Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zbójaszku , co daje powtorne wedzenie kiełbas ? Ciemniejszy kolorek, głębszy smak wędzonego, lepsza konserwacja wyrobu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-315230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 22 Listopada 2013 Starszy... a co tych kabanów tak mało ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-315369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 23 Listopada 2013 Starszy... a co tych kabanów tak mało ??? Kilka "poszło" na gorąco wprost z wędzarni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-315390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 30 Listopada 2013 Będzie biała z 16-tki, do żurku i nie tylko, 2 kg W nawiasie waga mięsa którą dysponowałem wp I - 0.4 kg (0.44 kg, mięsień dwugłowy)wp II - 1.4 kg (1.52 kg, boczek)woł II - 0.2 kg (0.22kg) sól 0- 18g/kg Pozostałem przyprawy jakie dodam to takie jak w 16-tce, tylko ilościowo dam więcej.W Poniedziałek mielenie, mieszanie, nadziewanie i parzenie Przed soleniem. Po soleniu. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 30 Listopada 2013 Wojtku,napisz jakich przypraw użyjesz i w jakich ilościach. W przyszły weekend będę robił swoją pierwszą białą i jak to zawsze ja zrobię w kilku wersjach smakowych Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 30 Listopada 2013 napisz jakich przypraw użyjesz i w jakich ilościach. Przyprawy takie jak poniżej, ilość zwiększę kilkukrotnie, ja od duższego czasu czasu farsz na kiełbasy przyprawiam na oko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Już po robocie,. Biała prawie z 16-tki, dwa kilo z "hakiem", zwiększona ilość przypraw, jelita wp 24/26 mm, grubszych nie miałem, reszta wg 16-tki Na razie wisi na kiju w kuchni, trochę sparzę, trochę surowej do zamrażarki Teraz tylko na zakwas czekam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Wojtek takie solenie 36-48h coś dodaje gotowemu wyrobowi w tym wypadku białej ?? Bo może zmienię swój nawyk że jak robię na soli a nie peklosoli to sól mieszam tylko z wodą+przyprawy chwila na przegryzienie i potem do farszu dobrze wymieszam i w jelita . Uczę się to dużo dziwnych pytań zadaję . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Wojtek takie solenie 36-48h coś dodaje gotowemu wyrobowi w tym wypadku białej ?? Co do czasu solenia to mi tak pasowało czasowo, mięsko się lepiej przegryzie z solą i lepkość swą zwięszy Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Oki dziękuję i rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 2 Grudnia 2013 ło matko i córko!!, miałem napisać zwiększy swą kleistość, a nie lepkość :facepalm: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jadalna bardzo :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-317927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jadalna bardzo :D No to smacznego Zbójaszku . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-318012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Takie tam świąteczne kabanoski, dwa kilo z hakiem wp I - 0.87 kg sitko 8mmwp II - 1.34 kg sitko 6 mmp-sól - 16g/kg"na oko": kminek, gałka świeżo starta, pieprz, cukier Celowo dymiłem długo, znaczy się 4.5 godz. osuszanie, dymek, podpiekanie. Temp dymienia 55-60st.C, podpiekanie80-90st.C. Ciekaw smaku jestem Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-319680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Takie tam świąteczne kabanoski, dwa kilo z hakiem Zbójaszku . Kabanoski przedzielone na połowę będą zapewne lepiej podzielne . Po dwa i już . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-319708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Machnąłem dziś kiełbaski żywiecką, podróżnika i krakowską z NML Żywiecka. Podróżnika. Krakowska z NML. Krakowska przepis jaki otrzymałem wp.I -6,7- krojona z szynki i karkówki 18g p/sólwp.II-2,7 - 8mm z karkówki -18g p/sól woł.I -0,6kg -3x4mm 18g p/sól przyprawy na kg:pieprz 2gcukier 2gkardamon-0,2gkolendra 0,5gczosnek 0,5gwoda 100ml na całóść Edytowane 12 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wojtku Ty za dużo ostatnio '' machasz''.. Ładne wyroby jak zawsze Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Wojtku Ty za dużo ostatnio '' machasz''.. Haluś, święta idą, ludzi będzie trochę to głodnych z domu nie wypuszczę :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Foty Czwartkowego dymienia, "Żywiecka", "Podróżnika", "Krakowska z NML" Podpiekana "Krakowska z NML", trzy od lewej Co do krakowskiej, parzona wyszła, jak na pierwszy raz z tego przepisu bardzo dobra w smaku i konsystencji. Z podpiekaną miałem trochę "schody", ja oprócz kabanosów to w sumie tylko kilka razy podpiekałem jakieś tam kiełbasy, podpiekane lubię, ale żebym był ich fanem to raczej nie i wprawy brak w podpiekaniu co widać na fotce, piekłem "na macanego" ale to nie tak jak z parzonymi, przepiekłem, niestety. Krakowską wedzono/parzoną próbowali domownicy, obcy też próbowali i orzekli, że bardzo dobra więc wpsiałem do swego kajetu jako wyrób stały w repertuarze W przepisie nie miałem podane w jakie osłonki nadziewać krakowską i podpiekaną nadziałem w osłonki 40 mm, a parzone w 55 mm, ale będę nadziewał w osłonki 65 mm Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Co do krakowskiejZadnych uwag z mojej strony super. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Jakoś tak wyszło :facepalm: , mam nadzieję, że to jeszcze nie "SKS" niemniej jednak ząb czasu gryzie i zapomniałem napisać, że przepis na "Krakowską z NML" dostałem od kol. pis'a Pisu wielkie dzięki :D :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-320979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zrobiłem kiełbaskę wędzoną do żurku, bardzo dobra, ale biała lepsza do takiej zupki No cóż przepis piszę z pamięci wp I - 0.41 kg sitko 10 mmwp II - 1.35 kg sitko 10 mmwoł I - o.35 kg sitko 4mm x 2 przyprawy:p-sól - 18g/kgpieprz, czosnek, majeranek na oko Wędzenie wraz z osuszaniem chyba 3.5 godz. parzenie 30 min temp. 73-74 stC. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-322994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wygląd extra jeszcze w przekroju i w smaku Wojtku co to takie małe ilości - po Świętach jeszcze nie ma miejsca w lodówce Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-322997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Wojtku co to takie małe ilości - po Świętach jeszcze nie ma miejsca w lodówce Ilość niewielka, tyle było trzeba. Od kiedy mam Borniaka w spiżarni to nie robię dużych ilości, lepiej mi mniej, a na bieżąco :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-323020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zbóju Madeju Kiełbaska do żurku :clap: Żywiecka Podróżnika i Krakowska :clap: Paluszki lizać, ślinka kapie jakoś sama Pewnie sporo czasu minie, zanim ja się na takie kiełbasy odważę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/19/#findComment-323022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.