andrzej k Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Listopada 2010 Widać te krople na kiełbasce. Widząc pod tym zadaszeniem powieszoną Twoją kiełbasę pragnę wyciągnąć taki wniosek : Ja mam wiatę na drewno do wędzarni , przykrytą blachą dachówkową , zaznaczam że ściany nie są zabudowane niczym , przewiew ze wszystkich stron . W zależności od pogody na dworze , blacha pod spodem jest pokryta dużą ilością wody ( skropliny ) , jest tego tyle że posadzka zrobiona z kostki brukowej potrafi być cała mokra . Być może zaistniała taka sytuacja u Ciebie i kiełbasa została zamoczona właśnie w ten sposób . Myślę że pod drewnianym zadaszeniem tego by nie było . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Listopada 2010 kiełbas dojrzewających i mam mętlik w głowieTo całkiem normalne :grin: Na fotkach widzę że kiełbaski podciekają i to jest niedobrze :mellow: Bym na Twoim miejscu te podcieki ponakuwał igłą i sprasował między deseczkami minimum dobę, następnie powiesił... najlepiej w lodówce lub na poddaszu nad miską z wodą i uchylonym oknem. może masz jakąś wilgotną piwniczkę :question: Tu robiłem podobną kiełbaskę https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=135128#135128 którą zaszczepiłem grzybkiem tybetańskim :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Listopada 2010 Zaczyna mi się to podobać ta kiełbaska Darino to majstersztyk, dzisiaj ją po nakłuwam i ścisnę. A te piękne piżamki to z czego zostały wykonane??? [ Dodano: Pon 08 Lis, 2010 19:58 ] A piwniczkę to mam i to taką naprawdę zawilgoconą :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Listopada 2010 lukial, Czy masz przyrząd do pomiaru wilgotności? Jest nieodzownym przyrządem przy produkcji wędlin dojrzewających. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukial Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 8 Listopada 2010 W tej chwili nie mam ale przymierzam się do kupna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-131242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Podepnę się pod ten temat.Czy szanowni użytkownicy mogą mi powiedzieć według przepisu Krzysia suszoną/dojrzewającą jakiego kalibru użyć jelit jak i również napisać ile może taka kiełbasa dojrzewać ? Dodatkowo rozumiem, że każdy używa różnej ilości przypraw, ale może tutaj znajdą się osoby, które podadzą jakąś przybliżoną wagę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 sól, przyprawy korzenne(pieprz, ziele ang,czosnek, itp)do smaku. Użyj jelit 32mm. Przyprawy na kg mięsa -peklosól 18g-20g -pieprz 1-2g -ziele- 0,25g -czosnek-2g -gałka-0,5g Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 No i dziękuję ślicznie za szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Więc mięsko już leży do dnia jutrzejszego i czeka na napełnienie. Proszę mi powiedzieć jak ręcznie napełnić lub jak najłatwiej to zrobić ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 :grin: Temat,Kiełbasy siekane. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-155512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesenesansa Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Listopada 2011 1 listopada robiliśmy kiełbasę według przepisu Krzysia. Powiesiliśmy ją w przewietrznej i chłodnej garderobie. Dziś zajrzałam tam i w pierwszym momencie podejrzewałam psa, ale po chwili doszłam, że to nie on. Kiełbasa ma dziwny zapach.. przypominający trochę zgniłe jajo.. prostym językiem, czuć ją lekko bąkiem ktoś ma pomysł o co chodzi? Poza tym jak na razie wygląda nieźle, jak na zdjęciu zresztą. Wysusza się, ciemnieje bardzo powolutku, nie wygląda, jakby coś się psuło. Tylko ten niepokojący zapach. Być może to przyprawa bułgarska, która jest dość intensywna, ale żeby tak od razu zgniłym jajem? Macie jakieś pomysły? http://img543.imageshack.us/img543/6642/20111102364.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Listopada 2011 Macie jakieś pomysły? Mamy kilka, ale bez opisu toku wytwarzania, rodzaju przypraw, temperatury w garderobie, nie wiadomo, o którym pomyśle napisać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesenesansa Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Listopada 2011 w garderobie temperatura ok.21 stopni. Proces wytwarzania natomiast opierał się na przepisie podanego przez Krzysia. Mięso i słonina pokrojone na małe kawałki, przyprawione solą, pieprzem, ziołami bułgarskimi (pieprz, sól, papryka ostra, kmin rzymski, kolendra i słodka papryka), a na koniec w peklo-soli (ok.10-15gr na jakieś 3kg masy). Tak przyprawione, wymieszane, wymasowane i zapakowane w garnek emaliowany poszło na dobę na balkonPrzyprawa jest dość specyficzna i sama w sobie śmierdzi jakby zepsutym mięsem. Nie mam pomysłu. Wystawiliśmy właśnie kiełby pod daszek na balkon. Ale propozycje rozwiązania dziwnego zapachu proszę zgłaszać. To nasz pierwszy raz, może po prostu kiełbasa susząc się wydziela taki dziwny aromat. Zmienił się dzięki bogu i nie pachnie już jajem aktualnie, tak jak rano. