Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Karolu :grin: jak się teren zagospodaruje to pomyślimy :grin: Ja teraz już tylko tam jestem gościem :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214024
Udostępnij na innych stronach

G

a 6 się uratowało Nalepek brak ząb czasu swoje

Grzesiu - zanim obalićie te flaszki z gwinta , to sprawdż po ile takie znaleziska "chodzą" . By nie okazało się , że za jedną kupicie sklep monopolowy > :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214046
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj jak byłem na wsi kupiłem 25l mleka po 1zł,dzisiaj zrobiłem z 20l mleka sery,jogurt stoi pod kocem do jutra.Rano trzeba zebrać ricottę. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214105
Udostępnij na innych stronach

kupiłem 25l mleka po 1zł,

No...., tak to można robić sery :cool:

U mnie mleko podrożało na 2,6zł za litr :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214123
Udostępnij na innych stronach

Prace wykonane perfekcyjnie :clap: :tongue: .

Moje mięsko dojrzewa pachnie BD.

Jeszcze te sery , może kiedyś .Do mleka mam dojście bo sąsiad przez płot ma krowy "aż sześć" więc nie było by z tym kłopotu.

 

Pozdro dla wszystkich.

mundek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214124
Udostępnij na innych stronach

wczoraj jak byłem na wsi kupiłem 25l mleka po 1zł,dzisiaj zrobiłem z 20l mleka sery,jogurt stoi pod kocem do jutra.Rano trzeba zebrać ricottę.

U mnie w rejonie jedynie dostępne mleko pasteryzowane, więc mogę sobie o serkach jedynie pomarzyć...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214128
Udostępnij na innych stronach

U mnie w rejonie jedynie dostępne mleko pasteryzowane, więc mogę sobie o serkach jedynie pomarzyć...

Ty się ciesz, że nie masz mleka naświetlanego radiacyjnie jak w stanach.

Tam mleko ma 1,5 roku terminu przydatności.

 

A może jest mleko poddane lekkiej pasteryzacji, a wpierw mikrofiltrowaniu?

Tak jak u nas Pią...ca

 

Pzdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214142
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, jest ono pasteryzowane, ale jaka jest prawda? Lekarze bez problemu zalecają je dla niemowlaków już po 8 miesiącu życia(zamiast np. modyfikowanego w proszku), więc nie wydaje mi się, aby na jakąś mukę dzieciaczki i ich rodziców pchali ....

Kiedyś chciałem jogurt zrobić, miałem takie grzybki, które dodaje się do mleka... po 3 nieudanych próbach poszły do śmietnika....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214147
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel,dopiero teraz otrzymałem wymiar sera jaki chciałem po tylu próbach.Ja się nigdy nie poddaję,zawsze osiągam zamierzony cel. :grin: Są to pojemniki o wymiarach; fi 180mmx125h mm i 160x110.Po nocy ociekania otrzymałem wysokość 80 i 70mm oczywiście nie przyciskałem bo chcę mieć ser z dziurkami.W nocy wstawałem i przekładałem o 180*. Skrzep musi wystawać nad pojemnik. :grin:

 

:grin: myth,zrobienie jogurty to jest prosta sprawa.Grzejesz mleko do 60*C,ochładzasz do 40*C,dodajesz do mleka jogurt naturalny oczywiście nie prosto z lodówki (daję około 100ml na 1l mleka) wczoraj dałem kubek jogurtu (na 3l mleka) który robiłem wcześniej (dwa tygodnie). Słoiki płuczę pod ciepłą wodą,żeby były ciepłe i wlewam mleko zmieszane z jogurtem.Przykrywam dwoma wełnianymi kocami i stoi co najmniej 8h.Mój stał 15h jest jeszcze ciepły,zebrało się 4cm śmietany.

 

Na śniadanie ser bez dziurek. :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214177
Udostępnij na innych stronach

zrobienie jogurty to jest prosta sprawa.Grzejesz mleko do 60*C

Grzegorzu,

czy można wiedzieć, jaki jest cel podgrzewania mleka do takiej temperatury?

Objaśnienie tego przyda się innym osobom, które zechcą zrobić jogurt samodzielnie :cool:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214191
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, lody nie planujesz wyrabiać? Szybko lato. :lol:

 

http://img215.imageshack.us/img215/7887/lrwln.jpg

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214196
Udostępnij na innych stronach

:grin: ten przepis wziąłem z internetu.Tam pisze że podgrzewamy mleko co najmniej do 60*C mierzymy termometrem i można sprawdzić palcem :grin: Jeżeli wytrzymamy 10 sekund ,mleko jest odpowiednio podgrzane.Jest jeszcze jeden sposób :grin: smalec rozpuszcza się przy 60*C :grin: Dlaczego do 60*C to nie będę się wypowiadał bo po prostu nie wiem a jak WIESZ to napisz :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214205
Udostępnij na innych stronach

:grin: enshel :grin:trzeba spróbować :grin: bo pod wełnianym kocem zawsze stoi jak zdechłemu psu łapa :grin:

 

Ale śmietanę dzisiaj wykorzystałem do sosu (z jogurtu) :grin: ser i sok z pomidorów tez Mój.Łososia kupiłem :sad: Sasza to by złowił :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214218
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu smakowicie to danie wygląda :thumbsup: :clap: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214220
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, :clap: :clap: :clap: , może pora zamyślić się o kulinarnej szkole? :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214221
Udostępnij na innych stronach

podgrzewamy mleko co najmniej do 60*C

W tej temperaturze giną bakterie mezofilne oraz, co najważniejsze, drożdżaki. Tworzą się idealne warunki do rozwoju laseczników kwasu mlekowego (bakterie jogurtowe) oraz bakterii propionowych. Ale podgrzewanie powinno być do temp. max 58st.C. Najlepiej 55-56st.

Ma to istotne znaczenie przy wyrobie serów typu szwajcarskiego, wktórych te ostatnie bakterie wytwarzają oczka.

Oczka w serze nie zależą od słabego wyciśnięcia (wtedy robią się oczka wadliwe, tzw. szlaki) tylko od działania właściwych bakterii, które produkują dwutlenek węgla.

smalec rozpuszcza się przy 60*C

Nie do końca :smile:

Smalec jest mieszaniną tłuszczów nasyconych (poniżej 50%) oraz jedno- i wielonienasyconych.

Każda frakcja ma inna temp. topnienia. Tłuszcze nienasycone miękną już w temp. poniżej 40 st. C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214233
Udostępnij na innych stronach

:grin: EAnno wiem o tym,że oczka powstają jak TY piszesz ale tego w domu nie osiągnę bo brak Mi warunków.Dlatego podczas moich prób zaobserwowałem,że jak nie dociskam to powstają dziurki a jak docisnę to bez. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214244
Udostępnij na innych stronach

:sad: co dobre to się kończy :thumbsup: trzeba czekać do jesieni na wyrób takich szynek :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214293
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj do sosu dodałem ricotty :sad: ale żadnej pozytywnej zmiany smaku nie otrzymałem :grin: może za mało dodałem,czy ktoś z Was dodawał ricottę do sosów. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/36/#findComment-214410
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.