pawelgdynia Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam. Zrobiłem podejście do http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=666 Jednak z powodu zbyt wysokiej temperatury i małego przewiewu po dwóch tygodniach suszenia kiełbaska zaczęła się robić śliska. Żeby ją ratować sparzyłem wg. ogólnych zaleceń. Wyszła dość ciekawa w smaku kiełbasa przypominająca wyroby dojrzewające w typie metki, salami, lub jakiejś szynki dojrzewającej.. ciężko określić dokładnie smak, ale jest dobra. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Powodów mogło być kilka. Jednak podejrzewam zbyt dużą wilgotność Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Jednak z powodu zbyt wysokiej temperatury i małego przewiewu po dwóch tygodniach suszenia kiełbaska zaczęła się robić śliska.Technik, Kolega podał przyczyny takiego stanu rzeczy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Maxell,- zaczęła się robić śliska.z pełnym szacunkiem ale powody które podał kol. pawelgdynia {zbyt wysoka temperatura i brak przewiewu,jak pisze } nie mogły skutkować tymi zmianami {zaczęła robić się śliska} Przez 2-wa tygodnie w "zbyt wysokiej" temp. nie dała by się ugryżc, Sądzę że właśnie wilgotność odegrała tu dominującą rolę. Uwagę skierowaną do mnie,uważam za niestosowną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Pozwolę sobie nie zgodzić sie z Twoja opinią. Wędlina wysycha jeśli umieścimy ja w miejscu przewiewnym w określonej temperaturze i wilgotności. Brak najważniejszego czynnika - przewiewu, skutkuje takimi właśnie objawami, gdyż w podwyższonej temperaturze namnażaja sie gwałtownie bakterie, które korzystajac z wody wydobywającej się z podsychajacych wedlin, tworząą na nich śluzowatąa masę połaczoną z nieprzyjemnym zapachem. Wystarczy podać powietrze np. wentylatorem, aby skutki ich działania zaczeły zanikać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Grudnia 2009 MAXELL,- Chciałbym naprawdę abyś wykluczył ewentualne mniemanie że moją dewizą jest udawadnianie t.z. "racji",bo napewno nie. Nie widzę w tym najmniejszego sensu. A co do tematu ,to powiem tak : jest on w istocie o wiele szerszy biorąc pod uwagę mikrobiologię,ale śmiem twierdzić że nasze obydwie opinie są słuszne .POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2009 małego przewiewuten mały przewiew do tego doprowadził,stworzył idealne warunki dla bakteri Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam Od listopada suszę kiełbasę( będzie dopiero na święta). Batony wiszą luźno nie stykają się temperatura pomieszczenia w porywach do 15 st C. Pomieszczenie nie ogrzewane( sporadycznie ogrzewam jak pracuję) i nie mam kłopotów z pleśnieniem. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Tak ,to się zgadza,bo to są optymalne warunki . I napewno będzie dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam. Ja mam przepis na kiełbaskę suszoną/dojrzewającą z książki Domowe Wyroby Mięsne, który polecam. Jest łatwy i wychodzi 100/100. Autor Tadeusz Kłossowski nazwał ją Kiełbasą domową, a oto przepis:5 kg wieprzowiny, 500g słoniny, sól, przyprawy korzenne(pieprz, ziele ang,czosnek, itp)do smaku.Mięso pokrajać w kostkę, słoninę w podłużne paski, wymieszać razem, dodać sól, pieprz, ziele ang, majeranek, drobno posiekany czosnek, i szklankę wywaru z kości( ja wywaru nie daję). Wszystko razem dobrze wyrobić i zostawić na 1 dobę. Napełnić cienkie jelita wieprzowe, przewiązać i zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu.Ja wieszam w kuchni gdzie temp. jest ok 25 st i zaczynam kosztować już po dwóch dniach, codziennie ma inny smak. Po dwóch tygodniach jest sucha i tdarda, trzeba kroić w cienkie plasterki i smakować. Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam.Krzysio, z przepisu podanego przez Ciebie można zrobić niezłą palcówkę http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Hallo!!! 5Kg w Kuchni???? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2009 zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu. Ja wieszam w kuchni gdzie temp. jest ok 25 st :question: :question: :question: :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maćko Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Hallo!!! 