Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

chodzi o mięso drobiowe...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100479
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A czego Zemat ?

chodzi mi o drób i osłonka to mi coś nie pasi :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100480
Udostępnij na innych stronach

Drugi wyrób i się udało :smile:

 

Surowiec bez skóry i kości:

 

Pierś z kurczaka 1.24 kg

Udo z indyka 1.2 kg

Udo z kurczaka 0.91 kg

 

Przyprawy:

 

Sól

Peklosól

Czosnek 1.5 główki śr. wielkości (ok. 65g)

Pieprz czarny świeżo kręcony - 2.5g

Czosnek granulowany staropolski - 3g

 

Jelita:

 

Jelita naturalne wp. 28/30mm

 

Sposób wykonania:

 

Piersi zmieliłem na szarpaku, uda indycze i z kurczaka zmielone na sitku 6mm, Mięsa peklowałem na sucho w mieszance soli/p-soli w stosunku 70/30 licząc 15g p-soli/kg mięsa. Wymieszałem wszystko razem i wyniosłem do spiżarni, temp. 5st. Na drugi dzień po 20 godz. peklowaną w chłodzie mieszankę przeniosłem do kuchni i tak w temp. pokojowej dochodziło jeszcze 6 godz. Po tym czasie do mięs dodałem 130ml wody i przyprawy i dobrze mieszałem 5-6 min., odstawiłem na kilkadziesiąt minut, żeby się przegryzło, następnie kolejne mieszanie kilka minut i odstawiłem na 2 godz. w temp. pokojowej. Po tym czasie nadziałem w jelita 28/30mm w kawałki o dług. 30cm, które związywałem na obu końcach i skręcałem po środku, takie podwójne kiełbaski i wyniosłem do spiżarni na dwie godzinki osadzania.

Ilość i rodzaj przypraw to kwestia gustu i śmiało można eksperymentować.

 

Parzenie:

 

Kiełbaski włożyłem do garnka do wody o temp. 40st.C i szybko podniosłem temp. do 80st i tym razem parzyłem 27 min. Temp. wahała się między 77-81st.C.

 

Chłodzenie:

 

Po sparzeniu garnek z kiełbasą dałem pod średni strumień wody i tak chłodziłem 20 min., a następnie do spiżarni do całkowitego wychłodzenia.

 

Spożywanie:

 

Kiełbaski wyszły znakomicie. W środku nie za suche, nie za soczyste, a w sam raz.

 

 

Na koniec moja superszybka nadziewarka nr 5

 

Smacznego :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100958
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego dales czosnek swierzy i granulat???

Czosnek w ząbkach dałem bo jest mocny no i zapach silniejszy, a granulowany to nie ten zwykły tylko granulowany staropolski z dodatkiem innych przypraw http://www.kamis.pl/index.php/content/view/216/653/ , ma ciekawy zapach :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100981
Udostępnij na innych stronach

A czytaja skladniki tego czosnku to tylko taka nazywa,bo w srodku to mieszanka przypraw.

No i właśnie ta mieszanka przypraw daje ciekawy zapach no i smak, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić z tym czosnkiem bo zdominuje cały smak kiełbasy :smile: Poza tym ilość i rodzaj przypraw to kwestia gustu i smaku :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-101118
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A ja mam generalną uwagę w kwestii stosowania soli zwykłej lub peklującej.

Robiłem ostatnio wędlinę drobiową (tylko kurczak i indyk) parzoną w folii termokurczliwej (zdjęć nie wrzucam bo miałem za wysoka temperature parzenia i troszkę się rozwala). Dodałem zwykłej soli i wyszło nieciekawie szare. Jak robiłem wcześniej w szynkowarce to dawałem peklosól i wychodziło ładne lekko różowobiałe.

 

Także w następnych wyrobach będę używałem peklosoli i proszę nie wciskać, że do drobiu wystarczy zwykła sól ! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-106115
Udostępnij na innych stronach

i proszę nie wciskać, że do drobiu wystarczy zwykła sól ! :)

Kto, gdzie i kiedy Ci wciskał :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-106117
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Miałem robić kiełbasę w barierówce, ale ojciec powiedział, że w jelicie mu bardziej smakuje więc zrobiłem w jelicie, przepis ten https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=123404#123404

Jednak tym razem skróciłem czas parzenia do 25min tak na próbę (Dziadek i Toshiba mi radzili skrócić czas parzenia gdy zrobiłem białą wp) i niby dwie minutki różnicy, a kiełbasa wyszła jeszcze lepsza w smaku bardziej soczysta :smile:

 

http://img405.imageshack.us/img405/7183/obraz173o.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-107653
Udostępnij na innych stronach

No wciskali Zbóju, wciskali. Kto już nie pomnę :)

Ale już się więcej nie dam :)

Kiełbaska wyszła Ci pikna.

