Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Do kiełbas , a szczególnie do kiełbas "na winie" odważam tylko ilość p-soli, reszta przypraw z garści

 

No to masz tak jak ja. Z tymi kiełbasami jest tylko jeden problem: one są bardzo smaczne i później człowiek żałuje, że nie pisał a fajnie było by je znów powtórzyć. A tak to są takie jednorazowe cuda nie do powtórzenia. Ale to kuchnia, a nie apteka i może właśnie o to chodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419035
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak to są takie jednorazowe cuda nie do powtórzenia

Bardzo dobrze napisane :D

 

 

Ale to kuchnia, a nie apteka i może właśnie o to chodzi.

No właśnie. Ja już odważam tylko p-sól do kiełbas, sól do kaszanek i salcesonów białych, sól do mięs pieczonych i smażonych no i jak coś pierwszy raz robię to wtedy wsio odważam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419087
Udostępnij na innych stronach

 

 

a słonina krojona, czy rozdrabniana na sitku zamrożona ?

Jaka słonina?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419129
Udostępnij na innych stronach

 

 

w przekroju to nie słonina ?

Nie.

To jest tłuszcz, który był w wp II. Wp II pozyskałem z łopatki, karkówki, boczku i obrzynków z szynki. Kiełbasa była robiona z wp II i wołowiny kl II.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-419711
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kilka dni temu podymiłem "festiwalowo", goście poważni przyjadą :D

 

Bez przepisu. Farsz o dwóch smakach, a kiełbas trzy rodzaje. Dymione, parzone i na drugi dzień dymione na ciepło :D

Na dalsze tło za kijem nie patrzeć :facepalm:  to spiżarnia :D

 

post-41817-0-73663400-1438672571_thumb.jpg

 

 

Te są tylko wędzono/parzone, tak do pogryzienia na zimno i na ciepło.

 

post-41817-0-36701600-1438672630_thumb.jpgpost-41817-0-24682200-1438672635_thumb.jpg

 

Dziś popakowałem kiełbaski "letko" podsuszone, dają rade w smaku :D

 

post-41817-0-62585400-1438672682_thumb.jpg

 

Po Niedzieli machnę trochę a'la kabanosów. W następną Środę przyjedzie z Wielkopolski specjalista wyrobów różnych to białą się zrobi :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437603
Udostępnij na innych stronach

Wojtek , na śwojskie kiełbaski to jestem bardzo wyposzczony ale alkohol to sięga mi do oczu !!!! :D Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437607
Udostępnij na innych stronach

Wojtek , na śwojskie kiełbaski to jestem bardzo wyposzczony

 

No to u mnie wsio nadrobisz" :D

 

ale alkohol to sięga mi do oczu !!!! :D

 

Znaczy się Ty u mnie nic nie teges %?? do butelek mam nie rozlewać?? Od dziś w Inowrocławiu prohibicja :D Z szaleństwami koniec, oszczędzaj siły na festiwal :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-437611
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kabanosy a'la 16-ka w jelicie wp 24/26.

 

Wędzone 2 tyg. temu, już w zamrażarce.

 

post-41817-0-17440000-1447856683_thumb.jpg

 

Wędzone w Sobotę, wczoraj podwędziłem lekko ciepłym dymem.

 

post-41817-0-46718500-1447856776_thumb.jpg

 

Dziś machnąłem drobiową z udek i piersi kurczaka w osłonce karmel fi 65, 2.5 kg :D

 

post-41817-0-03225000-1447856863_thumb.jpg

 

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457168
Udostępnij na innych stronach

Tak ze dwa/trzy lata (teraz będzie częściej )nie wędziłem kiełbasy drobiowej, ale jest oki. Dobrze zadymiona i sparzona, soczysta :D

 

post-41817-0-81874600-1447870760_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457237
Udostępnij na innych stronach

Zacnie wygląda i zapewne tak smakuje , podaj proszę linkę do przepisu lub sam przepis to się pokuszę tylko nie wiem czy teraz zdążę bo w sobotę wędzę  :thumbsup:  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457321
Udostępnij na innych stronach

Mięso z całych udek - trochę ponad 1.6 kg

mięso z piersi - trochę ponad 0.8 kg

p-sól - 17 g/kg, do drobiu daję mniej niż do wp

pieprz czarny świeżo kręcony

kilka ząbków czosnku

gałka muszk. - jakieś pół gałki starłem

 

