burn11 Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam wszystkich. Nie mam jeszcze skończonej wędzarni, ale od kilku miesięcy wędliny robię sobie sam,peklowane a później parzone. W ten sposób robię szynki, balerony i schaby, ale od niedawna pojawił się problem (trzy ostatnie produkcje ).Balerony zawsze ok., soczyste pięknie się kroją schaby tak samo natomiasttrzy ostanie szynki to jakaś masakra, ale może opisze cykl produkcyjny (jeżeli mogę to tak nazwać) od początku. 1. szynki zawsze kupowane już wykrojone gotowe do peklowania 2. peklowanie od 2 do 5 dni w zależności od stanu napełnienia lodówki :grin: , 0,5 l solanki na 1kg mięsa, stężenie solanki zawsze 10% (tak mi pasuje na słoność) 3. płukanie 5 min pod zimną bieżącą woda, potem sznurowanie i ociekanie kilka godzin. 4. potem parzenie, zawsze pakuję w rękaw foliowy i wiąże, tak zapakowane wrzucam do wody i gotuję, na każdy kilogram mięsa 1 godzina gotowania. 5. godzinka studzenia w temperaturze pokojowej, potem na noc do lodówki.Tak to mniej więcej wygląda. W ten sposób przygotowałem już kilkanaście wędlin i zawsze wszystko było ok.A teraz o ostatniej szynce, przygotowana w ten sam sposób, kolorek po parzeniu ok., szynka warzyła przed peklowaniem 1.48kg, a po gotowaniu 85dkg!, wyszła słona jak jasny gwint, mięso w przekroju jakby poszarpane podobne jak przy przeparzeniu, ale nie suche wręcz przeciwnie można powiedzieć nawet że nie wilgotne, a mokre, po prostu w przekroju szynka wygląda w środku no nie wiem, jak mokre wióry.Co o tym myślicie, zaznaczam że wcześniej nie miałem tych problemów, a i teraz tylko dzieje się tak z szynką.Bardzo proszę o jakieś sugestie. burn11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2009 Najprawdopodobniej to wina mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2009 Zmień dostawcę, lub niech Twój dostawca zmieni dostawcę.Powód:Pompowane mięso – po prostu kupujesz "pół na pół mięso z wodą" :wink: . Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn11 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2009 Dzięki za szybką odpowiedź. Też obstawiałem „wzbogacone” mięcho ale wolałem zapytać kogoś mądrzejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Listopada 2009 W ten sposób przygotowałem już kilkanaście wędlin i zawsze wszystko było ok. A teraz o ostatniej szynce, przygotowana w ten sam sposób, kolorek po parzeniu ok., szynka warzyła przed peklowaniem 1.48kg, a po gotowaniu 85dkg!, wyszła słona jak jasny gwint, mięso w przekroju jakby poszarpane podobne jak przy przeparzeniu, ale nie suche wręcz przeciwnie można powiedzieć nawet że nie wilgotne, a mokre, po prostu w przekroju szynka wygląda w środku no nie wiem, jak mokre wióry.Jeśli termometr masz w porządku i parzysz zgodnie z zaleceniami to nie kupuj tego mięsa w tamtym miejscu. Spójrz na ubytek ! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Listopada 2009 burn11, Nie masz zdjęć? Na przyszłość zrób zdjęcia nieudanych i udanych produkcji. Łatwiej będzie opisywać i wyciągać wnioski. Ty, parzysz, czy gotujesz swoje wyroby. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn11 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2009 Mięso kupuję w tym samym miejscu, a na przyszłość zrobię zdjęcie gotowych wyrobów.Dzisiaj kupiłem szynkę w innym miejscu i zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2009 Burn - jeśli masz możliwości terenowe zrób sobie wędzarnie podstawowa Dziadka - kęgi betonowe, rów w ziemii przykryty blachą + dziura jako palenisko (przykryta blachą)Ja w sobotę kończe "stawiać" wędzarnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burn11 Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Listopada 2009 lilliwashere wędzarnie mam już na ukończeniu, murowana ale nie jakiś kolos,w przyszłym tygodniu planuje pierwsze przepalenie na sucho że tak powiem.A na sucho dlatego że chcę sprawdzić jak szybko się nagrzewa i jak utrzymać odpowiednie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 18 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Listopada 2009 Jak ci pisali zmień dostawcę.Miałem już takie doświadczenia.Kupione w Markecie w promocji zalało się płynem po zasoleniu.A kupione prywatnie tylko się podmoczylo.Mam na myśli wędliny suszone. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.