BonAir Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Kilka dni temu w ramach eksperymentu zrobiłem kiełbasę ozorkową. Smak ciekawy i zaskakujący, a kolor ciemniejszy od normalnej kiełbasy. Moje pytanie jest dlaczego takich produktów (czyli kiełbas zrobionych z innych niż WP I, II, III, itp. mięs) się nie produkuje ? Czy wynika to po prostu z polskiej tradycji ? A może z kłopotliwości wykonania ? A może są jakieś inne powody ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Kilka dni temu w ramach eksperymentu zrobiłem kiełbasę ozorkową. Smak ciekawy i zaskakujący, a kolor ciemniejszy od normalnej kiełbasy. Jaka granulacja rozdrobnienia ozorków? Moje pytanie jest dlaczego takich produktów (czyli kiełbas zrobionych z innych niż WP I, II, III, itp. mięs) się nie produkuje ? Czy wynika to po prostu z polskiej tradycji ? A może z kłopotliwości wykonania ? A może są jakieś inne powody ?Chyba z powodu zbyt dużej ilości kolagenu zawartego w ozorkach, który po hydrolizie nadaje przyjemny, charakterystyczny smak w wędlinach podrobowych i innych potrawach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Moje pytanie jest dlaczego takich produktów (czyli kiełbas zrobionych z innych niż WP I, II, III, itp. mięs) się nie produkuje ? Czy wynika to po prostu z polskiej tradycji ? A może z kłopotliwości wykonania ? A może są jakieś inne powody ? Bo udział wagowy ozora w tuszy wieprzowej jest znikomy :rolleyes: A ozor wołowy, to rarytas i zastępowany jest coraz częściej wieprzowymi :smile: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Bo udział wagowy ozora w tuszy wieprzowej jest znikomyTak - myślałem o tym fakcie, że przecież przy uboju gospodarczym nikt by nawet nie pomyślał, aby z jednego ozorka robić kiełbasę Jaka granulacja rozdrobnienia ozorków?Najgrubsze rozdrobnienie (szarpak) na maszynce nr 8, czyli pewnie odpowiednik siatki ok. 10 mm w "dużych" maszynkach. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Stycznia 2010 A może są jakieś inne powody ? Zdecydowanie wolałbym ozory w innej postaci niż w kiełbasie . Ozorek naszpikowany słoninką , czosnkiem smażony w piekarniku - rarytasik :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Stycznia 2010 BonAir miał pewnie na myśli tzw. "długie jęzory", nadające sie jedynie na kiełbasę. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Stycznia 2010 W moich stronach o ozorek wieprzowy do przeróbki nie jest łatwo, a wołowytym bardziej w ubojniach przerabiają je we własnym zakresie we własnych masarniacha jeśli się trafą to nie są zbyt tanie. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zdecydowanie wolałbym ozory w innej postaci niż w kiełbasie . Ozorek naszpikowany słoninką , czosnkiem smażony w piekarniku - rarytasik :smile: Pozdrawiam Mógłbyś rozwinąć temat o tym ozorku pieczonym w piekarniku, lub jeśli już był opisany to podpowiedzieć gdzie szukać, bo jedno zdanie, ale brzmi smakowicie :grin: Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Stycznia 2010 BonAir, jakiego mięsa i ile dodałeś do ozorków? Może podzielisz się przepisem? Opisz jeszcze szczegółowo proszę wrażenia organoleptyczne :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaur Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Ja też poproszę o więcej danych. Mam właśnie jeden ozór wołowy i 8 wieprzowych - szukam co można z tym zrobić !!!!GALARETKE JUŻ ZJADŁEM WIĘC SZUKAM COŚ INNEGO. Kiedyś ktoś pisał o wędzeniu ozorków - z tego co pamiętam to długo je peklował - ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Przekrój efektywny i zadowalający,Czekamy na resztę.Napewno smak też super . Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zdecydowanie wolałbym ozory w innej postaci niż w kiełbasieandrzej k, czyli skłaniasz się do faktu, że powodem nieistnienia tego rodzaju wyrobów jest po prostu tradycja? Bo jeśli mamy ozorki, to robimy np. salceson ozorkowy albo zjadamy na ciepło w szarym sosie? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Stycznia 2010 andrzej k, czyli skłaniasz się do faktu, że powodem nieistnienia tego rodzaju wyrobów jest po prostu tradycja Odniosłem się tylko do ozorka w kiełbasie . A z tradycją to też coś w tym jest . Być może jak kiedyś popróbuję ozorka w kiełbasie i przypadnie mi do gustu , to skorzystam z Twojego przepisu . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Myślę ze oprócz tradycji to i nasza Technologia Przetwórstwa Mięsnego wszystko określa co do czego i jak. Mamy podział wędlin,a w nim duży udział wędlin podrobowych i wiadomo z czego należy je robić. Myślę że ozorki w innych postaciach są smaczniejsze. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Stycznia 2010 powodem nieistnienia tego rodzaju wyrobów jest po prostu tradycjaKażdy element tradycji miał kiedyś swój początek. Można też dokonać wyłomu ( :grin: ) z tradycji i zapoczątkować nową :grin: Zrobiłeś tę kiełbaskę jako pierwszy. Jak zatem oceniasz jej walory w zestawieniu z innymi, tradycyjnymi kiełbasami? Masz duże doświadczenie w smakowaniu różnych, domowych kiełbas. Twoja rekomendacja będzie - przynajmniej dla mnie - wystarczajacym argumentem aby taki wyrób w ramach eksperymentu wykonać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ja też poproszę o więcej danych. Mam właśnie jeden ozór wołowy i 8 wieprzowych - szukam co można z tym zrobić !!!! GALARETKE JUŻ ZJADŁEM WIĘC SZUKAM COŚ INNEGO. Kiedyś ktoś pisał o wędzeniu ozorków - z tego co pamiętam to długo je peklował - ma ktoś doświadczenie w tym temacie ?? Tutaj masz ozorki wedzone http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3959 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Muszę sprostować swoją wypowiedź. Są kiełbasy z dodatkiem podrobów jako surowca zastępczego - ozory ,serca - są kutrowane http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=242Oraz kiełbasa litewska Schematy Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3497-kie%C5%82basa-ozorkowa/#findComment-95271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.