Ta moja szara w smaku jest bardzo dobra (eksperymentalnie dodałem zmieloną gorczycę i zmielone ziarno kolendry - poza czosnkiem, pieprzem zielem angielskim i liściem laurowym oczywiście) i już sie kończy (zostało jakieś pół batona drugiego na oko 1/2 kg).

 

Smacznych Świąt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-107655
Udostępnij na innych stronach

No wciskali Zbóju, wciskali. Kto już nie pomnę :)

Jeżeli to ja to nie pamiętam kiedy :cool:

kiełbaska wyszła Ci pikna.

Smacznych Świąt.

Serdeczne dzięki :smile:

Również życzę Smacznych Świąt :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-107659
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
nie mając (jeszcze) wędzarni, też zacząłem od tego przepisu, również wyszła troszeczkę za sucha ..... ale podejrzewam że jestem zbyt przyzwyczajony do kupnych gdzie ilość woby w wodzie jest przerażająca. Przepis Zbója Madeja dla osób zmuszonych do różnorakich diet jest bardzo odpowiedni, a zmuszeni do diet, mają wspaniałą odmianę w dietach
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125140
Udostępnij na innych stronach

również wyszła troszeczkę za sucha

Długo parzyłeś i w jakiej temp?? :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125142
Udostępnij na innych stronach

wyszła troszeczkę za sucha

Przepis Zbója Madeja przewiduje parzenie w temp. 77-80C.Ja bym ten wyrób parzył w temp. góra 75C..Może stąd ta suchość.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125148
Udostępnij na innych stronach

Przepis Zbója Madeja przewiduje parzenie w temp. 77-80C

Czas parzenia 25-27min i będzie oki, za sucha nie będzie :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125150
Udostępnij na innych stronach

Czas parzenia 25-27min i będzie oki, za sucha nie będzie

Rozumiem ,że parzyłeś też w niższej temperaturze i masz porównanie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125153
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem ,że parzyłeś też w niższej temperaturze i masz porównanie. :wink:

Drobiową staram się parzyć w nieco wyższej temp, ale nie zawsze :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125154
Udostępnij na innych stronach

Zbóju Madeju,wspaniały pomysł,właśnie czegos takiego szukałam dla mojej malutkiej córeczk

Mięso drobiowe jest bardzo dobre, pod warunkiem, że kupione od baby na targu. Tak piszę tutaj, bo wielu producentów mięsa drobiowego do końca cyklu produkcji podaje w wodzie do picia dla drobiu kokcidiostatyki, a powinni zaprzestać stosowania tych specjałów na co najmniej dwa tygodnie przed odstawą na rzeź, by organizm pozbył się tego. Niestety, czynniki ekonomiczne, czyli możliwość zachorowania stada po odstawieniu antybiotyku powoduje to, iż nikt nie ryzykuje. To tak piszę z centrum hodowli i chowu indyka w Polsce.

Dla pociech w szczególności małych proponuję cielęcinę, taki cielaczek po pastwisku sobie hasa i trawkę je z dodatkami od hodowcy, ale innymi, jak to ma miejsce u drobiu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125155
Udostępnij na innych stronach

Drobiową staram się parzyć w nieco wyższej temp

Spróbuj sparzyć w 75C i opisz wrażenia smakowe :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125156
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj sparzyć w 75C i opisz wrażenia smakowe :thumbsup:

Czemu nie, będę robił drobiową to dam 75st.C :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125158
Udostępnij na innych stronach

a czy próbowałeś peklować razem z przyprawami i czosnkiem?

w trakcie mielenia wszystkie dodatki idealnie się rozprowadzają i wystarczy tylko porządnie wymieszać

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125163
Udostępnij na innych stronach

a czy próbowałeś peklować razem z przyprawami i czosnkiem?

Nie wiem kogo pytasz, ale jak mnie to odpowiem, że czy to mięso drobiowe czy wp to pekluję bez przypraw :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125171
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.