Papla Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2009 Szkolenie numer: 02-2010 Zakres tematyczny: „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy termin: 12-13-14 lutego 2010 roku koniec rezerwacji jak i wpłat: 29 stycznia 2010 roku Proszę rejestrować się tu: Rejestracja na szkolenie 02-2010 Lista uczestników jest tu podana jako informacyjna aby można było np. wspólnie zaplanować podróż jednym środkiem komunikacji. Kontakt do określonej osoby (po zgodzie na podanie) będę podawał bezpośrednio osobie zainteresowanej. W tym temacie proszę też proponować rodzaje wyrobów które chcą Państwo aby były zrobione na szkoleniu. Uczestnicy: Lp. - Imię i nazwisko - Nick - Miasto przyjazdu 1. Jacek Perczak - Wrocław 2. Karol Rudnicki - Choroszcz 3. Łukasz Sadecki - Gruczno 4. Krzysztof Stachuła - Bytom 5. Lucjan Hałabuda - Rzeszów 6. Artur Szpik - Przemyśl 7. Andrzej Smycz - Leżajsk 8. + os. tow. 9. Waldemar Białas - Gliwice 10. Jolanta Białas - Gliwice 11. Piotr Piotrowski - Gliwice 12. Tomasz Magiera - Gliwice 13. Jadwiga Marzinek - Warszawa 14. Witold Malinowski - Warszawa 15. Dariusz Michalik - Poraj 16. Hubert Deja - Katowice 17. Mariusz Stefan - Czerwionka-Leszczyny 18. Kazimierz Chmielewski - Świdnica 19. Czesława Sroka - Świdnica 20. Bartosz Łukaszewicz - Wrocław 21. Michał Machajski - Wrocław 22. Hubert Machajski - Wrocław 23. Kowalczyk Leszek - Dąbrowa Górnicza 24. Wójcik Paweł - Warszawa Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Lutego 2010 Wyroby zaplanowane do wykonania na szkoleniu.* 1. Wędliny podrobowe - kiszka pasztetowa- kiszka kaszana krwista gryczana i jęczmienna- salceson wolsztyński 2. Kiełbasy - kiełbasa wiejska pieczona lub kiełbasa czosnkowa parzona- kiełbasa serbska parzona lub kiełbasa cytrynowa parzona- kiełbasa biała 3. Wędzonki - polędwica wędzona- polędwica łososiowa- boczek wędzony- ogonówka wędzona- szynka tylna wędzona gotowana- baleron wędzony gotowany (w pęcherzu) 4. Pieczone - schab polski pieczony lub roladę schabową typu zylc * wykonanie powyższych wyrobów jest uzależnione od uzysku właściwych klas mięsa z półtusz, możliwe są dodatkowe wyroby aby wykorzystać całość materiału z rozbioru Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-98407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2010 Chwalcie się, jak Wam tam idzie. :grin: Czy przerób koniny aktualny?Pozdrowienia dla Wszystkich Kursantów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobilek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2010 Pozdrowienia dla wszystkich kursantów i chwalcie się ile tomów poezji żeście przerobili?pozdrawiam Cytuj Mobilek GG9068840 Skype.michal-mobilek Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lutego 2010 Konina przerobiona. Już po wstępnej degustacji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2010 Konina przerobiona.Ach :rolleyes: smaki młodości - kiełbasa końska nie miała sobie równych :tongue: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2010 :lol: tomików poezji było kilka, ale najbardzie zmęczyła mnie 5 tomowa encyklopedia prosiaczka... czy nawet 6, zdjęcia Papla już Ci ślę.Dziadek po skosztowaniu koniny przypomniał sobie czasy powojenne w Poznaniu, ogólnie kiełbaska smakowała wszystkim. Kaszanka w takim wydaniu u nas nie przejdzie, chociaż jutro spróbuję ją upiec... Strasznie męczące te kursy, :shock: , ehehe, fajni ludzie, pozytywna atmosfera, naprawdę warto.pozdrawiam. Cytuj "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strudel Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam Kiełbasa z konia była ciekawym i smacznym dodatkiem do całości kursu :shock: Podziękowania Panowie za kawał dobrej roboty przy zorganizowaniu tego przedsięwzięcia.Teraz zostaje zabrać się za organizowanie swojego warsztaciku i do pracy co by zapał po wizycie u Was nie wystygł :wink: Cytuj pozdrawiam Paweł W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Lutego 2010 Kaszanka w takim wydaniu u nas nie przejdzieTzn w jakim ? Chodzi o kaszę gryczaną czy o jakiś inny aspekt technologiczny? