Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Co to jest SZARPAK i jak ew. można go zastąpić?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 robertj

robertj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćConingsby UK

Napisano 04 gru 2009 - 20:55

Witam zamierzam zrobic taka kielbase
http://www.wedlinydo...les.php?id=1526
moje pytanie jest odnosnie mielenia miesa na szarpaku oco w tym chodzi

#2 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 04 gru 2009 - 21:00

Szarpak to takie specjalne sitko do maszynki:
http://www.wyroby-do...zynek-c-35.html
najczęściej z trzema oczkami.

#3 zibi187

zibi187

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1415 postów
  • MiejscowośćStargard Szczec.

Napisano 04 gru 2009 - 21:01

szarpak to sito o trzech otworach w kształcie fasoli. Mięso zmielone na takim, sicie jest w dużych kawałkach.

#4 robertj

robertj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćConingsby UK

Napisano 04 gru 2009 - 21:02

a jak sie tego niema da sie to czyms zastapic

#5 maly-maly

maly-maly

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 479 postów
  • MiejscowośćCzarny Las

Napisano 04 gru 2009 - 21:03

drobno pokroić mięso :wink:

#6 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6945 postów

Napisano 04 gru 2009 - 21:03

da sie to czyms zastapic

Nożem :smile:

#7 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 04 gru 2009 - 21:05

Zamiast szarpaka możesz użyć noża.Pokrój mięso w kostkę o boku 1 cm i uzyskasz taki sam efekt końcowy.

Pozdrawiam serdecznie.

#8 robertj

robertj

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćConingsby UK

Napisano 04 gru 2009 - 21:06

drobno pokroić mięso :wink:

na jaka wielkosc szarpak jakiej wielkosci robi??

#9 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4099 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 04 gru 2009 - 21:06

a jak sie tego niema da sie to czyms zastapic

Tak, jak [pisze kolega maly-maly, tylko możesz zwiększyć krojone kawałki na 2x2cm albo 2x3 cm, jeśli posiadasz szeroki lejek to nawet 5x5 cm.

#10 maly-maly

maly-maly

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 479 postów
  • MiejscowośćCzarny Las

Napisano 04 gru 2009 - 21:07

masz już odpowiedź od chłopa :wink:

#11 bastisz

bastisz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 223 postów
  • MiejscowośćDĄBIE k / Będzina

Napisano 05 gru 2009 - 11:23

Szarpak nie koniecznie jest o trzech otworach,ja przykładowo mam o 20
ktoś kto nigdy nie widział szarpaka na pewno pomyśli że otwory są okrągłe
a są one w szarpaku np. moim w kształcie kwadratu, prostokąta i trójkąta :wink:

#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26575 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 gru 2009 - 11:27

To nie jest szarpak, tylko siatka o różnym przekroju oczek. Szarpak ma 2 lub trzy otwory o kształcie nerkowatym (dla ułatwienia cięcia mięsa), a jego zadanie polega na wstepnym pocięciu mięsa na kawałki do peklowania, lub w np. wilku jako wstępne cięcie - potem nóż lub noże i siatka lub siatki o coraz mniejszych oczkach.

#13 Gość_technik_*

Gość_technik_*
  • Goście

Napisano 05 gru 2009 - 18:04

Takie siatki produkowali swego czasu rzemieślnisy-chałupnicy.Wyglądały one niezbyt efektownie,ale jakąś tam rolę potrafiły spełnić { od bidy }

na jaka wielkosc szarpak jakiej wielkosci robi?

Widzisz robertj,- szarpaki są różnej wielkości ,która zależy od rozmiaru maszynki .{5,8,10,22,32 i t d.}i w związku z tym wielkość otrzymywanych kawałków mięsa zależy od numeru użytego szarpaka. to na tyle mogę Cię ogólnie zorientować .Pozdr.

#14 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 05 gru 2009 - 18:32

http://www.allegro.p...gd.html#gallery
http://czesci-agd.co...pak-p-5230.html
http://kielbasydomow...szynek-c-5.html
Popatrz na różne szarpaki . Pozdrawiam

#15 Mojerto

Mojerto

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 15 lis 2015 - 09:38

A czy do szarpaka zakłada się nóż w maszynce do mięsa czy też mieli się bez niego?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 lis 2015 - 09:46

...no pewnie że się zakłada , jak chcesz większe kęsy mięsa , to możesz dać dwuostrzowy nóż....






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych