Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: do kilku dodałem kultury zakupione w Agrovisie,jeszcze nie znam efektu dodania tych kultur ale któregoś dnia trzeba będzie przeprowadzić degustacje czy mają wpływ na smak i dojrzewanie sera.Pierwszy ser zaszczepiłem na początku października. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257296
Udostępnij na innych stronach

ja 28.11 robilem 2 sery

 

jeden odciekal normalnie a drugi pracowalem w formie

 

tego prasowanego juz nie ma :) smak byl juz po tygodniu taki ze chec zjedzenia byla silniejsza od checi poczekania co bedzie dalej

 

ten z ktorego serwaka odciekala samoczynnie w formie potem po nasoleniu jeszcze dlugo po troche odciekal na talerzu , tzn wycieku jako takiego nie bylo ale caly czas byl sliski i mokry

jak skorka wytworzyla sie na jednej stronie to po 24h kiedy go obrocilem aby skorka wytworzyla sie na drugiej stronie to na tej gdziebyla juz skorka po nastepnych 24h znowy byl sliski i mokry i skorka zanikala

smarowalem solanka wycieralem do sucha itp...

w koncu przenioslem z piwinicy z temp 8-10 st i wilg +/- 50% do doku do normalnej temp okolo 21st i wilg 20-30% i obsechl ladnie ze wszystkich stron, potem jeszcze chwile lezakowal w lodowce az przedwczoraj go przekroilem z ciekawosci

 

w srodku okazal sie dosc mokrawy

smak i zapach lekko kwasny co mnie zaniepokoilo

kiedy polezal 2 dni to kwaskowaty smak i zapach jakby zanikal

teraz smakuje dosc ostro tzn posmak takiego mocnego sera zoltego jakby emmentaler

 

kolor dosc zólty, nie dodawalem niczego po za podpuszczka

 

wlasnie sie zastanawiam nad zakupem kultur bakretii serowych w agrovisie oraz nad czym czy przy dluzszym lezakowaniu zastosowac paste antyplesniowa czy oblac ser woskiem?

 

czy ktos w agrovisie kupowal cos przez internet?

 

w ich sklepie na stronie http://agrovis.shoper.pl/ nie widze cen

 

napisalem tez maila ale zero odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257339
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek, mam pytanie- masz regał na sery a jaka jest wilgotność w pomieszczeniu gdzie one dojrzewają - powinna być 80 - 90%. Ja żeby taką uzyskać powkładałem w pojemniki - tam jest zakładana wilgotność ale nie ma przepływu powietrza i nie wiem co lepsze. Agrovis nalicza 20 zł za przesyłkę a o ceny należy zapytać się przez telefon.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257340
Udostępnij na innych stronach

El Gregor, to czekam na Twoją opinię. Stałam się szczęśliwą posiadaczką kultur z Agrovisu i od czegoś chcaiłabym zacząć :smile:. Przede wszystkikm jaką ilość kultur nalezy dodawać, bo w ich serwisie nie ma na ten temat informacji.

 

jarek79kk, ja kupowałam z netu, niestety procedura zakupu z tego sklepu zdecydowanie odstrasza potencjalnych klientów :???:. Cen nie ma, trzeba się pytać o każdą cenę, o koszty przesyłki, etc., a na odpowiedź czeka się dłuuugoooo.... Koszty części kultur kształtują się w granicach 15-16 zł., a kilogram powłoki 32 zł.

 

robinson, cena zależy od wagi przesyłki, ja zapłaciłam np. 11 zł za kultury i powłokę.

Wiem, że p. Mirek z Agrovisu czytuje nasze forum :smile:, może coś zrobią, żeby poprawić obslugę klienta ? Na to liczę !

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257353
Udostępnij na innych stronach

gatita, a ile gram/ml kultur masz za te 15zl?

 

na allegro sa kultury za 49zl w zestawie z podpuszczka chusta i czyms jeszcze

 

w opisie jest ze wystarczy ich na 400-500ltr mleka ! co wydaje sie nie byc drogie przy tym przerobie

 

ja zuzylem 120ltr mleka tylko bawiac sie robieniem sera i praktycznie zostalo mi go bardzo malo

 

po swietach chcialbym sie wziasc na ile mi czas pozwoli za jaks produkcje domowa - teraz robilem po lebkach a i tak kazdemu smakuje a najwazniejsze ze dzieciom

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257354
Udostępnij na innych stronach

:grin: gatita,masz takę małą fiolkę ona jest na 100l mleka.To musisz sobie podzielić na ,,działki,,.Ja wymyśliłem taki sposób :grin: w nakrętce jest wytłoczony otwór i wsypuję do pełna,taką ,,działkę,,daje na 10 l mleka. :grin:

 

Może masz takie małe fiolki po podpuszczce,one chyba miały pojemność 1g,spróbuj tam ile działek wejdzie.Wyrzuciłem takie fiolki :sad: one były by dokładniejsze. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257356
Udostępnij na innych stronach

jarek79kk, tak jak pisze Gregor mam taką fiolkę na 100 litrów, nie wiem ile to gram. Też się zastanawiałam nad tym z Allegro, ktoś może ich używał ? Czy lepsze jednak te z Agrovisu ?

