Radek. Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Lutego 2010 Dzisiaj zapeklowałem moje dwie pierwsze szyneczki. Każda ma około 2.6 kg. Zalewę zrobiłem wg.tabeli Dziadka. Na 2.1 L. wody dałem 297 g peklosoli. Z przypraw zrezygnowałem. Udało mi się kupić emaliowaną gęsiarkę , która rozmiarami idealnie pasuje do mojej małej chłodziarki. Szyneczki weszły idealnie. Zamierzam wędzić w niedzielę czyli 5 dni w solance. Temperatura w chłodziarce 4 stopnie .... Nie za niska ? Oczywiście dokumentację foto robię i pochwalę się swoimi pierwszymi wyrobami. Swoją drogą nie myślałem , że tak mnie to wciągnie :grin: . Akurat przy ważeniu peklosoli przyjechała poczta z mieszarką no i dwa razy musiałem ważyć , a raz zmiatać z podłogi. Tak że atrakcji nie brakuje. Mieszarka jest, to następna będzie kiełbasa . Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Lutego 2010 Temperatura w chłodziarce 4 stopnie .... Nie za niska ? temperatura właściwa z zalecanych w przedziale 4-8 C. W okresie zimowym, możesz podnieść do 6-8 C. Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Lutego 2010 W okresie zimowym, możesz podnieść do 6-8 C. Tak zrobię. Dzięki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Lutego 2010 Swoją drogą nie myślałem , że tak mnie to wciągnie A jak jeszcze rodzince i znajomym posmakuje to już będziesz cały "wciągnięty " Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. Dziękujemy i życzymy pyszniutkich wyrobów . :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Lutego 2010 Pamiętaj o starannym ocieknięciu i osuszeniu przed własciwym wedzeniem - to między innymi klucz do sukcesu... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Lutego 2010 :lol: powodzenia, a jak zechcesz to wciągniemy Cię we wszystko :wink: musisz tylko chcieć :lol:No ja to wcale nie zamierzam się bronić :wink: A jak jeszcze rodzince i znajomym posmakuje to już będziesz cały "wciągnięty " Rodzinka bardzo mi kibicuje i tak się patrzą :shock: Pamiętaj o starannym ocieknięciu i osuszeniu przed własciwym wedzeniem - to między innymi klucz do sukcesu...Wiem i trochę się boję żebym nie zawalił...Ale jeszcze pięć dni , to będę miał forum za lekturę do poduszki :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lutego 2010 Wiem i trochę się boję żebym nie zawalił...Ale jeszcze pięć dni , to będę miał forum za lekturę do poduszki :grin: Masz właśnie czas na wydrukowanie i czytanie - w każdym przepisie znajdziesz poradę i to powinno podbudować Cię teoretycznie - praktyka przyjdzie... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Masz właśnie czas na wydrukowanie i czytanie - w każdym przepisie znajdziesz poradę i to powinno podbudować Cię teoretycznie - praktyka przyjdzie... Tak właśnie robię . :grin: . I teraz mam pytanie : czy nastrzyk jest konieczny :question: I drugie : szynki mają po 2.5 kg , pakować do siatki , czy od razu spróbować nauczyć się sznurować :question: No i napisałem ,że w niedzielę chciałem wędzić , ale chyba będzie to w poniedziałek , bo nie uwzględniłem czasu na osuszanie. Więc wychodzi na to , że w niedzielę rano wyjmę szyneczki z solanki na dno naczynia w którym się peklowały wstawię kratkę i zapakuję to do wieczora do chłodziarki żeby obciekły. Wieczorem sznurowanie , albo siatka i w chłodnym pomieszczeniu do rana. Czy z grubsza tak to ma wyglądać :question: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2010 Przy takiej wielkości zrób koniecznie nastrzyk (Tabela Dziadka) - bedziesz mial pewność, że miesko bedzie dokładnie - w głąb - zapeklowane. Inaczej może Cie spotkac rozczarowanie w postaci szarych miejsc po przekrojeniu już gotowego wyrobu Po wyjeciu z solanki obmyj miesko, powieś - niech obcieka - można osuszyc w ściereczce, ręczniku papierowym itp., póżniej do siatki lub do wiazania i niech wisi i sie suszy.Dokładne obsuszanie już w wedzarni (otwartej) w temp. ok. 30 - 40 st C, no a na koniec wedzenie... tak to mniej wiecej wyglada... czytaj ! każdy przepis na głónej stronie napewno pomoże poznac tajniki wyrobu wędlin... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2013 Witam. Co by nie tworzyć nowego tematu dołączę się do już istniejącego. W sobotę moje pierwsze wędzenie szynek z tłuszczykiem. Mięso w sobotę będzie po 8-10 dniach peklowania w roztworze 10% (50%sól-50%peklosól). Szynki mają pod 2 kg. Peklują się w lodówce czyli ok 4 stopniach. Stosuję nastrzyk. Tłuszczyku dość dużo, ale tak chciałem i i takie kawałki kupiłem. Nie wiem jaka to część szynki świnki a po czytaniu forum wiem, że różne części szynki dają różny końcowy efekt. Do czego zmierzam.. Chciałbym uzyskać szynkę trwałą co by poleżała i 3 tygodnie w lodówce, ale i nie taką, która za szybko wysycha w środku. Lubię nawet lekko surowe wyroby więc z dwojga złego wolał bym uniknąć suchej szynki zaraz po akcji "wędzenie/parzenie". Dużo czytałem na forum i wiem, że kilka stopni wewnątrz szyki przy parzeniu może być kluczowe. O osuszaniu i odpowiedniej temperaturze wędzenia, czasu wędzenia nie wspomnę. Mam możliwość wędzenia przez 3 dni po kilka godzin jak coś.. i teraz moja prośba.. Jakie dobrać temperatury osuszania, wędzenia i czasu wędzenia?? przy parzeniu (mimo, że nie upieram się co do niego jeśli ktoś będzie miał ciekawsze doświadczenia) stawiał bym jeśli już na 66 stopni wewnątrz bo przeczytałem na forum w jednym z tematów, że dzięki temu raczej nie "przeparzę" szynek. Dodam, że czytałem wiele tematów i jakbym miał tylko sobotę to bym się sam zdecydował na wędzenie, ale z uwagi na teoretyczne 3 dni już sam nie wiem i dlatego proszę o radę doświadczonych kolegów.. Z góry dziękuję.