jarek79kk Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1551 Opublikowano 18 Grudnia 2012 EL GREGOR, ladne serki po za barwnikiem annato dodajesz jakies kultury czy tylko podpuszczke i potem do odciskania do formy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1552 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: do kilku dodałem kultury zakupione w Agrovisie,jeszcze nie znam efektu dodania tych kultur ale któregoś dnia trzeba będzie przeprowadzić degustacje czy mają wpływ na smak i dojrzewanie sera.Pierwszy ser zaszczepiłem na początku października. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1553 Opublikowano 19 Grudnia 2012 ja 28.11 robilem 2 sery jeden odciekal normalnie a drugi pracowalem w formie tego prasowanego juz nie ma smak byl juz po tygodniu taki ze chec zjedzenia byla silniejsza od checi poczekania co bedzie dalej ten z ktorego serwaka odciekala samoczynnie w formie potem po nasoleniu jeszcze dlugo po troche odciekal na talerzu , tzn wycieku jako takiego nie bylo ale caly czas byl sliski i mokry jak skorka wytworzyla sie na jednej stronie to po 24h kiedy go obrocilem aby skorka wytworzyla sie na drugiej stronie to na tej gdziebyla juz skorka po nastepnych 24h znowy byl sliski i mokry i skorka zanikalasmarowalem solanka wycieralem do sucha itp...w koncu przenioslem z piwinicy z temp 8-10 st i wilg +/- 50% do doku do normalnej temp okolo 21st i wilg 20-30% i obsechl ladnie ze wszystkich stron, potem jeszcze chwile lezakowal w lodowce az przedwczoraj go przekroilem z ciekawosci w srodku okazal sie dosc mokrawysmak i zapach lekko kwasny co mnie zaniepokoilokiedy polezal 2 dni to kwaskowaty smak i zapach jakby zanikalteraz smakuje dosc ostro tzn posmak takiego mocnego sera zoltego jakby emmentaler kolor dosc zólty, nie dodawalem niczego po za podpuszczka wlasnie sie zastanawiam nad zakupem kultur bakretii serowych w agrovisie oraz nad czym czy przy dluzszym lezakowaniu zastosowac paste antyplesniowa czy oblac ser woskiem? czy ktos w agrovisie kupowal cos przez internet? w ich sklepie na stronie http://agrovis.shoper.pl/ nie widze cen napisalem tez maila ale zero odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1554 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Grzesiek, mam pytanie- masz regał na sery a jaka jest wilgotność w pomieszczeniu gdzie one dojrzewają - powinna być 80 - 90%. Ja żeby taką uzyskać powkładałem w pojemniki - tam jest zakładana wilgotność ale nie ma przepływu powietrza i nie wiem co lepsze. Agrovis nalicza 20 zł za przesyłkę a o ceny należy zapytać się przez telefon. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1555 Opublikowano 19 Grudnia 2012 El Gregor, to czekam na Twoją opinię. Stałam się szczęśliwą posiadaczką kultur z Agrovisu i od czegoś chcaiłabym zacząć :smile:. Przede wszystkikm jaką ilość kultur nalezy dodawać, bo w ich serwisie nie ma na ten temat informacji. jarek79kk, ja kupowałam z netu, niestety procedura zakupu z tego sklepu zdecydowanie odstrasza potencjalnych klientów :???:. Cen nie ma, trzeba się pytać o każdą cenę, o koszty przesyłki, etc., a na odpowiedź czeka się dłuuugoooo.... Koszty części kultur kształtują się w granicach 15-16 zł., a kilogram powłoki 32 zł. robinson, cena zależy od wagi przesyłki, ja zapłaciłam np. 11 zł za kultury i powłokę. Wiem, że p. Mirek z Agrovisu czytuje nasze forum :smile:, może coś zrobią, żeby poprawić obslugę klienta ? Na to liczę ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1556 Opublikowano 19 Grudnia 2012 gatita, a ile gram/ml kultur masz za te 15zl? na allegro sa kultury za 49zl w zestawie z podpuszczka chusta i czyms jeszcze w opisie jest ze wystarczy ich na 400-500ltr mleka ! co wydaje sie nie byc drogie przy tym przerobie ja zuzylem 120ltr mleka tylko bawiac sie robieniem sera i praktycznie zostalo mi go bardzo malo po swietach chcialbym sie wziasc na ile mi czas pozwoli za jaks produkcje domowa - teraz robilem po lebkach a i tak kazdemu smakuje a najwazniejsze ze dzieciom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1557 Opublikowano 19 Grudnia 2012 :grin: gatita,masz takę małą fiolkę ona jest na 100l mleka.To musisz sobie podzielić na ,,działki,,.Ja wymyśliłem taki sposób :grin: w nakrętce jest wytłoczony otwór i wsypuję do pełna,taką ,,działkę,,daje na 10 l mleka. :grin: Może masz takie małe fiolki po podpuszczce,one chyba miały pojemność 1g,spróbuj tam ile działek wejdzie.Wyrzuciłem takie fiolki :sad: one były by dokładniejsze. