Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zrobiłem podejście do

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=666

Jednak z powodu zbyt wysokiej temperatury i małego przewiewu po dwóch tygodniach suszenia kiełbaska zaczęła się robić śliska.

Żeby ją ratować sparzyłem wg. ogólnych zaleceń.

Wyszła dość ciekawa w smaku kiełbasa przypominająca wyroby dojrzewające w typie metki, salami, lub jakiejś szynki dojrzewającej.. ciężko określić dokładnie smak, ale jest dobra.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jednak z powodu zbyt wysokiej temperatury i małego przewiewu po dwóch tygodniach suszenia kiełbaska zaczęła się robić śliska.

Technik, Kolega podał przyczyny takiego stanu rzeczy. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91229
Udostępnij na innych stronach

Maxell,-

zaczęła się robić śliska.

z pełnym szacunkiem ale powody które podał kol. pawelgdynia {zbyt wysoka temperatura i brak przewiewu,jak pisze } nie mogły skutkować tymi zmianami {zaczęła robić się śliska} Przez 2-wa tygodnie w "zbyt wysokiej" temp. nie dała by się ugryżc, Sądzę że właśnie wilgotność odegrała tu dominującą rolę.

Uwagę skierowaną do mnie,uważam za niestosowną. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91274
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę sobie nie zgodzić sie z Twoja opinią. Wędlina wysycha jeśli umieścimy ja w miejscu przewiewnym w określonej temperaturze i wilgotności. Brak najważniejszego czynnika - przewiewu, skutkuje takimi właśnie objawami, gdyż w podwyższonej temperaturze namnażaja sie gwałtownie bakterie, które korzystajac z wody wydobywającej się z podsychajacych wedlin, tworząą na nich śluzowatąa masę połaczoną z nieprzyjemnym zapachem. Wystarczy podać powietrze np. wentylatorem, aby skutki ich działania zaczeły zanikać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91276
Udostępnij na innych stronach

MAXELL,- Chciałbym naprawdę abyś wykluczył ewentualne mniemanie że moją dewizą jest udawadnianie t.z. "racji",bo napewno nie. Nie widzę w tym najmniejszego sensu.

A co do tematu ,to powiem tak : jest on w istocie o wiele szerszy biorąc pod uwagę mikrobiologię,ale śmiem twierdzić że nasze obydwie opinie są słuszne .POZDRAWIAM.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91281
Udostępnij na innych stronach

Witam

Od listopada suszę kiełbasę( będzie dopiero na święta). Batony wiszą luźno nie stykają się temperatura pomieszczenia w porywach do 15 st C. Pomieszczenie nie ogrzewane( sporadycznie ogrzewam jak pracuję) i nie mam kłopotów z pleśnieniem.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91312
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ja mam przepis na kiełbaskę suszoną/dojrzewającą z książki Domowe Wyroby Mięsne, który polecam. Jest łatwy i wychodzi 100/100. Autor Tadeusz Kłossowski nazwał ją Kiełbasą domową, a oto przepis:

5 kg wieprzowiny, 500g słoniny, sól, przyprawy korzenne(pieprz, ziele ang,czosnek, itp)do smaku.

Mięso pokrajać w kostkę, słoninę w podłużne paski, wymieszać razem, dodać sól, pieprz, ziele ang, majeranek, drobno posiekany czosnek, i szklankę wywaru z kości( ja wywaru nie daję). Wszystko razem dobrze wyrobić i zostawić na 1 dobę. Napełnić cienkie jelita wieprzowe, przewiązać i zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu.

Ja wieszam w kuchni gdzie temp. jest ok 25 st i zaczynam kosztować już po dwóch dniach, codziennie ma inny smak. Po dwóch tygodniach jest sucha i tdarda, trzeba kroić w cienkie plasterki i smakować.

Pozdrawiam

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91608
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Krzysio, z przepisu podanego przez Ciebie można zrobić niezłą palcówkę :cool:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91612
Udostępnij na innych stronach

zawiesić w zimnym, przewiewnym miejscu.

Ja wieszam w kuchni gdzie temp. jest ok 25 st

:question: :question: :question: :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91617
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!

 

5Kg w Kuchni????

