Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) próba tegorocznego sera :):tongue: obciachu na ,,Festiwalu sera ,, nie będzie 

Obciachu nie będzie ale ser nazywa się z dziurami a dziur nima. Weź może wiertło 10 chociaż i nawierć parę.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344796
Udostępnij na innych stronach

:) Co...Ty ... ŚLepy...?  ;)  ''Dziurki'' są i to CACY ! :thumbsup:  Grzesiu... na pewno smak wyborny :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam! :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344819
Udostępnij na innych stronach

 ''Dziurki'' są 

No właśnie a ser ma być z "dziurami" ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344827
Udostępnij na innych stronach

:) ziomek,pakuję po utworzeniu skórki właściwej (około miesiąca po zrobieniu,zależy od pory roku)

 

:) paweljack,po Twoim wpisie nie mogę się śmiać bo mam zajady :D wielkość dziurek zależy od zastosowania kultur (w tym serze są właściwe )

Jak osiągniesz  podobne doświadczenie w robieniu sera to porozmawiamy (czeka Cię długa i wyboista droga) ser to nie wyrób wędlin (kto robi ten wie) :)

 

Zaprasza Cie do Gasiorowa tam będziesz miał okazje spróbować,następna okazja to Festiwal Serów zagrodowych w Lidzbarku Warmińskim :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344828
Udostępnij na innych stronach

Oj tam oj tam :cool:  w serze najtrudniejsze to jest .... zdobycie dobrego mleka  :rolleyes: Potem już z górki

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344838
Udostępnij na innych stronach

Jak osiągniesz  podobne doświadczenie w robieniu sera to porozmawiamy (czeka Cię długa i wyboista droga) ser to nie wyrób wędlin (kto robi ten wie) 

Widzę, że na poważnie to wziąłeś  :) A jak się nazywa ser z takimi dziurami ?

 

post-55133-0-71105600-1396870259.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344842
Udostępnij na innych stronach

Dziurdamer  :laugh:  :laugh:  Na serio gdzieś taka nazwę widziałem  :devil:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344843
Udostępnij na innych stronach

:) na pewno w domowych warunkach nie uda Mi się zrobić ser z tak regularnymi dziurami (patrząc na kolor tego sera to na pewno nie jest ,,prawdziwy ser,,) :)

 

Mam sery z większymi dziurami (jeszcze ich nie kroiłem) tam są zastosowanie inne kultury jak w serze wyżej.Przyjdzie czas to przekroję (ale takich regularnych dziur tam na pewno nie będzie) :)

 

:) tusiaczku :) mleko to polowa sukcesu,druga polowa to doświadczenie :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-344847
Udostępnij na innych stronach

:) krówki zaczynają się cielić :) w piątek kupiłem tylko 18l ( już po wycieleniu,cielaki też potrzebują) z 15l zrobiłem ser,trzy litry na jogurt :)

 

Mleko jest bardzo tłuste,jogurt bardzo smaczny :tongue: ser nie będzie dojrzewał,przeznaczony na Święta. :)

 

Teraz jest w fazie solenia,wieczorem obmyję,kilka dni ponacieram serwatką z solą w celu utworzenia skorki :)

 

post-41869-0-11743100-1397470312_thumb.jpgpost-41869-0-95108900-1397470318_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-346459
Udostępnij na innych stronach

:) PePe  to jest szynka ,, EL Gregor warmińska,,  (od peklowanie po stan dzisiejszy,mój pomysł) :) szynkę zapeklowałem 3 stycznia,waga 12kg jak dobrze pamiętam (foto relacja co pewien czas przez cztery miesiące) , (trochę za późno :( ) jest jeszcze za mocno wilgotna.

 

Smak,zapach idealny. :tongue:  jak coś zostanie to przywiozę do Gąsiorowa ( zlot Warmiński 23-25 maj) na spróbowanie :)

 

Jesienią trzeba zaczynać robić to do następnej Wielkanocy będzie super. (tak będzie zrobione) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-347505
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grześ za wyjaśnienie :) , wspaniale wygląda, muszę też coś takiego jesienią zasolić.

 

Zdrowych i wesołych świąt.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-347524
Udostępnij na innych stronach

:) PePe :) Dziękuję bardzo za życzenie :) TOBIE,także życzę zdrowych i radosnych Świąt :)

 

Dzisiaj rozkroiłem ser,który robiłem równo tydzień temu (krówka tylko co po wycieleniu) :) po rozkrojeniu (przed południem) bardzo był ,,świszczący po zębach,, :D o dziwo przed chwilą go spróbowałem (bardzo nie chętnie) a tu takie miłe zaskoczenie ser przestał ,,świszczeć,, nie wiem co zaszło w serze,że za istniała taka zmiana. :) smak jak na bardzo młody ser jest dobry  :)


:)

 

post-41869-0-87768400-1397850126_thumb.jpgpost-41869-0-43746000-1397850134_thumb.jpg

 

post-41869-0-55598600-1397850142_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-347566
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz i doczekalam sie podgladu. Wspaniale wyglada szynka , mialam nadzieje ze poczuje smak http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,017_ol_orig.gif, ale niestety  tylko sie oslinilamhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-347592
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz dla Ciebie i Grazki rowniez, Zdrowych, radosnych i wesolych Swiat Wielkanocnych http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,46_fD_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-347646
Udostępnij na innych stronach

Jak to mawiał Maciej Kuroń bo Wielkanoc to prawdziwa uczta
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/99/#findComment-348103
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.