Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

EL GREGOR, probowales juz tych serow do ktorych dodawales kultury bakterii ? ciekaw jestem roznicy smakowej od zwyklego sera z mleka z dodatkiem podpuszczki.

 

jesli chodzi o Agrovis to rece opadaja, w grudniu wyslalem 3 maile i zero odpowiedzi, w styczniu zadzwonilem i pani kazala napisac maila - wiec napisalem znowu - i znowu zero odpowiedzi - porazka !

zaopatrze sie chyba w innym miejscu choc w Agrovisie jest duzy wybor.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260471
Udostępnij na innych stronach

:grin: Jarku jeszcze tych serów z kulturami nie próbowałem,przed chwilą tylko posmarowałem powłoką serowarska (te które tego wymagały).

 

Tak ładnie dojrzewają,że aż szkoda ciąć :grin: ale w tym tygodniu trzeba zrobić degustację.Jutro jadę po mleko,więc chyba trzeba sprawdzić co z tego wychodzi. :grin:

 

Jak będę w Agrovisie to przedstawię IM uwagi, dotyczące ich postępowania wobec WAS.(dyrekcji)

 

Biała do bigosu,którą robiłem 22 -grudnia (dzisiaj rozmrożona) :thumbsup:

 

Zdjęcia farszu i po napchaniu w jelit są przedstawione wyżej. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260485
Udostępnij na innych stronach

:grin: w temacie serów :grin: idę dobrą drogą,sery z kulturami to jest to czego szukałem :grin:

 

Na pierwszą degustację poszedł chyba najmłodszy ser (był robiony 3.12 2012r. wyciskany w nadziewarce do kiełbas) tych starszych jakoś szkoda ciąć :sad:

 

Pachnie i smakuje jak ze,, sklepu,, :grin: :thumbsup:

 

Jestem pozytywnie tą degustacją podkręcony :grin:

 

Dzisiaj robię ser do konsumpcji po soleniu (EL Gąsior) i kilka sztuk do środowego wędzenia. :grin:

 

Jeszcze w tym tygodniu jadę po mleko (ze 2-3 razy) :grin: :grin: :grin:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260775
Udostępnij na innych stronach

dzis do mnie odezwal sie agrovis...korespondencja i umiejetnosc czytania ze zrozumieniem to wg mnie porazka, chyba ze ja jakis do tylu jestem

 

na moje pytanie zadane 5 dni temu :

zgodnie z rozmowa telefoniczna prosze o przeslanie cen na kultury startowe oraz paste antyplesniowa, podpuszczke, wosk

 

 

otrzymalem dzis odpowiedz:

Dziękuję za zamówienia jednak brak adresu wysyłki i ilości.

 

 

o czym w ogole mowa bo nie jarze nic z ta firma !

 

EL GREGOR, pisales cos ze wybierasz sie do agroviu, moze moglbym sie toba posilic i zrobilbys mi jakies zakupy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260794
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze w tym tygodniu jadę po mleko (ze 2-3 razy) :grin: :grin: :grin:

 

 

EL GREGOR pojedź 4 razy - jeden raz dla mnie. Nasze krowy jeszcze zaznaczają święta i mleka nie dają. :rolleyes:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260803
Udostępnij na innych stronach

:grin: jeżyk jak będę jechał to dam znać,daj nr.tel na pw.

 

vito-miks :grin: miałem na myśli ser a nie wyrób seropodobny :grin:

 

Sasza u nas mleka dostatek :grin: kiedy chcesz i ile chcesz :grin: jak się trochę ociepli to mogę podrzucić do Bagriatonowska.(zrobimy wymianę na sandacza) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260814
Udostępnij na innych stronach

Sasza u nas mleka dostatek :grin: kiedy chcesz i ile chcesz :grin: jak się trochę ociepli to mogę podrzucić do Bagriatonowska.(zrobimy wymianę na sandacza) :grin:

:grin:

Grzegorz, to na pewno będzie pierwszy wypadek w historii naszych krajów. :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260891
Udostępnij na innych stronach

Gregor, jakie superowe naklejki :smile:.

