Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widać te krople na kiełbasce.

 

Widząc pod tym zadaszeniem powieszoną Twoją kiełbasę pragnę wyciągnąć taki wniosek : Ja mam wiatę na drewno do wędzarni , przykrytą blachą dachówkową , zaznaczam że ściany nie są zabudowane niczym , przewiew ze wszystkich stron . W zależności od pogody na dworze , blacha pod spodem jest pokryta dużą ilością wody ( skropliny ) , jest tego tyle że posadzka zrobiona z kostki brukowej potrafi być cała mokra . Być może zaistniała taka sytuacja u Ciebie i kiełbasa została zamoczona właśnie w ten sposób .

 

Myślę że pod drewnianym zadaszeniem tego by nie było .

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131227
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

kiełbas dojrzewających i mam mętlik w głowie

To całkiem normalne :grin:

 

Na fotkach widzę że kiełbaski podciekają i to jest niedobrze :mellow:

Bym na Twoim miejscu te podcieki ponakuwał igłą i sprasował między deseczkami minimum dobę, następnie powiesił... najlepiej w lodówce lub na poddaszu nad miską z wodą i uchylonym oknem. może masz jakąś wilgotną piwniczkę :question:

Tu robiłem podobną kiełbaskę

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=135128#135128

którą zaszczepiłem grzybkiem tybetańskim :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131229
Udostępnij na innych stronach

Zaczyna mi się to podobać ta kiełbaska Darino to majstersztyk, dzisiaj ją po nakłuwam i ścisnę. A te piękne piżamki to z czego zostały wykonane???

 

[ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 19:58 ]

A piwniczkę to mam i to taką naprawdę zawilgoconą :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131234
Udostępnij na innych stronach

lukial, Czy masz przyrząd do pomiaru wilgotności? Jest nieodzownym przyrządem przy produkcji wędlin dojrzewających.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131241
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Podepnę się pod ten temat.Czy szanowni użytkownicy mogą mi powiedzieć według przepisu Krzysia suszoną/dojrzewającą jakiego kalibru użyć jelit jak i również napisać ile może taka kiełbasa dojrzewać ? Dodatkowo rozumiem, że każdy używa różnej ilości przypraw, ale może tutaj znajdą się osoby, które podadzą jakąś przybliżoną wagę. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155180
Udostępnij na innych stronach

sól, przyprawy korzenne(pieprz, ziele ang,czosnek, itp)do smaku.

Użyj jelit 32mm. Przyprawy na kg mięsa

-peklosól 18g-20g

-pieprz 1-2g

-ziele- 0,25g

-czosnek-2g

-gałka-0,5g

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155181
Udostępnij na innych stronach

Więc mięsko już leży do dnia jutrzejszego i czeka na napełnienie. Proszę mi powiedzieć jak ręcznie napełnić lub jak najłatwiej to zrobić ręcznie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155410
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

1 listopada robiliśmy kiełbasę według przepisu Krzysia. Powiesiliśmy ją w przewietrznej i chłodnej garderobie. Dziś zajrzałam tam i w pierwszym momencie podejrzewałam psa, ale po chwili doszłam, że to nie on. Kiełbasa ma dziwny zapach.. przypominający trochę zgniłe jajo.. prostym językiem, czuć ją lekko bąkiem ;) ktoś ma pomysł o co chodzi? Poza tym jak na razie wygląda nieźle, jak na zdjęciu zresztą. Wysusza się, ciemnieje bardzo powolutku, nie wygląda, jakby coś się psuło. Tylko ten niepokojący zapach.

Być może to przyprawa bułgarska, która jest dość intensywna, ale żeby tak od razu zgniłym jajem?

Macie jakieś pomysły?

http://img543.imageshack.us/img543/6642/20111102364.th.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183001
Udostępnij na innych stronach

Macie jakieś pomysły?

Mamy kilka, ale bez opisu toku wytwarzania, rodzaju przypraw, temperatury w garderobie, nie wiadomo, o którym pomyśle napisać. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183004
Udostępnij na innych stronach

w garderobie temperatura ok.21 stopni. Proces wytwarzania natomiast opierał się na przepisie podanego przez Krzysia. Mięso i słonina pokrojone na małe kawałki, przyprawione solą, pieprzem, ziołami bułgarskimi (pieprz, sól, papryka ostra, kmin rzymski, kolendra i słodka papryka), a na koniec w peklo-soli (ok.10-15gr na jakieś 3kg masy). Tak przyprawione, wymieszane, wymasowane i zapakowane w garnek emaliowany poszło na dobę na balkon

