Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szkolenie numer: 02-2010

Zakres tematyczny: „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy

termin: 12-13-14 lutego 2010 roku

koniec rezerwacji jak i wpłat: 29 stycznia 2010 roku

 

Proszę rejestrować się tu:

Rejestracja na szkolenie 02-2010

 

Lista uczestników jest tu podana jako informacyjna

aby można było np. wspólnie zaplanować podróż jednym środkiem komunikacji.

Kontakt do określonej osoby (po zgodzie na podanie) będę podawał bezpośrednio

osobie zainteresowanej.

 

W tym temacie proszę też proponować rodzaje wyrobów

które chcą Państwo aby były zrobione na szkoleniu.

 

Uczestnicy:

 

Lp. - Imię i nazwisko - Nick - Miasto przyjazdu

 

1. Jacek Perczak - Wrocław

2. Karol Rudnicki - Choroszcz

3. Łukasz Sadecki - Gruczno

4. Krzysztof Stachuła - Bytom

5. Lucjan Hałabuda - Rzeszów

6. Artur Szpik - Przemyśl

7. Andrzej Smycz - Leżajsk

8. + os. tow.

9. Waldemar Białas - Gliwice

10. Jolanta Białas - Gliwice

11. Piotr Piotrowski - Gliwice

12. Tomasz Magiera - Gliwice

13. Jadwiga Marzinek - Warszawa

14. Witold Malinowski - Warszawa

15. Dariusz Michalik - Poraj

16. Hubert Deja - Katowice

17. Mariusz Stefan - Czerwionka-Leszczyny

18. Kazimierz Chmielewski - Świdnica

19. Czesława Sroka - Świdnica

20. Bartosz Łukaszewicz - Wrocław

21. Michał Machajski - Wrocław

22. Hubert Machajski - Wrocław

23. Kowalczyk Leszek - Dąbrowa Górnicza

24. Wójcik Paweł - Warszawa

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wyroby zaplanowane do wykonania na szkoleniu.*

 

1. Wędliny podrobowe

- kiszka pasztetowa

- kiszka kaszana krwista gryczana i jęczmienna

- salceson wolsztyński

 

2. Kiełbasy

- kiełbasa wiejska pieczona lub kiełbasa czosnkowa parzona

- kiełbasa serbska parzona lub kiełbasa cytrynowa parzona

- kiełbasa biała

 

3. Wędzonki

- polędwica wędzona

- polędwica łososiowa

- boczek wędzony

- ogonówka wędzona

- szynka tylna wędzona gotowana

- baleron wędzony gotowany (w pęcherzu)

 

4. Pieczone

- schab polski pieczony lub roladę schabową typu zylc

 

* wykonanie powyższych wyrobów jest uzależnione

od uzysku właściwych klas mięsa z półtusz,

możliwe są dodatkowe wyroby aby wykorzystać

całość materiału z rozbioru

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-98407
Udostępnij na innych stronach

Chwalcie się, jak Wam tam idzie. :grin: Czy przerób koniny aktualny?

Pozdrowienia dla Wszystkich Kursantów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99706
Udostępnij na innych stronach

Pozdrowienia dla wszystkich kursantów i chwalcie się ile tomów poezji żeście przerobili?

pozdrawiam

Mobilek

GG9068840

Skype.michal-mobilek

Drogi-one prowadzą Cię do domu ? Nie one są Twoim domem na których codziennie żyjesz....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99768
Udostępnij na innych stronach

:lol: tomików poezji było kilka, ale najbardzie zmęczyła mnie 5 tomowa encyklopedia prosiaczka... czy nawet 6, zdjęcia Papla już Ci ślę.

Dziadek po skosztowaniu koniny przypomniał sobie czasy powojenne w Poznaniu, ogólnie kiełbaska smakowała wszystkim. Kaszanka w takim wydaniu u nas nie przejdzie, chociaż jutro spróbuję ją upiec... Strasznie męczące te kursy, :shock: , ehehe, fajni ludzie, pozytywna atmosfera, naprawdę warto.

pozdrawiam.

"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-99992
Udostępnij na innych stronach

Witam

Kiełbasa z konia była ciekawym i smacznym dodatkiem do całości kursu :shock:

Podziękowania Panowie za kawał dobrej roboty przy zorganizowaniu tego przedsięwzięcia.

