku, że przerwa w dymieniu zaowocowała ładnym wyrobem :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 29 Października 2011 Kabanosy po podsuszeniu są w lodówce, jutro część do zamrażarki :wink: Chyba już wczoraj mogłem je z kija zdjąć Jakieś takie coraz smaczniejsze wychodzą :rolleyes: kminku do farszu zapodałem aż miło :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 29 Października 2011 Zbój Madej, Ładne ładne a kminek w kabanosach to podstawa :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 29 Października 2011 kminek w kabanosach to podstawa :thumbsup:Jakby mi nie szkodził na... to więcej bym go dodawał, kabanosy z 16-tki, kminku poczwórna porcja Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 29 Października 2011 akieś takie coraz smaczniejsze wychodzą :rolleyes: Toż się wcale nie dziwię :shock: kminku do farszu zapodałem aż miło :lol: To 'je' to... :clap: :thumbsup: :clap: Uwielbiammm Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 29 Października 2011 Jakby mi nie szkodził na... to więcej bym go dodawał, kabanosy z 16-tki, kminku poczwórna porcjaTo ile tego kminku dajesz? Osobiście uwielbiam tę przyprawe w kiełbasach i nie tylko. Nawet do ziemniaków daję; łyżeczkę na osobę :grin: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 29 Października 2011 To ile tego kminku dajesz?Mam poważone i zapisane przyprawy na 2.5 kg kabanosów, w zaokrągleniu jest to 3.5 g kminku, więc odważam 3.5g i dodaję jeszcze trochę, tak na oko, myślę, że wszystkiego może być 4-4.5 g, może więcej :rolleyes: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 30 Października 2011 Zbój Madej, Czy dodajesz suchy chleb lub bułkę tarta. Jeżeli tak czy nie powoduje szybkiego psucia się lub innych niespodzianek. Zastanawiam się po jaka ch...rę dodawać chleb do kiełbasy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 30 Października 2011 Zbój Madej, Czy dodajesz suchy chleb lub bułkę tarta. :shock: :shock: A gdzie Ty to wyczytałeś :question: :question: :question: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 18 Listopada 2011 Żywiecka :grin: Zapomniałem zrobić dziś fotkę po wczorajszym wędzeniu, ale wygląd na razie ma ładny, teraz powtórne wędzenia. Myśliwska Wędzono-podpiekana wczoraj, dziś siedzi w Borniaku razem z Żywiecką, drugi etap wędzenia. Żywiecką o Myśliwską robię pierwszy raz, wcześniej jakoś nie było kiedy zrobić Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 18 Listopada 2011 Żywiecką o Myśliwską robię pierwszy raz, :clap: Zbójaszku Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad768 Opublikowano 18 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 18 Listopada 2011 A ja juz wedzilem swoja pierwsza kielbaske , wiem ze nie robi to na was zadnego wrazenia ale patrzac na te piekne zdjecia to slinianki mi tak pracuja ze zaraz sie chyba utopie.Piekne kielbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 19 Listopada 2011 Przekroiłem dziś na spróbunek Żywiecką, jest po wędzeniu na gorąco i parzeniu i wczoraj w ciepłym dymie 5 godz. dziś pozostałe sztuki wraz z Myśliwską będą wędzone ciepłym dymem jakieś 6-7 godz. Pierwsza moja Żywiecka, ale smaczniasta :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 19 Listopada 2011 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: oj wielka :thumbsup: :thumbsup: i :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 19 Listopada 2011 Pierwsza moja Żywiecka, ale smaczniasta :thumbsup: :pycha: I tak wygląda Zbójaszku... :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 20 Listopada 2011 Żywiecka i Myśliwska po wędzeniu gorącym dymem, żywiecka parzona, myśliwska podpiekana, obydwie kiełbasy wędzone ciepłym dymem 11 godz. teraz podsuszanie w spiżarni :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 20 Listopada 2011 Pięknie wyglądają i na pewno tak samo smakują :thumbsup: :clap: . Do myśliwskiej to już parę razy się składałem. Niezły doping Zbójaszku mi dałeś :grin: :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 20 Listopada 2011 Niezły doping Zbójaszku mi dałeś .A ja się podpisuje. Z taką różnicą ,że ja muszę wreście się zebrać :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 20 Listopada 2011 na pewno tak samo smakująPo pierwszym wędzeniu próbowałem i jest bardzo dobra, teraz na razie nie próbuję niech cały proces dobiegnie końca tak jak 16-tka przewiduje Jak zacznę próbować to nie doczeka końca podsuszania :blush: :lol: Do myśliwskiej to już parę razy się składałemja muszę wreście się zebrać :wink:Śmiało róbcie , prosta w wykonaniu, tyle, że długo się wędzi :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 20 Listopada 2011 Jak zacznę próbować to nie doczeka końca podsuszania . Trzeba próbować,bo ktoś musi to robić :grin: . Pozdrawiam :clap: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 20 Listopada 2011 Trzeba próbować,bo ktoś musi to robić :grin:Trzeba trzeba, ale nie za często :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 24 Listopada 2011 Po czterech dniach podsuszania, Żywiecka wisi jeszcze do jutra, a Myśliwska do Soboty, w smaku są bardzo dobre :thumbsup: :thumbsup: Temp. w spiżarni 6-9 st.C Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zrobiłem ojcu kiełbasę drobiową, miała być parzona https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172551#172551 ,ale pomyślałem coby ją tak na próbę podwędzić :grin: pierś z kurczaka - 1.1 kg wp III - o.3 kg sól do drobiu - 16g/kg p-sól do wp III - 17g/kg czosnek i pieprz do smaku Pierś i wp III wczoraj pokroiłem na kawałki 2x2cm i zasoliłem/peklowałem do dziś rana, rano wp III zmieliłem przez sitko 2.5mm, pierś kurczaka i wp wymieszałem razem z przyprawami, odstawiłem do lodówki na kilka godz., nadziałem w osłonkę karmelową fi 55mm i powiesiłem do osadzania na 2.5 godz. w temp pokojowej, osuszałem 30min, wędziłem w temp. 40-50 st.C przez jakieś 90-100min :rolleyes: chyba, parzyłem 45min, w temp. 75-77st.C. Wp III miałem więcej niż zalecane w stosunku do pozostałego farszu( do 20%) ale nie miałem co z nim zrobić i dałem wszystko. Wyszła soczysta, choć mogłem parzyć 5min. krócej, jest bardzo chuda :thumbsup: :thumbsup: Znaczy się próba udana Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.