pokemon15 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2301 Opublikowano 29 Stycznia 2014 na naradzie najlepszy wskazać Przecie wiadomo, El Gregor mistrz nad mistrze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-330423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2302 Opublikowano 30 Stycznia 2014 i kto by pomyślał że " dziurki " mogą wzbudzić tyle zachwytu Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-330530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2303 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dzisiaj peklowałem mięso na ścinkową z ciekawości zważyłem słoninę.Na 10 kg mięsa dałem 75dkg słoniny.Mielę na 4,wyrabiam (najpierw mięso z przyprawami,czosnkiem,alkoholem,cukrem pudrem, następnie dodaję po garści zmielonej słoniny i wyrabiam aż osiągnę jednolitą masę ) - trudno określić czasowo ale około 10-15 min. Ścinkowa na zdjęciach była robiona na Święta (początek grudnie) dzisiaj ma około 2 miesiące,zapakowana próżniowo (gdzieś w połowie grudnia) leżała w lodówce. Dużej różnicy w smaku przed zapakowaniem i dzisiaj nie dostrzegam. Ser-y, szynkę dojrzewająca,ścinkową,Piotr tylko czy będzie JAN do takiego zestawu potrzebna dobra ,,muza,, a wiosna tego roku w Gąsiorowie będzie zaj......a (aż zakląłem lekko w myślach z radości,że się znowu spotkamy) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-330535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2304 Opublikowano 2 Lutego 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2305 Opublikowano 2 Lutego 2014 tego roczne serki (styczeń) na wakacje będą jadalne Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2306 Opublikowano 2 Lutego 2014 Grzegorz jakiej średnicy robisz te sery i ile Ci idzie mleka na jeden krążek? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2307 Opublikowano 2 Lutego 2014 robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm. Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane) Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2308 Opublikowano 2 Lutego 2014 ziomek to nie ilości hurtowe tylko szykuje sery na ,,festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim,, który odbywa się w czerwcu (może jutro już będzie można się zapisać) i jest jeszcze drugie miejsce gdzie się szykuję ,,Bajkowy Zakątek Guzowy Piec,, tam miałem okazje poznać i porozmawiać (wędliny,sery) z Tymi Panami na zdjęciu Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2309 Opublikowano 2 Lutego 2014 robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm. Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane) Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser Grzegorz możesz mi wytłumaczyć kiedy dodajesz chlorek (bo ja tego mam już pewnie z 0,5kg), bo ja tego nie używam, oraz do czego używasz kultur kappa,iota,omega - jaka jest między nimi różnica.Ja sobie w marcu planuję przygotować praskę - jeżdżę w góry do gazdy który jest cieślą, poproszę aby mi przyciął parę deseczek wg. projektu i sobie złożę praskę.A TY masz praskę - czy jakieś inne sposoby na wyciskanie serów, a jeśli praskę to na co przy jej składaniu zwracać uwagę, może coś poprawić? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2310 Opublikowano 3 Lutego 2014 chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny) Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera) Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2311 Opublikowano 3 Lutego 2014 wróciłem z Agrovisu a tam inny pracownik mówi na odwrót,że IOTA 1 to duże dziurki a KAPPA 3 mniejsze teraz jestem bardzo ciekawy jak to wygląda w serach,które robiłem wcześniej.Bywało i tak,że obie kultury dodawałem jednocześnie. Tak to jest z pracownikami. A żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2312 Opublikowano 3 Lutego 2014 żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku to jeszcze nie tak źleczasem jak trzeba sprawdzić, jak to było z dziurką, to trzeba czekać 9 miesięcy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2313 Opublikowano 3 Lutego 2014 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2314 Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Kurp masz pełną skrzynkę !!!! Próbowałem coś