Skocz do zawartości

"Coś" z szynki...


Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę do moich szanownych przyjaciół - forumowiczów...

W mojej lodówce już drugi tydzień pekluje się szynka (ta najchudsza część - nie chodzi mi oczywiście o jej grubość :)).

Pekluję ją w peklosoli (tej zakupionej na zlocie) i czosnku.

Proszę - podajcie mi jakiś przepis co mogę z niej zrobić, gdy nie chcę jej po prostu uwędzić.

Może jakas inna metoda obróbki upeklowanej na mokro szynki?

Mam tylko ją w lodówce więc nie chcę uruchamiać całej wędzarki - stąd moje poszukiwania przepisu na coś innego...

Dziękuję za ewentualne porady...

wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/
Udostępnij na innych stronach

możesz zrobić tatar

możesz zrobić szynkę konserwową (w szynkowarze, w słoiku, w osłonce barierowej)

możesz zrobić szynkę gotowaną (tylko parzenie)

możesz zrobić mielonkę (w szynkowarze, w słoiku, w osłonce barierowej)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4546
Udostępnij na innych stronach

I mozesz po prostu upiec w piekarniku. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4547
Udostępnij na innych stronach

I mozesz po prostu upiec w piekarniku

Jasne - widzę, że szefostwu humor dopisuje, a ja zbyt mało napisałem o moich oczekiwaniach :)

 

Zastanawiam się właśnie nad wsadzeniem jej do czeskiej szynkowarki...

Może jakieś dodatkowe ciekawostki związane z szynką w szynkowarce (oprócz tych juz opisanych) :)

wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4548
Udostępnij na innych stronach

cze Savio

 

Zawiń ją w folię alu,ale dosyć dokładnie aby nic z niej nie wyciekło,wsadz do piekarnika na180 oC na 2 godz.i potem do zimnej wody.Wyjdzie Ci pychotka/możesz potem mi podrzucić małą połóweczke do degustacji :lol: :lol: :lol: .

 

pozdrawiam

Jurek

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4549
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się właśnie nad wsadzeniem jej do czeskiej szynkowarki...

jeśli jest to jednolity kawałek to nak najbardziej - wyjdzie Ci szykna gotowana/parzona o której pisał Maad jeśli są to kawałki to się nie skleją i kicha

dobrym pomysłem będzie jakaś mielonka

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4550
Udostępnij na innych stronach

Witam,

chciałbym miec taki sam problem już bym cos z niego wykombinował np to:

przepisik

 

polecam serdecznie oczywiście po niewielkiej modyfikacji wsadu :grin:

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4553
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4564
Udostępnij na innych stronach

W punkcie czwartym normalna solanka z peklosoli, punkt szósty ominąć
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4565
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem się na szynkę z szynkowaru. Poeksperymentowałem z przyprawami i przykro mi o tym pisać, ale tempo "biodegradacji" było takie szybkie, że nie zdążyłem zrobić fotki. Zastanawiałem się nad zrobieniem zdjęcia towarzystwu, które poddawało ten wyrób biodegradacji, ale myślę, że większość z Was oglądała film "Wielkie żarcie"... więc ... :)
wzbogacaj swoje wnętrze... nigdy na to nie jest za późno...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/348-co%C5%9B-z-szynki/#findComment-4627
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.