Mirek240954 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1676 Opublikowano 16 Lutego 2013 ale Ja zawszę dodaję dużo pieprzuale ja dodaje bardzo , bardzo duzo i ten smak dominuje. Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra. http://imageshack.us/photo/my-images/841/samsung109.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-268695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1677 Opublikowano 16 Lutego 2013 Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra. A gdzie przepis :question: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-268696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1678 Opublikowano 16 Lutego 2013 :grin: bardzo ładna kiełbasa :grin: :thumbsup: :clap: Już tak,, ostrych,, kiełbas nie mogę robić :sad: mam kłopoty z żołądkiem jak zjem coś bardzo,, ostrego,,. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-268698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1679 Opublikowano 18 Lutego 2013 :grin: kiełbaski 20 kolagen powoli podsychają (trzy dni w kuchni) dzisiaj przeniosłem do garażu. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1680 Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam Mógłbym prosić o przepis na te smakowite kiełbaski, które mi przypominają kabanosy, no ale ja się nie znam zbyt. Pozdrawiam cieplutko! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1681 Opublikowano 18 Lutego 2013 :grin: martin293,przepisu na te kiełbaski to nie ma i nie będzie (za każdym razem jest inna) :sad: Mogę napisać tylko opis jak je robiłem;mięso peklowałem mieszanką peklującą 70 soli-30peklosól na 1kg mięsa 20g mieszanki,przyprawy; kolendra ,jałowiec,kminek,pieprz,ziele,czosnek,gorczyca,majeranek.Mięso peklowałem 7 dni w lodówce.Część mięsa pokroiłem 1cmx1cm,,gorsze,, kawałki szynki zmieliłem na szarpaku zelmer 5.słoninę na 3.Najpierw mieszam mięso krojone,mielone i na koniec dodałem słoninę.napycham osłonki kolagen 20.Wędzę 2-3h tem 40-50C*. Myślę,że na pierwszy raz to weź dokładny przepis z forum. Bo Ja to sypię z torebki albo słoika i trudno napisać dokładną recepturę. Mięsa nie klasyfikuję to co jest w danej chwili to z tego robię. Jedyne co odmierzam to mieszankę peklującą na ilość mięsa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1682 Opublikowano 18 Lutego 2013 GrzegorzMiałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ? Jak to wygląda ? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1683 Opublikowano 18 Lutego 2013 Miałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ?To się je a nie obdziera . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1684 Opublikowano 18 Lutego 2013 DZIADEK, Wolałbym czuć tylko smak tych delicji , które są w środku . :tongue: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1685 Opublikowano 18 Lutego 2013 Jest tylko jeden sposób. Trzeba taki baton ostrugać nożem jak patyk . Miłego strugania Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1686 Opublikowano 18 Lutego 2013 Dzięki wielkie, na pewno spróbuję w przyszłości coś wykombinować. Swojskie najlepsze - taka prawda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1687 Opublikowano 18 Lutego 2013 Zawsze robiłem w naturalnych ale widzę że Grzegorz eksperymentuje z kolagenem dlatego podpytuję czy warto . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1688 Opublikowano 18 Lutego 2013 W osłonkach kolagenowych już od dawna, na pewno co najmniej od kilkunastu lat, produkowane są wyroby. Problem był ze zdobyciem indywidualnie tych osłonek. Są to osłonki marszczone ,wymagające odpowiednich warunków przechowywania co zapewnia częściowo sposób ich pakowania i zabezpieczenia w kartonach. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1689 Opublikowano 18 Lutego 2013 To że od dawna są używane w zakładach to wiem , też już chlebek jem kilkadziesiąt lat , pytałem o to w kontekście czy warto dla siebie w nich robić . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1690 Opublikowano 18 Lutego 2013 :grin:W osłonki kolagenowe bardzo dobrze się napycha i wędzi. Przed użyciem moczę około 1 min. odcinam na długości około 70-80cm.(każdy odcina jaką długość potrzebuje) Bardzo dobrze mieć je w zapasie jak zabraknie jelit. Można napychać każdy farsz (oczywiście żeby kawałki mięsa nie były większe jak 1,5x1,5cm) Wystarczy 3-4 dni podsuszania (kuchnia) i są już jadalne. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1691 Opublikowano 18 Lutego 2013 Nie chciałbym Was zrazić do kolagenów, ale mi w nim wyrób smakuje jak kiełbasa w condomie.To nie to samo co jelito naturalne. Ps. EL Gregor tych osłonek nie trzeba moczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1692 Opublikowano 18 Lutego 2013 No niestety nie piszę tego ot tak sobie.Mam kontakt z firmami które produkują kolageny i bardzo się starają upodobnić osłonkę do jelita naturalnego.Ostatnia próba chorizo w osłonce kolagenowej jadalnej skończyła się w moim przypadku na obieraniu osłonki.Przy pieczeniu osłonka pęka, przy konsumpcji czujesz coś w rodzaju gumy, czegoś nie do normalnego ugryzienia jak w przypadku jelita. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1693 Opublikowano 18 Lutego 2013 Czyli bardziej jako alternatywa jelita i raczej do twardych - podsuszanych lub dojrzewajacych wedlin. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1694 Opublikowano 18 Lutego 2013 Może jako alternatywa jelita gdyby miało go zabraknąć, innej opcji jak na razie nie widzę. Można spróbować i kupić w sklepie parówki z szynki.Produkt można poznać po tym, że jest zachowana idealna średnica wyrobu. Sparzyć, upiec i skosztować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1695 Opublikowano 18 Lutego 2013 Szczerze powiem że kupuje czasami Wiedeńskie w Lidlu i po odgrzaniu obdzieram to coś strzelającego z wierzchu .Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1696 Opublikowano 18 Lutego 2013 Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych .Jak to condom do twardych ..... :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1697 Opublikowano 18 Lutego 2013 I w tym ustepie macie kolego kupę racji :grin: :clap: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1698 Opublikowano 19 Lutego 2013 :grin: miro,następnym razem nie będę moczył ( a jak farsz będzie bez wody tylko alkohol to ciekawe jak będzie się nadziewało :grin: ) Osłonkę kolagenową można obierać (z lekkim trudem) jak komuś nie odpowiada :grin: Ja nie czuje zbytnio różnicy (jak bym nie wiedział to chyba z zamkniętymi oczami nie poznał) to jest tylko moje odczucie. (może też zależy od producenta) Na pierwszym zdjęciu ten sam farsz w 40 białkowa i 20 kolagenowa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1699 Opublikowano 19 Lutego 2013 Ja nie czuje zbytnio różnicyW IRL kalogeny stosowane są w takich małych kiełbaskach sprzedawanych w stanie surowym,które są potem obsmażane,nic w trakcie obróbki nie pęka a smak tej osłonki jest neutralny,ciężko rozróżnić czy jest naturalna czy nie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1700 Opublikowano 19 Lutego 2013 :grin: serki były robione 28 11 2012r (wędzone) Po kilku dniach pokryłem powłoką serowarska,przez ten czas straciły około 2\3 wagi. Smak jest rewelacyjny :thumbsup: z lekką nutą orzechu. Koniecznie muszę powtórzyć i to chyba w przyszłym tygodniu, zrobię większe kawałki. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.