do Ciebie napisać !!!!!!!!!!Pozdrawiamps Grześ sorry ,że zaśmieciłem Twój temat Edytowane 3 Lutego 2014 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2315 Opublikowano 3 Lutego 2014 chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny) Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera) Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. Możesz mi przesłać zdjęcia prasy na 2 sery - jak to konstrukcyjnie jest rozwiązanie (2 ramiona, tłoki dociskają na raz 2 sery, czy podkładasz sery umieszczone jeden na drugi, pod jeden tłok.No i z tym chlorkiem - ile go dajesz na jaką ilość mleka, w którym momencie.Ja nigdy chlorku nie dawałem bo uważałem że to chemia, a serek ma być bez polepszaczy, ulepszaczy, chemii, ale skoro mówisz że dajesz... może warto spróbować. Fakt faktem że mleko od jednej kobiety jest jak galareta twarde i ziarno jest sprężyste, inne zaś mleko jest takie że daję i 5 kropli podpuszczki na litr i skrzep on się zetnie, ale jest taki bardzo delikatny - do sita się klei i trzeba odczekać czasu aby po odcieku nadawał się do dalszej obróbki - serki te nawet po odcieknięciu są delikatniejsze, łatwiej je uszkodzić. Dla odmiany z tego sprężystego skrzepu można by się było przysłowiowo rzucać i nic by się nie stało.Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2316 Opublikowano 3 Lutego 2014 Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza? Wosiu kiedyś mówił że jak dodaje chlorku do mleka to ricotty ma jeszcze raz tyle :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2317 Opublikowano 3 Lutego 2014 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2318 Opublikowano 3 Lutego 2014 jak pisałem wcześniej chlorek mam w płynie i daję na 10l mleka 10ml chlorku, (na poczatku odmierzałem strzykawka a teraz leję z butelki od razu do kotła) Do ricotty możesz dać 5 ml (też leję z butelki ) jak masz w proszku to jak pamiętam to chyba na 10l mleka 2g nie jestem pewny musisz sprawdzić. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2319 Opublikowano 3 Lutego 2014 Grzegorz sery serami, a le zdjecie szynki by sie przydalo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2320 Opublikowano 3 Lutego 2014 Grzesiek,coś pomieszałeś z bakteriami, które tworzą dziury w serze. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2321 Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur ciekawe kto z Was ma rację :D a może ten co pisał ulotkę To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę Aniu jutro zrobię zdjęcia. Edytowane 3 Lutego 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2322 Opublikowano 3 Lutego 2014 Dzięki Grzegorz za zdjęcia - badzo mi pomogą w zbudowaniu takiej praski.Chlorek mam w proszku - kupowałem podpuszczkę (w płynie) na allegro od człowieka ze Śląska, AndrzejK który u niego też się zaopatrywał mówił że ten z kolei zaopatruje się w Agrovisie.Możesz mi jeszcze PW napisać ceny podpuszczki, chlorku, bakterii (wosku, pasty antypleśniowej) jakie kupujesz bezpośrednio w Agrovisie - gdyby miałobyć taniej, to po co przepłacać. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2323 Opublikowano 4 Lutego 2014 chlorek 1l 19zl tam wyżej źle napisałem daję 4ml (wczoraj czytałem wieczorem a że jestem stery i ślepy to tak zobaczyłem na butelce a butelka była z podpuszczką,teraz właśnie robię ser i przeczytałem a że ostatnio leję z butelki to zapomniałem ile pisze na butelce )podpuszczka 1l 30zlkappa 3 15 zl fiolka na 50-100l mlekaomega DL1 14zl na 100-200liola 1 16zl na 500l Pasty już nie kupuję ponieważ po utworzeniu właściwej skorki paczkuje próżniowo (ceny nie pamiętam ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2324 Opublikowano 4 Lutego 2014 Aniu tak wygląda dzisiaj Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2325 Opublikowano 4 Lutego 2014 te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur ciekawe kto z Was ma rację :D a może ten co pisał ulotkę DSC05491.JPGDSC05492.JPG To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę Jest jeszcze Kappa 1, zresztą ja zawsze opisuję jak powstaje i z jakich kultur bakteryjnych mój ser, w przeciwieńswie do Ciebie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.