Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Pewnie sporo czasu minie, zanim ja się na takie kiełbasy odważę :facepalm:

Basiu, jeżeli masz czym nadziewać to nie ma na co czekać :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-323023
Udostępnij na innych stronach

W ostatnich dniach tu nie zaglądałam :facepalm:  a tu proszę co za smakowitości.  :rolleyes:

Wojtku wyroby pierwsza klasa.. a ten kolorek  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-323025
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) Zbójaszku powiem Ci że twoja kiełbasa Sami Swoi  z 6 strony tego tematu wśród moich znajomych robi furorę co prawda, zmieniłem trochę recepturę P/sól z 16 g na 18 g na 1 kg pieprz 2 g na 1 kg zwiększyłem też ilość czosnku z 5 na 8 g na 1 kg i najważniejsze nie parzę jej tylko podpiekam  :) post-47291-0-46178900-1388857647_thumb.jpg

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324436
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam :) Zbójaszku powiem Ci że twoja kiełbasa Sami Swoi

Witanko :D

Cieszy mnie bardzo, że kiełbaska smakuje :D z pół roku jej nie robiłem i chyba sam muszę pomyśleć o jej zrobieniu :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324696
Udostępnij na innych stronach

Ja też przymierzam się do tej kiełbasy Wojtku  :)

Czyli tak jak w przepisie robiona jest na samej soli... tak??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324702
Udostępnij na innych stronach

Czyli tak jak w przepisie robiona jest na samej soli... tak??

 

Haluś, kiełbasa jest na peklosoli tylko ja w skrócie piszę p-sól :D

A to jest przepis poprawiony https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zboj-madej-prosta-kielbasa/?p=300036

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-324854
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam takie głupie może pytanie... Jak widać jestem początkujący i poszukujący "od czego zacząć"... o co chodzi z tymi przepisami z "16-tki", gdzie znaleźć tą "16-tkę" bo przeszukuję forum, stronę główną i za chiny ludowe nie mogę tego do niczego dopasować, a widzę po Twojej historii domowego "wytwórstwa" Zbóju, że warto by od tego zacząć stawiać pierwsze kroki w temacie robienia wędlin....

 

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli pytanie wydaje się być głupie i może odpowiedź oczywista, ale jestem na Forum stosunkowo krótko i zapewne z czasem i kiedy przeczytam jeszcze z 1000 tematów takie rzeczy będę rozumiał same przez się, ale na razie... niestety jestem zmuszony zabrać Ci chwilę czasu...

 

Pozdrawiam

 

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-337673
Udostępnij na innych stronach

To jest "16"

 

"PRZEPISY WEWNĘTRZNE
NR 16
Zbiór receptur i skrótów instrukcji na wędliny i wyroby
wędliniarskie przeznaczone na rynek krajowy"

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-337674
Udostępnij na innych stronach

gdzie znaleźć tą "16-tkę"

 

Pliki do pobrania z rapidshare, po hasło pisz do Maxell'a na pocztę :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7391-dla-nowicjuszy-materialy-dla-poczatkujacych/?p=245492

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-337697
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dostałem od kolegi troszke dzika, polędwica i polędwiczka, dokupiłem wieprzowinki i wyszła taka:

 

"Dziko/wieprzna kiełbasa z dodatkiem jałowca"

 

Dzik kl I - 0.57 kg, mielone na szarpaku Zelmer 5

wp kl I - 0.75 kg (z karkówki) szarpak

wp kl II - 2.01 kg ( z karkówki, boczku, podgardla, półbłoniastego) sitko 10 mm

woł kl II - 0.54 kg, sitko 4 mm 1 raz

 

p-sól - 18g/kg

na smak jałowiec, pieprz świeżo kręcony

 

nadziane w:

jelita wp 24/26 mm

osłonka karmel 55 mm

 

Peklowałem prawie dwie doby, po zmieleniu i wymieszaniu, farsz poszedł do lodówki na 6 godzin (musiałem leżakować po pracy).

Po nadzianiu osadzałem krótko w kuchni, jakąś niecałą godzinkę.

