Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Zbójaszku , co daje powtorne wedzenie kiełbas ?

Ciemniejszy kolorek, głębszy smak wędzonego, lepsza konserwacja wyrobu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-315230
Udostępnij na innych stronach

 

 

Starszy... a co tych kabanów tak mało ??? :cool:

Kilka "poszło" na gorąco wprost z wędzarni :tongue::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-315390
Udostępnij na innych stronach

Będzie biała z 16-tki, do żurku i nie tylko, 2 kg :D

W nawiasie waga mięsa którą dysponowałem :D

 

wp I - 0.4 kg (0.44 kg, mięsień dwugłowy)

wp II - 1.4 kg (1.52 kg, boczek)

woł II - 0.2 kg (0.22kg)

 

sól 0- 18g/kg

 

Pozostałem przyprawy jakie dodam to takie jak w 16-tce, tylko ilościowo dam więcej.

W Poniedziałek mielenie, mieszanie, nadziewanie i parzenie :D

 

Przed soleniem.

 

post-41817-0-88528800-1385826122_thumb.jpg

 

Po soleniu.

 

post-41817-0-58142800-1385826153_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317373
Udostępnij na innych stronach

Wojtku,

napisz jakich przypraw użyjesz i w jakich ilościach. W przyszły weekend będę robił swoją pierwszą białą i jak to zawsze ja zrobię w kilku wersjach smakowych :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317398
Udostępnij na innych stronach

napisz jakich przypraw użyjesz i w jakich ilościach.

 

Przyprawy takie jak poniżej, ilość zwiększę kilkukrotnie, ja od duższego czasu czasu farsz na kiełbasy przyprawiam na oko :D

 

post-41817-0-79273000-1385833088_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317399
Udostępnij na innych stronach

Już po robocie,. Biała prawie z 16-tki, dwa kilo z "hakiem", zwiększona ilość przypraw, jelita wp 24/26 mm, grubszych nie miałem, reszta wg 16-tki :D

Na razie wisi na kiju w kuchni, trochę sparzę, trochę surowej do zamrażarki :D

Teraz tylko na zakwas czekam :cool:

 

post-41817-0-16262400-1385997219_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317860
Udostępnij na innych stronach

Wojtek takie solenie 36-48h coś dodaje gotowemu wyrobowi w tym wypadku białej  ?? Bo może zmienię swój nawyk że jak robię na soli a nie peklosoli to sól mieszam tylko z wodą+przyprawy chwila na przegryzienie i  potem do farszu dobrze wymieszam i w jelita . Uczę się to dużo dziwnych pytań zadaję :blush: . Pozdrawiam :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317862
Udostępnij na innych stronach

Wojtek takie solenie 36-48h coś dodaje gotowemu wyrobowi w tym wypadku białej ??

 

Co do czasu solenia to mi tak pasowało czasowo, mięsko się lepiej przegryzie z solą i lepkość swą zwięszy :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317866
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: ło matko i córko!!, miałem napisać zwiększy swą kleistość, a nie lepkość :facepalm: :facepalm:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317874
Udostępnij na innych stronach

Jadalna bardzo :D :D

 

post-41817-0-46400600-1386009330_thumb.jpgpost-41817-0-16560400-1386009339_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317927
Udostępnij na innych stronach

Takie tam świąteczne kabanoski, dwa kilo z hakiem :D

 

wp I - 0.87 kg sitko 8mm

wp II - 1.34 kg sitko 6 mm

p-sól - 16g/kg

"na oko": kminek, gałka świeżo starta, pieprz, cukier

 

Celowo dymiłem długo, znaczy się 4.5 godz. osuszanie, dymek, podpiekanie. Temp dymienia 55-60st.C, podpiekanie80-90st.C. Ciekaw smaku jestem :cool:

 

post-41817-0-83105900-1386660192_thumb.jpgpost-41817-0-28924300-1386660200_thumb.jpgpost-41817-0-20763300-1386660208_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-319680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie tam świąteczne kabanoski, dwa kilo z hakiem :D

 

 

  :clap::)   Zbójaszku . Kabanoski  przedzielone na połowę będą zapewne lepiej podzielne . Po dwa i już . :tongue::):D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-319708
Udostępnij na innych stronach

Machnąłem dziś kiełbaski żywiecką, podróżnika i krakowską z NML :cool:

 

Żywiecka.

 

post-41817-0-12417700-1386855659_thumb.jpgpost-41817-0-34948400-1386855670_thumb.jpg

 

Podróżnika.

