Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 23 Listopada 2012 Wczorajsze dreptanie "Żywiecka" i "Kmk" po wędzeniu. Po parzeniu "Kmk" i "Żywiecka". Kabanosy, niestety w osłonce kolagernowej, ale jadalnej. Kiełbaski a'la kabanos, znaczy się farsz kabanosowy, osłonki się skończyły to nadziałem w jelito wp 24/26mm, po wędzeniu sparzyłem. Z zeszłotygodniowego wędzenia i po drugim wędzeniu na ciepło, ładnie się podsusza i powisi jeszcze ciut. I chwilowo przerwa w wędzeniach już zaczynam przez sen odważać przyprawy :lol: :lol: [ Dodano: Pią 23 Lis, 2012 08:59 ]Aha, sponsorka kliknąłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 23 Listopada 2012 chwilowo przerwa w wędzeniach już zaczynam przez sen odważać przyprawy :lol: :lol: To faktycznie odpoczynek się należy :smile: Trochę nadreptałeś :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 23 Listopada 2012 Zbóju, ależ smakowitości :thumbsup: . U nas jutro drugie podejście do wędzenia :shock: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 23 Listopada 2012 Wędzenie na ciepło wczorajszych kiełbasek, oprócz kabanosów, jutro też jeszcze na ciepło Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-251838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 24 Listopada 2012 Po wczorajszym dymieniu 7 godz. na ciepło. W rzeczywistości są ciemniejsze niż na fotce Dziś też na ciepło leci, jakieś 6 godzinek będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-252023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Kiełbaski po wędzeniu, parzeniu, dwa razy wędzone na ciepło i podsuszane Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zbój Madej, to już chyba na Święta zrobiłeś :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 2 Grudnia 2012 to już chyba na Święta zrobiłeś :thumbsup:Kiełbaski pojechały na Święta do Wrocka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 2 Grudnia 2012 KiełbaskiWojtek zestaw super.Kiedy degustacja,przekrój mnie interesuje :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Kiedy degustacja,przekrój mnie interesuje :grin:Przekroju niet, tak jak pisałem wsio pojechało, cały sort łącznie z kabanosami z zeszłotygodniowego dymienia :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 2 Grudnia 2012 kostek61 napisał/a: Kiedy degustacja,przekrój mnie interesuje :grin: Przekroju niet, tak jak pisałem wsio pojechało, cały sort łącznie z kabanosami z zeszłotygodniowego dymienia :grin: Ty wiesz jak się ustawić Zbójaszku... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-253693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Kiełbasa Pobiedziska Jest to tak troszkę receptura zastępcza. Pieprzu czarnego na początek dałem 2g/kg, po wymieszaniu i spróbowaniu farszu było mało i dosypałem z ręki, nadziewałem w jelita o nr. mniejsze, dodałem wp III z łopatki, którą zakupiłem i wykroiłem dwa ładne mięśnie "golonkowe", reszta chyba bez zmian Teraz kiełbaski siedzą w Borniaku Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Czekam na fotkę po .... fakcie. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 6 Grudnia 2012 W smaku bardzo dobra, nawet jak dla mnie małosolnego. Proporcje podgardla do wpII prawie takie same jak w oryginale, a jednak jakby za chuda, może przez :rolleyes: dodatek wpIII, albo taki kawałek trafiłem chudy, ale nie mnie to oceniać, będzie ten co wymyślił i oceni, a coby mu lepiej ocenianie szło to ja mu wpierwej do musztardówki i będzie git :grin: :grin: Fotka przekroju robiona na gorąco. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Fotka przekroju robiona na gorąco. Na zielonym wygląda super . :tongue: :grin: :lol: Właśnie podobają mnie się takie krótkie zgrabne parki . Myślę że będzie czas popróbować . :smile: Pozdrawiam i do miluśkiego Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zbóju to i do takiej kiełbachy aby ją ocenić nie trza lufy z musztardówy , toć widać że dobra, a mnie nawet pachnie poprzez ekran laptopa Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Właśnie podobają mnie się takie krótkie zgrabne parki .Ja od długiego już czasu jak robię cienkie to robię w parkach, rzadko, że cały sort odkręcam, lepiej mrozić i do rozmrożenia wyjmować Myślę że będzie czas popróbować . :smile:Tak myślę na początek zapodać je na gorąco [ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 21:51 ]Zbóju to i do takiej kiełbachy aby ją ocenić nie trza lufy z musztardówyA ja ło tak se tylko napisałem :lol: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 6 Grudnia 2012 A ja ło tak se tylko napisałem :lol: :lol:ale zestawienie dobre Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-254646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Miała być kiełbasa a'la Pobiedziska, ale polecono mi ją nazwać "Kiełbasa Kargula" i niech tak będzie wp II (biodrówka, łopatka, boczek) - 2.3 kg tłuszcz twardy - 0.77 kg p-sól - 18g/kg pieprz - 3.5g/kg majeranek - 1g/kg, przy kolejnym wyrobie dam 1.5g/kg gorczyca - 1g/kg czosnek - na oko kilka ząbków woda zimna - 7% jelita fi 28-30 i 32+ Peklowałem jakieś 18 godz. zmieliłem przez sitko 8mm. dodałem przyprawy, wodę i dobrze wymieszałem, odstawiłem do spiżarni i poszedłem leżakować po nocnej pracy, wstałem i po godzinie zacząłem nadziewać, osadzanie w kuchni jakieś 1.5 godz. osuszanie 1 godzinkę, dymienie 2 godzinki, parzenie w temp. 74-75st.C przez 30min. Trzy parki nadziałem w jelita 32+, podsuszają się w spiżarni do drugiego dnia świąt Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Kiełbaska wygląda bardzo smakowicie :thumbsup: , muszę kiedyś spróbować taka zrobić , jeszcze nigdy nie robiłem tylko na jednym sitku . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 23 Grudnia 2012 muszę kiedyś spróbować taka zrobić , jeszcze nigdy nie robiłem tylko na jednym sitku .Szczerze polecam, najprostsza kiełbasa jaką robiłem, a jakby patrzeć na nią ekonomicznie to i tanio wychodzi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 23 Grudnia 2012 wp II (biodrówka, łopatka, boczek) - 2.3 k Rozumiem że może być użyta IIA i IIB , czy zachowujesz jakieś proporcje . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Miała być kiełbasa a'la Pobiedziska, ale polecono mi ją nazwać "Kiełbasa Kargula" i niech tak będzie Po mojemu to by się nazywała '' wartki wuszt'' :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Rozumiem że może być użyta IIA i IIBBodzio, jak połączysz IIa i IIb to jest klasa II, jak mi kiedyś kiedyś Bagno mówił do 40% tłuszczu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Szybko,tanio,smakowicie :wink: Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/16/#findComment-258412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.