Osuszałem 1 godz. 40 min, dymiłem prawie trzy godzinki, parzyłem w temp. 71-74 st.C na macanego, w jelicie 28 min. w osłonce 40 min.

Po nocnym spiżarnianym studzeniu towar poszedł na 6 godzin do ciepłego wędzenia, przed drugim wędzeniem kiełbaski wisiały w kuchni 2 godz.

 

Smak kiełbasy bardzo dobry, zwłaszcza po drugim dymieniu, co do "smaku dzikości" w tej kiełbasie, to cóż  :rolleyes:  , spodziewałem się jakiegoś takiego mocniejszego smaku, za mało tego dzika było, ale smak tej kiełbasy jest bardzo różny od kiełbasy wp bez dzika na jałowcu, czyli jest inny.

Po drugim dymieniu kiełbaski wisały w spiżarni dwie doby w temp. 11-13 st.C :D

Teraz leżakują w lodówce, jutro do zmarażarki :D

 

post-41817-0-53582000-1399193977_thumb.jpgpost-41817-0-19577500-1399193987_thumb.jpgpost-41817-0-61003300-1399193997_thumb.jpgpost-41817-0-49538400-1399194007_thumb.jpgpost-41817-0-91890900-1399194019_thumb.jpgpost-41817-0-95132600-1399194030_thumb.jpg

 

Po dymieniu i parzeniu.

 

post-41817-0-11931200-1399194070_thumb.jpgpost-41817-0-30316100-1399194079_thumb.jpg

 

Po nocnym spiżarnianym studzeniu.

 

post-41817-0-33074100-1399194111_thumb.jpgpost-41817-0-40461600-1399194124_thumb.jpg

 

Po dwóch dymieniach i dwóch dniach w spiżarni.

 

post-41817-0-88398600-1399194164_thumb.jpgpost-41817-0-92441400-1399194178_thumb.jpgpost-41817-0-22399700-1399194217_thumb.jpg


Z obrzynków (wp IV i grube ścięgna woł, mizdra) wyszedł nawet fajniasty wywar, do zupki jakiejś będzie :cool:

 

post-41817-0-23683200-1399194379_thumb.jpgpost-41817-0-53962900-1399194390_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-349936
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po dwóch dymieniach i dwóch dniach w spiżarni.

 

 

 Zbójaszku , niczego sobie ta kiełbaska . Szkoda że nie posmakuję , ale na Twoje słowo uwierzę  .:D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-349942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda że nie posmakuję , ale na Twoje słowo uwierzę

Bądźmy dobrej myśli Andrzejku. :D Może jednak na chwilkę wpadnie i spróbujemy tych specjałów?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-349954
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zapeklowałem mięsko na kiełbaskę na biało. Jutro nadziewanie i do zamrażarki, na zbliżającą się gościnę będzie.

 

wp II - 4,33 kg (karczek, boczek, tł. twardy z podgardla wraz z przerostami mięsa)

wp III - 0.58 kg

p-sól - 18g/kg

 

Jutro mielenie wp II na sitku 8mm, a wp III na 2.5 mm. Nie wiem jeszcze jakie dodam przyprawy. Nadziwanie w jelita wp 24/26 mm.

Nie miało być takiej ilości i zapewne część do słoików dam :D

Qrcze, będzie co mieszać :cool:

 

post-41817-0-06773400-1406822168_thumb.jpgpost-41817-0-77986400-1406822178_thumb.jpg

 

Przed gościną jak dam radę to zrobię trochę wędzonej, tez taką prostą jak dziś :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-364149
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska "na biało" gotowa, chłodzi się w lodówce wieczorkiem do zmrażarki :D

Z prawie 5 kg farszu odjąłem 1.5 kg i zrobiłem coś innego :D

 

post-41817-0-98253300-1406904707_thumb.jpg

 

Wp II miałem mielić na sitku 8mm, ale słabo naostrzyłem sitko i zmieliłem na 10 mm :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-364260
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbaska zwykła na jałowcu :D

 

Miałem całą karkówkę, kawałek podgardla i golonkę tylną.

