Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grzesio, napisz proszę w jakim momencie do kiełbasy ścinkowej dodajesz alkohol ?

Moja ostatnia ścinkowa po 1,5 miesięcznym dojrzewaniu - wysychaniu rozlatuje się (po dodaniu wódki cały kolagen szlag trafił) mimo tego że przedtem bardzo kleiło .

 

Pozdrawiam!

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348243
Udostępnij na innych stronach

Ja co prawda nie Grzesio ale alkohol dodaje się podczas wyrabiania farszu. Co do tego rozlatywania to problemów może być kilka totalny brak masy wiążącej (kiedyś tak robiłem praktycznie bez i mimo dobrego wyrobienia, nabicia i obwiązania były dziury i rozwalało się), za szybkie dojrzewanie (piszesz wysychanie a to ma dojrzewać a nie wysychać) ...

Od jakiegoś czasu nie daję alkoholu tylko jogurt lub serwatkę ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348245
Udostępnij na innych stronach

 

 

co zostało po Świętach posmarowałem i wisi dalej
 

 Grzegorz jak dlugo zamierzasz ja trzymac aby dojrzewala jeszcze?

 Dla mnie ona wyglada perfect, nawet zapach czuje przez monitor

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348247
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę robiłem z szynki bez klasyfikacji, a więc z błonami między mięśniowymi i podczas masowania klej powstał i ładnie mięsko się sklejało, ale po dodaniu alkoholu przestawało kleić . :mad:

Nie mam specjalnych warunków, aby wędlina mogła dojrzewać w odpowiednich atmosferze , po wędzeniu wyniosłem do spiżarni i pod wiszące kiełbasy wstawiłem miskę z wodą, ale to nie pomogło :( .

Aby ratować kiełbasę, zmieliłem ją siatce 4mm, dodałem masy wiążącej z golonek, wymieszałem, nadziałem osłonkę fi 65 i jeszcze raz wędziłem. Kiełbasa teraz przypomina w smaku litewski skilandis :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348248
Udostępnij na innych stronach

Hmmm to ile Ty tego dobra tam wlałeś ?  :cool:  :rolleyes:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348249
Udostępnij na innych stronach

:) tak jak pisze Robert w trakcie wyrabiania.

 

Kiełbasę ścinkową najlepiej zjeść między 2-4 tygodniu, zależy od pory roku.Po tym czasie jak zostaje to trzeba zamknąć próżniowo (bo już tylko wysycha).

 

Aniu potrzymam jeszcze do zlotu w Gąsiorowie (obiecałem to trzeba słowa dotrzymać) resztę zamknę próżniowo. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348255
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Panowie! Następną tak zrobię, bo moja rodzinka rozsmakowała się w niej, w szczególności zięć :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348266
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę robiłem z szynki bez klasyfikacji, a więc z błonami między mięśniowymi i podczas masowania klej powstał i ładnie mięsko się sklejało, ale po dodaniu alkoholu przestawało kleić . :mad:

Nie mam specjalnych warunków, aby wędlina mogła dojrzewać w odpowiednich atmosferze , po wędzeniu wyniosłem do spiżarni i pod wiszące kiełbasy wstawiłem miskę z wodą, ale to nie pomogło :( .

Aby ratować kiełbasę, zmieliłem ją siatce 4mm, dodałem masy wiążącej z golonek, wymieszałem, nadziałem osłonkę fi 65 i jeszcze raz wędziłem. Kiełbasa teraz przypomina w smaku litewski skilandis :) .

PePe może to być też sprawa samego mięsa. Mi też nie wyszła ścinkowa, kapnąłem się jednak że na nią eksperymentalnie kupiłem szynkę od Olewnika (bo w promocji była) i nawet ładnie dała się klasyfikować, ale... nie mam/miałem pewności że nie była jakimś świństwem nastrzykiwana no i efekt był taki jak u Ciebie że kleić kleiła, ale po wyschnięciu się rozpadała. Mi na to kiedyś Bagno zwrócił uwagę bo miałem podobne problemy z szynkową.

