Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zapeklowałem moje dwie pierwsze szyneczki. Każda ma około 2.6 kg. Zalewę zrobiłem wg.tabeli Dziadka. Na 2.1 L. wody dałem 297 g peklosoli. Z przypraw zrezygnowałem. Udało mi się kupić emaliowaną gęsiarkę , która rozmiarami idealnie pasuje do mojej małej chłodziarki. Szyneczki weszły idealnie. Zamierzam wędzić w niedzielę czyli 5 dni w solance. Temperatura w chłodziarce 4 stopnie .... Nie za niska ? Oczywiście dokumentację foto robię i pochwalę się swoimi pierwszymi wyrobami. Swoją drogą nie myślałem , że tak mnie to wciągnie :grin: . Akurat przy ważeniu peklosoli przyjechała poczta z mieszarką no i dwa razy musiałem ważyć , a raz zmiatać z podłogi. Tak że atrakcji nie brakuje. Mieszarka jest, to następna będzie kiełbasa . Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/
Udostępnij na innych stronach

Temperatura w chłodziarce 4 stopnie .... Nie za niska ?

temperatura właściwa z zalecanych w przedziale 4-8 C.

W okresie zimowym, możesz podnieść do 6-8 C.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100306
Udostępnij na innych stronach

W okresie zimowym, możesz podnieść do 6-8 C.

Tak zrobię. Dzięki.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100307
Udostępnij na innych stronach

Swoją drogą nie myślałem , że tak mnie to wciągnie

 

A jak jeszcze rodzince i znajomym posmakuje to już będziesz cały "wciągnięty "

 

Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.

 

Dziękujemy i życzymy pyszniutkich wyrobów . :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100324
Udostępnij na innych stronach

:lol: powodzenia, a jak zechcesz to wciągniemy Cię we wszystko :wink: musisz tylko chcieć :lol:

No ja to wcale nie zamierzam się bronić :wink:

A jak jeszcze rodzince i znajomym posmakuje to już będziesz cały "wciągnięty "

 

Rodzinka bardzo mi kibicuje i tak się patrzą :shock:

Pamiętaj o starannym ocieknięciu i osuszeniu przed własciwym wedzeniem - to między innymi klucz do sukcesu...

Wiem i trochę się boję żebym nie zawalił...Ale jeszcze pięć dni , to będę miał forum za lekturę do poduszki :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100332
Udostępnij na innych stronach

Wiem i trochę się boję żebym nie zawalił...Ale jeszcze pięć dni , to będę miał forum za lekturę do poduszki :grin:

Masz właśnie czas na wydrukowanie i czytanie - w każdym przepisie znajdziesz poradę i to powinno podbudować Cię teoretycznie - praktyka przyjdzie... :)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100347
Udostępnij na innych stronach

Masz właśnie czas na wydrukowanie i czytanie - w każdym przepisie znajdziesz poradę i to powinno podbudować Cię teoretycznie - praktyka przyjdzie... :)

Tak właśnie robię . :grin: .

I teraz mam pytanie : czy nastrzyk jest konieczny :question:

I drugie : szynki mają po 2.5 kg , pakować do siatki , czy od razu spróbować nauczyć się sznurować :question:

No i napisałem ,że w niedzielę chciałem wędzić , ale chyba będzie to w poniedziałek , bo nie uwzględniłem czasu na osuszanie. Więc wychodzi na to , że w niedzielę rano wyjmę szyneczki z solanki na dno naczynia w którym się peklowały wstawię kratkę i zapakuję to do wieczora do chłodziarki żeby obciekły. Wieczorem sznurowanie , albo siatka i w chłodnym pomieszczeniu do rana. Czy z grubsza tak to ma wyglądać :question:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100353
Udostępnij na innych stronach

Przy takiej wielkości zrób koniecznie nastrzyk (Tabela Dziadka) - bedziesz mial pewność, że miesko bedzie dokładnie - w głąb - zapeklowane. Inaczej może Cie spotkac rozczarowanie w postaci szarych miejsc po przekrojeniu już gotowego wyrobu :(

Po wyjeciu z solanki obmyj miesko, powieś - niech obcieka - można osuszyc w ściereczce, ręczniku papierowym itp., póżniej do siatki lub do wiazania i niech wisi i sie suszy.

