PePe Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Witajcie! Mam pytanie do kol. Bagno,zaobserwowałem w Kiełbasie Smacznej Pedra, a była to kiełbasa parzona w osłonce fi 65,drobne ,puste ,pęcherzyki, tak jakby rozwijała się w niej jakaś fauna i wytwarzała gazy.Kratery po przekrojeniu mają długość 1 , 1,5 ,góra 2 mm.Bardzo proszę o wytłumaczenie tego zjawiska.Mam też drugie pytanie.Dlaczego osłonka białkowa na kiełbasie Krakowskiej Suchej , tak mocno się fałduje, nadmieniam że do mieszania mięs w ilości prawie 8 kg wlałem 250ml wody.Pamiętam Krakowską z lat 70 i wtedy fałdy na niej były drobniejsze. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2009 PePe zapodaj zdjęcia bo przypuszczam ,że nawet kol.Bagno/z całym szacunkiem/ będzie tylko gdybał Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Mam pytanie do kol. Bagno,zaobserwowałem w Kiełbasie Smacznej Pedra, a była to kiełbasa parzona w osłonce fi 65,drobne ,puste ,pęcherzyki, tak jakby rozwijała się w niej jakaś fauna i wytwarzała gazy.Przemyśl proces produkcji a w szczególności czas i temp. poszczególnych etapów.Dlaczego osłonka białkowa na kiełbasie Krakowskiej Suchej , tak mocno się fałduje, nadmieniam że do mieszania mięs w ilości prawie 8 kg wlałem 250ml wody. Pamiętam Krakowską z lat 70 i wtedy fałdy na niej były drobniejsze.Przyczyną może być: wysoka temp. wędzenia, zbyt silne wysychanie powierzchni lub luźno napełniona osłonka. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Kol.Bagno - każesz mi myśleć jeden dzień po świętach :shock: , to nie humanitarne.A teraz na poważnie: proces wytwarzania mam w brulionie, który mam na wsi, tam własnie wytwarzam swoje wędliny.Nieomieszkam wrócić do tematu jak będę miał wszystkie dane. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Grudnia 2009 myślę że to jest napełnianie w osłonki Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zemat myślisz o kiełbasie Pedra cz Krakowskiej? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Grudnia 2009 o kiełbasie i otworach na przekroju Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Prawdopodobnie w opisanym przypadku przez PePe jest słabe usunięcie powietrza z farszu przed napełnieniem w osłonki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Idąc śladem kol.Bagno, {napełnianie} chciałbym Cię spytać PePe jaki masz lejek do napełniania? Ja używam lejków plastikowych z bocznymi rowkami,które eliminują gromadzone powietrze w trakcie napełniania i jest prawie dobrze.O ile wiem poruszany problem może występować przy napełnianiu z użuciem lejków metalowych{równierz niektórych z tworzywa}które nie posiadają rowków.Nawet do napełniarki z Allegro przystosowałem białe lejki plastikowe z rowkami zakupione w sklepie z art. A.G.D. Przed tem miewałem podobny problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Lejki plastikowe, mimo iż z rowkiem, są mniej efektywne w trakcie napełniania niż lejki metalowe (jelito szybko wysycha i przykleja się do lejka). Poza tym, jest świetny sposób, znany od wieków a pomocny przy napełnianiu jelit - stukanie w jelito na lejku tylcem noża. Powoduje to miażdżenie fragmenciku jelita (z uwagi na jego wytrzymałość, tworzy się punktowa siateczka "wypuszczająca" nagromadzone powietrze). O tym ucza m.in. w SDM. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Witajcie! Mam nadziewarkę chińską 2,5l poziomą, lejki do niej są plastikowe i gładkie, bez żadnych rowków odpowietrzających.Takie opukiwanie krawędzią noża, widziałem w "smakach polskich"jak p. Wysocki robił białą kiełbasę. Ja nigdy nie miałem odwagi tego robić , ze względu na dużą perforacje jelit.Kiełbasa o której pisałem była zrobiona w osłonce białkowej Fi 65 , osłonki napychałem na sztywno. lejkiem do normalnych kiełbaśnic.Ale jak twierdzicie że to tylko powietrze to kamień z serca, tym bardziej że kiełbasa była parzona i po 9 dniach leżenia w lodówce nie wykazuje zmiany smaku ani wyglądu. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim " DOSIEGO ROKU" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3456-p%C4%99cherzyki-w-kie%C5%82basie/#findComment-94293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.