Skocz do zawartości

kiełbasa nie taka jak trzeba .......?


Rekomendowane odpowiedzi

Napisz z którego przepisu korzystałeś.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93603
Udostępnij na innych stronach

np. kiełbasa pradziada, choć robiłem też inne przepisy i jedne wyszły lepiej inne trochę mniej dobrze.

Ale muszę dodać jeszcze jedno abyśmy sie dobrze zrozumieli. Problem dotyczy kiełbasy pradziada oczywiście, jednak za nim kryje sie jeszcze jedna produkcja u ojca która była przepisem bardzo podobna tylko była tam i wołowina i golonka (tak ojciec kupił i tak się zrobiło)

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93607
Udostępnij na innych stronach

I tu się z hopkiem zgadzam, w recepturze powinna być dokładnie podana klasa mięsa, bo np.między IIa a IIb może być nawet 40% różnicy w zawartości tłuszczu.

Niejednokrotnie podana jest w przepisie kl.II , i nowicjusz nie bardzo wie co zrobić.

 

Pozdrawiam świątecznie.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93641
Udostępnij na innych stronach

Najczęstszy błąd: dam dobre mięso bez tłuszczu będzie dobra ( czytaj lepsza) kiełbasa.

Robiłem podobnie i wychodziło tak jak wychodziło.

Przecież my nie używamy wypełniaczy, białek, karagenów, fosforanów etc.

Piszesz że trzymasz się receptur a ja śmiem twierdzić że nie.

Zrób raz tak jak każe przepis a sam się przekonasz. :grin:

Podpisuję się pod tym...też tego doświadczyłem
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93749
Udostępnij na innych stronach

hopek, witam

Zrób kiełbaskę "chuda Dziadka" trzymaj sie przepisu , a zobaczysz co Ci wyjdzie.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93756
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś zrobił kiełbaskę za tłustą?.Nie widzę postów na ten temat,przeważnie robimy za chudą po prostu przedabrzamy.Jesli jest jakiś przepis na kiełbaske to lepiej dać troche wiecej tłustego mieska i nic sie nie stanie,chyba ,że ktos ma problem z cholestorolem,ale to już inny wątek,niż dać za dużo mięska chudego i kiełbaska wyjdzie twardawa, która będzie smakowała wyśmienicie na gorąco.

 

 

Pozdrawiam...Darek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93763
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś zrobił kiełbaskę za tłustą?

Tak było, grillowa biała, bez wędzenia.

Polowa została uwędzona i była OK po wytopieniu tłuszczu w wędzarniku.

A z grilla kapało i kapało, ale nie można było narzekać, wszystko poszło bez szemrania.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-93782
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Kochany z kiełbasą to jak z kobietą, jednemu podoba się taka innemu inna ale najważniejsze że każdy znajdzie to co lubi i co mu się podoba. Nie ma przepisu idealnego. Z kiełbasą jest o wiele łatwiej. Możesz robić próby i wybrać to co najlepsze zmieniać skład surowcowy aż trafisz na idealny do twego gustu , z tym drugim to trochę gorzej . Wypróbój wszystkie przepisy zawarte na stronie głównej i na forum . a gdy już okaże sie ze to wszystko Tobie nie smakuje postaramy się pomóc.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-101939
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, witam.mam serdeczną prośbę o podanie dobrego polskiego przepisu na zrobienie np.10kg. kiełbasy i kaszanki.z góry wielkie dzięki-pozdrawiam

http://wedlinydomowe.pl/index.php

znajdziesz wszystko

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-101994
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, ale się uśmiałem :lol: Świetna odpowiedź! :lol: Celna i trafna. :lol:

 

Jak to niedawno usłyszałem: "...No! z tej strony to ja Kolegi nie znałem!..."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3445-kie%C5%82basa-nie-taka-jak-trzeba/page/2/#findComment-101996
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.