pawelgdynia Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Witam.Chciałbym zapytać o kwestię spożywania surowego mięsa.Robiłem już kilkakrotnie "konserwę z boczku i podgardla" wg. Prababci Ani.Ostatnio jakoś mnie tak naszło, żeby spróbować (po 3 dniach) surowego zapeklowanego mięso (skład jak w nazwie wyrobu).Okazało się że smaczek takiej surowizny jest jak dla mnie rewelacyjny (przypomina niektóre metki sklepowe). A jak doprawiłem to w ogóle rewelacja. I tu moje pytanie : na ile jest bezpieczne jedzenie mięsa wieprzowego tylko po peklowaniu? Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3494-spo%C5%BCywanie-surowego-mi%C4%99sa-i-zagro%C5%BCenia-z-tym-zwi%C4%85zane/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Stycznia 2010 po "niewłaściwym"peklowaniu moze być "nie "halo" - chodzi o rozkład azotynunatomiast samo mięso.. cóż a metki cebulowe to z czego? :wink: - fakt ze przy tej chemii to jest zabezpieczone :grin: a juz na poważnie - jeśli mięso jjest "czyste" a sam process peklowania przebiegł do końca (całkowite przereagowanie azotynu) to niema się czego obawiać... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3494-spo%C5%BCywanie-surowego-mi%C4%99sa-i-zagro%C5%BCenia-z-tym-zwi%C4%85zane/#findComment-95061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Na tyle bezpieczne jak spożywanie surowych wędzonych szynek, metek salami ,tatara. itd. Pod warunkiem że były zbadane przez lekarza wet . na to co powinno się badać mięso wp . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3494-spo%C5%BCywanie-surowego-mi%C4%99sa-i-zagro%C5%BCenia-z-tym-zwi%C4%85zane/#findComment-95062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Witam,Wydaje mi się że takie mięsko jest duuuuuużo zdrowsze od metki sklepowej :wink: masz tylko pekolosól i mięsko, a w metkach jest masa różnej chemii. Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3494-spo%C5%BCywanie-surowego-mi%C4%99sa-i-zagro%C5%BCenia-z-tym-zwi%C4%85zane/#findComment-95065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Najbardziej denerwuje mnie ten składnik który chyba rozpuszcza szkliwo na zębach bo po spożyciu metki (to było dawno) odczuwłem na zębach podobny efekt jak po wypiciu coli albo pepsi. Coca-cola jest konserwowana kwasem fosforowym. W metce mogły znajdować się wielofosforany, czyli sole kwasu fosforowego. Stąd podobne odczucia smakowe. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3494-spo%C5%BCywanie-surowego-mi%C4%99sa-i-zagro%C5%BCenia-z-tym-zwi%C4%85zane/#findComment-95071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.