Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zapytać o kwestię spożywania surowego mięsa.

Robiłem już kilkakrotnie "konserwę z boczku i podgardla" wg. Prababci Ani.

Ostatnio jakoś mnie tak naszło, żeby spróbować (po 3 dniach) surowego zapeklowanego mięso (skład jak w nazwie wyrobu).

Okazało się że smaczek takiej surowizny jest jak dla mnie rewelacyjny (przypomina niektóre metki sklepowe). A jak doprawiłem to w ogóle rewelacja.

 

I tu moje pytanie : na ile jest bezpieczne jedzenie mięsa wieprzowego tylko po peklowaniu?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3494-spo%C5%BCywanie-surowego-mi%C4%99sa-i-zagro%C5%BCenia-z-tym-zwi%C4%85zane/
Udostępnij na innych stronach

po "niewłaściwym"peklowaniu moze być "nie "halo" - chodzi o rozkład azotynu

natomiast samo mięso.. cóż a metki cebulowe to z czego? :wink: - fakt ze przy tej chemii to jest zabezpieczone :grin:

 

a juz na poważnie - jeśli mięso jjest "czyste" a sam process peklowania przebiegł do końca (całkowite przereagowanie azotynu) to niema się czego obawiać...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Na tyle bezpieczne jak spożywanie surowych wędzonych szynek, metek salami ,tatara. itd. Pod warunkiem że były zbadane przez lekarza wet . na to co powinno się badać mięso wp . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Witam,

Wydaje mi się że takie mięsko jest duuuuuużo zdrowsze od metki sklepowej :wink:

masz tylko pekolosól i mięsko, a w metkach jest masa różnej chemii. Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi.

Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi.

Coca-cola jest konserwowana kwasem fosforowym. W metce mogły znajdować się wielofosforany, czyli sole kwasu fosforowego.

Stąd podobne odczucia smakowe.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.