Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz co -chyzia można dostać -co strona to inne proporcje -dziadek podaje 4dkg na 1kg przy peklowaniu na sucho , Ty około 3dkg Prymat -2dkg , ktoś na forum ma sprawdzony przepis -2dkg -głupieje......o czasie peklowania nie wspomnę tu też tak rozbieżne zdania ,że zależy na jaka stronę się trafi mam ten cały solomierz ,ale to przy peklowaniu na mokro może by się sprawdziło,ale teraz robi się coraz cieplej i nie mam juz warunków temperaturowych nawet w piwnicy Myślę ,że przekroje te karkówki na pół i zrobię im jeszcze ten nastrzyk z solanki /100mlwody -10g peklosoli/ tylko nie wiem ile dać ml na kg mięsa???
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215075
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Boję się ,ze do soboty ta cała peklosól nie przeniknie do głębi tego mięsa

A ja się boje, że do soboty, to z tego mięsa przy takim peklowaniu będzie niezły smrodek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215077
Udostępnij na innych stronach

Beata jest na forum tabela Dziadka,sposób Szczepana to na mokro wszystko dokładnie opisane.Przy peklowaniu suchym też musza być zachowane niskie temp.4-6 stopni.Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215080
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam , że skoro masz szynkę , karkówkę i boczek i tylko 5 dni to powinnaś na początek zapeklować mięso jednak na mokro .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215085
Udostępnij na innych stronach

ROK ... To wystarczająco długo ,żeby się czegoś nauczyć z ''Tego'' forum i stronki... :rolleyes: Ale jak się nie chce...to... :mellow: Powiem CI jak ja robię...wypróbuj ...10kg mięsa + 7 litrów wody + 80gram/ litr (delikatny nastrzyk i masowanie ) i 8-10 dni peklowania,,,Wiadome , że to nie wszystko, ale ....połowę sukcesu już Masz.... :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215087
Udostępnij na innych stronach

Chciałem coś poradzić, ale widząc tak rozbieżne receptury wymiękam.

I nie dziwię się początkującym że peklują mięso przeznaczone na wędzonki metodą na sucho.

Masakra.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215088
Udostępnij na innych stronach

Aż ...Nie bój się kobito :!: dasz rade ! Pozdrawiam ! PS. Mireczku...Każdy błądzi , ale dąży do celu... :smile:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215089
Udostępnij na innych stronach

PS. Mireczku...Każdy błądzi , ale dąży do celu...

Tak, a mięso zaczyna śmierdzieć coraz bardziej.

Nie tędy droga.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215093
Udostępnij na innych stronach

Powiem Wam coś na świeta Wielkanocne peklowałam szynki karkówki ,poledwice w/g receptury podanej na opakowaniu peklosoli z Prymatu -czyli 2dkg na 1kg -miałam kawałki 1.20-1,50 Peklowałam na sucho w pojemnikach i trzymałam w lodówce -tam jest najpewniejsza temperatura mięso codziennie przewracałam leżało tez tylko 6 dni -wyjęłam wypłukałam ,osuszyłam ręcznikami papierowymi ,osuszyłam w wędzarce 1godz potem około 3godz -50stopni ,pół godziny w trochę wyższej temp .parzyłam -1godz na 1kg mięsa -......generalnie wszystko wyszło przepyszne !!!!!! tylko kiełbasa trochę zbita -nie wiem dlaczego???Dopytuję się o ten dodatkowy dostrzyk przy peklowaniu na sucho zeby skrócić czas peklowania ale boję się czy nie wyjdzie za słone a tu słysze że sie wszystko zasmrodzi .....Gwarantuje nic mi się nie zasmrodziło a wręcz boje sie zeby po dostrzyku nie było za słone!
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215096
Udostępnij na innych stronach

tylko kiełbasa trochę zbita -nie wiem dlaczego???

Tu piszesz o wędzonka a tu nagle o kiełbasie a kiełbasa to trochę inna bajka - chyba nie parzyłaś jej 1 godz/kg a tak by można było wnosić z powyższego postu :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215097
Udostępnij na innych stronach

Do Miro ,czemu uwazasz ,ze dla poczatkujących metoda peklowania na sucho jest za trudna ,czy nie polecana ??Ja uznałam ja za najłatwiejszą -mięso trzymam w pojemnikach w lodówce i mam pewność ,ze jest w odpowiedniej temperaturze Dlaczego dla Ciebie to masakra???
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215102
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego ''na sucho''...? Pytam ponieważ ,z tego względu pekluje się mięsa na a;la parmeńskie , czyli dojrzewające..(( :blush: nie robiłam...) A na wędzonki ...przeważnie na mokro się pekluje... :smile: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215103
Udostępnij na innych stronach

Einshel nie nerwuj się, to kobietom szkodzi na urodę. :grin:

 

No na wariackich papierach widać, ale czemu, to mnie nie pytaj.

