Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można prosić o przepis na kiełbasę piwną.Próbowałem opcji "szukaj" ,ale nic nie wychodzi

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda mam przepis na tą kiełbasę ,ale skład jest zupełnie inny :

 

A. Surowiec:

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,0 kg

2. Wieprzowina kl. II peklowana - 3,0 kg

3. Wołowina kl. II lub I peklowana - 2,0 kg

4. Podgardle skórowane lub tłuszcz twardy drobny - 3,0 kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-94620
Udostępnij na innych stronach

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=67

Gogle jeszcze pozostają i mam wrażenie że najlepiej wyszukują przepisy na naszej stronie. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-94626
Udostępnij na innych stronach

Dzięki .Widzę ,że korzystamy z tych samych przepisów.Chciałem się tylko upewnić czy ten mój przepis jest ok.Wolę szukać na naszej stronie a jak się nie uda to zapewne przyjdziecie mi z pomocą? .

 

Mam jeszcze pytanie do Administratora,dlaczego opcja "szukaj " nie wyszukuje przepisów ze strony głównej.

 

[ Dodano: Pon Sty 04, 2010 21:36 ]

Papryka w tym przepisie to słodka czy ostra

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pon Sty 11, 2010 19:18 ]

Do przeszukiwania strony głównej służy ta wyszukiwarka:

http://wedlinydomowe.pl/search.php

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-94633
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wczoraj "kiełbasę piwną ",ale coś poszło nie tak.Proporcje i obróbka mięsa przed wędzeniem taka jak w przepisie oprócz jednej czynności.A mianowicie mięso IIwp. zmieliłem razem z tłuszczem twardym i potem dodałem zmielonną wołowinę i przyprawy i do mieszania.Wędzenie w temp.60°c-70°C w porywach ,ale starałem się utrzymać tą niższą.Parzenie w temp.75°C przez 50min.Na krótko temp. parzenia skoczyła do 80°C.Przekroje nie mogę jeszcze pokazać bo kiełbasa się obsusza.Największy podciek tłuszczu jest w trzech batonach .Poproszę o opinię co zrobiłem źle.

 

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95171
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Podaj skład wykonanej kiełbasy.

Czy sitka i noże masz ostre?

Na jakim sprzętem dysponujesz do rozdrabniania mięsa?

Jakie czasy peklowania poszczególnych gatunków mięs?

Tłuszcz twardy to:?

Jak mocno były nadziane osłonki?

Czy masa mięsna była kleista?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95172
Udostępnij na innych stronach

Skład zgodny z przepisem tzn: 1kg wpI , 1.5kg wp.II , 1kg woł. II, 1.5kg słoniny

 

1.Sitka i noże ostre.

2.Mam naszynkę Zelmer.

3.Zgodnie z przepisem

3.Słonina z karku

4.Mocno nadziałem osłonki

5.Masa była kleista ,nawet bardzo

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95176
Udostępnij na innych stronach

1.Sitka i noże ostre.

2.Mam naszynkę Zelmer.

3.Zgodnie z przepisem

3.Słonina z karku

4.Mocno nadziałem osłonki

5.Masa była kleista ,nawet bardzo

... a czas peklowania? Jakiej wielkości naczyniem dysponujesz do parzenia oraz czy parzone były wszystkie batony razem?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95179
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie przyczyną może być zbyt wysoka temperatura wędzenia, a do tego zbyt długi czas parzenia. Zauważ proszę, że jeśli wędziłeś kiełbasy w temperaturze 60-70 st.C przez kilka godzin, to można przypuszczać że po wyjęciu z wędzarni miały one już temperaturę 60-70°C :idea:, czyli prawie, prawie gotowe.

