Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Motyl :) Ty jako bardziej doświadczony wykorzystałeś czas na inne "co inne" a jak człek zielony wpadł to czas był się dowiedzieć od podstaw zasad i schematów :)

Np: jak mnie kaszanka mało interesowała to dopytałem papli o szyneczke w wolnym czasie ...a było takiego troszke :lol: :grin: wnuczek aleś dosłowny z tym linkiem :grin:

pozdrawiam :)

Paweł W.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100721
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie , mówiąc ,że można by wykorzystać czas na coś innego nie miałem na myśli nic zdrożnego, przeciwnie selekcja mięsa jest bardzo ważna, ale nie trzeba znać zawiłych nazw mięśni,które się zresztą zaraz zapomina
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100724
Udostępnij na innych stronach

selekcja mięsa jest bardzo ważna, ale nie trzeba znać zawiłych nazw mięśni,które się zresztą zaraz zapomina

Jeśli za pół roku przeczytasz, " najlepszy do wyrobu mięsień półbłoniasty", to będziesz wiedział, gdzie jest i jak wygląda.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100731
Udostępnij na innych stronach

nie trzeba znać zawiłych nazw mięśni,które się zresztą zaraz zapomina

Przy takim podejściu zrobisz kiedyś szynkę z przypadkowego mięśnia udźca i będziesz zdziwiony, dlaczego wyszła taka twarda :devil:

Nie będziesz też się orientował, z czego zrobić dobry klej do kiełbaski.

Tych nazw nie jest wiele, nie są zawiłe (nawiazuja do budowy mięśnia) i ręczę, że przy odrobinie uwagi zapamiętasz je doskonale.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100732
Udostępnij na innych stronach

nie trzeba znać zawiłych nazw mięśni,

Raczej pamiętać. Znać to je musisz i wiedzieć które są najlepsze . Tak ciężko zapamiętać cztery mięśnie .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100743
Udostępnij na innych stronach

Nie będziesz też się orientował, z czego zrobić dobry klej do kiełbaski.

I tu się akurat mylisz robię to od ładnych paru lat i wiem co się na co nadaje a gdybum nie wiedział z caego zrobić klej do kiełbasy i szynkę , to lepiej się za to nie brać
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100838
Udostępnij na innych stronach

Poczekaj. Jak wszyscy zamieszkali na zachodzie postawią baloniki, to okaże się, że warto zrobić dla Was szkolenie wyjazdowe. Nawet nie jedno. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100859
Udostępnij na innych stronach

Słuchaj EAnna nie trzeba mylić produkcji masowej -przemysłowej z przetwórstwem domowym a wy chyba żle to pojmujecie , od kilku ladnych lat już to robię i wiem co na co się nadaje .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100878
Udostępnij na innych stronach

Oj, uważaj :grin: . EAnna jest specjalistką od wędlin domowych i to od kilkudziesięciu lat. Wie co pisze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100880
Udostępnij na innych stronach

od kilku ladnych lat już to robię i wiem co na co się nadaje .

Tym bardziej mnie dziwią Twoje uwagi dotyczace (nie)zasadności posługiwania się prawidłowymi nazwami mięśni. Przedstawiłeś to jako stratę czasu na kursie dlatego uważałam za stosowne zareagować.

Jako uczestnicy forum internetowego porozumiewamy się werbalnie (uściślając: na piśmie) i powinniśmy używać jednoznacznego nazewnictwa. W przeciwnym razie porada DZIADKA: "najlepsze szynki wychodzą z mięśni czterogłowego i półbłoniastego" mogłaby wyglądać tak: "Jak chcesz mieć dobrą szynkę, to użyj mięśni z podwójnymi czubkami albo tylko z dwoma, ale tych okrągłych. Wystrzegaj się mięśnia cienkiego i długiego, bo może być łykowaty. Również przestrzegam Cię przed takim plaskatym..." :lol: :lol: :lol:

wendkarz1, nic do Ciebie nie mam i jeżeli Cię uraziłam to przepraszam i chylę czoła przed Twoją długoletnią praktyką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-100896
Udostępnij na innych stronach

EAnno,

napisałaś to pięknie, ja rozumiem o co Ci chodzi i nie będę już w przyszłości podejmował tego tematu, aby się nie wymądrzać, a mięśnie poznałem ponad 20 lat temu jak zaczynałem pracę w zakładach mięsnych u nas na Śląsku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-101069
Udostępnij na innych stronach

Podpowiedzcie mi proszę , gdzie ja znajdę zdjęcia z odbytych kursów , pozdrawiam, motyl

Zdjęcia zbieram w jedną całość. Ponieważ jest ich ponad 500 i dużo ujęć się powtarza, chcę wybrać najlepsze i z nich powstanie galeria:

 

1. Na stronie Szkoły - 40 szt najlepszych (aby nie obciążać transferem)

2. Na moim FTP wszystkie najlepsze, będzie można przeglądać i ściągnąć na swój komputer.

 

Pozdrawiam

 

PS. Dziś dopiero usunęli mi awarię netu, tak to jest jak się wybiera innego operatora niż jedyny słuszny, czytaj tpsa :-(

 

Na szybko :-)

 

 

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3326-02-2010/page/2/#findComment-101140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.