waro58 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Ja jadłem 6-7 dniowy i było O.K. WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ja jadłem 6-7 dniowy i było O.K. WaRo58JA również,bardzo dobry. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Skusiłem się na ten przepis i muszę Wam napisać, że nie żałuję. Chleb jest bardzo smaczny! Polecam wszystkim, którzy nie mają czasu na zabawę z zakwasem. Robi się go bardzo szybko. Po 1,5 godzinki można się delektować swoim wypiekiem. Jeszcze tylko fotka, żeby komuś poleciała ślinka i żeby się zabrał (ten ktoś) za pieczenie. waro58, ja Ci bardzo dziękuję. Dzięki Tobie, taki chleb można mieć w domu w każdej chwili! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ja też ten chlebek uczyniłem, tylko trzeba równo formy napełniać :grin: :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Sławek, widzę, że przewidziałeś kłopoty, bo wszystko elegancko wyłożone pergaminem :wink: Chlebek smakuje? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Aha, smakuje i to jak?! Musze teraz co drugi dzień robić :grin: Składnikami się żongluje to wychodzi za każdym razem inny i jest suuper :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Właśnie wyjąłem z piekarnika kolejny bochenek i tym razem chleb opadł. Wszystko robiłem prawie tak samo. Prawie, bo użyłem mąki pszennej 2000 razowej. Może ktoś wie dlaczego tak się stało? Nie jestem dobry w pieczeniu, ale podobno nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia wszystkiego co jest na drożdżach. Prawda to, bo ja otwierałem? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Stycznia 2010 tym razem chleb opadł Tak się dzieje gdy ciasto jest luźniejsze i nadmiernie urośnie ( przerośnie). Może to Twój przypadek . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Mi się wydaje, że za dużo płynu, następnym razem zmniejsz o ok, 150ml. A bezpieczniej, mieszaj mąkę 650 z 2000 np 1/1. WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Czyli za luźne ciasto! Ok, następnym razem będzie mniej wody.A tak przy okazji czy ktoś może mi wyjaśnić te tajemnicze oznaczenia mąki? Co znaczy 650, 2000 w jej nazwie? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół. Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000. Odcień/barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo nasiennej ziarna. "Biała" mąka wyprodukowana jest z centralnej części ziarna to jest z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki. Podstawowy podział mąki na typy podają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. Oprócz Polskich Norm mogą istnieć Normy lub Specyfikacje Zakładowe, w których producenci mąki mogą ustalać swoje typy mąki, np. mąka pszenna typ 850. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne typy mąki oraz ich oznaczenia, np. w Niemczech mąka pszenna typ 405. Typy mąki pszennej wg. PN-A-74022:typ 450 (w skład wchodzą mąki Tortowa, Krupczatka oraz "pięćsetka")typ 550 Luksusowatyp 650typ 750 Chlebowatyp 1050typ 1400 Sitkowatyp 1850 Grahamtyp 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa). Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi według Norm Zakładowych (Specyfikacji jakościowych). Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:typ 500typ 720typ 1150typ 1400typ 2000 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Stycznia 2010 waro58, dziękuję. Z całego Twojego tekstu wynika jasno, że moja mąka (pszenna 2000) wyśmienicie nadaje się na chleb. typ 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa). Następnym razem dam mniej wody, bo rzeczywiście ciasto było luźne i będzie ok. Chleb już ostygł i stwierdzam, że jest smaczny. W konsystencji trochę "kluchowaty" ale to pewnie dlatego, że opadł. Mimo kłopotów mam i tak zdrowszy niż kupny, swój, zrobiony przez dwie godzinki, pachnący chlebek na jutrzejsze śniadanko w pracy. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Stycznia 2010 W praktyce im wyższy typ mąki tym jest ona "cięższa" i ciasto dłużej i trudniej rośnie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Stycznia 2010 chudziak, i dlatego taka "cięższa" mąka zabiera mniej wody? Tak mi się wydaje, że zmielona na pył weźmie wody więcej niż ta, którą ja zastosowałem. W mojej były wyraźnie widoczne kawałki drubiej zmielonych ziaren. Dobrze kombinuję? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Stycznia 2010 waro58, dziękuję. Z całego Twojego tekstu wynika jasno, że moja mąka (pszenna 2000) wyśmienicie nadaje się na chleb. W konsystencji trochę "kluchowaty" ale to pewnie dlatego, że opadł.Bardzo proszę. Moim zdaniem: ad 1. Może nie najlepsza, ale na pewno najzdrowsza (dużo błonnika i substancji mineralnych ) . ad 2. "kluchowaty" bo za mokry. WaRo58 [ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 23:42 ] chudziak, i dlatego taka "cięższa" mąka zabiera mniej wody? Tak mi się wydaje, że zmielona na pył weźmie wody więcej niż ta, którą ja zastosowałem. W mojej były wyraźnie widoczne kawałki drubiej zmielonych ziaren. Dobrze kombinuję?Też, ale nie do końca, bo na przykład otręby będące składnikiem mąki 2000 są bardzo chłonne i jeśli chciałbyś upiec chleb z mąki 650 beż otrąb, trzeba również zredukować ilość wody. