Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za wspaniałe zdjęcia.

Mam co wklejać na FB.

 

A za wyrób również :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-234577
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wędzona 24 lipiec.

Czy mogę prosić o przepis na tę apetyczną kiełbaskę?

Ponawiam prośbę :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235704
Udostępnij na innych stronach

prośba została spełniona

:question: :question: :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235811
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jak zwykle przepiękna kompozycja. :tongue: Tylko ta szklanka........do piwa nie pasuje ,raczej do whisky :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235827
Udostępnij na innych stronach

:grin: Widzę Aniu,że nie czytasz na bieżąco moich odpowiedzi na zadane pytania.

 

 

Zawsze na tym forum daję odpowiedz na zadane pytanie. :grin:

 

Cofnij się do zadanego pytania a pod spodem znajdziesz odpowiedz.(78 strona) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235837
Udostępnij na innych stronach

Widzę Aniu,że nie czytasz na bieżąco moich odpowiedzi na zadane pytania.

O, przepraszam :blush:

Z jakichś względów zinterpretowałam przepis jako odnoszący się do zdjęcia powyżej. Dlatego śliznęłam tylko po nim wzrokiem.

Kielbasa robiona była w lipcu co nasuwa pytanie o temperaturę garażu, w którym wisiała oraz czas przebywania w tym pomieszczeniu. Czy te kiełbasy się same zakwaszają?

W jednym z Twoich postów wyczytałąm o dojrzewaniu kiełbas w lodówce. W bardzo niskich temperaturach bakterie kwasu mlekowego nie mają szans. Rozmnażają się proteolityczne, które jednak wykazują oczywiste powinowactwo z gnilnymi. Dlatego ścieżka, na której dojrzewasz swoje kiełbasy wymaga nie lada doświadczenia i mistrzowskiej ręki.

Zadaję te pytania, ponieważ forowicze chcieliby z pewnością robić podobne do Twoich produkty ale znajomość parametrów poszczególnych faz jest bardzo istotna. Mam na myśli temperatury, czasy i wilgotność.

Nawiązuję do bezcennej idei DZIADKA takiego formułowania receptury aby produkt był powtarzalny i możliwy do zrobienia przez innych. Taka bowiem jest idea i cele STRONY tego forum.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235842
Udostępnij na innych stronach

:grin:Wędliny domowe robię około 30lat,na procesach zachodzących w wędlinach się po prostu nie znam :grin: naprawiałem prawie całe dorosłe życie samochody.

 

W warunkach domowych z dojrzewaniem wędlin to jest trochę zadymy,garaż-lodówka,lodówka-garaż......i inne sztuczki.(obserwacja i praktyka) :grin:

 

Idei forum trudno będzie Mi przestrzegać ponieważ sam wymyślam składy i dalsze obróbki wędlin co np.kiełbasy które robiłem 6 sierpnia ten sam farsz napychałem do osłonek 19 kolagen,32 jelito,40 białkowe.

19 już nie mam a 32 i 40 są na zdjęciach.(robione przed chwilą) :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235855
Udostępnij na innych stronach

W warunkach domowych z dojrzewaniem wędlin to jest trochę zadymy,garaż-lodówka,lodówka-garaż......i inne sztuczki.(obserwacja i praktyka)

Właśnie o tę zadymę chodzi :grin:

Idei forum trudno będzie Mi przestrzegać ponieważ sam wymyślam składy i dalsze obróbki wędlin

Nie widzę tu żadnych sprzeczności, wręcz przeciwnie.

Przez forum przewinęło się już kilka technologii wartych grzechu :cool:

Właśnie o to chodzi, żeby poznawać sposoby również niekonwencjonalne, z ciekawym efektem.

Ty ten cel z pewnością osiągnąłeś o czym świadczą liczni, zachwyceni degustatorzy (była o tym mowa na zlocie) oraz wizualnie, "apetyczne" zdjęcia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235862
Udostępnij na innych stronach

:grin: wczoraj wędziłem(bardzo lekko) nowy sposób zapeklowania szynek i polędwicy.

 

Jutro zawinę w tetrę i schowam na kilka dni do lodówki jak się lekko schłodzi w garażu to wyjmę.

 

Jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie.

 

Kiełbasa ścinkowa bez zmian. :grin:

 

Pod koniec miesiąca pierwsza degustacja. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-235938
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynki i polędwica złapały odpowiedni kolor i teraz leżą w lodówce, codzienna obserwacja (wąchanie i dotykanie) :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236041
Udostępnij na innych stronach

:grin: szynki i polędwica złapały odpowiedni kolor i teraz leżą w lodówce, codzienna obserwacja (wąchanie i dotykanie) :grin:

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

A mnie wystarczyło by tylko dotknąć. :thumbsup: :thumbsup: :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236064
Udostępnij na innych stronach

:grin: zwróćcie uwagę na równo uwędzone szynki i polędwicę na całej długości tak samo, cienka kiełbasa zdjęcia wyżej.

 

Tak uwędzone wędliny będą równomiernie dojrzewać. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236072
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, rewelacyjnie jak zawsze , nawet "jajka" :grin: szyneczki i polędwice super :clap: , ja juz niedługo tez zaczynam dojrzewające pogoda sprzyja

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236287
Udostępnij na innych stronach

:grin: coś na deser :thumbsup: naleśniki z wiejskiego mleka z twarogiem i śmietaną.Oczywiście do tego tegoroczne maliny :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236463
Udostępnij na innych stronach

:grin: Podczas wyjazdu z Jastarni 29 sierpień kupiłem wędzonego łososia na zimno.Po przyjeździe do domu pokroiłem na kawałki i zapakowałem próżniowo.

 

Dzisiaj otworzyłem ostatni kawałek :grin: smak i zapach nic nie odbiega jak w dniu pakowania :thumbsup: :grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236695
Udostępnij na innych stronach

W taki sposób zachowuję kawałeczek wędzonej ryby - miecz, dla dostawy na zlot. Spodziewam się po bardzo malutkim kawałeczku uda się spróbować wszystkim. :rolleyes:

Przepraszam za off top

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236702
Udostępnij na innych stronach

:grin: To już chyba ostatni taki piękny dzień tego lata.

 

Ugotowałem zupę rybną i warzywa z patelni grillowej.

 

W ogrodzie bardzo smakowało :thumbsup: :lol:

 

Zaraz jadę do rzeźni po mięso,jutro z rana peklowanie. :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236970
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz czy można prosić o przepis na zupę rybną ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/50/#findComment-236982
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.