pokemon15 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #876 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Kamil (Lufa) dzisiaj zaczął kopać stawŁadny staw będzie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #877 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Fajne miejsce na jakiś mały zlocik pod namiotami :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #878 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 :grin: Karolu :grin: jak się teren zagospodaruje to pomyślimy :grin: Ja teraz już tylko tam jestem gościem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #879 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 :grin: po zabiegu :sad: dzisiaj uczty nie ma bo pada deszcz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #880 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Ga 6 się uratowało Nalepek brak ząb czasu swojeGrzesiu - zanim obalićie te flaszki z gwinta , to sprawdż po ile takie znaleziska "chodzą" . By nie okazało się , że za jedną kupicie sklep monopolowy > :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #881 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 :grin: wczoraj jak byłem na wsi kupiłem 25l mleka po 1zł,dzisiaj zrobiłem z 20l mleka sery,jogurt stoi pod kocem do jutra.Rano trzeba zebrać ricottę. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #882 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 kupiłem 25l mleka po 1zł,No...., tak to można robić sery U mnie mleko podrożało na 2,6zł za litr :devil: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #883 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Prace wykonane perfekcyjnie :clap: :tongue: .Moje mięsko dojrzewa pachnie BD.Jeszcze te sery , może kiedyś .Do mleka mam dojście bo sąsiad przez płot ma krowy "aż sześć" więc nie było by z tym kłopotu. Pozdro dla wszystkich. Cytuj mundek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #884 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Grzesiu, pokazałbyś foremki do formowania, tych serków.Maja bardzo ładny kształt PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #885 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 wczoraj jak byłem na wsi kupiłem 25l mleka po 1zł,dzisiaj zrobiłem z 20l mleka sery,jogurt stoi pod kocem do jutra.Rano trzeba zebrać ricottę. U mnie w rejonie jedynie dostępne mleko pasteryzowane, więc mogę sobie o serkach jedynie pomarzyć... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #886 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 U mnie w rejonie jedynie dostępne mleko pasteryzowane, więc mogę sobie o serkach jedynie pomarzyć... Ty się ciesz, że nie masz mleka naświetlanego radiacyjnie jak w stanach. Tam mleko ma 1,5 roku terminu przydatności. A może jest mleko poddane lekkiej pasteryzacji, a wpierw mikrofiltrowaniu? Tak jak u nas Pią...ca Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #887 Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Z tego co wiem, jest ono pasteryzowane, ale jaka jest prawda? Lekarze bez problemu zalecają je dla niemowlaków już po 8 miesiącu życia(zamiast np. modyfikowanego w proszku), więc nie wydaje mi się, aby na jakąś mukę dzieciaczki i ich rodziców pchali ....Kiedyś chciałem jogurt zrobić, miałem takie grzybki, które dodaje się do mleka... po 3 nieudanych próbach poszły do śmietnika.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #888 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 :grin: Daniel,dopiero teraz otrzymałem wymiar sera jaki chciałem po tylu próbach.Ja się nigdy nie poddaję,zawsze osiągam zamierzony cel. :grin: Są to pojemniki o wymiarach; fi 180mmx125h mm i 160x110.Po nocy ociekania otrzymałem wysokość 80 i 70mm oczywiście nie przyciskałem bo chcę mieć ser z dziurkami.W nocy wstawałem i przekładałem o 180*. Skrzep musi wystawać nad pojemnik. :grin: :grin: myth,zrobienie jogurty to jest prosta sprawa.Grzejesz mleko do 60*C,ochładzasz do 40*C,dodajesz do mleka jogurt naturalny oczywiście nie prosto z lodówki (daję około 100ml na 1l mleka) wczoraj dałem kubek jogurtu (na 3l mleka) który robiłem wcześniej (dwa tygodnie). Słoiki płuczę pod ciepłą wodą,żeby były ciepłe i wlewam mleko zmieszane z jogurtem.Przykrywam dwoma wełnianymi kocami i stoi co najmniej 8h.Mój stał 15h jest jeszcze ciepły,zebrało się 4cm śmietany. Na śniadanie ser bez dziurek. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #889 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 zrobienie jogurty to jest prosta sprawa.Grzejesz mleko do 60*CGrzegorzu, czy można wiedzieć, jaki jest cel podgrzewania mleka do takiej temperatury? Objaśnienie tego przyda się innym osobom, które zechcą zrobić jogurt samodzielnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #890 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 grzegorz565, lody nie planujesz wyrabiać? Szybko lato. :lol: http://img215.imageshack.us/img215/7887/lrwln.jpg Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #891 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 :grin: ten przepis wziąłem z internetu.Tam pisze że podgrzewamy mleko co najmniej do 60*C mierzymy termometrem i można sprawdzić palcem :grin: Jeżeli wytrzymamy 10 sekund ,mleko jest odpowiednio podgrzane.Jest jeszcze jeden sposób :grin: smalec rozpuszcza się przy 60*C :grin: Dlaczego do 60*C to nie będę się wypowiadał bo po prostu nie wiem a jak WIESZ to napisz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #892 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 :grin: enshel :grin:trzeba spróbować :grin: bo pod wełnianym kocem zawsze stoi jak zdechłemu psu łapa :grin: Ale śmietanę dzisiaj wykorzystałem do sosu (z jogurtu) :grin: ser i sok z pomidorów tez Mój.Łososia kupiłem :sad: Sasza to by złowił :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #893 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Grzesiu smakowicie to danie wygląda :thumbsup: :clap: .Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #894 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 grzegorz565, :clap: :clap: :clap: , może pora zamyślić się o kulinarnej szkole? :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #895 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 podgrzewamy mleko co najmniej do 60*CW tej temperaturze giną bakterie mezofilne oraz, co najważniejsze, drożdżaki. Tworzą się idealne warunki do rozwoju laseczników kwasu mlekowego (bakterie jogurtowe) oraz bakterii propionowych. Ale podgrzewanie powinno być do temp. max 58st.C. Najlepiej 55-56st. Ma to istotne znaczenie przy wyrobie serów typu szwajcarskiego, wktórych te ostatnie bakterie wytwarzają oczka. Oczka w serze nie zależą od słabego wyciśnięcia (wtedy robią się oczka wadliwe, tzw. szlaki) tylko od działania właściwych bakterii, które produkują dwutlenek węgla. smalec rozpuszcza się przy 60*CNie do końca :smile: Smalec jest mieszaniną tłuszczów nasyconych (poniżej 50%) oraz jedno- i wielonienasyconych. Każda frakcja ma inna temp. topnienia. Tłuszcze nienasycone miękną już w temp. poniżej 40 st. C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #896 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 :grin: EAnno wiem o tym,że oczka powstają jak TY piszesz ale tego w domu nie osiągnę bo brak Mi warunków.Dlatego podczas moich prób zaobserwowałem,że jak nie dociskam to powstają dziurki a jak docisnę to bez. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #897 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 :sad: co dobre to się kończy :thumbsup: trzeba czekać do jesieni na wyrób takich szynek :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #898 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 :grin: dzisiaj do sosu dodałem ricotty :sad: ale żadnej pozytywnej zmiany smaku nie otrzymałem :grin: może za mało dodałem,czy ktoś z Was dodawał ricottę do sosów. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #899 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Ja tylko do czosnkowego Ale się sprawdza :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #900 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 :grin: jak ten sos robisz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.