Teraz zostaje zabrać się za organizowanie swojego warsztaciku i do pracy co by zapał po wizycie u Was nie wystygł :wink:

pozdrawiam :)

Paweł W.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100007
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka w takim wydaniu u nas nie przejdzie

Tzn w jakim ? Chodzi o kaszę gryczaną czy o jakiś inny aspekt technologiczny?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100011
Udostępnij na innych stronach

z kaszą chodzi o przyprawy: u nas dodaje się gałkę, zamiast kminku, i zdecydowanie więcej pieprzu, ale jak mówię, ja wolę kaszaneczkę sobie odpiec z cebulką, więc może zdanie zmienię jutro.
"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100013
Udostępnij na innych stronach

konina w tz systemie łososiowym jest rewelacyjna :grin:

Kurcze jak ja dawno nie miałem koniny w ustach :mellow:

jakbym wiedział to 300km to byłaby pestka :cool: Ale Andrzej doprowadzi moje kubki smakowe do ekstazy :lol: :lol:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100041
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam wszystkich kursantów 02-2010

Jak napisałem, jestem nowicjuszem i jeszcze nigdy sam nie zrobiłem żadnego wyrobu, ale na kursie zapoznałem się ze specyfiką tej " branży " i póki co zazdroszczę niektórym tej pasji z jaka podchodzą do tematu. Jestem w trakcie budowy własnej wędzarni.

Dzięki Ci Bagno i Papla za rzeczowe podejście do sprawy.

Natłok informacji rzeczywiscie mógł przyprawić o ból głowy następnego dnia.Pozdrowienia dla Leszka , który chyba jednak dostał za dużą dawkę wiedzy.

motyl

życie jednak nie jest bajką......
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100180
Udostępnij na innych stronach

Witam. Motyl potwierdzam twoje wrażenia z kursu. Byłem na 7 kursie(październik 2009),chylmy czoło przed organizatorami. Bagno i Papla to rewelacja i dobre serce do pracy i ludzi. Zasób wiadomości-pozazdrościć,a pomocni są w przypadku problemów zawsze.
grzesio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100222
Udostępnij na innych stronach

litrateratury jak w bibliotece, wszyscy mieli chłonne umysły...

 

Leszku, czy Ty zaginąłeś gdzies pomiędzy SZTUKĄ współczesna, czy może gdzieś bliżej pigstografii...? :lol:

"Polacy nie gęsi i mięsko wcinają"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100527
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie ma tam zdjęć z ostatniego szkolenia :sad:

 

Cierpliwie poczekaj :wink: , na pewno będą. Daj Papli trochę czasu :smile: .

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100678
Udostępnij na innych stronach

Dziwi mnie troszeczkę,że bardzo mało piszecie o ostatnim szkoleniu , a przecież nasi mistrzowie prosili o szczere wypowiedzi, mam co do kilku kwestii troszeczkę wątpliwości,ale jak nikt nic na te tematy nie pisze , to ja się narazie też powstrzymam - pozdrowienia dla wszystkich i oczywiście dla papli i bagna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100680
Udostępnij na innych stronach

mam co do kilku kwestii troszeczkę wątpliwości,ale jak nikt nic na te tematy nie pisze , to ja się narazie też powstrzymam

Odwagi, pamietaj że " prawdziwa cnota krytki się nie boi"

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100682
Udostępnij na innych stronach

ja się narazie też powstrzymam

Ja wprawdzie na kursie jeszcze nie uczestniczyłem, ale myślę że nie musisz pisać na forum. Nic nie stoi na przeszkodzie aby napisać na PW czy to do Papli czy do Bagno i po kłopocie. Napewno będą wdzięczni za zwrócenie uwagi na temat, bo inaczej to skąd mieli by wiedzieć co i jak poprawić, co się komu podoba a co mniej lub wcale.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100688
Udostępnij na innych stronach

Lepiej wykorzystać czas na co inne

Podaj przykład na co wykorzystać ten czas.

 

Byłem dwa razy w SDM jako kursant - wcześniej byłem samoukiem i wydawało mi się że wszystko robię OK - dopiero w SDM dowiedziałem się że mięsień mięśniowi nie równy, że tłuszcz tłuszczowi nie równy itd. i itp.

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/#findComment-100704
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.