Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale Ja zawszę dodaję dużo pieprzu

ale ja dodaje bardzo , bardzo duzo i ten smak dominuje. Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra.

http://imageshack.us/photo/my-images/841/samsung109.jpg/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-268695
Udostępnij na innych stronach

Robie jeszcz jedna fajna kielbase z chilib b. ostra.

A gdzie przepis :question: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-268696
Udostępnij na innych stronach

:grin: bardzo ładna kiełbasa :grin: :thumbsup: :clap:

 

Już tak,, ostrych,, kiełbas nie mogę robić :sad: mam kłopoty z żołądkiem jak zjem coś bardzo,, ostrego,,. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-268698
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbaski 20 kolagen powoli podsychają (trzy dni w kuchni) dzisiaj przeniosłem do garażu. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269094
Udostępnij na innych stronach

Witam :D

 

Mógłbym prosić o przepis na te smakowite kiełbaski, które mi przypominają kabanosy, no ale ja się nie znam zbyt. :D

 

Pozdrawiam cieplutko!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269163
Udostępnij na innych stronach

:grin: martin293,przepisu na te kiełbaski to nie ma i nie będzie (za każdym razem jest inna) :sad:

 

Mogę napisać tylko opis jak je robiłem;mięso peklowałem mieszanką peklującą 70 soli-30peklosól na 1kg mięsa 20g mieszanki,przyprawy; kolendra ,jałowiec,kminek,pieprz,ziele,czosnek,gorczyca,majeranek.

Mięso peklowałem 7 dni w lodówce.

Część mięsa pokroiłem 1cmx1cm,,gorsze,, kawałki szynki zmieliłem na szarpaku zelmer 5.słoninę na 3.

Najpierw mieszam mięso krojone,mielone i na koniec dodałem słoninę.

napycham osłonki kolagen 20.

Wędzę 2-3h tem 40-50C*.

 

Myślę,że na pierwszy raz to weź dokładny przepis z forum.

 

Bo Ja to sypię z torebki albo słoika i trudno napisać dokładną recepturę.

 

Mięsa nie klasyfikuję to co jest w danej chwili to z tego robię.

 

Jedyne co odmierzam to mieszankę peklującą na ilość mięsa. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269189
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz

Miałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ? Jak to wygląda ?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269194
Udostępnij na innych stronach

Miałeś już sposobność obdzierać swoją obeschnietą dojrzałą kiełbaskę z tego kolagenu ?

To się je a nie obdziera .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269201
Udostępnij na innych stronach

Jest tylko jeden sposób. Trzeba taki baton ostrugać nożem jak patyk . Miłego strugania
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269205
Udostępnij na innych stronach

Zawsze robiłem w naturalnych ale widzę że Grzegorz eksperymentuje z kolagenem dlatego podpytuję czy warto .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269209
Udostępnij na innych stronach

W osłonkach kolagenowych już od dawna, na pewno co najmniej od kilkunastu lat, produkowane są wyroby. Problem był ze zdobyciem indywidualnie tych osłonek. Są to osłonki marszczone ,wymagające odpowiednich warunków przechowywania co zapewnia częściowo sposób ich pakowania i zabezpieczenia w kartonach.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269211
Udostępnij na innych stronach

To że od dawna są używane w zakładach to wiem , też już chlebek jem kilkadziesiąt lat , pytałem o to w kontekście czy warto dla siebie w nich robić .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269216
Udostępnij na innych stronach

:grin:W osłonki kolagenowe bardzo dobrze się napycha i wędzi. Przed użyciem moczę około 1 min. odcinam na długości około 70-80cm.(każdy odcina jaką długość potrzebuje)

 

Bardzo dobrze mieć je w zapasie jak zabraknie jelit.

 

Można napychać każdy farsz (oczywiście żeby kawałki mięsa nie były większe jak 1,5x1,5cm)

 

Wystarczy 3-4 dni podsuszania (kuchnia) i są już jadalne. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269268
Udostępnij na innych stronach

Nie chciałbym Was zrazić do kolagenów, ale mi w nim wyrób smakuje jak kiełbasa w condomie.

To nie to samo co jelito naturalne.

 

Ps. EL Gregor tych osłonek nie trzeba moczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269282
Udostępnij na innych stronach

No niestety nie piszę tego ot tak sobie.

Mam kontakt z firmami które produkują kolageny i bardzo się starają upodobnić osłonkę do jelita naturalnego.

Ostatnia próba chorizo w osłonce kolagenowej jadalnej skończyła się w moim przypadku na obieraniu osłonki.

Przy pieczeniu osłonka pęka, przy konsumpcji czujesz coś w rodzaju gumy, czegoś nie do normalnego ugryzienia jak w przypadku jelita.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269289
Udostępnij na innych stronach

Czyli bardziej jako alternatywa jelita i raczej do twardych - podsuszanych lub dojrzewajacych wedlin. :cry:
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269298
Udostępnij na innych stronach

Może jako alternatywa jelita gdyby miało go zabraknąć, innej opcji jak na razie nie widzę.

 

Można spróbować i kupić w sklepie parówki z szynki.

Produkt można poznać po tym, że jest zachowana idealna średnica wyrobu.

 

Sparzyć, upiec i skosztować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269310
Udostępnij na innych stronach

Szczerze powiem że kupuje czasami Wiedeńskie w Lidlu i po odgrzaniu obdzieram to coś strzelającego z wierzchu .

Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269327
Udostępnij na innych stronach

Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych .

Jak to condom do twardych ..... :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269328
Udostępnij na innych stronach

:grin: miro,następnym razem nie będę moczył ( a jak farsz będzie bez wody tylko alkohol to ciekawe jak będzie się nadziewało :grin: )

 

Osłonkę kolagenową można obierać (z lekkim trudem) jak komuś nie odpowiada :grin: Ja nie czuje zbytnio różnicy (jak bym nie wiedział to chyba z zamkniętymi oczami nie poznał) to jest tylko moje odczucie. (może też zależy od producenta)

 

Na pierwszym zdjęciu ten sam farsz w 40 białkowa i 20 kolagenowa. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269402
Udostępnij na innych stronach

Ja nie czuje zbytnio różnicy

W IRL kalogeny stosowane są w takich małych kiełbaskach sprzedawanych w stanie surowym,które są potem obsmażane,nic w trakcie obróbki nie pęka a smak tej osłonki jest neutralny,ciężko rozróżnić czy jest naturalna czy nie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269406
Udostępnij na innych stronach

:grin: serki były robione 28 11 2012r (wędzone)

 

Po kilku dniach pokryłem powłoką serowarska,przez ten czas straciły około 2\3 wagi.

 

Smak jest rewelacyjny :thumbsup: z lekką nutą orzechu.

 

Koniecznie muszę powtórzyć i to chyba w przyszłym tygodniu, zrobię większe kawałki. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269493
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.