Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesiu zrobiłem wg. Twoich porad kiełbasę coś jak ścinkową.

Peklowana na sucho wg. Twojej receptury 2 tygodnie, a potem obsychała.

Różnica tak, że użyłem 100% dzika i do jednej połowy dodałem dużo gorczycy, a do drugiej słodkiej papryki i prasowałem.

Dojrzewa już ok miesiąc.

Osłonki białkowe fi 45mm

Ta prasowana za wolno podsychała potrzebuje jeszcze czasu.

Tak mi wyszła:

 

 

Dzięki za rady. Polecam przepisy Grzesia.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216489
Udostępnij na innych stronach

:grin: wędliny wędzone 19 kwietnia :grin: w piątek mięso zapeklowałem,wędzenie w czwartek,żeby można było czymś kolegów poczęstować jak się spotkamy w G....e. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216501
Udostępnij na innych stronach

:grin:beiot, dwie i trochę :grin: już się zaczyna problem z muchami :sad: trzeba już trzymać w lodowce.Teraz jak będę robił kiełbasy w środę to zamiast powiesić też trzeba będzie położyć po zrobieniu do lodówki.Wędliny zamierzam wiązać w czwartek z rana i po godzinie jak trochę obciekną na dalsze obciekanie z osuszaniem do wędzarni.W piątek jak dzieliłem mięso to po dwóch godzinach muchy je wytropiły i trzeba było szczelnie się pozamykać. :sad:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216509
Udostępnij na innych stronach

Grześ to u Ciebie są muchy tropiące :shock: :grin: .Wyroby :thumbsup: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216510
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Gratuluję wyrobów tych mięsnych i tych mlecznych, wyglądają super, zarażony bakterią serową zakupiłem potrzebne produkty do wyrobu sera i za Twoją radą wykonałem ser caciatta, wzystko przebiegłao OK do momentu dojrzewania sera, umnie podobnie jak u jacinto ser zgorzkniał. Użyłem mleka prosto od krówki, podpuszczkę zakupiłem na allegro od sprawdzonego sprzedawcy - co może być przyczyną tego rodzaju problemów? Może popełniłem błąd przy dojrzewaniu sera? Jak powinno to dokładnie przebiegać? Chodzi mi głównie o temperatury, okrycie folią spożywczą-czy ser powinien mieć dostęp powietrza czy nie?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

 

PS. Byłbym zapomniał o koloryzowaniu sera i ewentualnym okrywaniu powłoką - czy emulsji koloryzującej dodajesz w trakcie wytwarzania się skrzepu? Czy próbowałeś okryć ser powłoką serowarską (dostałem taką razem z podpuszczką)?

i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216580
Udostępnij na innych stronach

Małgoś,to nie mania to są fakty. Sasza napisał do mnie 30 kwi. 12,25',,przypadkowo to nie zaprosiny.

Ja co prawda nie Małgoś ale też z zielonych.

 

No i grzegorzu565 , robisz Nam bezpodstawne zarzuty :mellow: Poświęciłam dosłownie kilka minut ( a może mniej ) na poszukiwania "zaginionego postu" i proszę masz post Saszy wg mnie jest tam ,gdzie był https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=258884#258884 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216583
Udostępnij na innych stronach

:grin: może nie umiem czytać ale nie widzę dalej MOJEJ odpowiedzi do Saszy :grin:

 

:grin: Bardzo chętnie wypowiem magiczne słowo PRZEPRASZAM :grin:

 

Temat uważam za zamknięty. :grin:

 

[ Dodano: Nie 06 Maj, 2012 14:23 ]

:grin: dorau,trudno mi odpowiedzieć dlaczego ser jest gorzki (może zależy od karmy),trzymam ser w lodówce na drewnianej desce,przewracam go kilka razy dziennie.Oczywiście niczym nie przykrywam.Barwię ser barwnikiem spożywczym Annatto na 20l mleka daje 25 kropli.A co to jest ta powłoka serowarska :question:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216592
Udostępnij na innych stronach

:grin: miała być grillowana karkówka :sad: ale pogoda nie dopisała to wymyśliłem takie danie :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216629
Udostępnij na innych stronach

:grin: ziemniaki (nie obierane ze skórki) najpierw trochę gotowałem,na patelni podsmażyłem cebulę i czosnek w łupinach,dodałem ziemniaki,chwilę obsmażyłem.Mam patelnie która można wkładać do piekarnika,zapiekałem w piekarniku 30min.200*C. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216812
Udostępnij na innych stronach

Dzień i Dobry Wieczór,

dzięki za odpaowiedź, powłokę serowarską zakupiłem łącznie z całym zestawem, wg instrukcji wciera się ją gąbką do trzech razy w powłokę sera i ma pomóc w dojrzewaniu serów, co do gorzknienia serów, to karma raczej odpada, mieszkam na kaszubach (otoczenie wiejskie) więc wszysko jest po "staremu", być może popełniłem błąd przy dojrzewaniu - w piątek druga próba - teraz będzie lepiej.

