Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zamrożeniem - jednak nie wiem czy mięsko nie straci swoich walorów smakowyc

 

Ja nadwyżki zamrażam i w miarę potrzeb wolno rozmrażam , nie widzę większej różnicy . Wiadomo , najlepsza jeszcze cieplutka , wyjęta z wędzarni .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-92139
Udostępnij na innych stronach

Ja także po wędzeniu zamrażam wędzonki i potem w miarę potrzeb

rozmrażam i parzę. Świeżo sparzone po POWOLNYM :!: rozmrożeniu

są pyszne :grin: W sobotę wędziłem już mięsko na święta i prawie wszystko jest

już w zamrażarce.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-92152
Udostępnij na innych stronach

czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?

 

 

Wkładasz do garnka z wrzątkiem .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-92172
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz o czymś takim słyszę?

Parzenie?

Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?

Poczytaj tutaj :

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=196

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-92180
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz o czymś takim słyszę?

Parzenie?

Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?

Biorąc pod uwagę Twoje zapytania ( w innym temacie) odnośnie stworzenia niewielkiego zakładu masarskiego to trochę mnie dziwi Twoja nieznajomość podstawowych praktycznych zagadnień związanych z masarstwem :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-92184
Udostępnij na innych stronach

No każdy kiedyś się uczył :tongue:

Masz rację i dopiero nauczony brał się za biznesy w wyuczonym fachu .

ednak problem z nieprzyjemną wodą mam zawsze

:shock: :shock: teraz to już zupełnie nie wiem co masz na myśli

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-92199
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Mam zamiar zrobić kiełbasę białą i wędzoną, taką która będzie nadawała się do pieczenia na grilu. Czyli na soli bez peklosoli ponieważ wyrób peklowany (azotyn sodu) nie piecze się i nie smaży. Czy dobrze myślę ? Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Jednak taki wyrób chciałbym zabrać ze sobą na urlop. Zapakować próżniowo, przewieźć i zamrozić czy zapakować próżniowo zamrozić i przewieźć ? Czy wtedy wzrost temperatury i ponowne zamrożenie nie zepsuje kiełbaski ? 

Edytowane przez rarytasik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-555340
Udostępnij na innych stronach

Na grilla powinno się robić wyroby bez azotynu...z kolei w podróż bez azotynu to już ryzyko zepsucia.

Jeśli zamrozisz, a potem rozmrozisz, sparzysz i użyjesz na grilla, ryzyko jest minimalne...tylko nie powinno być opcji...zamrożone, rozmrożone w transporcie, znowu mrożone i rozmrażane....za dużo tego rozmrażania.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-555344
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, kiedy możemy mówić o rozmrożeniu ? Dotychczas przewoziłem wędlinki zamrożone i po podróży na pewno ich temperatura wzrosła, ale czy to już było rozmrożenie ? Były zimne i twarde, wrzucałem zaraz do zamrażalnika i było dobrze. Tyle że nie były na soli, a nawet podsuszane  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-555348
Udostępnij na innych stronach

Rozmrożenie masz powyżej 0 C....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3414-przechowywanie-gotowych-w%C4%99dlin/#findComment-555353
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.