abratek Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Lutego 2010 chodzi o mięso drobiowe... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Lutego 2010 A czego Zemat ? chodzi mi o drób i osłonka to mi coś nie pasi :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Lutego 2010 Drugi wyrób i się udało :smile: Surowiec bez skóry i kości: Pierś z kurczaka 1.24 kg Udo z indyka 1.2 kg Udo z kurczaka 0.91 kg Przyprawy: Sól Peklosól Czosnek 1.5 główki śr. wielkości (ok. 65g) Pieprz czarny świeżo kręcony - 2.5g Czosnek granulowany staropolski - 3g Jelita: Jelita naturalne wp. 28/30mm Sposób wykonania: Piersi zmieliłem na szarpaku, uda indycze i z kurczaka zmielone na sitku 6mm, Mięsa peklowałem na sucho w mieszance soli/p-soli w stosunku 70/30 licząc 15g p-soli/kg mięsa. Wymieszałem wszystko razem i wyniosłem do spiżarni, temp. 5st. Na drugi dzień po 20 godz. peklowaną w chłodzie mieszankę przeniosłem do kuchni i tak w temp. pokojowej dochodziło jeszcze 6 godz. Po tym czasie do mięs dodałem 130ml wody i przyprawy i dobrze mieszałem 5-6 min., odstawiłem na kilkadziesiąt minut, żeby się przegryzło, następnie kolejne mieszanie kilka minut i odstawiłem na 2 godz. w temp. pokojowej. Po tym czasie nadziałem w jelita 28/30mm w kawałki o dług. 30cm, które związywałem na obu końcach i skręcałem po środku, takie podwójne kiełbaski i wyniosłem do spiżarni na dwie godzinki osadzania. Ilość i rodzaj przypraw to kwestia gustu i śmiało można eksperymentować. Parzenie: Kiełbaski włożyłem do garnka do wody o temp. 40st.C i szybko podniosłem temp. do 80st i tym razem parzyłem 27 min. Temp. wahała się między 77-81st.C. Chłodzenie: Po sparzeniu garnek z kiełbasą dałem pod średni strumień wody i tak chłodziłem 20 min., a następnie do spiżarni do całkowitego wychłodzenia. Spożywanie: Kiełbaski wyszły znakomicie. W środku nie za suche, nie za soczyste, a w sam raz. Na koniec moja superszybka nadziewarka nr 5 Smacznego :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Lutego 2010 Hallo!!!! Chcialbym cos takiego wyprodukowac.Mam pytanie: Dlaczego dales czosnek swierzy i granulat??? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Lutego 2010 Dlaczego dales czosnek swierzy i granulat???Czosnek w ząbkach dałem bo jest mocny no i zapach silniejszy, a granulowany to nie ten zwykły tylko granulowany staropolski z dodatkiem innych przypraw http://www.kamis.pl/index.php/content/view/216/653/ , ma ciekawy zapach :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Lutego 2010 Hallo!!!! Dzieki! A czytaja skladniki tego czosnku to tylko taka nazywa,bo w srodku to mieszanka przypraw. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-100993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Lutego 2010 A czytaja skladniki tego czosnku to tylko taka nazywa,bo w srodku to mieszanka przypraw.No i właśnie ta mieszanka przypraw daje ciekawy zapach no i smak, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić z tym czosnkiem bo zdominuje cały smak kiełbasy :smile: Poza tym ilość i rodzaj przypraw to kwestia gustu i smaku :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-101118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2010 A ja mam generalną uwagę w kwestii stosowania soli zwykłej lub peklującej.Robiłem ostatnio wędlinę drobiową (tylko kurczak i indyk) parzoną w folii termokurczliwej (zdjęć nie wrzucam bo miałem za wysoka temperature parzenia i troszkę się rozwala). Dodałem zwykłej soli i wyszło nieciekawie szare. Jak robiłem wcześniej w szynkowarce to dawałem peklosól i wychodziło ładne lekko różowobiałe. Także w następnych wyrobach będę używałem peklosoli i proszę nie wciskać, że do drobiu wystarczy zwykła sól ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-106115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Marca 2010 i proszę nie wciskać, że do drobiu wystarczy zwykła sól ! Kto, gdzie i kiedy Ci wciskał :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-106117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Miałem robić kiełbasę w barierówce, ale ojciec powiedział, że w jelicie mu bardziej smakuje więc zrobiłem w jelicie, przepis ten https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=123404#123404 Jednak tym razem skróciłem czas parzenia do 25min tak na próbę (Dziadek i Toshiba mi radzili skrócić czas parzenia gdy zrobiłem białą wp) i niby dwie minutki różnicy, a kiełbasa wyszła jeszcze lepsza w smaku bardziej soczysta :smile: http://img405.imageshack.us/img405/7183/obraz173o.