Pozdrawiam

i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216814
Udostępnij na innych stronach

:grin: dorau :grin: na pewno z każdym razem będzie lepiej,może daj inny jogurt lub nie dawaj wcale.Spróbuj posolić ser przed włożeniem do formy,Ja daję podobnie jak do kiełbasy 20-25g na 1 kg sera. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216819
Udostępnij na innych stronach

co do gorzknienia serów, to karma raczej odpada, mieszkam na kaszubach (otoczenie wiejskie) więc wszysko jest po "staremu", być może popełniłem błąd przy dojrzewaniu

Przyczyn gorzknienia sera może być wiele.

Pierwsza, to podpuszczka tzw. roślinna.

Druga, to dominacyjny rozwój nieodpowiednich bakterii.

Czy Twoje mleko było po udoju chłodzone?

Wszystkie sery poddawane dojrzewaniu powinny przejść fermentację bakteriami kwasu mlekowego.

Zbyt czyste mleko i bardzo szybko schłodzone po udoju a następnie nie poddane zakwaszaniu taki daje efekt. Bakterie kwasu mlekowego powinny zdominować pozostałe i w specyficzny sposób "zdezynfekować" mleko. Gdy ich zabraknie w dostatecznej ilości fermentacja nie jest już czysta.

Odpowiedni moment i stopień zasolenia sera również wpływają na przebieg dojrzewania. Kwas mlekowy powstały na pierwszym etapie dojrzewania jest pożywką dla następnych grup bakterii lub pleśni, bioracych udział w dojrzewaniu sera. Dlatego dojrzały ser nie ma prawa już być kwaskowy.

Rozwój bakterii kwasu masłowego to przykład nieodpowiedniego przebiegu dojrzewania. Ser jest gorzki i w drugim etapie czuć jego zjełczenie.

Jeżeli krowa dostawała antybiotyki, są one w mleku i zapobiegają prawidłowej fermentacji. Rozwiną się zapewne wtedy bakterie gnilne i ser będzie gorzki.

Natomiast bakterie proteolityczne, rozkładające białko (np. tzw. róż) daja wprawdzie "skarpetkowy" zapach ale smak - to ambrozja :thumbsup:

Czy skrzep po pokrojeniu opadl na dno, czy pływał?

Jeżeli to drugie, to na skutek nadmiernego rozrostu bakterii wzdymającycg. Wtedy ser też jest gorzkawy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216822
Udostępnij na innych stronach

Dobry Wieczór, dzięki za Wasze odpowiedzi,

moje mleczko, tzn. krówcze mleczko, które kupuję, jest świeże, bez chłodzenia - o tym już pamięta gospodarz, bo i on wie, że na tym schłodzonym trudniej cokolwiek zrobić. Natomiast nie mam zielnego czy są antybiotyki czy nie, spróbuję następny raz i jeżeli powtórnie pojawi się ten sam gorzki smak, przeprowdzę dochodzenie (hehe), co do zdrowotności krów. Niestety nie zwróciłem uwagi jak zachowywał się skrzep po pokrojeniu, postaram się następnym razem to zaobserwować i opiszę, być może ktoś następny znajdzie tutaj rozwiązanie swojego problemu.

 

P.S. Jumbo-tylko najlepsze listki, te z samego szczytu krzewu i ważne - z jednym pączkiem, najlepszy efekt.

Pozdrawiam i Dobrej Nocki

i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216825
Udostępnij na innych stronach

:grin: karkówka,boczek i żeberka przygotowana do sezonu grillowania.Trzy dni się soliły w lodówce,teraz leżą w zamrażalniku i czekają w pogotowiu.To jest bardzo dobry sposób takie przygotowanie na wyjazd lub ogrodzie. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216852
Udostępnij na innych stronach

:grin: kupuję przyprawy firmy Ka..s,na grilla, do szaszłyków kilka paczek do tego dodaje soli (jak się wsypie i tak Mi się wydaje,że wystarczy),papryki słodkiej dla lepszego koloru.Taki skład Mi najlepiej odpowiada :thumbsup: posypuję nie za mocno bo mięso z grilla musi mieć swój smak.Przygotowuję karkówkę,boczek i żeberka bo to najlepiej smakuje.Podczas grillowania często mięso przewracam,żeby upiekło się równo i było soczyste.Nie lubię suchych skwarek z grilla :wink:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216930
Udostępnij na innych stronach

posypuję nie za mocno bo mięso z grilla musi mieć swój smak

upiekło się równo i było soczyste.

I to jest Grzesiu właśnie cała tajemnica dobrego grillowania :clap: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-216933
Udostępnij na innych stronach

pasztet z selera

O kurcze - czyżby Grzesiu przeszedł na ......... :rolleyes: .......... :wink: ... wegetarianizm :question: :grin: .
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-217000
Udostępnij na innych stronach

:grin: Wirus :grin: nic z tych rzeczy .Właśnie skończyłem robić kiełbasę urodzinowo - zlotową,jutro z rana wiązanie reszty mięsa i wędzenie. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-217018
Udostępnij na innych stronach

Witam Grzesiu widzę że znów będzie co pojeść , ta twoja kiełbaska jest rewelacyjna . Jeszcze mam parę kawałków ale ale niedługo trzeba będzie coś urobić . Może uwędzę w nowej wędzarni jak zdążę zrobić .

 

 

Pozdro dla wszystkich.

mundek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/38/#findComment-217024
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.