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Lutego 2010 z kaszą chodzi o przyprawy: u nas dodaje się gałkę, zamiast kminku, i zdecydowanie więcej pieprzu, ale jak mówię, ja wolę kaszaneczkę sobie odpiec z cebulką, więc może zdanie zmienię jutro. Cytuj "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2010 konina w tz systemie łososiowym jest rewelacyjna :grin: Kurcze jak ja dawno nie miałem koniny w ustach :mellow: jakbym wiedział to 300km to byłaby pestka Ale Andrzej doprowadzi moje kubki smakowe do ekstazy :lol: :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2010 Pozdrawiam wszystkich kursantów 02-2010Jak napisałem, jestem nowicjuszem i jeszcze nigdy sam nie zrobiłem żadnego wyrobu, ale na kursie zapoznałem się ze specyfiką tej " branży " i póki co zazdroszczę niektórym tej pasji z jaka podchodzą do tematu. Jestem w trakcie budowy własnej wędzarni.Dzięki Ci Bagno i Papla za rzeczowe podejście do sprawy.Natłok informacji rzeczywiscie mógł przyprawić o ból głowy następnego dnia.Pozdrowienia dla Leszka , który chyba jednak dostał za dużą dawkę wiedzy. motyl Cytuj życie jednak nie jest bajką...... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lutego 2010 Witam. Motyl potwierdzam twoje wrażenia z kursu. Byłem na 7 kursie(październik 2009),chylmy czoło przed organizatorami. Bagno i Papla to rewelacja i dobre serce do pracy i ludzi. Zasób wiadomości-pozazdrościć,a pomocni są w przypadku problemów zawsze. Cytuj grzesio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wendkarz 1 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lutego 2010 Witam wszystkich i serdecznie pozdrawiam.Było fajnie i rzeczywiście zbyt dużo poezji do przeczytania - rozwińcie jakiś temt to podyskutujemy. PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masbo Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lutego 2010 litrateratury jak w bibliotece, wszyscy mieli chłonne umysły... Leszku, czy Ty zaginąłeś gdzies pomiędzy SZTUKĄ współczesna, czy może gdzieś bliżej pigstografii...? :lol: Cytuj "Polacy nie gęsi i mięsko wcinają" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Lutego 2010 masbo Kolega chyba pomagał w szkoleniu ? Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Lutego 2010 Podpowiedzcie mi proszę , gdzie ja znajdę zdjęcia z odbytych kursów , pozdrawiam, motyl Cytuj życie jednak nie jest bajką...... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Lutego 2010 Witamhttp://szkoladomowegomasarstwa.pl/ Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wendkarz 1 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Lutego 2010 Niestety nie ma tam zdjęć z ostatniego szkolenia :sad: A szkoda bo miło by było powspominać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Lutego 2010 Niestety nie ma tam zdjęć z ostatniego szkolenia :sad: Cierpliwie poczekaj :wink: , na pewno będą. Daj Papli trochę czasu :smile: . Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wendkarz 1 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Lutego 2010 Dziwi mnie troszeczkę,że bardzo mało piszecie o ostatnim szkoleniu , a przecież nasi mistrzowie prosili o szczere wypowiedzi, mam co do kilku kwestii troszeczkę wątpliwości,ale jak nikt nic na te tematy nie pisze , to ja się narazie też powstrzymam - pozdrowienia dla wszystkich i oczywiście dla papli i bagna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Lutego 2010 mam co do kilku kwestii troszeczkę wątpliwości,ale jak nikt nic na te tematy nie pisze , to ja się narazie też powstrzymam Odwagi, pamietaj że " prawdziwa cnota krytki się nie boi" Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Lutego 2010 ja się narazie też powstrzymamJa wprawdzie na kursie jeszcze nie uczestniczyłem, ale myślę że nie musisz pisać na forum. Nic nie stoi na przeszkodzie aby napisać na PW czy to do Papli czy do Bagno i po kłopocie. Napewno będą wdzięczni za zwrócenie uwagi na temat, bo inaczej to skąd mieli by wiedzieć co i jak poprawić, co się komu podoba a co mniej lub wcale. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wendkarz 1 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Lutego 2010 Mnie poprostu chodzi ,że nie musimy znać takich zagadnień jak fachowe nazewnictwo mięśni czy tp .Lepiej wykorzystać czas na co inne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Lutego 2010 Lepiej wykorzystać czas na co inne Podaj przykład na co wykorzystać ten czas. Byłem dwa razy w SDM jako kursant - wcześniej byłem samoukiem i wydawało mi się że wszystko robię OK - dopiero w SDM dowiedziałem się że mięsień mięśniowi nie równy, że tłuszcz tłuszczowi nie równy itd. i itp. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.