 

post-41817-0-89476200-1386855698_thumb.jpgpost-41817-0-19826500-1386855714_thumb.jpg

 

Krakowska z NML.

 

post-41817-0-59114800-1386855743_thumb.jpgpost-41817-0-54058000-1386855755_thumb.jpg

 

post-41817-0-75614800-1386855794_thumb.jpg

 

Krakowska przepis jaki otrzymałem :cool:

 

wp.I -6,7- krojona z szynki i karkówki 18g p/sól

wp.II-2,7 - 8mm z karkówki -18g p/sól

 woł.I -0,6kg -3x4mm 18g p/sól

 

przyprawy na kg:

pieprz 2g

cukier 2g

kardamon-0,2g

kolendra 0,5g

czosnek 0,5g

woda 100ml na całóść

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320106
Udostępnij na innych stronach

Wojtku Ty za dużo ostatnio '' machasz''..  :facepalm:

Ładne wyroby jak zawsze  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320119
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku Ty za dużo ostatnio '' machasz''.. :facepalm:

Haluś, święta idą, ludzi będzie trochę to głodnych z domu nie wypuszczę :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320126
Udostępnij na innych stronach

Foty Czwartkowego dymienia, "Żywiecka", "Podróżnika", "Krakowska z NML" :D

 

post-41817-0-72185200-1387114166_thumb.jpg

 

Podpiekana "Krakowska z NML", trzy od lewej :cool:

 

post-41817-0-71084800-1387114218_thumb.jpg

 

Co do krakowskiej, parzona wyszła, jak na pierwszy raz z tego przepisu bardzo dobra w smaku i konsystencji. Z podpiekaną miałem trochę "schody", ja oprócz kabanosów to w sumie tylko kilka razy podpiekałem jakieś tam kiełbasy, podpiekane lubię, ale żebym był ich fanem to raczej nie i wprawy brak w podpiekaniu co widać na fotce, piekłem "na macanego" ale to nie tak jak z parzonymi, przepiekłem, niestety. Krakowską wedzono/parzoną próbowali domownicy, obcy też próbowali i orzekli, że bardzo dobra więc wpsiałem do swego kajetu jako wyrób stały w repertuarze :cool:

 

post-41817-0-67526000-1387114727_thumb.jpg

 

W przepisie nie miałem podane w jakie osłonki nadziewać krakowską i podpiekaną nadziałem w osłonki 40 mm, a parzone w 55 mm, ale będę nadziewał w osłonki 65 mm :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320780
Udostępnij na innych stronach

Co do krakowskiej

Zadnych uwag z mojej strony :) super. Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320784
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak wyszło :facepalm: :facepalm: , mam nadzieję, że to jeszcze nie "SKS" niemniej jednak ząb czasu gryzie i zapomniałem napisać, że przepis na "Krakowską z NML" dostałem od kol. pis'a :cool: Pisu wielkie dzięki :D :D :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320979
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zrobiłem kiełbaskę wędzoną do żurku, bardzo dobra, ale biała lepsza do takiej zupki :D

No cóż :rolleyes: przepis piszę z pamięci :D

 

wp I - 0.41 kg sitko 10 mm

wp II - 1.35 kg sitko 10 mm

woł I - o.35 kg sitko 4mm x 2

 

przyprawy:

p-sól - 18g/kg

pieprz, czosnek, majeranek na oko

 

Wędzenie wraz z osuszaniem chyba 3.5 godz. parzenie 30 min temp. 73-74 stC.

 

post-41817-0-08325900-1388159749_thumb.jpgpost-41817-0-63521900-1388159760_thumb.jpgpost-41817-0-31907100-1388159775_thumb.jpgpost-41817-0-30655500-1388159785_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-322994
Udostępnij na innych stronach

Wygląd extra jeszcze w przekroju i w smaku :D

Wojtku co to takie małe ilości - po Świętach jeszcze nie ma miejsca w lodówce :tongue:

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-322997
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku co to takie małe ilości - po Świętach jeszcze nie ma miejsca w lodówce :tongue:

Ilość niewielka, tyle było trzeba. Od kiedy mam Borniaka  w spiżarni to nie robię dużych ilości, lepiej mi mniej, a na bieżąco :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-323020
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Madeju

 

Kiełbaska do żurku :clap: :clap: :clap:

 

Żywiecka Podróżnika i Krakowska :clap: :clap: :clap:

 

Paluszki lizać, ślinka kapie jakoś sama :D

Pewnie sporo czasu minie, zanim ja się na takie kiełbasy odważę :facepalm:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-323022
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.