Zbój Madej Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Pewnie sporo czasu minie, zanim ja się na takie kiełbasy odważę Basiu, jeżeli masz czym nadziewać to nie ma na co czekać :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-323023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 27 Grudnia 2013 W ostatnich dniach tu nie zaglądałam a tu proszę co za smakowitości. Wojtku wyroby pierwsza klasa.. a ten kolorek Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-323025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zboj Madej jutro bede wedzic mieso , ale takiej kielbasy nie mam jeszcze odwagi zrobic , brawo :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-323038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Witam Zbójaszku powiem Ci że twoja kiełbasa Sami Swoi z 6 strony tego tematu wśród moich znajomych robi furorę co prawda, zmieniłem trochę recepturę P/sól z 16 g na 18 g na 1 kg pieprz 2 g na 1 kg zwiększyłem też ilość czosnku z 5 na 8 g na 1 kg i najważniejsze nie parzę jej tylko podpiekam Edytowane 4 Stycznia 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Witam Zbójaszku powiem Ci że twoja kiełbasa Sami Swoi Witanko Cieszy mnie bardzo, że kiełbaska smakuje z pół roku jej nie robiłem i chyba sam muszę pomyśleć o jej zrobieniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Ja też przymierzam się do tej kiełbasy Wojtku Czyli tak jak w przepisie robiona jest na samej soli... tak?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Czyli tak jak w przepisie robiona jest na samej soli... tak?? Haluś, kiełbasa jest na peklosoli tylko ja w skrócie piszę p-sól A to jest przepis poprawiony https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=300036 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kk82 Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 1 Marca 2014 Mam takie głupie może pytanie... Jak widać jestem początkujący i poszukujący "od czego zacząć"... o co chodzi z tymi przepisami z "16-tki", gdzie znaleźć tą "16-tkę" bo przeszukuję forum, stronę główną i za chiny ludowe nie mogę tego do niczego dopasować, a widzę po Twojej historii domowego "wytwórstwa" Zbóju, że warto by od tego zacząć stawiać pierwsze kroki w temacie robienia wędlin.... Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli pytanie wydaje się być głupie i może odpowiedź oczywista, ale jestem na Forum stosunkowo krótko i zapewne z czasem i kiedy przeczytam jeszcze z 1000 tematów takie rzeczy będę rozumiał same przez się, ale na razie... niestety jestem zmuszony zabrać Ci chwilę czasu... Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-337673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 1 Marca 2014 To jest "16" "PRZEPISY WEWNĘTRZNENR 16Zbiór receptur i skrótów instrukcji na wędliny i wyrobywędliniarskie przeznaczone na rynek krajowy" Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-337674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 1 Marca 2014 gdzie znaleźć tą "16-tkę" Pliki do pobrania z rapidshare, po hasło pisz do Maxell'a na pocztę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7391-dla-nowicjuszy-materialy-dla-poczatkujacych/?p=245492 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-337697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Dostałem od kolegi troszke dzika, polędwica i polędwiczka, dokupiłem wieprzowinki i wyszła taka: "Dziko/wieprzna kiełbasa z dodatkiem jałowca" Dzik kl I - 0.57 kg, mielone na szarpaku Zelmer 5wp kl I - 0.75 kg (z karkówki) szarpakwp kl II - 2.01 kg ( z karkówki, boczku, podgardla, półbłoniastego) sitko 10 mmwoł kl II - 0.54 kg, sitko 4 mm 1 raz p-sól - 18g/kgna smak jałowiec, pieprz świeżo kręcony nadziane w:jelita wp 24/26 mmosłonka karmel 55 mm Peklowałem prawie dwie doby, po zmieleniu i wymieszaniu, farsz poszedł do lodówki na 6 godzin (musiałem leżakować po pracy).Po nadzianiu osadzałem krótko w kuchni, jakąś niecałą godzinkę.Osuszałem 1 godz. 40 min, dymiłem prawie trzy godzinki, parzyłem w temp. 71-74 st.C na macanego, w jelicie 28 min. w osłonce 40 min.Po nocnym spiżarnianym studzeniu towar poszedł na 6 godzin do ciepłego wędzenia, przed drugim wędzeniem kiełbaski wisiały w kuchni 2 godz. Smak kiełbasy bardzo dobry, zwłaszcza po drugim dymieniu, co do "smaku dzikości" w tej kiełbasie, to cóż , spodziewałem się jakiegoś takiego mocniejszego smaku, za mało tego dzika było, ale smak tej kiełbasy jest bardzo różny od kiełbasy wp bez dzika na jałowcu, czyli jest inny.Po drugim dymieniu kiełbaski wisały w spiżarni dwie doby w temp. 11-13 st.C Teraz leżakują w lodówce, jutro do zmarażarki Po dymieniu i parzeniu. Po nocnym spiżarnianym studzeniu. Po dwóch dymieniach i dwóch dniach w spiżarni. Z obrzynków (wp IV i grube ścięgna woł, mizdra) wyszedł nawet fajniasty wywar, do zupki jakiejś będzie Edytowane 4 Maja 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-349936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 4 Maja 2014 Po dwóch dymieniach i dwóch dniach w spiżarni. Zbójaszku , niczego sobie ta kiełbaska . Szkoda że nie posmakuję , ale na Twoje słowo uwierzę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-349942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 4 Maja 2014 Szkoda że nie posmakuję , ale na Twoje słowo uwierzę Bądźmy dobrej myśli Andrzejku. Może jednak na chwilkę wpadnie i spróbujemy tych specjałów? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-349954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zapeklowałem mięsko na kiełbaskę na biało. Jutro nadziewanie i do zamrażarki, na zbliżającą się gościnę będzie. wp II - 4,33 kg (karczek, boczek, tł. twardy z podgardla wraz z przerostami mięsa)wp III - 0.58 kgp-sól - 18g/kg Jutro mielenie wp II na sitku 8mm, a wp III na 2.5 mm. Nie wiem jeszcze jakie dodam przyprawy. Nadziwanie w jelita wp 24/26 mm.Nie miało być takiej ilości i zapewne część do słoików dam Qrcze, będzie co mieszać Przed gościną jak dam radę to zrobię trochę wędzonej, tez taką prostą jak dziś Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-364149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Kiełbaska "na biało" gotowa, chłodzi się w lodówce wieczorkiem do zmrażarki Z prawie 5 kg farszu odjąłem 1.5 kg i zrobiłem coś innego Wp II miałem mielić na sitku 8mm, ale słabo naostrzyłem sitko i zmieliłem na 10 mm Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-364260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 10 Września 2014 Kiełbaska zwykła na jałowcu Miałem całą karkówkę, kawałek podgardla i golonkę tylną. wp I - 1.18 kg sitko 14mmwp II i tł. twardy - 1.33 kg (tł. tw. było około 25 dag) sitko 10mmwp III - 0.44 kg sitko 10mm i 4mm p-sól - 18 g/kgjałowiec mielony - z garści, lub jak kto woli na okopieprz cz. - tak samo jwjelito wołowe wiankowe Peklowałem jakieś 30 godz.Mielenie, mieszanie, nadziewanie i osadzanie trwało razem niecałe dwie godzinki, dość szybko, ale tal musiało być.Osuszanie dwie godz. dymienie dwie godz., parzenie 43 min. w temp. 73st.C.Dziś było już dymienie ciepłe 3.5 godz. teraz przerwa i pod wieczór jeszcze raz na ciepło 3-4 godz.Od jutra podsuszanie i możliwe, że w Piątek też jeszcze machnę trochę ciepłym dymkiem Po wędzeniu. Po parzeniu i nocnym stygnięciu w spiżarni. Smaczna jest bardzo, może jałowca deczko za dużo no i jak na "jałowcową" to zdecydowanie za chuda. Wg mnie do takich chudych to lepiej czosnek pasuje niż jałowiec, ale mnie się zachciało jałowca i już Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) może jałowca deczko za dużoJałowcowa, jak zapewne wiesz,lubi sobie poleżeć i wtedy smak jałowca się trochę równoważy z pozostałymi smakami.Tylko problem w tym co zrobić żeby poleżała Edytowane 10 Września 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 10 Września 2014 Hmmm może natrzeć piołunem A tak na poważnie to smalec pomaga - nacierasz i wieszasz do podsuszania wizualnie zniechęca "dwunożnych" amatorów póki się nie zorientują "o co kaman" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Jałowcowa, jak zapewne wiesz,lubi sobie poleżećWiem wiem moje leżą wisząc w spiżarni Tylko problem w tym co zrobić żeby poleżała U mnie to żaden problem w domu wiedzą, że nie można, dopóki nie powiem można już jeść :laugh:W Sobotę chyba jedna pójdzie na skosztowanie, na razie niech wiszą Edytowane 10 Września 2014 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 10 Września 2014 Zbóju zostaw jedną na grzybozlot. A jelita wołowe używasz ze względu na rozmiar czy maja wpływ na smak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 10 Września 2014 Na zlot napewno wezmę, "komisja" na nią czeka Prawidłowe jelito do prawdziwej jałowcowej to wołowe wiankowe. Już jakiś czas temu miałem zrobić coś na jałowcu w jelicie wp, ale że w zamrażarce zaszportała mi się końcówka wiankowych to je wykorzystałem. Co do smaku kiełbasy w jelitach wołowych to w sumie chyba nie widzę różnicy w smaku, ale napewno jelita wołowe mają inny zapach od jelit wp, a wołowe proste to już zapaszek mają silniejszy, taki ostrawy, ale po obróbkach termicznych kiełbas tych zapachów nie czuć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 10 Września 2014 Kiełbaska po ciepłym dymieniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 12 Września 2014 Dziś kiełbaska tak wygląda, wisi w kuchni od godzinki, zaniedługo pójdzie na jakieś trzy godz. w ciepły dymek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 16 Września 2014 Podsuszana kiełbaska na jałowcu gotowa, do Czwartku poleży w lodówce, do okna już jej nie będę dawał Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-371285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 16 Września 2014 Witam Zbójaszku wyglada przesmacznie pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-371291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.