Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Krakowska i Żywiecka wg Zbója.

Troszkę tylko zmienione receptury z 16-tki. W Krakowskiej wp I zmieliłem na sitku 20mm, wp II na sitku 14, pieprz czarny zastąpiłem ziołowym dawka podwójna, osłonka karmel fi 65mm. W żywieckiej wołowinę (nie mogłem jej dostać) zastąpiłem wp III, a tł.twardy zastąpiłem wp IIb, osłonka karmel fi 65mm.

Jutro i pojutrze machnę ciepłym dymkiem tak po 3-4 godz. Jak wsio będzie oki to kiełbaski pojadą za tydzień na pożegnanie ememrytalne kolegi :D

 

Druga fotka to po wędzeniu i parzeniu.

 

post-41817-0-66792400-1412255667_thumb.jpgpost-41817-0-51706200-1412255688_thumb.jpg

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krakowska i Żywiecka wg Zbója.

 

 

 Tak na śniadanko zrobiłeś . :D :D :thumbsup::clap:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374813
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak na śniadanko zrobiłeś . :D :D :thumbsup::clap:

Nie na śniadanko :D na zgrychę :D :D kolega robi emerytalną imprezę pożegnalną i zawiozę trochę kiełbaski i inne co nie co :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374900
Udostępnij na innych stronach

 

 

kolega robi emerytalną imprezę pożegnalną i

 

 

 Wojtuś obyś drezyną nie musiał wracać do chaty :D:frantics: :frantics:

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-374902
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski po ciepłym dymieniu nabrały ładniejszego kolorku. Dziś jeszcze raz ciepłym dymkiem tak ze 4 godzinki :D

 

post-41817-0-22734100-1412402602_thumb.jpg

 

 

Kręci mnie zrobienie metki łososiowej, niestety u mnie zimnego dymu niet.

Czy można tą metkę w ciepłym dymku uwędzić? Jeżeli tak to jak długo dymić i czy wędzić ciepłym w jeden dzień czy przez kilka dni po kilka godzin? :D

 

post-41817-0-72449000-1412402760_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375050
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można tą metkę w ciepłym dymku uwędzić?

 

 

 Zbójaszku śmiało ,  uchyl trochę wędzarnię i będzie dobrze  . :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375057
Udostępnij na innych stronach

 

 

uchyl trochę wędzarnię i będzie dobrze . :D

Nie da rady, zadymię całą spiżarnię i na chatę dym będzie lecieć :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375066
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy można tą metkę
Jaką najniższą temp. jesteś w stanie utrzymać ?. 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375071
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jaką najniższą temp. jesteś w stanie utrzymać ?.

Przy obecnych warunkach na dworze i w mojej spiżarni, po 2 godz. mam 35-40st.C na samym dymogeneratorze.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375078
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam 35-40st.C na samym dymogeneratorze
W tej temperaturze możesz spokojnie wędzić,jak jej poprawisz na drugi dzień to będzie tylko jeszcze lepsza :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy obecnych warunkach na dworze i w mojej spiżarni, po 2 godz. mam 35-40st.C na samym dymogeneratorze.

 

 

 

Wojtek , w takiej temperaturze sery nie popłyną  . Metkę możesz śmiało wędzić . :D 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375091
Udostępnij na innych stronach

Znaczy się tak 2 razy po trzy godzinki i źle nie będzie no nie?? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375093
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znaczy się tak 2 razy po trzy godzinki i źle nie będzie no nie??

 

 Będzie bardzo dobrze . Może nawet raz wystarczy . Metka nie musi wcale być zdominowana dymem . Natomiast musi mieć smak metki . :D 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375094
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski po wędzeniu, parzeniu i dwóch wędzeniach na ciepło po jakieś 4 godz..

Krakowska już gotowa do spożywania, żywiecka jeszcze powisi w spiżarni.

Następną razą w krakowskiej ilość pieprzu ziołowego zwiększę o 1-2g na 2 kg całości farszu i ilość kolendry zwiększę o 0,5g na 2 kg farszu i wp I zmielę Alfą na szarpaku, po zmielenieu na sitku 20mm wp I mało widoczna :D

 

post-41817-0-32120700-1412498477_thumb.jpg


Aha, krakowska po lewej, żywiecka po prawej :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375214
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, a nie kusi Ciebie zrobienie bądź dokupienie dostawki generatora dla wędzenia zimnym dymem?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375216
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku, a nie kusi Ciebie zrobienie bądź dokupienie dostawki generatora dla wędzenia zimnym dymem?