Od tamtego czasu kupuję drożej szynkę ale z pewnego źródła.

Jutro przymiarka do palcówki, ale z mieszanką peklującą Grzegorza - z tego ukręcę ze 2-3 batony "ścinkowej" i zobaczymy (dla potwierdzenia mojej hipotezy) czy faktycznie w tym (w jakości mięsa) jest problem.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348275
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie pamiętam z jakiego żródła pochodziło mięso, zobaczymy następnym razem, może będzie lepiej.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348300
Udostępnij na innych stronach

:) mięso biorę tylko z rzeźni (sale rozbioru,rano ubój,wieczorem jak jadę to rozbiór ) nigdy nie miałem czegoś takiego,żeby kiełbasa się rozpadała,wysychała na ,,kość,,można rąbać siekierą :) a może za mocna temperatura podczas wędzenia,wędzę do tego momentu jak zobaczę,że tłuszcz zaczyna się roztapiać w batonie (temperatura około 50*C, 2-2,5h). :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348305
Udostępnij na innych stronach

:) w takiej temperaturze to jest bdb :) Ja temperatury nie mierzę,ścinkowa w wędzarni wisi przed serami to miejsce ,,najzimniejsze,, :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348314
Udostępnij na innych stronach

:) sery trzeba było zabrać na majówkę :) celem smarowania serwatką (utworzenie skorki właściwej) inaczej w domu by spleśniały   (cztery dni poza kontrolą) :)

 

post-41869-0-36388800-1399279295_thumb.jpgpost-41869-0-84478200-1399279303_thumb.jpg

 

Pogoda na grilowanie nie dopisała :( trzeba było skorzystać z patelni :tongue: resztę smakołyków zamrozić i przywieść do domu (będą czekały na następny wyjazd ) :)

 

post-41869-0-16051200-1399279421_thumb.jpgpost-41869-0-92023700-1399279433_thumb.jpg

 

post-41869-0-27797600-1399279451_thumb.jpgpost-41869-0-66655600-1399279493_thumb.jpg

 

Dzisiaj ser jest już  prawie suchy :)

 

post-41869-0-06548400-1399279570_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350166
Udostępnij na innych stronach

 

 

sery trzeba było zabrać na majówkę

  To tak jakbys z dziecmi jechal, tu wykapac w serwatce a tutaj popatrzec czy aby na pewno bezpieczne  , nie ma odpoczynku 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350168
Udostępnij na innych stronach

te serki to sa bardziej wymagajace niz niejedna kobieta :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350185
Udostępnij na innych stronach

 

 

te serki to sa bardziej wymagajace niz niejedna kobieta
 

 

Hahaha no tak bo ich "głowa nie boli" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350187
Udostępnij na innych stronach

:) Bazyl :) ser na początku  musi być ,, jak wilgotna Zośka,, :D kilka razy dziennie nacierany i przewracany,po dwóch dniach wystarczy jeden - dwa razy ,trzeci dzień raz (zależy od temperatury w pomieszczeniu), następnie przewracam aż do utworzenia skórki właściwej (około tygodnia) :)

 

Dzisiaj pracowity dzień od rana,ser się wstępnie odciska,serwatka się grzeje (ricotta będzie jutro ) zaraz idę pakować pędy sosny. :)

 

post-41869-0-81784900-1399287805_thumb.jpg


:) sosna zapakowana,nalewkę też trzeba było zrobić na chłodne dni :):tongue:

 

post-41869-0-22958600-1399289578_thumb.jpgpost-41869-0-41969100-1399289589_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350191
Udostępnij na innych stronach

Ale Grzesiu coś cieniuśko dałeś tych pędów ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350202
Udostępnij na innych stronach

a w jakim celu pakujesz pędy sosny?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350218
Udostępnij na innych stronach

Grześ długo stoi ten nastaw ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350219
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.