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Listopada 2011 jeżeli dałeś 10 -15 gram soli peklującej na 3 kg masy to masz odpowiedź dlaczego to jedzie pozdrawiam - to jest za mało na 1 kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 3 Listopada 2011 a na koniec w peklo-soli (ok.10-15gr na jakieś 3kg masy)Nie wiem skąd wzięłaś taką ilość soli , ale to stanowczo za mało. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesenesansa Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Listopada 2011 Niesprecyzowana moja odpowiedź. Jeszcze raz: Masa mięsno-tłuszczowa - 1,3kgPeklo-sól 16gsól - 10gsól zawarta w mieszance przypraw - ok.3g domyślam się, że kicha z tego będzie i będziemy musieli wywalić całą kiełbasę?Trudno. Ukroiłam kawałek z mniejszej porcji, by sprawdzić, co dzieje się w środku. Mięso jest zwarte, ciemno-różowe, zaledwie odrobinę ciemniejsze, niż w dniu napełniania flaków, słonina też wygląda "normalnie". Zapach ukrojonego kawałka też jest czysto mięsno-przyprawowy... [ Dodano: Czw 03 Lis, 2011 22:34 ](tak tak wiem... 3kg, a 1,3kg to diametralna różnica... coś pokiełbasiłam) Proszę o wybaczenie początkującej kiełbasiarze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Listopada 2011 mesenesansa, W kiełbasach dojrzewających powinno być 25-30g peklosoli na 1kg mięsa. Nie chcę być złym prorokiem ale Wasza kiełbasa prawdopodobnie jest już zepsuta i nie nadaje się do jedzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Listopada 2011 Jeżeli teraz nic nie "pokielbasiles" w ilościach mięsa i przypraw to nic się nie stanie ... Ps A może to poranne "jajeczko" było niezawinione przez kielbache ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Listopada 2011 mesenesansa, Pisałam swego posta prawie równocześnie z Tobą. Nie zauważyłam korekty wobec której moje "proroctwo" niniejszym wycofuję :grin: Życzę udanego dojrzewania kiełbaski. Tak przy okazji, żródłem dziwnych zapachów, szczególnie teraz, jesienią, mogą być np. "podarunki" naszych kotów - jeżeli wiesz, co mam na myśli :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Listopada 2011 Przeczytałem wprawdzie po łebkach temat kiełbasy suszonej dojrzewającej i nie mogę znaleźć nic o dojrzewaniu tych kiełbas. Wyroby dojrzewające zawsze mi się kojarzą z innym rodzajem wędlin, no i co za tym idzie dojrzewaniem, przy zachowaniu odpowiednich parametrów temperaturowych, wilgotnościowych i ruchu powietrza. W przepisie mówi się o słoninie, a kiełbaska wisi sobie w kuchni, na balkonie - gdzie narażona jest na działanie światła w wiadomej postaci, co dalej? Jaki proces może tam zachodzić? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesenesansa Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Listopada 2011 dojrzewająca kiełbasa chyba powinna też zostać zaszczepiona bakterią odpowiednią. Ten przepis wydał mi się, jak na pierwszy raz, dość dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody. Wydawało mi się, że wystarczająco przeczytałam o sposobie przechowywania kiełbas i procesie jaki produkcji towarzyszy. Zapach został już zneutralizowany. Dzisiejszą noc kiełbasy spędziły na balkonie, teraz są w cieniu przy dość nieszczelnym oknie. Jak na razie, od rana, nic nie cuchnie. Laski suszą się grzecznie... Ostatecznie potraktujemy je jako dobrą nauczkę. Zawsze możemy rozpocząć od nowa, zapas jelit jeszcze mamy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Listopada 2011 :grin: i to jest dobre podejście :grin: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Listopada 2011 mesenesansa, źródłem przykrego zapachu może być w pierwszej fazie dojrzewania kiełbasy użyty mielony kmin rzymski z przyprawy bułgarskiej. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Listopada 2011 Jaki proces może tam zachodzić?http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%82czenie :tongue: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-183216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Albo kolendra, dość charakterystyczna w swoim smaku i zapachu Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3379-kie%C5%82basa-suszona-dojrzewaj%C4%85ca/page/2/#findComment-193640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.