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Kluchowatość wynika też właśnie z użycia wyłącznie mąki typ 2000. Następnym razem domieszaj jednak trochę "lżejszej " Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Stycznia 2010 Tak samo jak wędliny nie kupuję również chleba .Chleb piekę w maszynie , ale robiony ręcznie jest lepszy.Używam mąki żytniej 0,5 kg oraz 1 kg mąki pszennej650. Mąka bardziej ciemna ma więcej składników mineralnych niż mąka jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-95985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Ja też ten chlebek uczyniłem, tylko trzeba równo formy napełniać :grin: :mrgreen: Proponuję napełnić połowę formy, gdy ciasto jest niewyrośnięte. Ja po wymieszaniu składników od razu "przelewam" ciasto do foremek, mokra łyżką wygładzam i odstawiam do krótkiego wyrośnięcia, a następnie do piekarnika. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-96058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Lutego 2010 A to mój bardzo podobny chlebek http://img192.imageshack.us/img192/6869/p1050197.jpg Przepis: Składniki na 2 chlebki: * 1 litr ciepłej wody * 8 pełnych łyżek płatków owsianych * 1 łyżeczka soli (ja dałam 2 łyżeczki) * 1 łyżeczka cukru * 5 dkg świeżych drożdży * 1 kg mąki pszennej * słonecznik do posypania Do dużej miski wlać ciepłą wodę, płatki, sól, cukier a na to pokruszyć drożdże.Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodać mąke i wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto będzie lużne, ale takie ma być.Odczekać 5 minut i przełożyć do dwóch keksowych foremek 10 x 20.Odstawić jeszcze na 20 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i włożyc do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170'C.Piec około 1 godziny. I jeszcze taki wieloziarnisty http://img130.imageshack.us/img130/9131/p1050138w.jpg Składniki na 2 foremki keksowe 10 x 30 : * 1 kg mąki krupczatki * 6 łyżek siemienia lnianego * 6 łyżek łuskanego słonecznika * 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich * 3 łyżki sezamu * 2 łyżki pestek dyni * 1 i 1/2 łyżki soli * 5 łyżek cukru * 5 dkg świeżych drożdży * 1 l wody. Najpierw mąke, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na sucho.Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie bardzo lużne, ale takie ma być.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (nie dłuzej !).Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek.Odstawić jeszcze na 15 minut (nie dłuzej !).Piekarnik nagrzać do temperatury 230 ' C, włożyć chleb i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut. Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-97752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Chlebek z przepisu Waro58 piekłem już kilka razy (z różnymi modyfikacjami :wink: ) i zawsze wychodzi wspaniale :grin: Miałem tylko problem ze zbyt małą wielkością keksówek i musiałem przejść na dużą blachę :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-109554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Marca 2011 W sobotę piekłem chleb po raz pierwszy ,przepis z pierwszej strony,a oto efekty http://img585.imageshack.us/img585/251/chleb008.jpg Uploaded with ImageShack.us Ten jaśniejszy spód był pieczony w większej foremce zwykłej , a ten ciemniejszy w blaszce z teflonem http://img163.imageshack.us/img163/4940/chleb011.jpg Uploaded with ImageShack.us Tutaj w całej okazałości http://img853.imageshack.us/img853/8492/chleb014.jpg Uploaded with ImageShack.us Oczywiście jeszcze w przekroju http://img801.imageshack.us/img801/8808/chleb015.jpg Uploaded with ImageShack.us W smaku rewelacja,dyni w przekroju nie widać,bo jej po prostu nie miałem :lol: ,ale dziś upiekłem już z dynią.Przed chwilą wyciągłem z piekarnika,zapach w całym domu :thumbsup: Dzieki za ten przepis,jest super,niewiem jakim trzeba było by być zdolnym :wink: ,żeby się nie udało Teraz to nawet piekarze mogą zaspać :grin: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-152050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Marca 2011 Teraz to nawet piekarze mogą zaspać :grin:I nie dasz nikomu zarobić :grin: Piękny chlebek, aż ślinka cieknie :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-152051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Marca 2011 @halusia@, dzięki za pochwały nie dasz nikomu zarobić ZAROBI Rolnik Młynarz Biedronka Oczywiście zyskam i Ja z rodzinkom-samo zdrowie :thumbsup: :lol: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-152055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Marca 2011 To i ja się też pochwalę, jeden z kminkiem (słabo widać) drugi z czarnuszką http://krzys59.neostrada.pl/Wyroby/Chleb/thumbs/chleb_1.jpg i w przekroju http://krzys59.neostrada.pl/Wyroby/Chleb/thumbs/chleb_2.jpg Jeden zjedliśmy w pół dnia (we dwójkę) a drugi porwał młody i chyba mu do poniedziałku braknie. Chlebuś jest super, a przepis prosty że prościej się już chyba nie da :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-153007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Marca 2011 Ładny chlebek, a te ciemniejsze przebarwienia to co to?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3457-pieczywo-szybki-chleb-dla-pracowitych-inaczej/page/2/#findComment-153013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.