Przyprawa jest dość specyficzna i sama w sobie śmierdzi jakby zepsutym mięsem. Nie mam pomysłu. Wystawiliśmy właśnie kiełby pod daszek na balkon. Ale propozycje rozwiązania dziwnego zapachu proszę zgłaszać. To nasz pierwszy raz, może po prostu kiełbasa susząc się wydziela taki dziwny aromat. Zmienił się dzięki bogu i nie pachnie już jajem aktualnie, tak jak rano.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183086
Udostępnij na innych stronach

a na koniec w peklo-soli (ok.10-15gr na jakieś 3kg masy)

Nie wiem skąd wzięłaś taką ilość soli , ale to stanowczo za mało.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183113
Udostępnij na innych stronach

Niesprecyzowana moja odpowiedź. Jeszcze raz:

 

Masa mięsno-tłuszczowa - 1,3kg

Peklo-sól 16g

sól - 10g

sól zawarta w mieszance przypraw - ok.3g

 

domyślam się, że kicha z tego będzie i będziemy musieli wywalić całą kiełbasę?

Trudno.

 

Ukroiłam kawałek z mniejszej porcji, by sprawdzić, co dzieje się w środku. Mięso jest zwarte, ciemno-różowe, zaledwie odrobinę ciemniejsze, niż w dniu napełniania flaków, słonina też wygląda "normalnie". Zapach ukrojonego kawałka też jest czysto mięsno-przyprawowy...

 

[ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 22:34 ]

(tak tak wiem... 3kg, a 1,3kg to diametralna różnica... coś pokiełbasiłam) Proszę o wybaczenie początkującej kiełbasiarze ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183114
Udostępnij na innych stronach

mesenesansa,

W kiełbasach dojrzewających powinno być 25-30g peklosoli na 1kg mięsa.

Nie chcę być złym prorokiem ale Wasza kiełbasa prawdopodobnie jest już zepsuta i nie nadaje się do jedzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183116
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli teraz nic nie "pokielbasiles" w ilościach mięsa i przypraw to nic się nie stanie ... ;)

 

Ps

A może to poranne "jajeczko" było niezawinione przez kielbache ? ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183153
Udostępnij na innych stronach

mesenesansa,

Pisałam swego posta prawie równocześnie z Tobą.

Nie zauważyłam korekty wobec której moje "proroctwo" niniejszym wycofuję :grin:

Życzę udanego dojrzewania kiełbaski.

Tak przy okazji, żródłem dziwnych zapachów, szczególnie teraz, jesienią, mogą być np. "podarunki" naszych kotów - jeżeli wiesz, co mam na myśli :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183156
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałem wprawdzie po łebkach temat kiełbasy suszonej dojrzewającej i nie mogę znaleźć nic o dojrzewaniu tych kiełbas. Wyroby dojrzewające zawsze mi się kojarzą z innym rodzajem wędlin, no i co za tym idzie dojrzewaniem, przy zachowaniu odpowiednich parametrów temperaturowych, wilgotnościowych i ruchu powietrza. W przepisie mówi się o słoninie, a kiełbaska wisi sobie w kuchni, na balkonie - gdzie narażona jest na działanie światła w wiadomej postaci, co dalej? Jaki proces może tam zachodzić? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183161
Udostępnij na innych stronach

dojrzewająca kiełbasa chyba powinna też zostać zaszczepiona bakterią odpowiednią. Ten przepis wydał mi się, jak na pierwszy raz, dość dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody. Wydawało mi się, że wystarczająco przeczytałam o sposobie przechowywania kiełbas i procesie jaki produkcji towarzyszy. Zapach został już zneutralizowany. Dzisiejszą noc kiełbasy spędziły na balkonie, teraz są w cieniu przy dość nieszczelnym oknie. Jak na razie, od rana, nic nie cuchnie. Laski suszą się grzecznie... Ostatecznie potraktujemy je jako dobrą nauczkę. Zawsze możemy rozpocząć od nowa, zapas jelit jeszcze mamy ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183201
Udostępnij na innych stronach

mesenesansa, źródłem przykrego zapachu może być w pierwszej fazie dojrzewania kiełbasy użyty mielony kmin rzymski z przyprawy bułgarskiej.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183208
Udostępnij na innych stronach

Jaki proces może tam zachodzić?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%82czenie

:tongue:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183216
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Albo kolendra, dość charakterystyczna w swoim smaku i zapachu :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-193640
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.