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Ja parzę szynki ( całe ,z kością) do 68 C wewnątrz . Potem i tak po wyjęciu dociąga zapewne do 72 C.Wędzę co najmniej dwa dni po kilka godzin w temp do 55 C .Szynka ma zazwyczaj koło 9-10 kg. Edytowane 9 Października 2013 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Jakie dobrać temperatury osuszania, wędzenia i czasu wędzenia?? Może to Ci pomoże w wyborze rodzaju wędzenia .http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Ja bym wędził na ciepło jeśli mają być później parzone przez 2 dni.Wtedy wędzonki maja większą trwałość niż wędzone na gorąco. Edytowane 9 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2013 Słuchaj Małgoś a jeśli mam mniejsze i bez kości szynki to myślisz, że te 55 C np. przez 2 dni po 4 godziny to będzie ok??Przeczytałem Arkadiuszu podany link po raz 3 czy 4. Piszesz o dymie ciepłym czyli do 45 C. Czyli rozumiem po waszych dwóch podpowiedziach, że zastosowali byście wędzenie przez np. 2 dni np po 4 godziny w przedziale 45-55 C i później parzenie. Czy przy osuszaniu zastosować mam inną temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Października 2013 @Wiedźmin.. sądzę ,że spokojnie wystarczą te dwa dni.Dodano: 09 październik 2013 - 17:57 Czyli rozumiem po waszych dwóch podpowiedziach, że zastosowali byście wędzenie przez np. 2 dni np po 4 godziny w przedziale 45-55 C i później parzenie. tak .zachowuj przedział 45-55 C. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Października 2013 ok dzięki.. Swoją drogą to ciekawy jestem efektu.. Ten tłuszczyk ze skórą to dla mnie coś zupełnie nowego.. zresztą jak i reszta. Do roztworu peklosoli dodałem ok 50 gram wyciągu z czosnku przez co wyczuwalny jest w zapachu już teraz. Lubie czosnek więc może być ciekawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Października 2013 Powodzenia i smaczności Wiedźminie życzę Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Października 2013 Czy przy osuszaniu zastosować mam inną temperaturę? Nie .Obsuszaj w temp. wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Października 2013 Nie .Obsuszaj w temp. wędzenia. tak.. Arek dobrze prawi Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Października 2013 tak więc zrobię..dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Października 2013 witaj Wiedźmin,Ja po wędzeniu tych szynek bym nie parzył jak wcześniej piszesz ma poleżeć i być w środku lekko surowa. Wędzenie jak piszą poprzednicy cieple. To może spróbuj jedną szynkę nie parzyć i w tedy będziesz miał porównanie,która lepiej CI smakuje. Powieś tą którą byś nie parzył np. w garażu. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 9 Października 2013 Witaj A wiesz EL Gregor, że to dobry pomysł... myślisz, że ta do "powieszenia" długo powinna tak wisieć? Mam miejsce pod schodami gdzie mam ok 12 stopni przeważnie i do lata to tam cieplej nie będzie a z zimą i chłodniej.. ale nie ma tam za bardzo wymiany powietrza. lepiej coś innego znaleźć jako przechowalnię/"świątynie smaku" czy próbować i obserwować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Października 2013 ale nie ma tam za bardzo wymiany powietrza. Wymuś wentylatorem. Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Października 2013 obserwować a po dwóch tygodniach możesz przeprowadzić pierwszą próbę.Z dnia na dzień będzie chłodniej.To miejsce pod schodami to tylko w tedy jak nie masz lepszego. Od czegoś trzeba zacząć jak coś by się złego działo to pisz - opanujemy problem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Października 2013 A wiesz EL Gregor, że to dobry pomysł. Jak lubisz ciągutki to tak . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-306004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedźmin Opublikowano 9 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Października 2013 Hm... Tak Arkadiuszu.. ciągutka na kanapce troszkę może wyprowadzać z równowagi... Dodano: 09 październik 2013 - 21:07to nie te czasy co jak się zabiło smoka to po wędzeniu jadło się płatami... i ciągutki nie przeszkadzały wtedy.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-306022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.