Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pysznosci same. TAk smakowicie wyglada  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-461867
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

A'la jałowcowa :D

 

wp II - 4.02 kg (karkówka) sitko 10mm

wp II - 0.63 kg (podgardle, sam tłuszczyk i mięsko) sitko 8mm

woł I - 0.91 kg sitko 4mm

 

p-sól - 18g/kg

pieprz świeżo kręcony i jałowiec mielony do smaku (na oko)

cukier

jelita woł. wiankowe

 

Za mało jelit naciąłem i około 45-50 dag farszu nadziałem w osłonkę karmel fi 65.

 

Mięso po zmieleniu wymieszałem z p-solą, cukrem i przyprawami, dałem do lodówki. W lodówce było jakieś 14 godz. Nadziałem w jelita. Wędzenie wraz z osuszaniem trwało jakieś 4 godzinki, parzenie 40 min :D

 

Dymiono/parzone, po nocnym spiżarnianym wiszeniu.

 

post-41817-0-62647500-1458491774_thumb.jpgpost-41817-0-74498600-1458491775_thumb.jpg

 

Przed dymieniem na ciepło. Będę dymił około 5-6 godz.

 

post-41817-0-18498100-1458491828_thumb.jpg

 

Smak bardzo oki jeśli chodzi o przyprawienie. Co do mięsa to cóż, też jest oki, ale jałowcowa, a także inne kiełbasy robione z łopatki, podgardla i wołowinki to jest TO.

Z musu poszedłem na łatwiznę, ALE następną razą będzie z łopatki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-486063
Udostępnij na innych stronach

Po dymieniu na ciepło. Powiszą ze trzy dni w spiżarni i do lodówki coby ciut wilgoci złapały, przed świętami zapakuję próżniowo i część do zamrażarki :D

 

post-41817-0-08366500-1458543281_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-486212
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbaska drobiowo-wieprzowa, prosta :D

 

mięso z uda indyka - 0.88 kg

mięso z udek kurczaka - 1.56 kg

wp II - 0.42 kg (boczek)

 

p-sól - 18g/kg

czosnek

pieprz świeżo kręcony

pieprz ziołowy

 

jelita wp 24/26 mm

 

Mięsa zmielone na sitku 8 mm, wymieszane z p-solą i przyprawami i do lodówki na dobę. Nadziane w jelita, powieszone w kuchni na jakieś 40 min. tyle ile mi potrzeba czasu na przygotowanie i rozgrzanie Borniaka. Osuszanie wraz  z dymieniem, jakieś 2.5 godzinki było. Po dymieniu kiełbaski wkładałem do gara z wodą o temp 70st.C +/- . Parzyłem 25 min. i do spiżarni na noc do wystudzenia.

Smak oki. Boczek dodałem coby tłustsza była, łatwiej taką przełykać :D i wyszła... :devil: za chuda :D

Będę kombinował dalej. Kiełbaski robione głównie na posiłki na PKP na zimno lub na ciepło :D

 

post-41817-0-36272500-1461738839_thumb.jpgpost-41817-0-55972500-1461738840_thumb.jpgpost-41817-0-81308300-1461738841_thumb.jpgpost-41817-0-87112700-1461738842_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-493682
Udostępnij na innych stronach

Zbóju! Moim skromnym zdaniem gdyś dołożył jeszcze raz tyle boczku - byłaby superek.("ćwiczyłem" ten temat w ten sposób,że robiłem na samym indyku z boczkiem. Indyk bez skóry, ale klasyfikowany: ściegna i tłuszcz na 3, boczek na 8, reszta na 12. Temat wart uwagi) :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-493690
Udostępnij na innych stronach

Moim skromnym zdaniem gdyś dołożył jeszcze raz tyle boczku

 

Po wczorajszym wyrobie to już to wiem., dam więcej boczku :D

 

Indyk bez skóry, ale klasyfikowany: ściegna i tłuszcz na 3, boczek na 8, reszta na 12

 

Podaj swoje proporcje :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-493691
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbas grill'owa na podstawie przepisu pisa67 ze 107 i 108 strony jego tematu :D

Surowego towaru miałem razem 3.5 kg, dokładnego przepisu nie zapodam, kartkę niechcący wywaliłem, ale różnice w wadze są niewielkie. WpI było troszkę mniej, wpII ciut więcej, wpIII nie dawałem, woł. było odrobinę więcej i podgardla dość chudego było więcej.  Przy następnej produkcji zrobię dokładniej. Przyprawy po PW do pisa zwiększyłem nieco. Kiełbaska dla mnie bardzo oki, tłuściutka w sam raz. Jadłem na gorąco z wody, na zimno z ręki i smażoną, teraz szukać okazji na grilla. Na mój smak pisu dobrał przyprawy wzorowo, bardzo podszedł mi dobór i ilość przypraw, następną rażą zamiast kolendry na próbę dam gorczycę o tej samej wadze.

 

Kiełbasa grillowa - ostatnia mistyfikacja :cool:
wszystko peklowane 18g/kg sól/peklosól 50/50
wp.Ikl. - 2,2kg 10mm
wp.IIkl.- 3,8kg 8mm
wp.IIIkl. - 1,1kg 3x4mm
podgardle - 2,4kg 6mm
woł. IIkl. - 0,5kg 3x4mm

Przyprawy na kilogram mięsa:
czosnek -1,6g - dałem odrobinę więcej
cukier - 1,5g
majeranek - 1g
kardamon - 0,2g
kolendra - 0,3g - dałem 0.5g

pieprz czarny - 1.5g - dałem 2g

 

 

post-41817-0-92163800-1466322258_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-502972
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy była zamrażana

Krzyś, ta co na fotce była zapakowana próżniowo, ale nie mrożona. Część mam w lodówce do bieżącego spożycia, a część zamroziłem :D


Masz dobry wzrok, zobaczyłeś odbity molet na pętku? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-502983
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, dodam tylko, że kiełbasy były kręcone i dymione w minioną Środę :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503014
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co ..... rozpalam grilla............. robie sałateczki - wyciągam naleweczki albo inne łyski....... biore urlop - wpadaj z tymi kiełbaskami :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503040
Udostępnij na innych stronach

Ja już spakowany, za chwil kilka przybywam :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503054
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dymiona/parzona, po nocnym wiszeniu w spiżarni. Za chwil kilka zimne dymienie :D

 

post-41817-0-06425700-1471066508_thumb.jpgpost-41817-0-79896700-1471066513_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510168
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dymiona/parzona, po nocnym wiszeniu w spiżarni.

 

 

No piękna ............   :thumbsup::clap:   wiedziałem od jakiego fachowca brać nauki :D :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510213
Udostępnij na innych stronach

 

 

wiedziałem od jakiego fachowca brać nauki

:blush::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510220
Udostępnij na innych stronach

Dymiono/parzona i podwędzana na zimno kilka godzinek.

Do jutra powisi w spiżarni :D

 

post-41817-0-52504000-1471160572_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510339
Udostępnij na innych stronach

 

 

A we Wtorek jedzie!

Jedzie jedzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510346
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do jutra powisi w spiżarni :D

Czyli bedzie degustacja w pokoju nr 5 :):D:tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli bedzie degustacja w pokoju nr 5

Będzie będzie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510368
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.