 

Głowa do góry!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95180
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem ok 2h.Po sparzeniu wbiłem termometr w jedną z kiełbas i miała 72°C.Parzyłem wszystkie na raz w 20l garnku.Peklowałem 48h i mięso i tłuszcz.Mięso mieszanką soli i peksoli a tłuszcz samą solą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95181
Udostępnij na innych stronach

Podeszła tłuszczem i to dość mocno. Oprócz obróbki cieplnej należało by uwzględnić jeszcze jakość mięs użytych do produkcji. Wp kl II jaka była tłusta czy chuda i z czego - może z boczku lub pachwiny. Wołowina - może łata. Tłuszcz twardy - piszesz słonina od strony karku- Używając ją do kiełbas zawsze wycinam miękkie części z wierzchu .Należało użyć podgardle zwłaszcza gdy jeszcze nie mamy doświadczenia. W recepturze mamy podgardle lub tłuszcz drobny twardy - ale te lub można zrozumieć że tłuszcz drobny to już zamiennik. Ile wody wlałeś .Nie martw się to domowa kiełbasa i jaka jest to i tak lepsza od dzisiejszych kiełbas .Wydaje mi się że teraz propagowane są takie kiełbasy które podchodzą galaretką i tłuszczem . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95184
Udostępnij na innych stronach

Dwójkę kupiłem w Makro /i to nie pierwszy raz/ 80/20.Przynajmniej tak było napisane.Wołowina to też z Makro,ale to okrawki.Co do słoniny to nic nie skroiłem.Wody nie wlałem .Ja lubię kiełbasę tłustą ,ale bez galretki i się za bardzo nie martwię tylko szukam przyczyny bo i tak moja lepsza od sklepowej .Ale batonów jest 6szt i trzy są dobre

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95187
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem ok 2h.Po sparzeniu wbiłem termometr w jedną z kiełbas i miała 72°C.Parzyłem wszystkie na raz w 20l garnku.Peklowałem 48h i mięso i tłuszcz.Mięso mieszanką soli i peksoli a tłuszcz samą solą

Szkoda, że informacja nie trafiła wcześniej. Przyczynę podałeś sam. Oczywiście BonAir miał rację.

Można jeszcze uznać, że wołowina i inne mięsa były słabo kleiste, chociaż w okresie zimowym mało prawdopodobne.

Trzy batony, które przez cały czas parzenia leżały sobie na dnie garnka, wyglądają najgorzej, gdyż w czasie parzenia, należy mieszać zawartością garnka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95189
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz ,- wreszcie nic się nie stało. Twoja piwna nie jest przeznaczona do handlu!

Jeśli przekrój będzie ładny i smaczna to wytopienie tłuszczu przeżyjesz.

Ale chcę powiedzieć trochę więcej. W kręgu podejrzeń,przyczyn wytopienia tłuszczu jest kilka :

1}Wp.kl II, - { %tłuszczu i element z jakiego ją uzyskałeś}

2}Tłuszcz drobny?nie wiem czy był twardy, bo z karku to nie znaczy twardy.

Powinien być konkretnie,podskórny a nie z warstwy przymięśniowej.

Czy masz pewność jaki był ?

3}Rozdrobnienie {Czy napewno 8mm,ostry nóż i siatka, - co prawda piszesz że tak}

4}Temp.tłuszczu przed rozdrabnianiem {bardzo istotne}

5}Sposób rozprowadzenia tłuszcu w pozostałej masie.{w prod. przemysłowej,- wp.I

+wp.II,+tłuszcz,+masa kutrowana i mieszałka.}Ale mieszałka to nie ręka.

W dodatku Ty tłuszcz zmieszałeś razem z II-ką,potem masą wiażacą,

wsio,do wp kl I-szej i razem wyrabiałeś,być może miażdżac niechybnie

tłuszcz{nie twierdzę,tylko szukam przyczyny}

Moim zdaniem,jeśli nie miałeś pewności co do twardości tłuszczu,należało

w tej fazie nie patrzeć na N.B,tylko po wyrobieniu, na końcu dołożyć tłuszcz,

i możliwie delikatnie doprowadzić do równomiernego rozm.skład.w całości.