Mięso zmielone, wymieszane z p-solą i przyprawami i do lodówki na kilkanaście godzin. Nadziewałem w osłonki karmel fi 65mm. Po nadzianiu osadzanie w kuchni, czas osadzania to jakieś 40 min. czyli tyle ile trzeba na przygotowanie Borniaka i jego dobre wygrzanie. Osuszanie wraz z dymem to trochę ponad 3.5 godz. Kiełbasy prosto z wędzarni do gara do wody o temp. 40-50st.C. Parzenie od osiągnięcia w garze temp. 72st.C, Temperatura skakała tak między 71-74st.C. Czas to 45 min. i z gara prosto do spiżarni do wystudzenia.

Ot taka prościzna :D


Aha, mięso z udek zmieliłem na sitku 8mm., a z piersi na szarpaku, maszynka Zelmer nr 8 :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457526
Udostępnij na innych stronach

 

 

a skórki z udek również mieliłeś na 8? czy je w ogóle dawałeś jako "klej" ?

Tak jak pisałem, mięso z udek, czyli b/s.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457536
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Ci dobry człowieku czy tam zbójaszku jak Ci pasuje :cool: jak nic przy najbliższej okazji sobie walnę kiełbaskę według Twojego przepisu piszesz ,

p-sól - 17 g/kg, do drobiu daję mniej niż do wp

swego czasu jak robiłem kiełbasę z dodatkiem drobiu z dużą przewagą tegoż zastosowałem 18g/kg i lipka ciut lub dwa ciuty było za słone. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam :D

 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457548
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno dopiszę, do piersi kuraka czy indyka p-sól niepotrzebna i tak mięsa nie zabarwi, ale że ja odrazu wsio mieszałem to już się nie bawiłem, sól do piersi, p-sól do udek. Robotę trzeba sobie ułatwiać :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457593
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno dopiszę, do piersi kuraka czy indyka p-sól niepotrzebna i tak mięsa nie zabarwi, ale że ja odrazu wsio mieszałem to już się nie bawiłem, sól do piersi, p-sól do udek. Robotę trzeba sobie ułatwiać

I tu całkowita zgoda wszak korzyść niewielka lub raczej żadna  a dodatkowy kłopot  :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-457616
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne dymienie drobiowej :D

 

mięso z udek kurczaka - 1.83 kg

pierś kurczaka - 1.08

 

p-sól - 17g/kg

pieprz czarny

czosnek

gałka świeżo starta

woda zimna - 200ml

osłonka karmel fi 65mm

 

post-41817-0-48049200-1448712697_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459141
Udostępnij na innych stronach

Kilka pięter wyżej napisane Piotruś :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=457536


Wg mnie skórki niepotrzebne :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459154
Udostępnij na innych stronach

Po parzeniu :D

 

post-41817-0-15165500-1448743336_thumb.jpg

 

Po wystudzeniu :D

 

post-41817-0-55882600-1448743352_thumb.jpg

 

 

Jadalna bardzo :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459227
Udostępnij na innych stronach

Po parzeniu :D

 

 

 

Po wystudzeniu :D

 

 

 

Jadalna bardzo :cool:

 

 

No pięknie :thumbsup::clap: :clap:    Qrcze , ładniejsza od mojej .  Dlatego że drobiowa ..............  chyba :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-459229
Udostępnij na innych stronach

A'la jałowcowa, albo jak kto woli kiełbasa z dodatkiem jałowaca, 4.70 kg.

Wczoraj dymiona i parzona. W jednym z garów za szybko podnosiłem temp. i dwie kiełbaski co na dnie były podeszzły ciutkę rosołem.

Na tą ilość farszu poszło mi 10x40cm jelit wiankowych wołowych i ze 40 cm osłonki karmel fi 40cm :D

 

post-41817-0-92146100-1449133725_thumb.jpg

 

Jeden kawałek podczas wędzenia poluzował się ze sznurka i spadł na deflektor, trochę się podpiekł, sparzyłem go 40 min. i dziś dymi się na ciepło.

 

post-41817-0-43265300-1449133809_thumb.jpgpost-41817-0-37106600-1449133824_thumb.jpg

 

Teraz wsio dymi się na ciepło.

 

post-41817-0-13202700-1449133850_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/24/#findComment-460187
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.