Mesch Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 10 Grudnia 2015 wyglada bardzo bardzo moje kielbaski maja dwa tygodnie do obeschniecia, byly tylko wedzone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-461856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Pysznosci same. TAk smakowicie wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-461867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Na ostatniej fotce zapakowane kiełbaski po jednej z każdego rozmiaru osłonki. tzw. "ZESTAW ZBÓJA" Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-461987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zbojaszku ales mi smaka narobil na ta drobiowa :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-462112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 20 Marca 2016 A'la jałowcowa wp II - 4.02 kg (karkówka) sitko 10mmwp II - 0.63 kg (podgardle, sam tłuszczyk i mięsko) sitko 8mmwoł I - 0.91 kg sitko 4mm p-sól - 18g/kgpieprz świeżo kręcony i jałowiec mielony do smaku (na oko)cukierjelita woł. wiankowe Za mało jelit naciąłem i około 45-50 dag farszu nadziałem w osłonkę karmel fi 65. Mięso po zmieleniu wymieszałem z p-solą, cukrem i przyprawami, dałem do lodówki. W lodówce było jakieś 14 godz. Nadziałem w jelita. Wędzenie wraz z osuszaniem trwało jakieś 4 godzinki, parzenie 40 min Dymiono/parzone, po nocnym spiżarnianym wiszeniu. Przed dymieniem na ciepło. Będę dymił około 5-6 godz. Smak bardzo oki jeśli chodzi o przyprawienie. Co do mięsa to cóż, też jest oki, ale jałowcowa, a także inne kiełbasy robione z łopatki, podgardla i wołowinki to jest TO.Z musu poszedłem na łatwiznę, ALE następną razą będzie z łopatki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-486063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 21 Marca 2016 Po dymieniu na ciepło. Powiszą ze trzy dni w spiżarni i do lodówki coby ciut wilgoci złapały, przed świętami zapakuję próżniowo i część do zamrażarki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-486212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 21 Marca 2016 Po dymieniu na ciepło. Powiszą ze trzy dni w spiżarni Ja kiełbasy podsuszam w wędzarni, którą mam w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-486215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Kiełbaska drobiowo-wieprzowa, prosta mięso z uda indyka - 0.88 kgmięso z udek kurczaka - 1.56 kgwp II - 0.42 kg (boczek) p-sól - 18g/kgczosnekpieprz świeżo kręconypieprz ziołowy jelita wp 24/26 mm Mięsa zmielone na sitku 8 mm, wymieszane z p-solą i przyprawami i do lodówki na dobę. Nadziane w jelita, powieszone w kuchni na jakieś 40 min. tyle ile mi potrzeba czasu na przygotowanie i rozgrzanie Borniaka. Osuszanie wraz z dymieniem, jakieś 2.5 godzinki było. Po dymieniu kiełbaski wkładałem do gara z wodą o temp 70st.C +/- . Parzyłem 25 min. i do spiżarni na noc do wystudzenia.Smak oki. Boczek dodałem coby tłustsza była, łatwiej taką przełykać i wyszła... za chuda Będę kombinował dalej. Kiełbaski robione głównie na posiłki na PKP na zimno lub na ciepło Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-493682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zbóju! Moim skromnym zdaniem gdyś dołożył jeszcze raz tyle boczku - byłaby superek.("ćwiczyłem" ten temat w ten sposób,że robiłem na samym indyku z boczkiem. Indyk bez skóry, ale klasyfikowany: ściegna i tłuszcz na 3, boczek na 8, reszta na 12. Temat wart uwagi) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-493690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Moim skromnym zdaniem gdyś dołożył jeszcze raz tyle boczku Po wczorajszym wyrobie to już to wiem., dam więcej boczku Indyk bez skóry, ale klasyfikowany: ściegna i tłuszcz na 3, boczek na 8, reszta na 12 Podaj swoje proporcje Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-493691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Kiełbas grill'owa na podstawie przepisu pisa67 ze 107 i 108 strony jego tematu Surowego towaru miałem razem 3.5 kg, dokładnego przepisu nie zapodam, kartkę niechcący wywaliłem, ale różnice w wadze są niewielkie. WpI było troszkę mniej, wpII ciut więcej, wpIII nie dawałem, woł. było odrobinę więcej i podgardla dość chudego było więcej. Przy następnej produkcji zrobię dokładniej. Przyprawy po PW do pisa zwiększyłem nieco. Kiełbaska dla mnie bardzo oki, tłuściutka w sam raz. Jadłem na gorąco z wody, na zimno z ręki i smażoną, teraz szukać okazji na grilla. Na mój smak pisu dobrał przyprawy wzorowo, bardzo podszedł mi dobór i ilość przypraw, następną rażą zamiast kolendry na próbę dam gorczycę o tej samej wadze. Kiełbasa grillowa - ostatnia mistyfikacja wszystko peklowane 18g/kg sól/peklosól 50/50wp.Ikl. - 2,2kg 10mmwp.IIkl.- 3,8kg 8mmwp.IIIkl. - 1,1kg 3x4mmpodgardle - 2,4kg 6mmwoł. IIkl. - 0,5kg 3x4mmPrzyprawy na kilogram mięsa:czosnek -1,6g - dałem odrobinę więcejcukier - 1,5gmajeranek - 1gkardamon - 0,2gkolendra - 0,3g - dałem 0.5gpieprz czarny - 1.5g - dałem 2g Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-502972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Czy była zamrażana ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-502978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Czy była zamrażana Krzyś, ta co na fotce była zapakowana próżniowo, ale nie mrożona. Część mam w lodówce do bieżącego spożycia, a część zamroziłem Masz dobry wzrok, zobaczyłeś odbity molet na pętku? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-502983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Jedna z kiełbasek jest spocona,stąd wrażenie, że była wcześniej zamrożona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Gonzo, dodam tylko, że kiełbasy były kręcone i dymione w minioną Środę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Nie ma co ..... rozpalam grilla............. robie sałateczki - wyciągam naleweczki albo inne łyski....... biore urlop - wpadaj z tymi kiełbaskami Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Ja już spakowany, za chwil kilka przybywam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-503054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Dymiona/parzona, po nocnym wiszeniu w spiżarni. Za chwil kilka zimne dymienie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Dymiona/parzona, po nocnym wiszeniu w spiżarni. No piękna ............ wiedziałem od jakiego fachowca brać nauki :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 13 Sierpnia 2016 wiedziałem od jakiego fachowca brać nauki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Dymiono/parzona i podwędzana na zimno kilka godzinek.Do jutra powisi w spiżarni Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 A we Wtorek jedzie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 A we Wtorek jedzie! Jedzie jedzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Do jutra powisi w spiżarni Czyli bedzie degustacja w pokoju nr 5 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Czyli bedzie degustacja w pokoju nr 5 Będzie będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/26/#findComment-510368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.