Jojo Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Do kiełbas , a szczególnie do kiełbas "na winie" odważam tylko ilość p-soli, reszta przypraw z garści No to masz tak jak ja. Z tymi kiełbasami jest tylko jeden problem: one są bardzo smaczne i później człowiek żałuje, że nie pisał a fajnie było by je znów powtórzyć. A tak to są takie jednorazowe cuda nie do powtórzenia. Ale to kuchnia, a nie apteka i może właśnie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 A tak to są takie jednorazowe cuda nie do powtórzenia Bardzo dobrze napisane Ale to kuchnia, a nie apteka i może właśnie o to chodzi. No właśnie. Ja już odważam tylko p-sól do kiełbas, sól do kaszanek i salcesonów białych, sól do mięs pieczonych i smażonych no i jak coś pierwszy raz robię to wtedy wsio odważam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 a słonina krojona, czy rozdrabniana na sitku zamrożona ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 a słonina krojona, czy rozdrabniana na sitku zamrożona ? Jaka słonina? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 no te białe elementy w przekroju to nie słonina ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 w przekroju to nie słonina ? Nie.To jest tłuszcz, który był w wp II. Wp II pozyskałem z łopatki, karkówki, boczku i obrzynków z szynki. Kiełbasa była robiona z wp II i wołowiny kl II. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Kilka dni temu podymiłem "festiwalowo", goście poważni przyjadą Bez przepisu. Farsz o dwóch smakach, a kiełbas trzy rodzaje. Dymione, parzone i na drugi dzień dymione na ciepło Na dalsze tło za kijem nie patrzeć to spiżarnia Te są tylko wędzono/parzone, tak do pogryzienia na zimno i na ciepło. Dziś popakowałem kiełbaski "letko" podsuszone, dają rade w smaku Po Niedzieli machnę trochę a'la kabanosów. W następną Środę przyjedzie z Wielkopolski specjalista wyrobów różnych to białą się zrobi Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wojtek , na śwojskie kiełbaski to jestem bardzo wyposzczony ale alkohol to sięga mi do oczu !!!! Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wojtek , na śwojskie kiełbaski to jestem bardzo wyposzczony No to u mnie wsio nadrobisz" ale alkohol to sięga mi do oczu !!!! Znaczy się Ty u mnie nic nie teges %?? do butelek mam nie rozlewać?? Od dziś w Inowrocławiu prohibicja Z szaleństwami koniec, oszczędzaj siły na festiwal :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zbójaszku , dzisiaj tylko pod język bo gorąco ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 18 Listopada 2015 Kabanosy a'la 16-ka w jelicie wp 24/26. Wędzone 2 tyg. temu, już w zamrażarce. Wędzone w Sobotę, wczoraj podwędziłem lekko ciepłym dymem. Dziś machnąłem drobiową z udek i piersi kurczaka w osłonce karmel fi 65, 2.5 kg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tak ze dwa/trzy lata (teraz będzie częściej )nie wędziłem kiełbasy drobiowej, ale jest oki. Dobrze zadymiona i sparzona, soczysta Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 19 Listopada 2015 Zacnie wygląda i zapewne tak smakuje , podaj proszę linkę do przepisu lub sam przepis to się pokuszę tylko nie wiem czy teraz zdążę bo w sobotę wędzę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 20 Listopada 2015 Mięso z całych udek - trochę ponad 1.6 kgmięso z piersi - trochę ponad 0.8 kgp-sól - 17 g/kg, do drobiu daję mniej niż do wppieprz czarny świeżo kręconykilka ząbków czosnkugałka muszk. - jakieś pół gałki starłem Mięso zmielone, wymieszane z p-solą i przyprawami i do lodówki na kilkanaście godzin. Nadziewałem w osłonki karmel fi 65mm. Po nadzianiu osadzanie w kuchni, czas osadzania to jakieś 40 min. czyli tyle ile trzeba na przygotowanie Borniaka i jego dobre wygrzanie. Osuszanie wraz z dymem to trochę ponad 3.5 godz. Kiełbasy prosto z wędzarni do gara do wody o temp. 40-50st.C. Parzenie od osiągnięcia w garze temp. 72st.C, Temperatura skakała tak między 71-74st.C. Czas to 45 min. i z gara prosto do spiżarni do wystudzenia.Ot taka prościzna Aha, mięso z udek zmieliłem na sitku 8mm., a z piersi na szarpaku, maszynka Zelmer nr 8 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 20 Listopada 2015 a skórki z udek również mieliłeś na 8? czy je w ogóle dawałeś jako "klej" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 20 Listopada 2015 a skórki z udek również mieliłeś na 8? czy je w ogóle dawałeś jako "klej" ? Tak jak pisałem, mięso z udek, czyli b/s. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 20 Listopada 2015 Dzięki Ci dobry człowieku czy tam zbójaszku jak Ci pasuje jak nic przy najbliższej okazji sobie walnę kiełbaskę według Twojego przepisu piszesz ,p-sól - 17 g/kg, do drobiu daję mniej niż do wpswego czasu jak robiłem kiełbasę z dodatkiem drobiu z dużą przewagą tegoż zastosowałem 18g/kg i lipka ciut lub dwa ciuty było za słone. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 20 Listopada 2015 Jeszcze jedno dopiszę, do piersi kuraka czy indyka p-sól niepotrzebna i tak mięsa nie zabarwi, ale że ja odrazu wsio mieszałem to już się nie bawiłem, sól do piersi, p-sól do udek. Robotę trzeba sobie ułatwiać :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Jeszcze jedno dopiszę, do piersi kuraka czy indyka p-sól niepotrzebna i tak mięsa nie zabarwi, ale że ja odrazu wsio mieszałem to już się nie bawiłem, sól do piersi, p-sól do udek. Robotę trzeba sobie ułatwiaćI tu całkowita zgoda wszak korzyść niewielka lub raczej żadna a dodatkowy kłopot Edytowane 20 Listopada 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 28 Listopada 2015 Dziś kolejne dymienie drobiowej mięso z udek kurczaka - 1.83 kgpierś kurczaka - 1.08 p-sól - 17g/kgpieprz czarnyczosnekgałka świeżo startawoda zimna - 200mlosłonka karmel fi 65mm Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 28 Listopada 2015 Wszystko piękne i ładne, ale co ze skórkami? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 28 Listopada 2015 Kilka pięter wyżej napisane Piotruś https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=457536Wg mnie skórki niepotrzebne Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 28 Listopada 2015 Po parzeniu Po wystudzeniu Jadalna bardzo Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Po parzeniu Po wystudzeniu Jadalna bardzo No pięknie :clap: Qrcze , ładniejsza od mojej . Dlatego że drobiowa .............. chyba Gorąco pozdrawiam Edytowane 28 Listopada 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 3 Grudnia 2015 A'la jałowcowa, albo jak kto woli kiełbasa z dodatkiem jałowaca, 4.70 kg.Wczoraj dymiona i parzona. W jednym z garów za szybko podnosiłem temp. i dwie kiełbaski co na dnie były podeszzły ciutkę rosołem.Na tą ilość farszu poszło mi 10x40cm jelit wiankowych wołowych i ze 40 cm osłonki karmel fi 40cm Jeden kawałek podczas wędzenia poluzował się ze sznurka i spadł na deflektor, trochę się podpiekł, sparzyłem go 40 min. i dziś dymi się na ciepło. Teraz wsio dymi się na ciepło. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-460187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.