5Kg w Kuchni???? Eee tam i u mnie bywa że wiszą podobne ilości kiełbaski choć pomieszczenie winno zwać się kuchenką nie zaś kuchnią. Zastanawia mnie tylko ta temperatura ( 25stopni !!!) i warunki suszenia.... tak odmienne od zawartych w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Witam. 5 kg w kuchni? To może być 50 dkg-Ty rządzisz w swojej kuchni:) Tyle jest w przepisie i tak podałem. Co do temperatury to napisałem jak ja robię i wychodzi extra. Jak ktoś ma do dyspozycji strych to może być jeszcze lepsza. Ja mieszkam w bloku i daję sobię radę jak mogę. Najlepiej samemu się przekonać. Przepis prosty jak budowa cepa, zacząć można od 0,5 kg, a kiełbaska warta grzechu. tak wygląda po dwóch tygodniach U jednych palcówka u innych domowa Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Krzysio chcę zapytać jak napełniałeś jelito,ręcznie czy mechanicznie tzn nadziewarką lub maszynką? Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysio Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Nadziewarką. Pomimo że są grubsze kawałki to idzie dobrze. Cytuj PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Listopada 2010 Witam wszystkich.Własnie zrobiłem kiełbaskę według przepisu Krzysia i mam pytanko, gdzie ją powiesić mam pokój na poddaszu który nie jest używany i prawie nieogrzewany ale przewiewu to tam raczej niema .Drugą opcją jest zadaszony balkon, jak na razie mamy wyjątkowo ciepły listopad i przewiew niezły . Zastanawiam się czy można ją trzymać na tym balkonie a w razie ochłodzenia wynosić do tego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Listopada 2010 Osobiście powiesiłbym w zadaszonym balkonie. Dopiero gdy przyjdą mrozy możesz wynosić do pokoju na poddaszu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Listopada 2010 Powiesilem kielbaske na balkonie ale teraz mam obawy gdyż o 6.00 jak wychodzilem do pracy poszłam na ten balkon i cała kiełbasa była pokryta duża ilością wody aż z niej kapalo cała noc padał deszcz i wilgotność powietrza jest spora rzeczy na balkonie tez są pokryte rosa co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Listopada 2010 pokryte rosa co wy na toWitaj kol. lukial, może wrzucisz jakąś fotke Twojego balkonu, nie bardzo kumam czy balkon otwarty czy zamknięty jak to sie ma z sikorkami i wronami zwierzęta raz dwa wyniuchają takie cacko i nie masz :lol: Jak na balkonie to bym powiesił te kiełbaski w jakieś szafce z otworami i zabezpieczył siatką. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Listopada 2010 Teraz jestem w pracy ale po 17 wrzuce fotki mam zamiar je zabezpieczyć. Balkon jest zadaszony i odkryty z trzech stron do połowy (metrowy murek i półtora metra przewiewu) kielbaske wisi pod samym daszkiem na samym środku np ale.solówki są sprytne. Tyko co z ta woda ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Listopada 2010 Tyko co z ta woda ???Woda na osłonce nie jest pożądana z różnych powodów. Ale to już jest temat na wykład. Wędlinka powinna wisieć w relatywnej wilgotności jak w przepisie, zaczyna się z wysoką np.95% a z czasem zmniejsza stopniowo np. na 75% ale to nie znaczy że wilgotność ma się na wędlinie skraplać. Powiem tak, poczytaj na temat wędlin dojrzewających, etapy, wilgotność i tak dalej. A potem podyskutujemy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Listopada 2010 lukial, Ze względu na pogodę, zrób tak: - noc w kuchni pod okapem kuchennym - rano balkon lub odwrotnie. Będziesz miał rożne przedziały wilgotności od niskiej do wysokiej. Produktowi nie powinno zaszkodzić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Listopada 2010 Jak obiecałem dodaje zdjęcia. [ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 18:44 ] Widać te krople na kiełbasce. Czytałem chwile w pracy na temat kiełbas dojrzewających i mam mętlik w głowie :rolleyes: Z tym przenoszeniem to chyba niezły pomysł tyko ta różnica temperatur od 5 do 25 trochę mnie martwi. A może do tego pokoju na poddasze tam jast 10-15 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.