Widać tak lubią.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215104
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie jak czytam te wasze wypowiedzi ,a nie podpowiedzi ,że tu sami doktorzy nauk masarskich ,a jednak na prawie zadne moje zadane pytanie nie uzyskałam odpowiedzi Powiem Wam tak -kupując mięso na targu od ludzi ,którzy chandluja swojskimi wyrobami wszyscy mi radzili zapeklować to mięso na sucho i trzymać w lodówce złośliwi ????czy co???Zapytam przy okazji gdzie przechowujecie to mięso peklowane na mokro w miesiącach letnich w warunkach amatorskich-domowych?
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215109
Udostępnij na innych stronach

kupując mięso na targu od ludzi ,którzy chandluja swojskimi wyrobami wszyscy mi radzili zapeklować to mięso na sucho i trzymać w lodówce złośliwi ????czy co???

a oni są jakąś wyrocznią??? :rolleyes: - oj znam ja takich..... :???:

"suche" peklowanie mięsa na wędzonki zbrodnią nie jest - co więcej jeśli nie lubi się wyrobów soczystych to nawet wskazane :rolleyes:

ogólnie mówiąc wędzonki peklowane na sucho nieco inaczej smakują...\

 

gdzie przechowujecie to mięso peklowane na mokro w miesiącach letnich w warunkach amatorskich-domowych?

no niech zgadnę.... - w lodówce? :rolleyes: :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215113
Udostępnij na innych stronach

Zapytam przy okazji gdzie przechowujecie to mięso peklowane na mokro w miesiącach letnich w warunkach amatorskich-domowych?

Dobrze... już tysiące takich pytań się '''tu'' przewiało...

Zapytam przy okazji gdzie przechowujecie to mięso peklowane na mokro w miesiącach letnich w warunkach amatorskich-domowych?

Otóż- niektórzy z Nas nie mają warunków...Więc chłodzimy solankę czym możemy...np. ? i tu Twoja INICJATYWA.... :wink:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215114
Udostępnij na innych stronach

Powiem Wam tak -kupując mięso na targu od ludzi ,którzy chandluja swojskimi wyrobami wszyscy mi radzili zapeklować to mięso na sucho i trzymać w lodówce złośliwi ????czy co???

Jak na kiełbasy to się zgadza.Na sucho i dawka 2dkg na 1 kilogram jest dawką wyjściową do znalezienia własnej słonolubności.Co do peklowania suchego na wędliny, to ja daję 3% soli/peklosoli na 1kg mięsa.Codziennie przewracam w lodówce i nakłuwam widelcem.Ale 90% peklowań na wędliny robię mokrych.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215115
Udostępnij na innych stronach

Do Chudziak- Kiełbasę parzyłam w temp.70-75stopni wody mierzac termometrem w srodku miała około 70stopni -około 15 min Mięso było dobrej jakości /łopatka +podgardle 20%+ wołowe -pręga -itu chyba dałam za dużo -około 30% -zmieliłam to wołowe na sitku o oczkach o tym najmniejszym przekroju i tak myśle ,że albo ta ilość albo to mielenie miało wpływ na to "zbicie",ale do końca nie wiem co było powodem ....

 

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 00:08 ]

Kurcze -nie mam na tyle miejsca w lodówce by zapeklować na mokro ,ale następnym razem spróbuje z mniejszymi ilościami mięsa i porównam smaki .ZAstanawiam się jeszcze czy można by jeden z pojemników zamienić na większy i zalać solanką część mięsa -rozumiem że wtedy musiałabym zmniejszyć ilość tej peklosoli o te 2dkg ,które już dodałam stosując powiedzmy tabele Szczepana? minus 2dkg -mieso zapeklowałam w poniedziałek więc chyba moge w środe dolać tej solanki?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215117
Udostępnij na innych stronach

Po rozmowie z Miro zdecydowałam się na peklowanie na mokro w/g proporcji podanych na stronie jego sklepu -czyli jakies 3,5dkg na 1kg mięsa Solanki zrobiłam 4l na 10kg mięsa Wyszło jej ciut ciut za dużo ale jest ok Potrzymam 8dni O walorach smakowych i różnicy między pek.lowaniem na sucho i mokro niebawem poinforuje Pozdrawiam
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215224
Udostępnij na innych stronach

zdecydowałam się na peklowanie na mokro... -czyli jakies 3,5dkg na 1kg mięsa

drobna uwaga...

- przy peklowaniu zalewowym ("na mokro") robimy solankę o danym stężeniu (czyli np. 1kg peklosoli na 10 litrów wody) i dopiero taką solanką "operujemy"

określenie ilości soli na kilogram mięsa stosujemy przy peklowaniu suchym :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215299
Udostępnij na innych stronach

Drobna uwaga........nie mająca znaczenia przy efekcie finalnym.Proszę zwrócić uwagę ,ze ,jestem początkująca.

 

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 21:24 ]

Solanka miała stęzenie 0.85 kg na 10l wody -czy tak lepiej?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215302
Udostępnij na innych stronach

Solanka miała stęzenie 0.85 kg na 10l wody -czy tak lepiej?

zdecydowanie :cool:

 

Proszę zwrócić uwagę ,ze ,jestem początkująca.

dlatego delikatnie zwracamy uwagę bo "jak skorupka ..."itd :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-215307
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zapytam przy okazji gdzie przechowujecie to mięso peklowane na mokro w miesiącach letnich w warunkach amatorskich-domowych?

Dobrze... już tysiące takich pytań się '''tu'' przewiało...

Zapytam przy okazji gdzie przechowujecie to mięso peklowane na mokro w miesiącach letnich w warunkach amatorskich-domowych?

Otóż- niektórzy z Nas nie mają warunków...Więc chłodzimy solankę czym możemy...np. ? i tu Twoja INICJATYWA.... :wink:

W bańce na mleko (pojemność około 20 litrów lub inne)

Szczelnie zamkniętą w miesiącach letnich można opuścić do studni z wodą - pod warunkiem że mamy studnię, jest to głęboka studnia, jest w niej woda.

to metoda którą zaobserwowałem w końcu lat 70 na wsi gdzie duże lodówki były tylko snem a wyroby własne standardem.

 

pozdrawiam

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3245-peklos%C3%B3l/page/3/#findComment-224729
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.