6}Dyscyplina obróbki termicznej .{ a jeżeli te trzy batony były wtedy na dnie ?}

Na krótko temp. parzenia skoczyła do 80°C

A chcę jeszcze dodać {chociaz nie twierdzę} że ten tłuszcz niby twardy mógł być bardziej topliwy od podgardla.

Arkadiusz, - ktoś wyżej napisał "głowa do góry" i słusznie.

A ja sądzę że jak przeanalizujesz to wszystko co napisałem {bo wybacz ale tylko Ty

znasz przebieg swego procesu produkcji a my możemy tylko gdybać} ,

to następna piwna będzie LUX . CZekam na przekrój i odczucia smakowe. Pozdr.

P.S Podczas mojego pisania przybył Twój post i kol. Bagno

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95208
Udostępnij na innych stronach

A ja sądzę że jak przeanalizujesz to wszystko co napisałem {bo wybacz ale tylko Ty

znasz przebieg swego procesu produkcji a my możemy tylko gdybać} ,

to następna piwna będzie LUX . CZekam na przekrój i odczucia smakowe. Pozdr.

P.S Podczas mojego pisania przybył Twój post i kol. Bagno

Widzę Technik, że powieliłeś w swoich rozważaniach to wszystko co już wcześniej zostało napisane.No i strasznie długo piszesz.Post kol.Bagno (o tych trzech pałkach na dole garnka) :wink: był napisany godzinę przed Twoim.

 

Pozdrawiam

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95221
Udostępnij na innych stronach

Adresatem nie powielonego postu,

był i jest użytkownik kol.Arkadiusz.

A uwagi zawarte w moim poście,przekazywałem

Arkadiuszowi juz kilka dni wstecz na jego prośbę,drogą PW.

I zapewniam Cię Gonzo że moje doświadczenie w zawodzie

jest wystarczająco duże i nie muszę niczego powielać.

A posty tego typu jak Twój,kierowane pod moim adresem,

uważam za niesłuszne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95229
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,że już wiem co było powodem tego wycieku tłuszczu.Ponieważ trzy batony są w miarę dobre to podejrzewam,że przyczyna tkwi w tym ,że te które podczas parzenia były pod spodem miały wyższą temp.parzennia.Gdyby powodem miało być mięso czy tłuszcz ,czy też jakieś błędy przy mieszaniu i nabijaniu to cała produkcja bylaby do kitu.

Sądzę również ,że zasięgnięcie kilku opinii choćby podobnych do siebie ma sens i jest jak najbardziej wskazane dla wyrobienia własnego zdania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95266
Udostępnij na innych stronach

A oto dalsza część produkcji kiełbasy Piwnej.Żeby nie te podcieki tłuszczu :cry:. W smaku jest super a i przekrój chyba niczego sobie.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95364
Udostępnij na innych stronach

Z tym że akurat była w pęcherzu. Pozdrawiam.

Mam zamiar taką zrobić.

Tylko pytanie , w jakiej osłonce powinna ona być robiona ?

Dawno temu w Niemczech jadłem taką i były to takie kulki raczej.

Oczywiście smakowała jak wszystkie tam u nich. Coś jak mortadela lub parówka

i drobno mielona (chyba kutrowana).

A czytałem że w SDM też była chyba robiona, i dlatego chodzi mi po głowie takie cuś zrobić.

Dlatego pytam w jakiej osłonce w oryginale powinna, lub powinien zostać nabity farsz ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95378
Udostępnij na innych stronach

Tylko pytanie , w jakiej osłonce powinna ona być robiona ?

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=904

 

 

pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95381
Udostępnij na innych stronach

W latach 60 - tych robiona była w pęcherzach - ładnie to wyglądało jak na wózkach wisiały takie piłeczki, piłki .

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=67

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3478-kie%C5%82basa-piwna/#findComment-95383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.