michalchoromanski Posted December 14, 2009 Report Share #1 Posted December 14, 2009 Witam,mam pytanie:jak przechowujecie swoje pyszne wyroby:Zastanawiam się nad zamrożeniem - jednak nie wiem czy mięsko nie straci swoich walorów smakowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2009 Report Share #2 Posted December 14, 2009 Zastanawiam się nad zamrożeniem - jednak nie wiem czy mięsko nie straci swoich walorów smakowyc Ja nadwyżki zamrażam i w miarę potrzeb wolno rozmrażam , nie widzę większej różnicy . Wiadomo , najlepsza jeszcze cieplutka , wyjęta z wędzarni . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted December 14, 2009 Report Share #3 Posted December 14, 2009 Ja także po wędzeniu zamrażam wędzonki i potem w miarę potrzeb rozmrażam i parzę. Świeżo sparzone po POWOLNYM :!: rozmrożeniusą pyszne :grin: W sobotę wędziłem już mięsko na święta i prawie wszystko jestjuż w zamrażarce. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalchoromanski Posted December 14, 2009 Author Report Share #4 Posted December 14, 2009 Pierwszy raz o czymś takim słyszę? Parzenie?Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2009 Report Share #5 Posted December 14, 2009 czy wkładasz do garnka z wrzątkiem? Wkładasz do garnka z wrzątkiem . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 14, 2009 Report Share #6 Posted December 14, 2009 Wkładasz do garnka z wrzątkiem . Tylko nie gotuj cały czas, bo jeszcze pojedziesz do Pobiedzisk :devil: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 14, 2009 Report Share #7 Posted December 14, 2009 Pierwszy raz o czymś takim słyszę? Parzenie? Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?Poczytaj tutaj : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=196 Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 14, 2009 Report Share #8 Posted December 14, 2009 Pierwszy raz o czymś takim słyszę? Parzenie? Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?Biorąc pod uwagę Twoje zapytania ( w innym temacie) odnośnie stworzenia niewielkiego zakładu masarskiego to trochę mnie dziwi Twoja nieznajomość podstawowych praktycznych zagadnień związanych z masarstwem :rolleyes: Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalchoromanski Posted December 14, 2009 Author Report Share #9 Posted December 14, 2009 No każdy kiedyś się uczył :tongue: Wędlinki wychodzą super smaczne jednak problem z nieprzyjemną wodą mam zawsze :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 14, 2009 Report Share #10 Posted December 14, 2009 No każdy kiedyś się uczył :tongue:Masz rację i dopiero nauczony brał się za biznesy w wyuczonym fachu . ednak problem z nieprzyjemną wodą mam zawsze :shock: :shock: teraz to już zupełnie nie wiem co masz na myśli Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted June 21, 2017 Report Share #11 Posted June 21, 2017 (edited) Mam zamiar zrobić kiełbasę białą i wędzoną, taką która będzie nadawała się do pieczenia na grilu. Czyli na soli bez peklosoli ponieważ wyrób peklowany (azotyn sodu) nie piecze się i nie smaży. Czy dobrze myślę ? Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Jednak taki wyrób chciałbym zabrać ze sobą na urlop. Zapakować próżniowo, przewieźć i zamrozić czy zapakować próżniowo zamrozić i przewieźć ? Czy wtedy wzrost temperatury i ponowne zamrożenie nie zepsuje kiełbaski ? Edited June 21, 2017 by rarytasik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 21, 2017 Report Share #12 Posted June 21, 2017 Na grilla powinno się robić wyroby bez azotynu...z kolei w podróż bez azotynu to już ryzyko zepsucia.Jeśli zamrozisz, a potem rozmrozisz, sparzysz i użyjesz na grilla, ryzyko jest minimalne...tylko nie powinno być opcji...zamrożone, rozmrożone w transporcie, znowu mrożone i rozmrażane....za dużo tego rozmrażania. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted June 21, 2017 Report Share #13 Posted June 21, 2017 Właśnie, kiedy możemy mówić o rozmrożeniu ? Dotychczas przewoziłem wędlinki zamrożone i po podróży na pewno ich temperatura wzrosła, ale czy to już było rozmrożenie ? Były zimne i twarde, wrzucałem zaraz do zamrażalnika i było dobrze. Tyle że nie były na soli, a nawet podsuszane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 21, 2017 Report Share #14 Posted June 21, 2017 Rozmrożenie masz powyżej 0 C.... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted June 22, 2017 Report Share #15 Posted June 22, 2017 Myślę że 0 C nie osiągnąłem. Z zamrożenia -20 C przez 6-8 godz. chyba było jeszcze daleko od 0. Wezmę termometr na wszelki wypadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts