michalchoromanski Posted December 14, 2009 Report Share #1 Posted December 14, 2009 Witam,mam pytanie:jak przechowujecie swoje pyszne wyroby:Zastanawiam się nad zamrożeniem - jednak nie wiem czy mięsko nie straci swoich walorów smakowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2009 Report Share #2 Posted December 14, 2009 Zastanawiam się nad zamrożeniem - jednak nie wiem czy mięsko nie straci swoich walorów smakowyc Ja nadwyżki zamrażam i w miarę potrzeb wolno rozmrażam , nie widzę większej różnicy . Wiadomo , najlepsza jeszcze cieplutka , wyjęta z wędzarni . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
roj61 Posted December 14, 2009 Report Share #3 Posted December 14, 2009 Ja także po wędzeniu zamrażam wędzonki i potem w miarę potrzeb rozmrażam i parzę. Świeżo sparzone po POWOLNYM :!: rozmrożeniusą pyszne :grin: W sobotę wędziłem już mięsko na święta i prawie wszystko jestjuż w zamrażarce. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalchoromanski Posted December 14, 2009 Author Report Share #4 Posted December 14, 2009 Pierwszy raz o czymś takim słyszę? Parzenie?Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted December 14, 2009 Report Share #5 Posted December 14, 2009 czy wkładasz do garnka z wrzątkiem? Wkładasz do garnka z wrzątkiem . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted December 14, 2009 Report Share #6 Posted December 14, 2009 Wkładasz do garnka z wrzątkiem . Tylko nie gotuj cały czas, bo jeszcze pojedziesz do Pobiedzisk :devil: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 14, 2009 Report Share #7 Posted December 14, 2009 Pierwszy raz o czymś takim słyszę? Parzenie? Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?Poczytaj tutaj : http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=196 Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 14, 2009 Report Share #8 Posted December 14, 2009 Pierwszy raz o czymś takim słyszę? Parzenie? Polewasz gorącą wodą czy wkładasz do garnka z wrzątkiem?Biorąc pod uwagę Twoje zapytania ( w innym temacie) odnośnie stworzenia niewielkiego zakładu masarskiego to trochę mnie dziwi Twoja nieznajomość podstawowych praktycznych zagadnień związanych z masarstwem :rolleyes: Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalchoromanski Posted December 14, 2009 Author Report Share #9 Posted December 14, 2009 No każdy kiedyś się uczył :tongue: Wędlinki wychodzą super smaczne jednak problem z nieprzyjemną wodą mam zawsze :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 14, 2009 Report Share #10 Posted December 14, 2009 No każdy kiedyś się uczył :tongue:Masz rację i dopiero nauczony brał się za biznesy w wyuczonym fachu . ednak problem z nieprzyjemną wodą mam zawsze :shock: :shock: teraz to już zupełnie nie wiem co masz na myśli Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted June 21, 2017 Report Share #11 Posted June 21, 2017 (edited) Mam zamiar zrobić kiełbasę białą i wędzoną, taką która będzie nadawała się do pieczenia na grilu. Czyli na soli bez peklosoli ponieważ wyrób peklowany (azotyn sodu) nie piecze się i nie smaży. Czy dobrze myślę ? Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Jednak taki wyrób chciałbym zabrać ze sobą na urlop. Zapakować próżniowo, przewieźć i zamrozić czy zapakować próżniowo zamrozić i przewieźć ? Czy wtedy wzrost temperatury i ponowne zamrożenie nie zepsuje kiełbaski ? Edited June 21, 2017 by rarytasik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 21, 2017 Report Share #12 Posted June 21, 2017 Na grilla powinno się robić wyroby bez azotynu...z kolei w podróż bez azotynu to już ryzyko zepsucia.Jeśli zamrozisz, a potem rozmrozisz, sparzysz i użyjesz na grilla, ryzyko jest minimalne...tylko nie powinno być opcji...zamrożone, rozmrożone w transporcie, znowu mrożone i rozmrażane....za dużo tego rozmrażania. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted June 21, 2017 Report Share #13 Posted June 21, 2017 Właśnie, kiedy możemy mówić o rozmrożeniu ? Dotychczas przewoziłem wędlinki zamrożone i po podróży na pewno ich temperatura wzrosła, ale czy to już było rozmrożenie ? Były zimne i twarde, wrzucałem zaraz do zamrażalnika i było dobrze. Tyle że nie były na soli, a nawet podsuszane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted June 21, 2017 Report Share #14 Posted June 21, 2017 Rozmrożenie masz powyżej 0 C.... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarytasik Posted June 22, 2017 Report Share #15 Posted June 22, 2017 Myślę że 0 C nie osiągnąłem. Z zamrożenia -20 C przez 6-8 godz. chyba było jeszcze daleko od 0. Wezmę termometr na wszelki wypadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.