EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 podgrzewamy mleko co najmniej do 60*CW tej temperaturze giną bakterie mezofilne oraz, co najważniejsze, drożdżaki. Tworzą się idealne warunki do rozwoju laseczników kwasu mlekowego (bakterie jogurtowe) oraz bakterii propionowych. Ale podgrzewanie powinno być do temp. max 58st.C. Najlepiej 55-56st. Ma to istotne znaczenie przy wyrobie serów typu szwajcarskiego, wktórych te ostatnie bakterie wytwarzają oczka. Oczka w serze nie zależą od słabego wyciśnięcia (wtedy robią się oczka wadliwe, tzw. szlaki) tylko od działania właściwych bakterii, które produkują dwutlenek węgla. smalec rozpuszcza się przy 60*CNie do końca :smile: Smalec jest mieszaniną tłuszczów nasyconych (poniżej 50%) oraz jedno- i wielonienasyconych. Każda frakcja ma inna temp. topnienia. Tłuszcze nienasycone miękną już w temp. poniżej 40 st. C. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 :grin: EAnno wiem o tym,że oczka powstają jak TY piszesz ale tego w domu nie osiągnę bo brak Mi warunków.Dlatego podczas moich prób zaobserwowałem,że jak nie dociskam to powstają dziurki a jak docisnę to bez. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 :sad: co dobre to się kończy :thumbsup: trzeba czekać do jesieni na wyrób takich szynek :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 :grin: dzisiaj do sosu dodałem ricotty :sad: ale żadnej pozytywnej zmiany smaku nie otrzymałem :grin: może za mało dodałem,czy ktoś z Was dodawał ricottę do sosów. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Ja tylko do czosnkowego Ale się sprawdza :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 :grin: jak ten sos robisz :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Połowa ricotty ok 700g dodaję czosnku do smaku ( u mnie sporo) śmietankę firmy Jana 12% mieszam aż mnie zadowala gęstość Dodaje soli ,białego pieprzu, mięte Smacznego :wink: p,s Czosnek przez praskę trzy razy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 :grin: sałatka z czosnku niedźwiedziego :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 :grin: wędliny,które wędziłem 19 kwietnia :thumbsup: dzisiaj pierwsza degustacja :grin: kiełbasy jeszcze nie próbowałem :grin: na długi weekend będą jadalne :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 wędliny,które wędziłem 19 kwietniaGrzegorz, ty to jesteś... wędliny w Twoim wykonaniu to poezja !!! :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Grześ :clap: a reszta jest milczeniem :grin: .Pozdra Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Maestro nudno! :lol: Nic Grzegorz, jak mówią u nas - mistrzostwo nie propijesz! :grin: Czas przelece szybko i znów powstaniesz i zajmiesz się swoimi arcydziełami. Nawiasem mówiąć, tylko zacząłem wchodzić do smaku ... :rolleyes: . https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=258349#258349 Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 :grin: pesto z czosnku niedźwiedziego,sól,pieprz,olej,ocet balsamiczny :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Pyszotka Grzesiu, makaron z Twoim pesto - to jest TO.Czosnek niedźwiedzi uprawiasz sam czy kupujesz? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 :grin: Pepe,czosnek niedźwiedzi u Nas rośnie w lesie pod Ruską granicą,sam nie zbierałem :sad: syn mi przywiózł :grin: dzisiaj dodałem do zupy pomidorowej i posmarowałem na smażone ryby. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 pesto z czosnku niedźwiedziego,sól,pieprz,olej,ocet balsamicznyGrzegorz, dodaj prazonych orzeszkow z sosny( pine nuts) bardzo podnosza smak i konsystecje pesto. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 dodaj prazonych orzeszkow z sosny( pine nuts) bardzo podnosza smak i konsystecje pesto.Ja stosuję wersję ekonomiczniejszą :lol: bo stosuję do pesto orzeszki ziemne :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 :grin: dziękuję za rady z dodaniem orzeszków,tak myślałem o dodaniu orzeszków ale tych z sosny to nigdy u nas nie spotkałem :sad: wiec dodam ziemnych :grin: jesienią jak robiłem pesto z bazylii to dodałem ser parmezan (smak Mi nie odpowiadał)może lipny był ten parmezan :grin: teraz mam dużo własnego sera to go dodam :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 ,tak myślałem o dodaniu orzeszków ale tych z sosny to nigdy u nas nie spotkałem :sad:grzegorz'u565 można u nas spotkać w sklepach orzeszki piniowe ale kosztują ok 100zł za kg :rolleyes: . Ja poza ziemnymi, jak już pisałam, dodawałam też i nerkowca i włoskie. :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Grzesiu , zamiast parmezanu spróbuj Grana Padano w kawałku ,rozdrobnione w blenderze , powinno być o wiele lepsze :tongue: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 :grin: Paweł :grin: już wstyd by Mi było kupować sery :grin: skoro już moje powoli dojrzewają :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 A-la egzotyk! :rolleyes: Brawo maestro! :clap: :clap: :clap: [ Dodano: Pon 30 Kwi, 2012 13:27 ]teraz mam dużo własnego sera to go dodam :grin:Przypadkowo to nie zaprosiny? :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 :grin: Jutro spotykamy się z Danielem (Shadowem) na Mazurach w Bogaczewie :grin: Kamper spakowany :thumbsup: dobrze zaopatrzony :grin: [ Dodano: Pon 30 Kwi, 2012 15:22 ]:sad: Sasza :sad: odpisałem Ci na zaprosiny :sad: ale usunięto Mego posta :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 4 Maja 2012 :sad: dzisiaj część zapakowanych kawałków sera w woreczkach próżniowych musiałem rozpakować.Woreczki zrobiły się luźne i ser zaczął robić się miękki.Kilka dni go podsuszę i znowu zapakuję do woreczków próżniowych :grin: Z obserwacji widzę,że pakowanie na moim sprzęcie wytrzymuje około dwóch miesięcy i ser musi być bardziej dojrzały. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 5 Maja 2012 :grin: Piotr :sad:pisanie - Gąsiorowo, Warmińsko -Mazurskie jest w Moim temacie zabronione.Tylko nie wiem komu to przeszkadza :!:, że usuwa posty z tymi nazwami. Sery po dobie obsychania,zapakowałem do woreczków (może ktoś będzie miał podobny problem z serem to niech rozpakuje,przemyje woda z solą lub posoli i zapakuje ponownie) Ja tak zrobiłem i dalej będę obserwował co się z nim dzieje. Jak ktoś ma inne sposoby przetrzymywania sera (oprócz parafiny) to proszę o odpowiedz. Piotr :grin: na pewno do G.... na zlot W....-M... przywiozę. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.