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-107653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 No wciskali Zbóju, wciskali. Kto już nie pomnę Ale już się więcej nie dam Kiełbaska wyszła Ci pikna.Ta moja szara w smaku jest bardzo dobra (eksperymentalnie dodałem zmieloną gorczycę i zmielone ziarno kolendry - poza czosnkiem, pieprzem zielem angielskim i liściem laurowym oczywiście) i już sie kończy (zostało jakieś pół batona drugiego na oko 1/2 kg). Smacznych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-107655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 No wciskali Zbóju, wciskali. Kto już nie pomnę Jeżeli to ja to nie pamiętam kiedy kiełbaska wyszła Ci pikna.Smacznych Świąt.Serdeczne dzięki :smile: Również życzę Smacznych Świąt :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-107659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorota17 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Witaj Zbóju Madeju,wspaniały pomysł,właśnie czegos takiego szukałam dla mojej malutkiej córeczki.Napewno wypróbuję ten przepis. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-109759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Dzięki za przepis. Ja jako początkująca najbardziej cenię przepisy, w których jest jasno napisane co i kiedy mam zrobić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-110118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamavi Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Września 2010 nie mając (jeszcze) wędzarni, też zacząłem od tego przepisu, również wyszła troszeczkę za sucha ..... ale podejrzewam że jestem zbyt przyzwyczajony do kupnych gdzie ilość woby w wodzie jest przerażająca. Przepis Zbója Madeja dla osób zmuszonych do różnorakich diet jest bardzo odpowiedni, a zmuszeni do diet, mają wspaniałą odmianę w dietach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Września 2010 również wyszła troszeczkę za suchaDługo parzyłeś i w jakiej temp?? :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Września 2010 wyszła troszeczkę za sucha Przepis Zbója Madeja przewiduje parzenie w temp. 77-80C.Ja bym ten wyrób parzył w temp. góra 75C..Może stąd ta suchość.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Września 2010 Przepis Zbója Madeja przewiduje parzenie w temp. 77-80CCzas parzenia 25-27min i będzie oki, za sucha nie będzie :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Września 2010 Czas parzenia 25-27min i będzie oki, za sucha nie będzie Rozumiem ,że parzyłeś też w niższej temperaturze i masz porównanie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Września 2010 Rozumiem ,że parzyłeś też w niższej temperaturze i masz porównanie. :wink:Drobiową staram się parzyć w nieco wyższej temp, ale nie zawsze :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Września 2010 Zbóju Madeju,wspaniały pomysł,właśnie czegos takiego szukałam dla mojej malutkiej córeczk Mięso drobiowe jest bardzo dobre, pod warunkiem, że kupione od baby na targu. Tak piszę tutaj, bo wielu producentów mięsa drobiowego do końca cyklu produkcji podaje w wodzie do picia dla drobiu kokcidiostatyki, a powinni zaprzestać stosowania tych specjałów na co najmniej dwa tygodnie przed odstawą na rzeź, by organizm pozbył się tego. Niestety, czynniki ekonomiczne, czyli możliwość zachorowania stada po odstawieniu antybiotyku powoduje to, iż nikt nie ryzykuje. To tak piszę z centrum hodowli i chowu indyka w Polsce. Dla pociech w szczególności małych proponuję cielęcinę, taki cielaczek po pastwisku sobie hasa i trawkę je z dodatkami od hodowcy, ale innymi, jak to ma miejsce u drobiu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Września 2010 Drobiową staram się parzyć w nieco wyższej temp Spróbuj sparzyć w 75C i opisz wrażenia smakowe :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Września 2010 Spróbuj sparzyć w 75C i opisz wrażenia smakowe :thumbsup:Czemu nie, będę robił drobiową to dam 75st.C :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Września 2010 a czy próbowałeś peklować razem z przyprawami i czosnkiem? w trakcie mielenia wszystkie dodatki idealnie się rozprowadzają i wystarczy tylko porządnie wymieszać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Września 2010 a czy próbowałeś peklować razem z przyprawami i czosnkiem?Nie wiem kogo pytasz, ale jak mnie to odpowiem, że czy to mięso drobiowe czy wp to pekluję bez przypraw :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3671-kie%C5%82basa-drobiowa-parzona/page/2/#findComment-125171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.