Skocz do zawartości

Zbój Madej-prosta kiełbasa


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajszy urobek :D

No no... widzę że nadrabiasz Zbójaszku.... piękne ''urobek''

Ja ostatnio bardzo namęczyłam się przy nadziewaniu Kabanosów... cholerka... jelita które zakupiłam aż (90m) to chyba najmniejszy kaliber.... ale się wtopiłam :shock:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 914
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kabanosy po podsuszeniu są w lodówce, jutro część do zamrażarki :D

:wink: Chyba już wczoraj mogłem je z kija zdjąć :cool:

 

 

Jakieś takie coraz smaczniejsze wychodzą :rolleyes: kminku do farszu zapodałem aż miło :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kminek w kabanosach to podstawa :thumbsup:

Jakby mi nie szkodził na... to więcej bym go dodawał, kabanosy z 16-tki, kminku poczwórna porcja :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

akieś takie coraz smaczniejsze wychodzą :rolleyes:

Toż się wcale nie dziwię :shock:

kminku do farszu zapodałem aż miło :lol:

To 'je' to... :clap: :thumbsup: :clap: Uwielbiammm :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby mi nie szkodził na... to więcej bym go dodawał, kabanosy z 16-tki, kminku poczwórna porcja

To ile tego kminku dajesz?

Osobiście uwielbiam tę przyprawe w kiełbasach i nie tylko.

Nawet do ziemniaków daję; łyżeczkę na osobę :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ile tego kminku dajesz?

Mam poważone i zapisane przyprawy na 2.5 kg kabanosów, w zaokrągleniu jest to 3.5 g kminku, więc odważam 3.5g i dodaję jeszcze trochę, tak na oko, myślę, że wszystkiego może być 4-4.5 g, może więcej :rolleyes: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, Czy dodajesz suchy chleb lub bułkę tarta.

:shock: :shock: A gdzie Ty to wyczytałeś :question: :question: :question:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Żywiecka :grin:

Zapomniałem zrobić dziś fotkę po wczorajszym wędzeniu, ale wygląd na razie ma ładny, teraz powtórne wędzenia.

 

 

Myśliwska :D

 

 

Wędzono-podpiekana wczoraj, dziś siedzi w Borniaku razem z Żywiecką, drugi etap wędzenia.

 

 

Żywiecką o Myśliwską robię pierwszy raz, wcześniej jakoś nie było kiedy zrobić :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przekroiłem dziś na spróbunek Żywiecką, jest po wędzeniu na gorąco i parzeniu i wczoraj w ciepłym dymie 5 godz. dziś pozostałe sztuki wraz z Myśliwską będą wędzone ciepłym dymem jakieś 6-7 godz. :cool:

 

Pierwsza moja Żywiecka, ale smaczniasta :thumbsup: :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka i Myśliwska po wędzeniu gorącym dymem, żywiecka parzona, myśliwska podpiekana, obydwie kiełbasy wędzone ciepłym dymem 11 godz. teraz podsuszanie w spiżarni :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pięknie wyglądają i na pewno tak samo smakują :thumbsup: :clap: . Do myśliwskiej to już parę razy się składałem. Niezły doping Zbójaszku mi dałeś :grin: :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na pewno tak samo smakują

Po pierwszym wędzeniu próbowałem i jest bardzo dobra, teraz na razie nie próbuję niech cały proces dobiegnie końca tak jak 16-tka przewiduje :D Jak zacznę próbować to nie doczeka końca podsuszania :blush: :lol:

Do myśliwskiej to już parę razy się składałem

ja muszę wreście się zebrać :wink:

Śmiało róbcie , prosta w wykonaniu, tyle, że długo się wędzi :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba próbować,bo ktoś musi to robić :grin:

Trzeba trzeba, ale nie za często :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po czterech dniach podsuszania, Żywiecka wisi jeszcze do jutra, a Myśliwska do Soboty, w smaku są bardzo dobre :thumbsup: :thumbsup:

Temp. w spiżarni 6-9 st.C :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ojcu kiełbasę drobiową, miała być parzona https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=172551#172551 ,ale pomyślałem coby ją tak na próbę podwędzić :grin:

 

pierś z kurczaka - 1.1 kg

wp III - o.3 kg

sól do drobiu - 16g/kg

p-sól do wp III - 17g/kg

czosnek i pieprz do smaku

Pierś i wp III wczoraj pokroiłem na kawałki 2x2cm i zasoliłem/peklowałem do dziś rana, rano wp III zmieliłem przez sitko 2.5mm, pierś kurczaka i wp wymieszałem razem z przyprawami, odstawiłem do lodówki na kilka godz., nadziałem w osłonkę karmelową fi 55mm i powiesiłem do osadzania na 2.5 godz. w temp pokojowej, osuszałem 30min, wędziłem w temp. 40-50 st.C przez jakieś 90-100min :rolleyes: chyba, parzyłem 45min, w temp. 75-77st.C.

Wp III miałem więcej niż zalecane w stosunku do pozostałego farszu( do 20%) ale nie miałem co z nim zrobić i dałem wszystko.

Wyszła soczysta, choć mogłem parzyć 5min. krócej, jest bardzo chuda :thumbsup: :thumbsup:

Znaczy się próba udana :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.