EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2476 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 co zostało po Świętach posmarowałem i wisi dalej Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2477 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Grzesio, napisz proszę w jakim momencie do kiełbasy ścinkowej dodajesz alkohol ?Moja ostatnia ścinkowa po 1,5 miesięcznym dojrzewaniu - wysychaniu rozlatuje się (po dodaniu wódki cały kolagen szlag trafił) mimo tego że przedtem bardzo kleiło . Pozdrawiam! Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2478 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ja co prawda nie Grzesio ale alkohol dodaje się podczas wyrabiania farszu. Co do tego rozlatywania to problemów może być kilka totalny brak masy wiążącej (kiedyś tak robiłem praktycznie bez i mimo dobrego wyrobienia, nabicia i obwiązania były dziury i rozwalało się), za szybkie dojrzewanie (piszesz wysychanie a to ma dojrzewać a nie wysychać) ...Od jakiegoś czasu nie daję alkoholu tylko jogurt lub serwatkę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2479 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 co zostało po Świętach posmarowałem i wisi dalej Grzegorz jak dlugo zamierzasz ja trzymac aby dojrzewala jeszcze? Dla mnie ona wyglada perfect, nawet zapach czuje przez monitor Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2480 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kiełbasę robiłem z szynki bez klasyfikacji, a więc z błonami między mięśniowymi i podczas masowania klej powstał i ładnie mięsko się sklejało, ale po dodaniu alkoholu przestawało kleić . Nie mam specjalnych warunków, aby wędlina mogła dojrzewać w odpowiednich atmosferze , po wędzeniu wyniosłem do spiżarni i pod wiszące kiełbasy wstawiłem miskę z wodą, ale to nie pomogło .Aby ratować kiełbasę, zmieliłem ją siatce 4mm, dodałem masy wiążącej z golonek, wymieszałem, nadziałem osłonkę fi 65 i jeszcze raz wędziłem. Kiełbasa teraz przypomina w smaku litewski skilandis . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2481 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Hmmm to ile Ty tego dobra tam wlałeś ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2482 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Nie dużo, na trzy kg, jedna setka, tak że widzisz nie jestem wylewny . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2483 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 tak jak pisze Robert w trakcie wyrabiania. Kiełbasę ścinkową najlepiej zjeść między 2-4 tygodniu, zależy od pory roku.Po tym czasie jak zostaje to trzeba zamknąć próżniowo (bo już tylko wysycha). Aniu potrzymam jeszcze do zlotu w Gąsiorowie (obiecałem to trzeba słowa dotrzymać) resztę zamknę próżniowo. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2484 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Dziękuję Panowie! Następną tak zrobię, bo moja rodzinka rozsmakowała się w niej, w szczególności zięć . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2485 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kiełbasę robiłem z szynki bez klasyfikacji, a więc z błonami między mięśniowymi i podczas masowania klej powstał i ładnie mięsko się sklejało, ale po dodaniu alkoholu przestawało kleić . Nie mam specjalnych warunków, aby wędlina mogła dojrzewać w odpowiednich atmosferze , po wędzeniu wyniosłem do spiżarni i pod wiszące kiełbasy wstawiłem miskę z wodą, ale to nie pomogło .Aby ratować kiełbasę, zmieliłem ją siatce 4mm, dodałem masy wiążącej z golonek, wymieszałem, nadziałem osłonkę fi 65 i jeszcze raz wędziłem. Kiełbasa teraz przypomina w smaku litewski skilandis .PePe może to być też sprawa samego mięsa. Mi też nie wyszła ścinkowa, kapnąłem się jednak że na nią eksperymentalnie kupiłem szynkę od Olewnika (bo w promocji była) i nawet ładnie dała się klasyfikować, ale... nie mam/miałem pewności że nie była jakimś świństwem nastrzykiwana no i efekt był taki jak u Ciebie że kleić kleiła, ale po wyschnięciu się rozpadała. Mi na to kiedyś Bagno zwrócił uwagę bo miałem podobne problemy z szynkową.Od tamtego czasu kupuję drożej szynkę ale z pewnego źródła.Jutro przymiarka do palcówki, ale z mieszanką peklującą Grzegorza - z tego ukręcę ze 2-3 batony "ścinkowej" i zobaczymy (dla potwierdzenia mojej hipotezy) czy faktycznie w tym (w jakości mięsa) jest problem. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2486 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Nawet nie pamiętam z jakiego żródła pochodziło mięso, zobaczymy następnym razem, może będzie lepiej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2487 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) mięso biorę tylko z rzeźni (sale rozbioru,rano ubój,wieczorem jak jadę to rozbiór ) nigdy nie miałem czegoś takiego,żeby kiełbasa się rozpadała,wysychała na ,,kość,,można rąbać siekierą a może za mocna temperatura podczas wędzenia,wędzę do tego momentu jak zobaczę,że tłuszcz zaczyna się roztapiać w batonie (temperatura około 50*C, 2-2,5h). Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2488 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ścinkową wędzę na zimno, no może na lekko ciepło (30stC). Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2489 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 w takiej temperaturze to jest bdb Ja temperatury nie mierzę,ścinkowa w wędzarni wisi przed serami to miejsce ,,najzimniejsze,, Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-348314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2490 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 mleko z pierwszej trawki ser bardzo tłusty Teraz jest pod prasą Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-349008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2491 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Jak zwykle wszystkie wyroby pysznie wygladaja :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-349011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2492 Opublikowano 5 Maja 2014 sery trzeba było zabrać na majówkę celem smarowania serwatką (utworzenie skorki właściwej) inaczej w domu by spleśniały (cztery dni poza kontrolą) Pogoda na grilowanie nie dopisała trzeba było skorzystać z patelni resztę smakołyków zamrozić i przywieść do domu (będą czekały na następny wyjazd ) Dzisiaj ser jest już prawie suchy Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2493 Opublikowano 5 Maja 2014 sery trzeba było zabrać na majówkę To tak jakbys z dziecmi jechal, tu wykapac w serwatce a tutaj popatrzec czy aby na pewno bezpieczne , nie ma odpoczynku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2494 Opublikowano 5 Maja 2014 te serki to sa bardziej wymagajace niz niejedna kobieta Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2495 Opublikowano 5 Maja 2014 te serki to sa bardziej wymagajace niz niejedna kobieta Hahaha no tak bo ich "głowa nie boli" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2496 Opublikowano 5 Maja 2014 Bazyl ser na początku musi być ,, jak wilgotna Zośka,, kilka razy dziennie nacierany i przewracany,po dwóch dniach wystarczy jeden - dwa razy ,trzeci dzień raz (zależy od temperatury w pomieszczeniu), następnie przewracam aż do utworzenia skórki właściwej (około tygodnia) Dzisiaj pracowity dzień od rana,ser się wstępnie odciska,serwatka się grzeje (ricotta będzie jutro ) zaraz idę pakować pędy sosny. sosna zapakowana,nalewkę też trzeba było zrobić na chłodne dni Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2497 Opublikowano 5 Maja 2014 Ale Grzesiu coś cieniuśko dałeś tych pędów Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2498 Opublikowano 5 Maja 2014 Robert następnym razem dam więcej,wybieram się po nowe to do ,,sypię,, . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2499 Opublikowano 5 Maja 2014 a w jakim celu pakujesz pędy sosny? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2500 Opublikowano 5 Maja 2014 Grześ długo stoi ten nastaw ? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/100/#findComment-350219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.