 

wp I - 1.18 kg sitko 14mm

wp II i tł. twardy - 1.33 kg (tł. tw. było około 25 dag) sitko 10mm

wp III - 0.44 kg sitko 10mm i 4mm

 

p-sól - 18 g/kg

jałowiec mielony - z garści, lub jak kto woli na oko

pieprz cz. - tak samo jw

jelito wołowe wiankowe

 

Peklowałem jakieś 30 godz.

Mielenie, mieszanie, nadziewanie i osadzanie trwało razem niecałe dwie godzinki, dość szybko, ale tal musiało być.

Osuszanie dwie godz. dymienie dwie godz., parzenie 43 min. w temp. 73st.C.

Dziś było już dymienie ciepłe 3.5 godz. teraz przerwa i pod wieczór jeszcze raz na ciepło 3-4 godz.

Od jutra podsuszanie i możliwe, że w Piątek też jeszcze machnę trochę ciepłym dymkiem :D

 

post-41817-0-53632100-1410352641_thumb.jpgpost-41817-0-50783200-1410352656_thumb.jpg

 

Po wędzeniu.

 

post-41817-0-78216800-1410352695_thumb.jpg

 

Po parzeniu i nocnym stygnięciu w spiżarni.

 

post-41817-0-43133900-1410352734_thumb.jpg

 

Smaczna jest bardzo, może jałowca deczko za dużo no i jak na "jałowcową" to zdecydowanie za chuda. Wg mnie do takich chudych to lepiej czosnek pasuje niż jałowiec, ale mnie się zachciało jałowca i już :D

 

post-41817-0-29160900-1410352802_thumb.jpgpost-41817-0-87277400-1410352816_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370116
Udostępnij na innych stronach

może jałowca deczko za dużo

Jałowcowa, jak zapewne wiesz,lubi sobie poleżeć i wtedy smak jałowca się trochę równoważy z pozostałymi smakami.Tylko problem w tym co zrobić żeby poleżała :rolleyes:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370118
Udostępnij na innych stronach

Hmmm może natrzeć piołunem  ;)

A tak na poważnie to smalec pomaga - nacierasz i wieszasz do podsuszania wizualnie zniechęca "dwunożnych" amatorów póki się nie zorientują "o co kaman" ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370119
Udostępnij na innych stronach

Jałowcowa, jak zapewne wiesz,lubi sobie poleżeć

Wiem wiem :D moje leżą wisząc w spiżarni :laugh:

 

 

Tylko problem w tym co zrobić żeby poleżała :rolleyes:

U mnie to żaden problem :D w domu wiedzą, że :devil: nie można, dopóki nie powiem można już jeść :laugh: :laugh:

W Sobotę chyba jedna pójdzie na skosztowanie, na razie niech wiszą :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370120
Udostępnij na innych stronach

Na zlot napewno wezmę, "komisja" na nią czeka :D

Prawidłowe jelito do prawdziwej jałowcowej to wołowe wiankowe. Już jakiś czas temu miałem zrobić coś na jałowcu w jelicie wp, ale że w zamrażarce zaszportała mi się końcówka wiankowych to je wykorzystałem. Co do smaku kiełbasy w jelitach wołowych to w sumie chyba nie widzę różnicy w  smaku, ale napewno jelita wołowe mają inny zapach od jelit wp, a wołowe proste to już zapaszek mają silniejszy, taki ostrawy, ale po obróbkach termicznych kiełbas tych zapachów nie czuć :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370123
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska po ciepłym dymieniu :D

 

post-41817-0-72119500-1410372132_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370203
Udostępnij na innych stronach

Dziś kiełbaska tak wygląda, wisi w kuchni od godzinki, zaniedługo pójdzie na jakieś trzy godz. w ciepły dymek :D

 

post-41817-0-76340400-1410505696_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-370482
Udostępnij na innych stronach

Podsuszana kiełbaska na jałowcu gotowa, do Czwartku poleży w lodówce, do okna już jej nie będę dawał :D

 

post-41817-0-50698200-1410851752_thumb.jpgpost-41817-0-29669100-1410851768_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-371285
Udostępnij na innych stronach

Witam Zbójaszku   :) wyglada przesmacznie  :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/20/#findComment-371291
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.