Zbój Madej Opublikowano 2 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 2 Października 2014 Krakowska i Żywiecka wg Zbója.Troszkę tylko zmienione receptury z 16-tki. W Krakowskiej wp I zmieliłem na sitku 20mm, wp II na sitku 14, pieprz czarny zastąpiłem ziołowym dawka podwójna, osłonka karmel fi 65mm. W żywieckiej wołowinę (nie mogłem jej dostać) zastąpiłem wp III, a tł.twardy zastąpiłem wp IIb, osłonka karmel fi 65mm.Jutro i pojutrze machnę ciepłym dymkiem tak po 3-4 godz. Jak wsio będzie oki to kiełbaski pojadą za tydzień na pożegnanie ememrytalne kolegi Druga fotka to po wędzeniu i parzeniu. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 2 Października 2014 Krakowska i Żywiecka wg Zbója. Tak na śniadanko zrobiłeś . :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 3 Października 2014 Tak na śniadanko zrobiłeś . :D Nie na śniadanko na zgrychę :D kolega robi emerytalną imprezę pożegnalną i zawiozę trochę kiełbaski i inne co nie co Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 3 Października 2014 kolega robi emerytalną imprezę pożegnalną i Wojtuś obyś drezyną nie musiał wracać do chaty :frantics: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 3 Października 2014 Wojtuś obyś drezyną nie musiał wracać do chaty albo "wleczony" ... według klasyka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 4 Października 2014 Kiełbaski po ciepłym dymieniu nabrały ładniejszego kolorku. Dziś jeszcze raz ciepłym dymkiem tak ze 4 godzinki Kręci mnie zrobienie metki łososiowej, niestety u mnie zimnego dymu niet.Czy można tą metkę w ciepłym dymku uwędzić? Jeżeli tak to jak długo dymić i czy wędzić ciepłym w jeden dzień czy przez kilka dni po kilka godzin? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 4 Października 2014 Czy można tą metkę w ciepłym dymku uwędzić? Zbójaszku śmiało , uchyl trochę wędzarnię i będzie dobrze . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 4 Października 2014 uchyl trochę wędzarnię i będzie dobrze . Nie da rady, zadymię całą spiżarnię i na chatę dym będzie lecieć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 4 Października 2014 Czy można tą metkę Jaką najniższą temp. jesteś w stanie utrzymać ?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 4 Października 2014 Jaką najniższą temp. jesteś w stanie utrzymać ?. Przy obecnych warunkach na dworze i w mojej spiżarni, po 2 godz. mam 35-40st.C na samym dymogeneratorze. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 4 Października 2014 mam 35-40st.C na samym dymogeneratorze W tej temperaturze możesz spokojnie wędzić,jak jej poprawisz na drugi dzień to będzie tylko jeszcze lepsza Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 4 Października 2014 Przy obecnych warunkach na dworze i w mojej spiżarni, po 2 godz. mam 35-40st.C na samym dymogeneratorze. Wojtek , w takiej temperaturze sery nie popłyną . Metkę możesz śmiało wędzić . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 4 Października 2014 Znaczy się tak 2 razy po trzy godzinki i źle nie będzie no nie?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 4 Października 2014 Znaczy się tak 2 razy po trzy godzinki i źle nie będzie no nie?? Będzie bardzo dobrze . Może nawet raz wystarczy . Metka nie musi wcale być zdominowana dymem . Natomiast musi mieć smak metki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 5 Października 2014 Kiełbaski po wędzeniu, parzeniu i dwóch wędzeniach na ciepło po jakieś 4 godz..Krakowska już gotowa do spożywania, żywiecka jeszcze powisi w spiżarni.Następną razą w krakowskiej ilość pieprzu ziołowego zwiększę o 1-2g na 2 kg całości farszu i ilość kolendry zwiększę o 0,5g na 2 kg farszu i wp I zmielę Alfą na szarpaku, po zmielenieu na sitku 20mm wp I mało widoczna Aha, krakowska po lewej, żywiecka po prawej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 5 Października 2014 Zbójaszku, a nie kusi Ciebie zrobienie bądź dokupienie dostawki generatora dla wędzenia zimnym dymem? