Skocz do zawartości

Szynka peklowana - gotowana (nie wędzona) problem.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Nie mam jeszcze skończonej wędzarni, ale od kilku miesięcy wędliny robię sobie sam,

peklowane a później parzone. W ten sposób robię szynki, balerony i schaby, ale od niedawna pojawił się problem (trzy ostatnie produkcje ).Balerony zawsze ok., soczyste pięknie się kroją schaby tak samo natomiast

trzy ostanie szynki to jakaś masakra, ale może opisze cykl produkcyjny (jeżeli mogę to tak nazwać) od początku.

1. szynki zawsze kupowane już wykrojone gotowe do peklowania

2. peklowanie od 2 do 5 dni w zależności od stanu napełnienia lodówki :grin: ,

0,5 l solanki na 1kg mięsa, stężenie solanki zawsze 10% (tak mi pasuje na

słoność)

3. płukanie 5 min pod zimną bieżącą woda, potem sznurowanie i ociekanie kilka

godzin.

4. potem parzenie, zawsze pakuję w rękaw foliowy i wiąże, tak zapakowane

wrzucam do wody i gotuję, na każdy kilogram mięsa 1 godzina gotowania.

5. godzinka studzenia w temperaturze pokojowej, potem na noc do lodówki.

Tak to mniej więcej wygląda. W ten sposób przygotowałem już kilkanaście wędlin i zawsze wszystko było ok.

A teraz o ostatniej szynce, przygotowana w ten sam sposób, kolorek po parzeniu ok., szynka warzyła przed peklowaniem 1.48kg, a po gotowaniu 85dkg!, wyszła słona jak jasny gwint, mięso w przekroju jakby poszarpane podobne jak przy przeparzeniu, ale nie suche wręcz przeciwnie można powiedzieć nawet że nie wilgotne, a mokre, po prostu w przekroju szynka wygląda w środku no nie wiem, jak mokre wióry.

Co o tym myślicie, zaznaczam że wcześniej nie miałem tych problemów, a i teraz tylko dzieje się tak z szynką.

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

 

burn11

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/
Udostępnij na innych stronach

Najprawdopodobniej to wina mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88549
Udostępnij na innych stronach

Zmień dostawcę, lub niech Twój dostawca zmieni dostawcę.

Powód:

Pompowane mięso – po prostu kupujesz "pół na pół mięso z wodą" :wink: .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88550
Udostępnij na innych stronach

W ten sposób przygotowałem już kilkanaście wędlin i zawsze wszystko było ok.

A teraz o ostatniej szynce, przygotowana w ten sam sposób, kolorek po parzeniu ok., szynka warzyła przed peklowaniem 1.48kg, a po gotowaniu 85dkg!, wyszła słona jak jasny gwint, mięso w przekroju jakby poszarpane podobne jak przy przeparzeniu, ale nie suche wręcz przeciwnie można powiedzieć nawet że nie wilgotne, a mokre, po prostu w przekroju szynka wygląda w środku no nie wiem, jak mokre wióry.

Jeśli termometr masz w porządku i parzysz zgodnie z zaleceniami to nie kupuj tego mięsa w tamtym miejscu. Spójrz na ubytek !

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88576
Udostępnij na innych stronach

burn11, Nie masz zdjęć? Na przyszłość zrób zdjęcia nieudanych i udanych produkcji.

Łatwiej będzie opisywać i wyciągać wnioski. Ty, parzysz, czy gotujesz swoje wyroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88577
Udostępnij na innych stronach

Mięso kupuję w tym samym miejscu, a na przyszłość zrobię zdjęcie gotowych wyrobów.

Dzisiaj kupiłem szynkę w innym miejscu i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88626
Udostępnij na innych stronach

Burn - jeśli masz możliwości terenowe zrób sobie wędzarnie podstawowa Dziadka - kęgi betonowe, rów w ziemii przykryty blachą + dziura jako palenisko (przykryta blachą)

Ja w sobotę kończe "stawiać" wędzarnie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88637
Udostępnij na innych stronach

lilliwashere wędzarnie mam już na ukończeniu, murowana ale nie jakiś kolos,

w przyszłym tygodniu planuje pierwsze przepalenie na sucho że tak powiem.

A na sucho dlatego że chcę sprawdzić jak szybko się nagrzewa i jak utrzymać odpowiednie temperatury.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88646
Udostępnij na innych stronach

Jak ci pisali zmień dostawcę.

Miałem już takie doświadczenia.

Kupione w Markecie w promocji zalało się płynem po zasoleniu.

A kupione prywatnie tylko się podmoczylo.

Mam na myśli wędliny suszone.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3259-szynka-peklowana-gotowana-nie-w%C4%99dzona-problem/#findComment-88668
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.