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1558 Opublikowano 19 Grudnia 2012 jarek79kk, tak jak pisze Gregor mam taką fiolkę na 100 litrów, nie wiem ile to gram. Też się zastanawiałam nad tym z Allegro, ktoś może ich używał ? Czy lepsze jednak te z Agrovisu ? Gregor, dzięki za podpowiedź, bo matematyka i liczenie nie jest moją ulubioną dziedziną :lol:. Mam takie fiolki małe plastikowe z podpuszczą, wykorzystam je w takim razie :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1559 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Przeczytawszy tematy o wędlinie dojrzewającej dzisiaj na dobry początek zasoliłem mały kawałek szynki ok. 70 dkg. Sam jestem ciekaw smaku ,bo patrząc po dokonaniach kolegi wygląda taka szyneczka apetycznie nawet bardzo. Mam jedno pytanko odnośnie etapu dojrzewania czy przy rozszczelnionym oknie może sobie tak powisieć 10 dni temperatura około 18-19 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1560 Opublikowano 19 Grudnia 2012 :grin: może powisieć jak nie ma innego lepszego miejsca (lepiej w kuchni,więcej wilgoci) to będzie więcej obsychanie jak dojrzewanie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1561 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ewentualnie ala kotłownia z pralnią około 10do 12 stopni tylko mało pewnie wilgoci. Tak się jeszcze zastanawiam czy bardzo delikatnie potraktować gazę z opryskiwacza z wodą wtedy może uzyskam wilgotność . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1562 Opublikowano 20 Grudnia 2012 :grin: dzisiaj podczas wędzenia odwiedziny Mikołaja z koleżanką :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1563 Opublikowano 22 Grudnia 2012 :grin: biała do bigosu :grin: Dzisiaj byłem na targu, sprzedawali żywe karpie (takie jakie lubię) :thumbsup: naszedł smak na karpia z patelni w warzywach (zupa obowiązkowo) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1564 Opublikowano 26 Grudnia 2012 :grin: Święta z Mikołajem w Bajkowym Zakątku Guzowy Piec. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1565 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Kurcze Grzesiu jak zwykle podnosisz człowiekowi ciśnienie :grin: Jak nie wędzonkami jak malowanie (sera przez grzeczność nie wspomnę) to takimi pięknymi okolicznościami przyrody kiedy u nas w Gdańsku w Wigilię plus 10 i padał deszcz :devil: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1566 Opublikowano 27 Grudnia 2012 :grin: ,,jaszczury,, ciasto drożdżowe zapiekane na kiju z dżemem :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1567 Opublikowano 28 Grudnia 2012 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: A co to się stało,że z ostatnich dwóch stron zniknęły zdjęcia :grin: :grin: :grin: Czyja to robota :grin: tylko nie Mikołaja :grin: W przeszłości też tak było,że część zdjęć KTOŚ USUNĄ :sad: :sad: :sad: Miłej zabawy dla teko KOGOŚ :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1568 Opublikowano 28 Grudnia 2012 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: A co to się stało,że z ostatnich dwóch stron zniknęły zdjęcia :grin: :grin: :grin: Czyja to robota :grin: tylko nie Mikołaja :grin: W przeszłości też tak było,że część zdjęć KTOŚ USUNĄ :sad: :sad: :sad: Miłej zabawy dla teko KOGOŚ :grin:Przecież są zdjęcia. O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1569 Opublikowano 28 Grudnia 2012 EL GREGOR, Hmmmm... jakby to powiedzieć.... czyżby z przejedzenia mary masz jakieś? :rolleyes: jako żywo mam przed sobą (fotki które zresztą już wcześniej widziałem) wszelakich smakołyków... sery, ciastka znad ognia,wędzonki kiełbasy,ryby....... w otoczeniu mikołajów śnieżynek i innego luda przy ognisku czy na kuligu.... zatem Grzegorzu zapytam wprost - o co chodzi? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1570 Opublikowano 28 Grudnia 2012 EL GREGOR, wszystkie są Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1571 Opublikowano 28 Grudnia 2012 :grin: dziękuję bardzo za info :grin: Proszę o usuniecie wpisów dotyczących tego tematu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-258918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1572 Opublikowano 2 Stycznia 2013 :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-259654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1573 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Jak zwykle wyroby pierwsza klasa, foto super. :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-259705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1574 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Jak zwykle wyroby pierwsza klasa, foto super. :clap: :clap: :clap: :grin: Nie świeże, ubiegłoroczne... :clap: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-259718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1575 Opublikowano 2 Stycznia 2013 :grin:Sasza już będzie tego roczne, właśnie wróciłem z rzeźni :grin: jutro z rana peklowanie i za tydzień pierwsze wędzenie w tym ROKU :grin: :grin: Dziękuję za szybką odpowiedz na pw :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-259736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.