Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) PePe  to jest szynka ,, EL Gregor warmińska,,  (od peklowanie po stan dzisiejszy,mój pomysł) :) szynkę zapeklowałem 3 stycznia,waga 12kg jak dobrze pamiętam (foto relacja co pewien czas przez cztery miesiące) , (trochę za późno :( ) jest jeszcze za mocno wilgotna.

 

Smak,zapach idealny. :tongue:  jak coś zostanie to przywiozę do Gąsiorowa ( zlot Warmiński 23-25 maj) na spróbowanie :)

 

Jesienią trzeba zaczynać robić to do następnej Wielkanocy będzie super. (tak będzie zrobione) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-347505
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grześ za wyjaśnienie :) , wspaniale wygląda, muszę też coś takiego jesienią zasolić.

 

Zdrowych i wesołych świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-347524
Udostępnij na innych stronach

:) PePe :) Dziękuję bardzo za życzenie :) TOBIE,także życzę zdrowych i radosnych Świąt :)

 

Dzisiaj rozkroiłem ser,który robiłem równo tydzień temu (krówka tylko co po wycieleniu) :) po rozkrojeniu (przed południem) bardzo był ,,świszczący po zębach,, :D o dziwo przed chwilą go spróbowałem (bardzo nie chętnie) a tu takie miłe zaskoczenie ser przestał ,,świszczeć,, nie wiem co zaszło w serze,że za istniała taka zmiana. :) smak jak na bardzo młody ser jest dobry  :)


:)

 

post-41869-0-87768400-1397850126_thumb.jpgpost-41869-0-43746000-1397850134_thumb.jpg

 

post-41869-0-55598600-1397850142_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-347566
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz i doczekalam sie podgladu. Wspaniale wyglada szynka , mialam nadzieje ze poczuje smak http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,017_ol_orig.gif, ale niestety  tylko sie oslinilamhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-347592
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak coś zostanie to przywiozę do Gąsiorowa ( zlot Warmiński 23-25 maj) na spróbowanie :)

 

Nie jak coś zostanie tylko kawałek zakop pod węgiel, podłącz pod prąd w Gąsiorowie będzie super do winka :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-347632
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz dla Ciebie i Grazki rowniez, Zdrowych, radosnych i wesolych Swiat Wielkanocnych http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,46_fD_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-347646
Udostępnij na innych stronach

Jak to mawiał Maciej Kuroń bo Wielkanoc to prawdziwa uczta
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348103
Udostępnij na innych stronach

Grzesio, napisz proszę w jakim momencie do kiełbasy ścinkowej dodajesz alkohol ?

Moja ostatnia ścinkowa po 1,5 miesięcznym dojrzewaniu - wysychaniu rozlatuje się (po dodaniu wódki cały kolagen szlag trafił) mimo tego że przedtem bardzo kleiło .

 

Pozdrawiam!

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348243
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie Grzesio ale alkohol dodaje się podczas wyrabiania farszu. Co do tego rozlatywania to problemów może być kilka totalny brak masy wiążącej (kiedyś tak robiłem praktycznie bez i mimo dobrego wyrobienia, nabicia i obwiązania były dziury i rozwalało się), za szybkie dojrzewanie (piszesz wysychanie a to ma dojrzewać a nie wysychać) ...

Od jakiegoś czasu nie daję alkoholu tylko jogurt lub serwatkę ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348245
Udostępnij na innych stronach

 

 

co zostało po Świętach posmarowałem i wisi dalej
 

 Grzegorz jak dlugo zamierzasz ja trzymac aby dojrzewala jeszcze?

 Dla mnie ona wyglada perfect, nawet zapach czuje przez monitor

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348247
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę robiłem z szynki bez klasyfikacji, a więc z błonami między mięśniowymi i podczas masowania klej powstał i ładnie mięsko się sklejało, ale po dodaniu alkoholu przestawało kleić . :mad:

Nie mam specjalnych warunków, aby wędlina mogła dojrzewać w odpowiednich atmosferze , po wędzeniu wyniosłem do spiżarni i pod wiszące kiełbasy wstawiłem miskę z wodą, ale to nie pomogło :( .

Aby ratować kiełbasę, zmieliłem ją siatce 4mm, dodałem masy wiążącej z golonek, wymieszałem, nadziałem osłonkę fi 65 i jeszcze raz wędziłem. Kiełbasa teraz przypomina w smaku litewski skilandis :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348248
Udostępnij na innych stronach

Hmmm to ile Ty tego dobra tam wlałeś ?  :cool:  :rolleyes:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348249
Udostępnij na innych stronach

:) tak jak pisze Robert w trakcie wyrabiania.

 

Kiełbasę ścinkową najlepiej zjeść między 2-4 tygodniu, zależy od pory roku.Po tym czasie jak zostaje to trzeba zamknąć próżniowo (bo już tylko wysycha).

 

Aniu potrzymam jeszcze do zlotu w Gąsiorowie (obiecałem to trzeba słowa dotrzymać) resztę zamknę próżniowo. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/101/#findComment-348255
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.