Dokładne obsuszanie już w wedzarni (otwartej) w temp. ok. 30 - 40 st C, no a na koniec wedzenie... tak to mniej wiecej wyglada... czytaj ! każdy przepis na głónej stronie napewno pomoże poznac tajniki wyrobu wędlin...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-100362
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam. Co by nie tworzyć nowego tematu dołączę się do już istniejącego. W sobotę moje pierwsze wędzenie szynek z tłuszczykiem. Mięso w sobotę będzie po 8-10 dniach peklowania w roztworze 10% (50%sól-50%peklosól). Szynki mają pod 2 kg. Peklują się w lodówce czyli ok 4 stopniach. Stosuję nastrzyk. Tłuszczyku dość dużo, ale tak chciałem i i takie kawałki kupiłem. Nie wiem jaka to część szynki świnki a po czytaniu forum wiem, że różne części szynki dają różny końcowy efekt. Do czego zmierzam..  Chciałbym uzyskać szynkę trwałą co by poleżała i 3 tygodnie w lodówce, ale i nie taką, która za szybko wysycha w środku. Lubię nawet lekko surowe wyroby więc z dwojga złego wolał bym uniknąć suchej szynki zaraz po akcji "wędzenie/parzenie". Dużo czytałem na forum i wiem, że kilka stopni wewnątrz szyki przy parzeniu może być kluczowe. O osuszaniu i odpowiedniej temperaturze wędzenia, czasu wędzenia nie wspomnę. Mam możliwość wędzenia przez 3 dni po kilka godzin jak coś.. i teraz moja prośba.. Jakie dobrać temperatury osuszania, wędzenia i czasu wędzenia?? przy parzeniu (mimo, że nie upieram się co do niego jeśli ktoś będzie miał ciekawsze doświadczenia) stawiał bym jeśli już na 66 stopni wewnątrz bo przeczytałem na forum w jednym z tematów, że dzięki temu raczej nie "przeparzę" szynek. Dodam, że czytałem wiele tematów i jakbym miał tylko sobotę to bym się sam zdecydował na wędzenie, ale z uwagi na teoretyczne 3 dni już sam nie wiem i dlatego proszę o radę doświadczonych kolegów.. Z góry dziękuję..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305940
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę szynki ( całe ,z kością) do 68 C wewnątrz . Potem i tak po wyjęciu dociąga zapewne do 72 C.

Wędzę co najmniej dwa dni po kilka godzin w temp do 55 C .Szynka ma zazwyczaj koło 9-10 kg.

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305942
Udostępnij na innych stronach

Jakie dobrać temperatury osuszania, wędzenia i czasu wędzenia??

 

Może to Ci pomoże w wyborze rodzaju wędzenia .http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

 

Ja bym wędził  na ciepło jeśli mają być później parzone przez 2 dni.Wtedy wędzonki maja większą trwałość niż wędzone na gorąco.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305944
Udostępnij na innych stronach

Słuchaj Małgoś a jeśli mam mniejsze i bez kości szynki to myślisz, że te 55 C np. przez 2 dni po 4 godziny to będzie ok??

Przeczytałem Arkadiuszu podany link po raz 3 czy 4. Piszesz o dymie ciepłym czyli do 45 C. Czyli rozumiem po waszych dwóch podpowiedziach, że zastosowali byście wędzenie przez np. 2 dni np po 4 godziny w przedziale 45-55 C i później parzenie. Czy przy osuszaniu zastosować mam inną temperaturę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305952
Udostępnij na innych stronach

@Wiedźmin.. sądzę ,że spokojnie wystarczą te dwa dni.



Dodano: 09 październik 2013 - 17:57

 

 

Czyli rozumiem po waszych dwóch podpowiedziach, że zastosowali byście wędzenie przez np. 2 dni np po 4 godziny w przedziale 45-55 C i później parzenie.

 

tak .zachowuj przedział 45-55 C.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305956
Udostępnij na innych stronach

ok dzięki.. :)  Swoją drogą to ciekawy jestem efektu.. Ten tłuszczyk ze skórą to dla mnie coś zupełnie nowego.. zresztą jak i reszta. Do roztworu peklosoli dodałem ok 50 gram wyciągu z czosnku przez co wyczuwalny jest w zapachu już teraz. Lubie czosnek więc może być ciekawie.. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305957
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy przy osuszaniu zastosować mam inną temperaturę?

 

Nie .Obsuszaj w temp. wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305964
Udostępnij na innych stronach

:) witaj Wiedźmin,Ja po wędzeniu tych szynek bym nie parzył  jak wcześniej piszesz ma poleżeć i być w środku lekko surowa.

 

Wędzenie jak piszą poprzednicy cieple.

 

To może spróbuj jedną szynkę nie parzyć i w tedy będziesz miał porównanie,która lepiej CI smakuje.

 

Powieś tą którą byś nie parzył np. w garażu. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305985
Udostępnij na innych stronach

Witaj :)  A wiesz EL Gregor, że to dobry pomysł... myślisz, że ta do "powieszenia" długo powinna tak wisieć? Mam miejsce pod schodami gdzie mam ok 12 stopni przeważnie i do lata to tam cieplej nie będzie a z zimą i chłodniej.. ale nie ma tam za bardzo wymiany powietrza. lepiej coś innego znaleźć jako przechowalnię/"świątynie smaku" czy próbować i obserwować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305993
Udostępnij na innych stronach

:) obserwować a po dwóch tygodniach możesz przeprowadzić pierwszą próbę.Z dnia na dzień będzie chłodniej.To miejsce pod schodami to tylko w tedy jak nie masz lepszego. :)

 

Od czegoś trzeba zacząć :) jak coś by się złego działo to pisz - opanujemy problem. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-305998
Udostępnij na innych stronach

 

 

 A wiesz EL Gregor, że to dobry pomysł.

 

Jak lubisz ciągutki to tak . :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-306004
Udostępnij na innych stronach

Hm... Tak Arkadiuszu.. ciągutka na kanapce troszkę może wyprowadzać z równowagi... :hmm:



Dodano: 09 październik 2013 - 21:07

to nie te czasy co jak się zabiło smoka to po wędzeniu jadło się płatami... i ciągutki nie przeszkadzały wtedy.... :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3686-moje-pierwsze-szynki/#findComment-306022
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.