Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 116
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piękne, piękne. :grin:

Anerka, podeslij mi zdjęcia (z opisami) na pocztę. Żal je trzymać jedynie na forum. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-99615
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję.Rzeczywiście prawie wszystko robię sama a przy wędzeniu pomaga mi mąż. Pozdrawiam..

 

[ Dodano: Pią 12 Lut, 2010 14:31 ]

Anerka, podeslij mi zdjęcia (z opisami) na pocztę. Żal je trzymać jedynie na forum.

Podeślę, tylko teraz muszę zrobić przerwę , obowiązki domowe.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-99616
Udostępnij na innych stronach

anerka - pięknie

 

boczek rolowany wyszedł "zwięzły" przy krojeniu?

poza tym, że smaczny?

 

gratuluję takiej palety "barw"

 

ja ciągle przymierzam się do serów

i brak mi czasu przy wędzonkach i kiełbasach

 

a marzenie o żółtym serze nabiera mocy :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-99686
Udostępnij na innych stronach

boczek rolowany wyszedł "zwięzły" przy krojeniu?

Super kroi się w plastry, szkoda że tego nie uwieczniłam ale myślę, że jeszcze będzie okazja.

 

[ Dodano: Pon 15 Lut, 2010 11:38 ]

Anerka, podeslij mi zdjęcia (z opisami) na pocztę.

Nie udaje mi się przesłać zdjęć, nie wiem co robię żle.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-100093
Udostępnij na innych stronach

anerka, Czy do sera widocznego na zdjęciu dodawałaś określone bakterie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-100128
Udostępnij na innych stronach

Czy do sera widocznego na zdjęciu dodawałaś określone bakterie?

Nie, nic nie dodawałam. 4 krople podpuszczki na 1 l. mleka. Po ok. godzinie odcedziłam na tetrze. Część tego sera uformowałam i włożyłam do solanki , w siatce wędliniarskiej , z przeznaczeniem do wędzenia a część po prostu do solanki i po wyjęciu kroi się i na chlebek.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-100139
Udostępnij na innych stronach

Maxell, miałam pewne kłopoty z przesłaniem zdjęć ale nie dałam za wygraną. Nie wiem jednak czy wszystko ok. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-100512
Udostępnij na innych stronach

Na razie jeszcze nic nie doszło.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-100525
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wędziłam udka kurczaka i kiełbasę a'la szynkową.

 

anerka . Nic nie pozostało jak pomlaskać i zabrać się samemu za robotę . Gratuluję :!: :smile:

 

 

Pozdrawiam gorąco .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-101214
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, mówisz masz. 1 kg szynki /może być łopatka/. Oddzielam każdy tłuszcz i błony.Mięso chude kroję w kostkę ,ok.3x3cm. Tłuściejsze mielę na sitku nr 8. Każde oddzielnie mieszam z peklosolą /20g peklosoli na 1 kg mięsa/ i zostawiam w lodówce na ok. 4 godz. Następnie kostki mięsa lekko rozbijam tłuczkiem do mięsa , dodaję zmielone mięso i przyprawy: pieprz, majeranek, ja daję czasem czybrycę tutaj akurat jest/ ale niekoniecznie, czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę cukru pudru rozpuszczoną w 0,80 l wody.Należy bardzo dokładnie wymieszać, wygnieść aż masa stanie się kleista.Następnie wkładam do szynkowara w którym umieszczony jest woreczek /używam takich do mrożenia, dość mocnych/ . W lodówce szynkowar spędza dwie doby, potem gotuję a właściwie parzę w temperaturze wody 80*C dwie godziny. Chłodzę w zimnej wodzie ,kilkakrotnie ją zmieniając i do lodówki na ok. 12 godzin. A efekt jest znakomity. Smacznego, pozdrawiam.Acha, ważne aby cała masa w szynkowarze była dobrze ugnieciona, by zostało jak najmniej powietrza.

 

[ Dodano: Pią 26 Lut, 2010 20:17 ]

Oj, przepraszam. Pytałeś o wędzoną nie szynkowar. Ta jest zrobiona wg. przepisu ze strony głownej, szynkowa Sczepana.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-101810
Udostępnij na innych stronach

1 kg szynki /może być łopatka/.

i 1 łyżeczkę cukru pudru rozpuszczoną w 0,80 l wody

Hm, 1kg szynki i 0,8l wody, chyba jeszcze coś dodajesz? :cool: Nie myślę nawet o tym, co to może być. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-101819
Udostępnij na innych stronach

A przepis na boczek rolowany? Przecinasz go na grubości i potem rolujesz czy normalnie rolujesz bez przecinania? I co dajesz do środka? Żelatyna, przyprawy? I jak długo parzysz?
Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-101942
Udostępnij na innych stronach

Hm, 1kg szynki i 0,8l wody, chyba jeszcze coś dodajesz? :cool: Nie myślę nawet o tym, co to może być.

.

Pisu - gratuluję spostrzegawości a najbardziej tej odpowiedzi . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-101946
Udostępnij na innych stronach

Pisu - gratuluję spostrzegawości a najbardziej tej odpowiedzi

DZIADEK, czy Ty nigdy się nie pomyliłeś? Ta uwaga to złośliwa czy żartobliwa? :wink: Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Nie 28 Lut, 2010 20:36 ]

A przepis na boczek rolowany? Przecinasz go na grubości i potem rolujesz czy normalnie rolujesz bez przecinania? I co dajesz do środka? Żelatyna, przyprawy? I jak długo parzysz?

Nie przycinam boczku. Zrolowałam taki, jaki był. Przedtem natarłam przyprawami które lubię tj. sól, pieprz kolorowy, majeranek i zmiażdżony czosnek .Jeśli chodzi o przyprawy to czasami urozmaicam /dość często robię taki boczek/, np. czubryca, papryka i co mi tam jeszcze przyjdzie na myśl a moim zdaniem jest odpowiednie.Nie daję żelatyny. Zrolowany boczek obwiązuje sznurkiem i piekę w rękawie do pieczenia w piekarniku Temp. 180*C ok.50 minut i zostawiam w wyłączonym na 10-15 minut
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-101998
Udostępnij na innych stronach

Nie daję żelatyny. Zrolowany boczek obwiązuje sznurkiem i piekę w rękawie do pieczenia w piekarniku Temp. 180*C ok.50 minut

Robię tak samo. Po ostygnięciu i zdjęciu sznurka rolada z boczku nie rozpada się.

Nie jest potrzebna żadna żelatyna.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-102008
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo za odpowiedzi. Tylko ja chciałbym uwędzić i potem sparzyć. Do pieczonego wiem, że nie daję się żelatyny ale do takiego wędzonego? Ktoś robił?

Bo już się peklują boczusie bez skóry :)

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-102015
Udostępnij na innych stronach

Pis - ani żartobliwa ani złośliwa . Uważam ją za kapitalną. Ponieważ pięknie określiłeś to co nie powinno w niej się znaleźć ,wcale tego nie wymieniając. Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3659-ma%C5%82a-galeria-wyrob%C3%B3w-anerki/#findComment-102017
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.