Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

 

Mam pytanie do kol. Bagno,zaobserwowałem w Kiełbasie Smacznej Pedra, a była to kiełbasa parzona w osłonce fi 65,drobne ,puste ,pęcherzyki, tak jakby rozwijała się w niej jakaś fauna i wytwarzała gazy.

Kratery po przekrojeniu mają długość 1 , 1,5 ,góra 2 mm.Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zjawiska.

Mam też drugie pytanie.

Dlaczego osłonka białkowa na kiełbasie Krakowskiej Suchej , tak mocno się fałduje, nadmieniam że do mieszania mięs w ilości prawie 8 kg wlałem 250ml wody.

Pamiętam Krakowską z lat 70 i wtedy fałdy na niej były drobniejsze.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

PePe zapodaj zdjęcia bo przypuszczam ,że nawet kol.Bagno/z całym szacunkiem/ będzie tylko gdybał

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94003
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do kol. Bagno,zaobserwowałem w Kiełbasie Smacznej Pedra, a była to kiełbasa parzona w osłonce fi 65,drobne ,puste ,pęcherzyki, tak jakby rozwijała się w niej jakaś fauna i wytwarzała gazy.

Przemyśl proces produkcji a w szczególności czas i temp. poszczególnych etapów.

Dlaczego osłonka białkowa na kiełbasie Krakowskiej Suchej , tak mocno się fałduje, nadmieniam że do mieszania mięs w ilości prawie 8 kg wlałem 250ml wody.

Pamiętam Krakowską z lat 70 i wtedy fałdy na niej były drobniejsze.

Przyczyną może być: wysoka temp. wędzenia, zbyt silne wysychanie powierzchni lub luźno napełniona osłonka.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94012
Udostępnij na innych stronach

Kol.Bagno - każesz mi myśleć jeden dzień po świętach :shock: , to nie humanitarne.

A teraz na poważnie: proces wytwarzania mam w brulionie, który mam na wsi, tam własnie wytwarzam swoje wędliny.

Nieomieszkam wrócić do tematu jak będę miał wszystkie dane.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94019
Udostępnij na innych stronach

myślę że to jest napełnianie w osłonki

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94202
Udostępnij na innych stronach

o kiełbasie i otworach na przekroju

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94221
Udostępnij na innych stronach

Prawdopodobnie w opisanym przypadku przez PePe jest słabe usunięcie powietrza z farszu przed napełnieniem w osłonki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94261
Udostępnij na innych stronach

Idąc śladem kol.Bagno, {napełnianie}

chciałbym Cię spytać PePe jaki masz lejek do napełniania?

Ja używam lejków plastikowych z bocznymi rowkami,które eliminują gromadzone powietrze w trakcie napełniania i jest prawie dobrze.O ile wiem poruszany problem może występować przy napełnianiu z użuciem lejków metalowych{równierz niektórych z tworzywa}które nie posiadają rowków.Nawet do napełniarki z Allegro przystosowałem białe lejki plastikowe z rowkami zakupione w sklepie z art. A.G.D.

Przed tem miewałem podobny problem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94281
Udostępnij na innych stronach

Lejki plastikowe, mimo iż z rowkiem, są mniej efektywne w trakcie napełniania niż lejki metalowe (jelito szybko wysycha i przykleja się do lejka). Poza tym, jest świetny sposób, znany od wieków a pomocny przy napełnianiu jelit - stukanie w jelito na lejku tylcem noża. Powoduje to miażdżenie fragmenciku jelita (z uwagi na jego wytrzymałość, tworzy się punktowa siateczka "wypuszczająca" nagromadzone powietrze). O tym ucza m.in. w SDM. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94284
Udostępnij na innych stronach

Witajcie!

 

Mam nadziewarkę chińską 2,5l poziomą, lejki do niej są plastikowe i gładkie, bez żadnych rowków odpowietrzających.

Takie opukiwanie krawędzią noża, widziałem w "smakach polskich"jak p. Wysocki robił białą kiełbasę. Ja nigdy nie miałem odwagi tego robić , ze względu na dużą perforacje jelit.

Kiełbasa o której pisałem była zrobiona w osłonce białkowej Fi 65 , osłonki napychałem na sztywno. lejkiem do normalnych kiełbaśnic.

Ale jak twierdzicie że to tylko powietrze to kamień z serca, tym bardziej że kiełbasa była parzona i po 9 dniach leżenia w lodówce nie wykazuje zmiany smaku ani wyglądu.

 

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim " DOSIEGO ROKU"

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94293
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.