Cześć wuju! :D :D

 

A pewno, że kusi, już myślałem o zakupie dostawki, ale zawsze jakieś inne wydatki się trafiają, a z drugiej strony to aż tak często nie potrzebuję dymić na zimno i tak zakup dostawki zawsze się przekłada :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375223
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś w pilnej potrzebie zrobiłem tak straszną prowizorkę że aż wstyd pokazać :blush: - i tak już zostało....... jedynym zakupem była rura spiro. dostawkę wykorzystuję częściej niż początkowo mi się wydawało że będę wykorzystywał

mimo ogromnych "nieszczelności" dym nie wydostaje się na drodze do wędzarni

Mnie osobiście cena dostawki wydaje się troszkę  przesadzona ale ja już tak mam że zawsze coś sam "wydłubię"

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375257
Udostępnij na innych stronach

 

 

wstyd pokazać :blush:

To ten jeden raz pokonaj wstyd i pokaż coś zmajstrował do zimnego dymienia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375262
Udostępnij na innych stronach

O nie Zbójaszku..... co najwyżej na PW :tongue:

Tu nawet nie ma za specjalnie co pokazywać - opis jest nader wystarczający...

Wziąłem metalową puszkę/wiaderko (kiedyś w takich była pakowana Marmolada) wyciąłem na górze otwór do spiro, z boku na generator...

stawiam to na blachę do pieczenia cista i po krzyku....

oczywiście nie polecam aż takiej prowizorki bo ja mogę sobie pozwolić na "trochę luzu".... lepiej poszukac lepszego pojemnika i przyłożyć się do wykonania :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-375264
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

O nie Zbójaszku..... co najwyżej na PW :tongue:

Tu nawet nie ma za specjalnie co pokazywać - opis jest nader wystarczający...

Wziąłem metalową puszkę/wiaderko (kiedyś w takich była pakowana Marmolada) wyciąłem na górze otwór do spiro, z boku na generator...

stawiam to na blachę do pieczenia cista i po krzyku....

oczywiście nie polecam aż takiej prowizorki bo ja mogę sobie pozwolić na "trochę luzu".... lepiej poszukac lepszego pojemnika i przyłożyć się do wykonania :blush:

Nie ma się co wstydzić. Mój pierwszy DG wykonałem z nowego pojemnika na szczotkę wc (stał nierdzewna). Obecny to 30 cm odcinek rury ze stali nierdzewnej stojący na odwróconym dnem rondelku a za dekielek robi miska dla psa (akurat pasowała więc już tak pozostało). Całość bdb się sprawuje http://img.tapatalk.com/d/14/10/15/jyheguju.jpg Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-377041
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski po wędzeniu, parzeniu i dwóch wędzeniach na ciepło po jakieś 4 godz..

 

Nie to żebym się czepiał, ale dlaczego dwa razy na ciepło.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-377058
Udostępnij na innych stronach

Nie to żebym się czepiał

 

Ależ oczywiście :laugh: :laugh:

 

dlaczego dwa razy na ciepło.?

 

Arecki, a no dlatego, że jeden raz na ciepło przez 8 godz. w Borniaku na dymogeneratorze bez przystawki do zimnego dymienia nie da rady. Po kilku godz. ciepłego dymienia, w zależności od temp. w spiżarni, temp. w Borniaku zaczyna "iść" dużo powyżej 40st.C :D

Postaram się wykombinować jakiś twardy karton i z niego machnę przystawkę do zimnego.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-377064
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przy okazji ciepłego dymienia karkówki i boczku zadymiłem ciepło kiełbaski.

Kiełbaska robiona latem, miała trochę podcieków, albo wada mięsa, albo ja spaprałem przy parzeniu.

Kiełbaska była w lecie dymiona, parzona, zamrożona. Dwa dni przed ciepłym dydmieniem zacząłem odmrażanie.

Pewnie kiełbasa poszła by do spożycia tak jak była zrobiona, gdyby EAnia kiedyś nie napisała jak można "ratować" ciepłym dymkiem takie nieudactwa :D

Taką "ratowaną" kiełbaskę zawiozłem wraz innymi wyrobami na pożagnanie emerytalne kolegi, usłyszałem, że to myśliwska, taka dobra.

Polecam w ten sposób ratować kiełbaski z podciekami.

Ta wędzona przedwczoraj "dochodzi" w spiżarni, za kilka dni do ldówki i do mrożenia.

Kiełbaska była wędzona na kratce ze starego grill'a elektrycznego, kratkę z kiłabaskami położyłem na kije, na których wisiały mięska :D

 

post-41817-0-54817600-1414934334_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-381005
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam w ten sposób ratować kiełbaski z podciekami.

 

Ale chyba nie tłuszczu.?Dziadek kiedyś zalecał ponowne dymienie dla kiełbas z podciekiem wody i to się sprawdza. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3244-zb%C3%B3j-madej-prosta-kie%C5%82basa/page/21/#findComment-381010
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.