 

Gregor, dzięki za podpowiedź, bo matematyka i liczenie nie jest moją ulubioną dziedziną :lol:. Mam takie fiolki małe plastikowe z podpuszczą, wykorzystam je w takim razie :smile:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257374
Udostępnij na innych stronach

Przeczytawszy tematy o wędlinie dojrzewającej dzisiaj na dobry początek zasoliłem mały kawałek szynki ok. 70 dkg. Sam jestem ciekaw smaku ,bo patrząc po dokonaniach kolegi wygląda taka szyneczka apetycznie nawet bardzo. Mam jedno pytanko odnośnie etapu dojrzewania czy przy rozszczelnionym oknie może sobie tak powisieć 10 dni temperatura około 18-19 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257379
Udostępnij na innych stronach

:grin: może powisieć jak nie ma innego lepszego miejsca (lepiej w kuchni,więcej wilgoci) to będzie więcej obsychanie jak dojrzewanie. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257380
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie ala kotłownia z pralnią około 10do 12 stopni tylko mało pewnie wilgoci. Tak się jeszcze zastanawiam czy bardzo delikatnie potraktować gazę z opryskiwacza z wodą wtedy może uzyskam wilgotność .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257383
Udostępnij na innych stronach

:grin: biała do bigosu :grin:

 

Dzisiaj byłem na targu, sprzedawali żywe karpie (takie jakie lubię) :thumbsup: naszedł smak na karpia z patelni w warzywach (zupa obowiązkowo) :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258050
Udostępnij na innych stronach

Kurcze Grzesiu jak zwykle podnosisz człowiekowi ciśnienie :grin:

Jak nie wędzonkami jak malowanie (sera przez grzeczność nie wspomnę) to takimi pięknymi okolicznościami przyrody kiedy u nas w Gdańsku w Wigilię plus 10 i padał deszcz :devil:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258733
Udostępnij na innych stronach

:grin: ,,jaszczury,, ciasto drożdżowe zapiekane na kiju z dżemem :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258819
Udostępnij na innych stronach

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

 

A co to się stało,że z ostatnich dwóch stron zniknęły zdjęcia :grin: :grin: :grin:

 

Czyja to robota :grin: tylko nie Mikołaja :grin:

 

W przeszłości też tak było,że część zdjęć KTOŚ USUNĄ :sad: :sad: :sad:

 

Miłej zabawy dla teko KOGOŚ :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258854
Udostępnij na innych stronach

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

 

A co to się stało,że z ostatnich dwóch stron zniknęły zdjęcia :grin: :grin: :grin:

 

Czyja to robota :grin: tylko nie Mikołaja :grin:

 

W przeszłości też tak było,że część zdjęć KTOŚ USUNĄ :sad: :sad: :sad:

 

Miłej zabawy dla teko KOGOŚ :grin:

Przecież są zdjęcia. O co chodzi?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258855
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, Hmmmm... jakby to powiedzieć.... czyżby z przejedzenia mary masz jakieś? :rolleyes:

jako żywo mam przed sobą (fotki które zresztą już wcześniej widziałem) wszelakich smakołyków... sery, ciastka znad ognia,wędzonki kiełbasy,ryby....... w otoczeniu mikołajów śnieżynek i innego luda przy ognisku czy na kuligu....

 

zatem Grzegorzu zapytam wprost - o co chodzi? :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258856
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, wszystkie są

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258915
Udostępnij na innych stronach

:grin: dziękuję bardzo za info :grin:

 

Proszę o usuniecie wpisów dotyczących tego tematu :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258918
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle wyroby pierwsza klasa, foto super. :clap: :clap: :clap:

:grin: Nie świeże, ubiegłoroczne... :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-259718
Udostępnij na innych stronach

:grin:Sasza już będzie tego roczne, właśnie wróciłem z rzeźni :grin: jutro z rana peklowanie i za tydzień pierwsze wędzenie w tym ROKU :grin:

 

:grin: Dziękuję za szybką odpowiedz na pw :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-259736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.