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 5 Października 2014 Zbójaszku, a nie kusi Ciebie zrobienie bądź dokupienie dostawki generatora dla wędzenia zimnym dymem? Cześć wuju! :D A pewno, że kusi, już myślałem o zakupie dostawki, ale zawsze jakieś inne wydatki się trafiają, a z drugiej strony to aż tak często nie potrzebuję dymić na zimno i tak zakup dostawki zawsze się przekłada Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Ja kiedyś w pilnej potrzebie zrobiłem tak straszną prowizorkę że aż wstyd pokazać - i tak już zostało....... jedynym zakupem była rura spiro. dostawkę wykorzystuję częściej niż początkowo mi się wydawało że będę wykorzystywałmimo ogromnych "nieszczelności" dym nie wydostaje się na drodze do wędzarniMnie osobiście cena dostawki wydaje się troszkę przesadzona ale ja już tak mam że zawsze coś sam "wydłubię" Edytowane 5 Października 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 5 Października 2014 wstyd pokazać To ten jeden raz pokonaj wstyd i pokaż coś zmajstrował do zimnego dymienia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 5 Października 2014 O nie Zbójaszku..... co najwyżej na PW Tu nawet nie ma za specjalnie co pokazywać - opis jest nader wystarczający...Wziąłem metalową puszkę/wiaderko (kiedyś w takich była pakowana Marmolada) wyciąłem na górze otwór do spiro, z boku na generator...stawiam to na blachę do pieczenia cista i po krzyku....oczywiście nie polecam aż takiej prowizorki bo ja mogę sobie pozwolić na "trochę luzu".... lepiej poszukac lepszego pojemnika i przyłożyć się do wykonania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) O nie Zbójaszku..... co najwyżej na PW Tu nawet nie ma za specjalnie co pokazywać - opis jest nader wystarczający...Wziąłem metalową puszkę/wiaderko (kiedyś w takich była pakowana Marmolada) wyciąłem na górze otwór do spiro, z boku na generator...stawiam to na blachę do pieczenia cista i po krzyku....oczywiście nie polecam aż takiej prowizorki bo ja mogę sobie pozwolić na "trochę luzu".... lepiej poszukac lepszego pojemnika i przyłożyć się do wykonania Nie ma się co wstydzić. Mój pierwszy DG wykonałem z nowego pojemnika na szczotkę wc (stał nierdzewna). Obecny to 30 cm odcinek rury ze stali nierdzewnej stojący na odwróconym dnem rondelku a za dekielek robi miska dla psa (akurat pasowała więc już tak pozostało). Całość bdb się sprawuje http://img.tapatalk.com/d/14/10/15/jyheguju.jpg Edytowane 14 Października 2014 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-377041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Kiełbaski po wędzeniu, parzeniu i dwóch wędzeniach na ciepło po jakieś 4 godz.. Nie to żebym się czepiał, ale dlaczego dwa razy na ciepło.? Edytowane 15 Października 2014 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-377058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 15 Października 2014 Nie to żebym się czepiał Ależ oczywiście :laugh: dlaczego dwa razy na ciepło.? Arecki, a no dlatego, że jeden raz na ciepło przez 8 godz. w Borniaku na dymogeneratorze bez przystawki do zimnego dymienia nie da rady. Po kilku godz. ciepłego dymienia, w zależności od temp. w spiżarni, temp. w Borniaku zaczyna "iść" dużo powyżej 40st.C Postaram się wykombinować jakiś twardy karton i z niego machnę przystawkę do zimnego. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-377064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 2 Listopada 2014 Przy okazji ciepłego dymienia karkówki i boczku zadymiłem ciepło kiełbaski.Kiełbaska robiona latem, miała trochę podcieków, albo wada mięsa, albo ja spaprałem przy parzeniu.Kiełbaska była w lecie dymiona, parzona, zamrożona. Dwa dni przed ciepłym dydmieniem zacząłem odmrażanie.Pewnie kiełbasa poszła by do spożycia tak jak była zrobiona, gdyby EAnia kiedyś nie napisała jak można "ratować" ciepłym dymkiem takie nieudactwa Taką "ratowaną" kiełbaskę zawiozłem wraz innymi wyrobami na pożagnanie emerytalne kolegi, usłyszałem, że to myśliwska, taka dobra.Polecam w ten sposób ratować kiełbaski z podciekami.Ta wędzona przedwczoraj "dochodzi" w spiżarni, za kilka dni do ldówki i do mrożenia.Kiełbaska była wędzona na kratce ze starego grill'a elektrycznego, kratkę z kiłabaskami położyłem na kije, na których wisiały mięska Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-381005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 2 Listopada 2014 Polecam w ten sposób ratować kiełbaski z podciekami. Ale chyba nie tłuszczu.?Dziadek kiedyś zalecał ponowne dymienie dla kiełbas z podciekiem wody i to się sprawdza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-381010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.