Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsze dreptanie :D

 

"Żywiecka" i "Kmk" po wędzeniu.

 

Po parzeniu "Kmk" i "Żywiecka".

 

Kabanosy, niestety w osłonce kolagernowej, ale jadalnej.

 

Kiełbaski a'la kabanos, znaczy się farsz kabanosowy, osłonki się skończyły to nadziałem w jelito wp 24/26mm, po wędzeniu sparzyłem.

 

Z zeszłotygodniowego wędzenia i po drugim wędzeniu na ciepło, ładnie się podsusza i powisi jeszcze ciut.

 

 

 

I chwilowo przerwa w wędzeniach :D już zaczynam przez sen odważać przyprawy :lol: :lol:

 

[ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 08:59 ]

Aha, sponsorka kliknąłem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251730
Udostępnij na innych stronach

chwilowo przerwa w wędzeniach :D już zaczynam przez sen odważać przyprawy :lol: :lol:

 

To faktycznie odpoczynek się należy :smile: Trochę nadreptałeś :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251737
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie na ciepło wczorajszych kiełbasek, oprócz kabanosów, jutro też jeszcze na ciepło :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251838
Udostępnij na innych stronach

Po wczorajszym dymieniu 7 godz. na ciepło. W rzeczywistości są ciemniejsze niż na fotce :D

 

 

Dziś też na ciepło leci, jakieś 6 godzinek będzie :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-252023
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbaski po wędzeniu, parzeniu, dwa razy wędzone na ciepło i podsuszane :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253678
Udostępnij na innych stronach

to już chyba na Święta zrobiłeś :thumbsup:

Kiełbaski pojechały na Święta do Wrocka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253685
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski

Wojtek zestaw super.Kiedy degustacja,przekrój mnie interesuje :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253688
Udostępnij na innych stronach

Kiedy degustacja,przekrój mnie interesuje :grin:

Przekroju niet, tak jak pisałem wsio pojechało, cały sort łącznie z kabanosami z zeszłotygodniowego dymienia :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253691
Udostępnij na innych stronach

kostek61 napisał/a:

Kiedy degustacja,przekrój mnie interesuje :grin:

 

Przekroju niet, tak jak pisałem wsio pojechało, cały sort łącznie z kabanosami z zeszłotygodniowego dymienia :grin:

Ty wiesz jak się ustawić Zbójaszku... :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253693
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Pobiedziska

 

Jest to tak troszkę receptura zastępcza. Pieprzu czarnego na początek dałem 2g/kg, po wymieszaniu i spróbowaniu farszu było mało i dosypałem z ręki, nadziewałem w jelita o nr. mniejsze, dodałem wp III z łopatki, którą zakupiłem i wykroiłem dwa ładne mięśnie "golonkowe", reszta chyba bez zmian :D

 

 

Teraz kiełbaski siedzą w Borniaku :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254567
Udostępnij na innych stronach

Czekam na fotkę po .... fakcie. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254591
Udostępnij na innych stronach

W smaku bardzo dobra, nawet jak dla mnie małosolnego. Proporcje podgardla do wpII prawie takie same jak w oryginale, a jednak jakby za chuda, może przez :rolleyes: dodatek wpIII, albo taki kawałek trafiłem chudy, ale nie mnie to oceniać, będzie ten co wymyślił i oceni, a coby mu lepiej ocenianie szło to ja mu wpierwej do musztardówki i będzie git :grin: :grin:

Fotka przekroju robiona na gorąco.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254638
Udostępnij na innych stronach

Fotka przekroju robiona na gorąco.

 

Na zielonym wygląda super . :tongue: :grin: :lol: Właśnie podobają mnie się takie krótkie zgrabne parki . Myślę że będzie czas popróbować . :smile:

 

 

Pozdrawiam i do miluśkiego

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254640
Udostępnij na innych stronach

Zbóju to i do takiej kiełbachy aby ją ocenić nie trza lufy z musztardówy , toć widać że dobra, a mnie nawet pachnie poprzez ekran laptopa

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254642
Udostępnij na innych stronach

Właśnie podobają mnie się takie krótkie zgrabne parki .

Ja od długiego już czasu jak robię cienkie to robię w parkach, rzadko, że cały sort odkręcam, lepiej mrozić i do rozmrożenia wyjmować :D

Myślę że będzie czas popróbować . :smile:

Tak myślę na początek zapodać je na gorąco :D

 

[ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 21:51 ]

Zbóju to i do takiej kiełbachy aby ją ocenić nie trza lufy z musztardówy

A ja ło tak se tylko napisałem :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254643
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Miała być kiełbasa a'la Pobiedziska, ale polecono mi ją nazwać "Kiełbasa Kargula" i niech tak będzie :D

 

wp II (biodrówka, łopatka, boczek) - 2.3 kg

tłuszcz twardy - 0.77 kg

 

p-sól - 18g/kg

pieprz - 3.5g/kg

majeranek - 1g/kg, przy kolejnym wyrobie dam 1.5g/kg

gorczyca - 1g/kg

czosnek - na oko kilka ząbków

woda zimna - 7%

 

jelita fi 28-30 i 32+

 

Peklowałem jakieś 18 godz. zmieliłem przez sitko 8mm. dodałem przyprawy, wodę i dobrze wymieszałem, odstawiłem do spiżarni i poszedłem leżakować po nocnej pracy, wstałem i po godzinie zacząłem nadziewać, osadzanie w kuchni jakieś 1.5 godz. osuszanie 1 godzinkę, dymienie 2 godzinki, parzenie w temp. 74-75st.C przez 30min. :D

 

 

Trzy parki nadziałem w jelita 32+, podsuszają się w spiżarni do drugiego dnia świąt :D

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258366
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska wygląda bardzo smakowicie :thumbsup: , muszę kiedyś spróbować taka zrobić , jeszcze nigdy nie robiłem tylko na jednym sitku .
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258371
Udostępnij na innych stronach

muszę kiedyś spróbować taka zrobić , jeszcze nigdy nie robiłem tylko na jednym sitku .

Szczerze polecam, najprostsza kiełbasa jaką robiłem, a jakby patrzeć na nią ekonomicznie to i tanio wychodzi :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258373
Udostępnij na innych stronach

wp II (biodrówka, łopatka, boczek) - 2.3 k

Rozumiem że może być użyta IIA i IIB , czy zachowujesz jakieś proporcje .

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258384
Udostępnij na innych stronach

Miała być kiełbasa a'la Pobiedziska, ale polecono mi ją nazwać "Kiełbasa Kargula" i niech tak będzie :D

 

 

Po mojemu to by się nazywała '' wartki wuszt'' :wink:

Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!!

 

Leszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258387
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że może być użyta IIA i IIB

Bodzio, jak połączysz IIa i IIb to jest klasa II, jak mi kiedyś kiedyś Bagno mówił do 40% tłuszczu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258411
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.