Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję Panowie! Następną tak zrobię, bo moja rodzinka rozsmakowała się w niej, w szczególności zięć :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-348266
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasę robiłem z szynki bez klasyfikacji, a więc z błonami między mięśniowymi i podczas masowania klej powstał i ładnie mięsko się sklejało, ale po dodaniu alkoholu przestawało kleić . :mad:

Nie mam specjalnych warunków, aby wędlina mogła dojrzewać w odpowiednich atmosferze , po wędzeniu wyniosłem do spiżarni i pod wiszące kiełbasy wstawiłem miskę z wodą, ale to nie pomogło :( .

Aby ratować kiełbasę, zmieliłem ją siatce 4mm, dodałem masy wiążącej z golonek, wymieszałem, nadziałem osłonkę fi 65 i jeszcze raz wędziłem. Kiełbasa teraz przypomina w smaku litewski skilandis :) .

PePe może to być też sprawa samego mięsa. Mi też nie wyszła ścinkowa, kapnąłem się jednak że na nią eksperymentalnie kupiłem szynkę od Olewnika (bo w promocji była) i nawet ładnie dała się klasyfikować, ale... nie mam/miałem pewności że nie była jakimś świństwem nastrzykiwana no i efekt był taki jak u Ciebie że kleić kleiła, ale po wyschnięciu się rozpadała. Mi na to kiedyś Bagno zwrócił uwagę bo miałem podobne problemy z szynkową.

Od tamtego czasu kupuję drożej szynkę ale z pewnego źródła.

Jutro przymiarka do palcówki, ale z mieszanką peklującą Grzegorza - z tego ukręcę ze 2-3 batony "ścinkowej" i zobaczymy (dla potwierdzenia mojej hipotezy) czy faktycznie w tym (w jakości mięsa) jest problem.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-348275
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie pamiętam z jakiego żródła pochodziło mięso, zobaczymy następnym razem, może będzie lepiej.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-348300
Udostępnij na innych stronach

:) mięso biorę tylko z rzeźni (sale rozbioru,rano ubój,wieczorem jak jadę to rozbiór ) nigdy nie miałem czegoś takiego,żeby kiełbasa się rozpadała,wysychała na ,,kość,,można rąbać siekierą :) a może za mocna temperatura podczas wędzenia,wędzę do tego momentu jak zobaczę,że tłuszcz zaczyna się roztapiać w batonie (temperatura około 50*C, 2-2,5h). :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-348305
Udostępnij na innych stronach

:) w takiej temperaturze to jest bdb :) Ja temperatury nie mierzę,ścinkowa w wędzarni wisi przed serami to miejsce ,,najzimniejsze,, :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-348314
Udostępnij na innych stronach

:) sery trzeba było zabrać na majówkę :) celem smarowania serwatką (utworzenie skorki właściwej) inaczej w domu by spleśniały   (cztery dni poza kontrolą) :)

 

post-41869-0-36388800-1399279295_thumb.jpgpost-41869-0-84478200-1399279303_thumb.jpg

 

Pogoda na grilowanie nie dopisała :( trzeba było skorzystać z patelni :tongue: resztę smakołyków zamrozić i przywieść do domu (będą czekały na następny wyjazd ) :)

 

post-41869-0-16051200-1399279421_thumb.jpgpost-41869-0-92023700-1399279433_thumb.jpg

 

post-41869-0-27797600-1399279451_thumb.jpgpost-41869-0-66655600-1399279493_thumb.jpg

 

Dzisiaj ser jest już  prawie suchy :)

 

post-41869-0-06548400-1399279570_thumb.jpg

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350166
Udostępnij na innych stronach

 

 

sery trzeba było zabrać na majówkę

  To tak jakbys z dziecmi jechal, tu wykapac w serwatce a tutaj popatrzec czy aby na pewno bezpieczne  , nie ma odpoczynku 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350168
Udostępnij na innych stronach

 

 

celem smarowania serwatką (utworzenie skorki właściwej) inaczej w domu by spleśniały (cztery dni poza kontrolą) :)

 

Grzegorz to codziennie je trzeba smarowac i jak długo :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350184
Udostępnij na innych stronach

te serki to sa bardziej wymagajace niz niejedna kobieta :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350185
Udostępnij na innych stronach

 

 

te serki to sa bardziej wymagajace niz niejedna kobieta
 

 

Hahaha no tak bo ich "głowa nie boli" ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350187
Udostępnij na innych stronach

:) Bazyl :) ser na początku  musi być ,, jak wilgotna Zośka,, :D kilka razy dziennie nacierany i przewracany,po dwóch dniach wystarczy jeden - dwa razy ,trzeci dzień raz (zależy od temperatury w pomieszczeniu), następnie przewracam aż do utworzenia skórki właściwej (około tygodnia) :)

 

Dzisiaj pracowity dzień od rana,ser się wstępnie odciska,serwatka się grzeje (ricotta będzie jutro ) zaraz idę pakować pędy sosny. :)

 

post-41869-0-81784900-1399287805_thumb.jpg


:) sosna zapakowana,nalewkę też trzeba było zrobić na chłodne dni :):tongue:

 

post-41869-0-22958600-1399289578_thumb.jpgpost-41869-0-41969100-1399289589_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350191
Udostępnij na innych stronach

Ale Grzesiu coś cieniuśko dałeś tych pędów ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350202
Udostępnij na innych stronach

a w jakim celu pakujesz pędy sosny?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350218
Udostępnij na innych stronach

Grześ długo stoi ten nastaw ?

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350219
Udostępnij na innych stronach

:) taki nastaw to krew czyści,żyły prości i wszystkie choroby wyciąga z kości :D

 

Wujaszku stoi od południa :)

 

Rok temu jak byłem na Festiwalu Sera w Lidzbarku Warmińskim podszedł do mnie Litwin (wystawiał się z serami) i poprosił o kawałek kiełbasy na spróbowanie w zamian przyniósł nalewkę z pędami sosny były długie i już rozwinięte :tongue: postanowiłem,że trzeba zrobić taką nalewkę w przyszłym roku ,tak właśnie dzisiaj zrobiłem :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350222
Udostępnij na innych stronach

:) na przyszłe wyjazdy kiełbaska na grilla zrobiona (zapakowana próżniowo, zamrożona)

 

Serki ociekły i jutro wędzenie :)

 

post-41869-0-52084700-1399457296_thumb.jpgpost-41869-0-58134600-1399457307_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350636
Udostępnij na innych stronach

:) taki nastaw to krew czyści,żyły prości i wszystkie choroby wyciąga z kości :D

Które choroby przy takim żywieniu? :tongue:

 

I trafnie, Grześ, to nie wozisz wieprzowinę do Rosji? Zadzwoń jak będziesz następnym razem :rolleyes:

 

http://s020.radikal.ru/i718/1405/1e/e6fce22d7c0a.jpg

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350717
Udostępnij na innych stronach

:) wczoraj zarejestrowałem nowy motocykl :) to tylko muszę do czepić takie ,,koszyki,, i w drogę :)

 

Patrząc na sylwetkę motocyklisty,to kogoś mi przypomina :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350734
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki nastaw to krew czyści,żyły prości i wszystkie choroby wyciąga z kości

 

To może i ja nazbieram, a jak robisz, żeby dobrze czyścił....  :cool:

 

 

 

 

Patrząc na sylwetkę motocyklisty,to kogoś mi przypomina

 

Chyba wiem kogo, to bazyl...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/102/#findComment-350748
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.