Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu w ramach eksperymentu zrobiłem kiełbasę ozorkową.

Smak ciekawy i zaskakujący, a kolor ciemniejszy od normalnej kiełbasy.

 

Moje pytanie jest dlaczego takich produktów (czyli kiełbas zrobionych z innych niż WP I, II, III, itp. mięs) się nie produkuje ?

Czy wynika to po prostu z polskiej tradycji ?

A może z kłopotliwości wykonania ?

A może są jakieś inne powody ?

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni temu w ramach eksperymentu zrobiłem kiełbasę ozorkową.

Smak ciekawy i zaskakujący, a kolor ciemniejszy od normalnej kiełbasy.

 

Jaka granulacja rozdrobnienia ozorków?

Moje pytanie jest dlaczego takich produktów (czyli kiełbas zrobionych z innych niż WP I, II, III, itp. mięs) się nie produkuje ?

Czy wynika to po prostu z polskiej tradycji ?

A może z kłopotliwości wykonania ?

A może są jakieś inne powody ?

Chyba z powodu zbyt dużej ilości kolagenu zawartego w ozorkach, który po hydrolizie nadaje przyjemny, charakterystyczny smak w wędlinach podrobowych i innych potrawach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95099
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie jest dlaczego takich produktów (czyli kiełbas zrobionych z innych niż WP I, II, III, itp. mięs) się nie produkuje ?

Czy wynika to po prostu z polskiej tradycji ?

A może z kłopotliwości wykonania ?

A może są jakieś inne powody ?

 

Bo udział wagowy ozora w tuszy wieprzowej jest znikomy :rolleyes:

A ozor wołowy, to rarytas i zastępowany jest coraz częściej wieprzowymi :smile:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95100
Udostępnij na innych stronach

Bo udział wagowy ozora w tuszy wieprzowej jest znikomy

Tak - myślałem o tym fakcie, że przecież przy uboju gospodarczym nikt by nawet nie pomyślał, aby z jednego ozorka robić kiełbasę ;)

 

Jaka granulacja rozdrobnienia ozorków?

Najgrubsze rozdrobnienie (szarpak) na maszynce nr 8, czyli pewnie odpowiednik siatki ok. 10 mm w "dużych" maszynkach.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95103
Udostępnij na innych stronach

A może są jakieś inne powody ?

 

Zdecydowanie wolałbym ozory w innej postaci niż w kiełbasie . Ozorek naszpikowany słoninką , czosnkiem smażony w piekarniku - rarytasik :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95104
Udostępnij na innych stronach

BonAir miał pewnie na myśli tzw. "długie jęzory", nadające sie jedynie na kiełbasę. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95106
Udostępnij na innych stronach

W moich stronach o ozorek wieprzowy do przeróbki nie jest łatwo, a wołowy

tym bardziej w ubojniach przerabiają je we własnym zakresie we własnych masarniach

a jeśli się trafą to nie są zbyt tanie.

POZDRAWIAM JASIU52

 

........................................

ważne to dobrze zadymić :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95108
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie wolałbym ozory w innej postaci niż w kiełbasie . Ozorek naszpikowany słoninką , czosnkiem smażony w piekarniku - rarytasik :smile:

 

Pozdrawiam

Mógłbyś rozwinąć temat o tym ozorku pieczonym w piekarniku, lub jeśli już był opisany to podpowiedzieć gdzie szukać, bo jedno zdanie, ale brzmi smakowicie :grin:

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95116
Udostępnij na innych stronach

BonAir,

jakiego mięsa i ile dodałeś do ozorków?

Może podzielisz się przepisem?

Opisz jeszcze szczegółowo proszę wrażenia organoleptyczne :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95123
Udostępnij na innych stronach

Ja też poproszę o więcej danych. Mam właśnie jeden ozór wołowy i 8 wieprzowych - szukam co można z tym zrobić !!!!

GALARETKE JUŻ ZJADŁEM WIĘC SZUKAM COŚ INNEGO.

 

Kiedyś ktoś pisał o wędzeniu ozorków - z tego co pamiętam to długo je peklował - ma ktoś doświadczenie w tym temacie ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95160
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie wolałbym ozory w innej postaci niż w kiełbasie

andrzej k, czyli skłaniasz się do faktu, że powodem nieistnienia tego rodzaju wyrobów jest po prostu tradycja? Bo jeśli mamy ozorki, to robimy np. salceson ozorkowy albo zjadamy na ciepło w szarym sosie? ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95223
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czyli skłaniasz się do faktu, że powodem nieistnienia tego rodzaju wyrobów jest po prostu tradycja

Odniosłem się tylko do ozorka w kiełbasie . A z tradycją to też coś w tym jest . Być może jak kiedyś popróbuję ozorka w kiełbasie i przypadnie mi do gustu , to skorzystam z Twojego przepisu .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95226
Udostępnij na innych stronach

Myślę ze oprócz tradycji to i nasza Technologia Przetwórstwa Mięsnego wszystko określa co do czego i jak. Mamy podział wędlin,a w nim duży udział wędlin podrobowych i wiadomo z czego należy je robić. Myślę że ozorki w innych postaciach są smaczniejsze. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95227
Udostępnij na innych stronach

powodem nieistnienia tego rodzaju wyrobów jest po prostu tradycja

Każdy element tradycji miał kiedyś swój początek. Można też dokonać wyłomu ( :grin: ) z tradycji i zapoczątkować nową :grin:

Zrobiłeś tę kiełbaskę jako pierwszy. Jak zatem oceniasz jej walory w zestawieniu z innymi, tradycyjnymi kiełbasami?

Masz duże doświadczenie w smakowaniu różnych, domowych kiełbas. Twoja rekomendacja będzie - przynajmniej dla mnie - wystarczajacym argumentem aby taki wyrób w ramach eksperymentu wykonać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95228
Udostępnij na innych stronach

Ja też poproszę o więcej danych. Mam właśnie jeden ozór wołowy i 8 wieprzowych - szukam co można z tym zrobić !!!!

GALARETKE JUŻ ZJADŁEM WIĘC SZUKAM COŚ INNEGO.

 

Kiedyś ktoś pisał o wędzeniu ozorków - z tego co pamiętam to długo je peklował - ma ktoś doświadczenie w tym temacie ??

Tutaj masz ozorki wedzone

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3959

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95236
Udostępnij na innych stronach

Muszę sprostować swoją wypowiedź. Są kiełbasy z dodatkiem podrobów jako surowca zastępczego - ozory ,serca - są kutrowane

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=242

Oraz kiełbasa litewska

Schematy

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95271
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.