Eee tam i u mnie bywa że wiszą podobne ilości kiełbaski choć pomieszczenie winno zwać się kuchenką nie zaś kuchnią. Zastanawia mnie tylko ta temperatura ( 25stopni !!!) i warunki suszenia.... tak odmienne od zawartych w przepisie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91619
Udostępnij na innych stronach

Witam. 5 kg w kuchni? To może być 50 dkg-Ty rządzisz w swojej kuchni:) Tyle jest w przepisie i tak podałem. Co do temperatury to napisałem jak ja robię i wychodzi extra. Jak ktoś ma do dyspozycji strych to może być jeszcze lepsza. Ja mieszkam w bloku i daję sobię radę jak mogę. Najlepiej samemu się przekonać. Przepis prosty jak budowa cepa, zacząć można od 0,5 kg, a kiełbaska warta grzechu.

tak wygląda po dwóch tygodniach

U jednych palcówka u innych domowa

Pozdrawiam

Krzysiek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91826
Udostępnij na innych stronach

Krzysio chcę zapytać jak napełniałeś jelito,ręcznie czy mechanicznie tzn nadziewarką lub maszynką?
Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-91939
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam wszystkich.

Własnie zrobiłem kiełbaskę według przepisu Krzysia i mam pytanko, gdzie ją powiesić mam pokój na poddaszu który nie jest używany i prawie nieogrzewany ale przewiewu to tam raczej niema .Drugą opcją jest zadaszony balkon, jak na razie mamy wyjątkowo ciepły listopad i przewiew niezły . Zastanawiam się czy można ją trzymać na tym balkonie a w razie ochłodzenia wynosić do tego pokoju.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131008
Udostępnij na innych stronach

Osobiście powiesiłbym w zadaszonym balkonie. Dopiero gdy przyjdą mrozy możesz wynosić do pokoju na poddaszu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131012
Udostępnij na innych stronach

Powiesilem kielbaske na balkonie ale teraz mam obawy gdyż o 6.00 jak wychodzilem do pracy poszłam na ten balkon i cała kiełbasa była pokryta duża ilością wody aż z niej kapalo cała noc padał deszcz i wilgotność powietrza jest spora rzeczy na balkonie tez są pokryte rosa co wy na to
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131157
Udostępnij na innych stronach

pokryte rosa co wy na to

Witaj kol. lukial,

może wrzucisz jakąś fotke Twojego balkonu, nie bardzo kumam czy balkon otwarty czy zamknięty jak to sie ma z sikorkami i wronami zwierzęta raz dwa wyniuchają takie cacko i nie masz :lol:

Jak na balkonie to bym powiesił te kiełbaski w jakieś szafce z otworami i zabezpieczył siatką.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131158
Udostępnij na innych stronach

Teraz jestem w pracy ale po 17 wrzuce fotki mam zamiar je zabezpieczyć. Balkon jest zadaszony i odkryty z trzech stron do połowy (metrowy murek i półtora metra przewiewu) kielbaske wisi pod samym daszkiem na samym środku np ale.solówki są sprytne. Tyko co z ta woda ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131165
Udostępnij na innych stronach

Tyko co z ta woda ???

Woda na osłonce nie jest pożądana z różnych powodów.

Ale to już jest temat na wykład.

Wędlinka powinna wisieć w relatywnej wilgotności jak w przepisie, zaczyna się z wysoką np.95% a z czasem zmniejsza stopniowo np. na 75% ale to nie znaczy że wilgotność ma się na wędlinie skraplać.

Powiem tak, poczytaj na temat wędlin dojrzewających, etapy, wilgotność i tak dalej.

A potem podyskutujemy :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131166
Udostępnij na innych stronach

lukial, Ze względu na pogodę, zrób tak:

- noc w kuchni pod okapem kuchennym

- rano balkon lub odwrotnie.

Będziesz miał rożne przedziały wilgotności od niskiej do wysokiej. Produktowi nie powinno zaszkodzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131186
Udostępnij na innych stronach

 

Jak obiecałem dodaje zdjęcia.

 

[ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 18:44 ]

Widać te krople na kiełbasce. Czytałem chwile w pracy na temat kiełbas dojrzewających i mam mętlik w głowie :rolleyes: Z tym przenoszeniem to chyba niezły pomysł tyko ta różnica temperatur od 5 do 25 trochę mnie martwi. A może do tego pokoju na poddasze tam jast 10-15

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-131217
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.