Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

podgrzewamy mleko co najmniej do 60*C

W tej temperaturze giną bakterie mezofilne oraz, co najważniejsze, drożdżaki. Tworzą się idealne warunki do rozwoju laseczników kwasu mlekowego (bakterie jogurtowe) oraz bakterii propionowych. Ale podgrzewanie powinno być do temp. max 58st.C. Najlepiej 55-56st.

Ma to istotne znaczenie przy wyrobie serów typu szwajcarskiego, wktórych te ostatnie bakterie wytwarzają oczka.

Oczka w serze nie zależą od słabego wyciśnięcia (wtedy robią się oczka wadliwe, tzw. szlaki) tylko od działania właściwych bakterii, które produkują dwutlenek węgla.

smalec rozpuszcza się przy 60*C

Nie do końca :smile:

Smalec jest mieszaniną tłuszczów nasyconych (poniżej 50%) oraz jedno- i wielonienasyconych.

Każda frakcja ma inna temp. topnienia. Tłuszcze nienasycone miękną już w temp. poniżej 40 st. C.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214233
Udostępnij na innych stronach

:grin: EAnno wiem o tym,że oczka powstają jak TY piszesz ale tego w domu nie osiągnę bo brak Mi warunków.Dlatego podczas moich prób zaobserwowałem,że jak nie dociskam to powstają dziurki a jak docisnę to bez. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214244
Udostępnij na innych stronach

:sad: co dobre to się kończy :thumbsup: trzeba czekać do jesieni na wyrób takich szynek :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214293
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj do sosu dodałem ricotty :sad: ale żadnej pozytywnej zmiany smaku nie otrzymałem :grin: może za mało dodałem,czy ktoś z Was dodawał ricottę do sosów. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214410
Udostępnij na innych stronach

Połowa ricotty ok 700g dodaję czosnku do smaku ( u mnie sporo) śmietankę firmy Jana 12% mieszam aż mnie zadowala gęstość Dodaje soli ,białego pieprzu, mięte

 

Smacznego :wink:

 

p,s Czosnek przez praskę trzy razy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214418
Udostępnij na innych stronach

:grin: wędliny,które wędziłem 19 kwietnia :thumbsup: dzisiaj pierwsza degustacja :grin: kiełbasy jeszcze nie próbowałem :grin: na długi weekend będą jadalne :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215432
Udostępnij na innych stronach

wędliny,które wędziłem 19 kwietnia

Grzegorz, ty to jesteś... wędliny w Twoim wykonaniu to poezja !!! :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215433
Udostępnij na innych stronach

Grześ :clap: a reszta jest milczeniem :grin: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215436
Udostępnij na innych stronach

Maestro nudno! :lol:

Nic Grzegorz, jak mówią u nas - mistrzostwo nie propijesz! :grin:

Czas przelece szybko i znów powstaniesz i zajmiesz się swoimi arcydziełami.

Nawiasem mówiąć, tylko zacząłem wchodzić do smaku ... :rolleyes: .

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=258349#258349

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215447
Udostępnij na innych stronach

Pyszotka Grzesiu, makaron z Twoim pesto - to jest TO.

Czosnek niedźwiedzi uprawiasz sam czy kupujesz?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215558
Udostępnij na innych stronach

:grin: Pepe,czosnek niedźwiedzi u Nas rośnie w lesie pod Ruską granicą,sam nie zbierałem :sad: syn mi przywiózł :grin: dzisiaj dodałem do zupy pomidorowej i posmarowałem na smażone ryby. :grin: :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215582
Udostępnij na innych stronach

pesto z czosnku niedźwiedziego,sól,pieprz,olej,ocet balsamiczny

Grzegorz, dodaj prazonych orzeszkow z sosny( pine nuts) bardzo podnosza smak i konsystecje pesto.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215634
Udostępnij na innych stronach

dodaj prazonych orzeszkow z sosny( pine nuts) bardzo podnosza smak i konsystecje pesto.

Ja stosuję wersję ekonomiczniejszą :lol: bo stosuję do pesto orzeszki ziemne :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215643
Udostępnij na innych stronach

:grin: dziękuję za rady z dodaniem orzeszków,tak myślałem o dodaniu orzeszków ale tych z sosny to nigdy u nas nie spotkałem :sad: wiec dodam ziemnych :grin: jesienią jak robiłem pesto z bazylii to dodałem ser parmezan (smak Mi nie odpowiadał)może lipny był ten parmezan :grin: teraz mam dużo własnego sera to go dodam :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215649
Udostępnij na innych stronach

,tak myślałem o dodaniu orzeszków ale tych z sosny to nigdy u nas nie spotkałem :sad:

grzegorz'u565 można u nas spotkać w sklepach orzeszki piniowe ale kosztują ok 100zł za kg :rolleyes: . Ja poza ziemnymi, jak już pisałam, dodawałam też i nerkowca i włoskie. :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215651
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu , zamiast parmezanu spróbuj Grana Padano w kawałku ,rozdrobnione w blenderze , powinno być o wiele lepsze :tongue:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215854
Udostępnij na innych stronach

:grin: Paweł :grin: już wstyd by Mi było kupować sery :grin: skoro już moje powoli dojrzewają :grin: :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215897
Udostępnij na innych stronach

A-la egzotyk! :rolleyes: Brawo maestro! :clap: :clap: :clap:

 

[ Dodano: Pon 30 Kwi, 2012 13:27 ]

teraz mam dużo własnego sera to go dodam :grin:

Przypadkowo to nie zaprosiny? :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215899
Udostępnij na innych stronach

:grin: Jutro spotykamy się z Danielem (Shadowem) na Mazurach w Bogaczewie :grin: Kamper spakowany :thumbsup: dobrze zaopatrzony :grin:

 

 

[ Dodano: Pon 30 Kwi, 2012 15:22 ]

:sad: Sasza :sad: odpisałem Ci na zaprosiny :sad: ale usunięto Mego posta :sad:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215918
Udostępnij na innych stronach

:sad: dzisiaj część zapakowanych kawałków sera w woreczkach próżniowych musiałem rozpakować.Woreczki zrobiły się luźne i ser zaczął robić się miękki.Kilka dni go podsuszę i znowu zapakuję do woreczków próżniowych :grin: Z obserwacji widzę,że pakowanie na moim sprzęcie wytrzymuje około dwóch miesięcy i ser musi być bardziej dojrzały. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216404
Udostępnij na innych stronach

:grin: Piotr :sad:pisanie - Gąsiorowo, Warmińsko -Mazurskie jest w Moim temacie zabronione.Tylko nie wiem komu to przeszkadza :!:, że usuwa posty z tymi nazwami.

 

Sery po dobie obsychania,zapakowałem do woreczków (może ktoś będzie miał podobny problem z serem to niech rozpakuje,przemyje woda z solą lub posoli i zapakuje ponownie) Ja tak zrobiłem i dalej będę obserwował co się z nim dzieje.

Jak ktoś ma inne sposoby przetrzymywania sera (oprócz parafiny) to proszę o odpowiedz.

 

Piotr :grin: na pewno do G.... na zlot W....-M... przywiozę. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216485
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.