Ja swój pierwszy ser z kulturami zrobiłam 27 grudnia i cierpliwie czekam... W weekend będę robić następny.

A może jakiś przepisik wg. ktorego robiłeś sery z kulturami... ? :lol:

 

jarek79kk, do Agrovisu trzeba mieć anielską cierpliwość, szczególnie do p. Marty :rolleyes:...

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-260926
Udostępnij na innych stronach

:grin: tak samo jak El Gąsior tylko dodałem kultury :grin:

 

Wczorajszy Gąsiorek już w solance (bez kultur) :grin:

 

Jutro wędzenie reszty serów i wędlin. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-261033
Udostępnij na innych stronach

:clap: Jak zawsze Twoje produkty wyglądają wspaniale i apetycznie :thumbsup: , bardzo lubię oglądać Twoje wyroby, a przy okazji mam pytanie jak dalej postępujesz ze słoniną, ja przed świętami też uwędziłem słoninę i tak za bardzo nie wiedziałem co zrobić dalej, więc włożyłem w słoiki z przyprawami i gotowałem ok. 2 godz. jest dobra ale myślałem o innym smaku.

Pozdrawiam

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-261139
Udostępnij na innych stronach

:grin: po wędzeniu 10-15 dni wisi w garażu,zależy od ilości ile jeszcze zostało to zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki lub zamrażam.Można zamknąć próżniowo :grin:

 

Słoninę pekluję tak jak wszystkie wędliny,potem po peklowaniu ogólnym osobno dodatkowo przyprawiam czosnkiem,papryką,kozieradką.Te smaki Mi pasują. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-261156
Udostępnij na innych stronach

:grin: nie może skrzypieć jak skrzypi to jest wada :sad:

 

Podczas dogrzewania nie mieszałeś dostatecznie lub nadmiernie podgrzałeś skrzep. Pojedyncze ziarna serowe stają się gumowate i ser skrzypi w zębach podczas jedzenia.

Tak samo jak robię oscypki i wkładam do wody,która ma więcej jak 55*C to też skrzypi. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-261285
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Ale cudny ten chleb o wyrobach wędliniarskich nie wspomnę. Jestem tutaj początkująca i nie potrafię zbytnio poruszać się na forum. 0brazek znalazłam na facebooku. Prośba czy można gdzieś znależć przepis na ten chlebek?. Dziękuję.
grażyna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-262792
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/search.php?mode=results

Tu znajdziesz mnóstwo przepisów na chleb i nie tylko

 

[ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 20:51 ]

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=43

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-262797
Udostępnij na innych stronach

:grin: Grażynko :sad: przepisów jako takich Ja nie stosuję :grin: mogę tylko napisać mały opis jak taki chleb upiekłem w sobotę.

 

Najpierw zobaczyłem jakie są mąki w domu,znalazłem około 2kg;grahamka,orkiszowa,tortowa i jeszcze jakaś grubo ziarnista w słoiku.Do tego dosypałem;pestki dyni,słonecznika,siemię lniane,trochę śliwek(pokrojonych),żurawina,płatki owsiane.

 

Zrobiłem zaczyn z mleka,drożdży ,mąki i cukru jak urosło to zmieszałem z pozostałymi składnikami dodając jeszcze sól, wodę.

 

Grażynko :grin: ilości poszczególnych składników nie znam,sypię tyle ile mam lub ile w trakcie sypania uważam,że powinna wystarczyć.

 

 

Na początku skorzystaj z przepisów które podaje renesi :grin:

 

 

Chlebek ze smalcem to jest to co lubię :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-262866
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, ani jednego slowa, ale po co. Zdjecia same mowia za siebie.

Ta kielbaska to do mnie "mowi" :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/64/#findComment-263415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.