Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) solenie z ręki,około 30g\1kg mięsa,kolendra,kminek,gorczyca,jałowiec,pieprz,ziele,rozmaryn,liść :)

 

Po wędzeniu 3h, dalej strych :)

 

post-41869-0-62725000-1412533088_thumb.jpgpost-41869-0-32096900-1412533099_thumb.jpg

 

post-41869-0-95276000-1412533110_thumb.jpgpost-41869-0-77076100-1412533120_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-375323
Udostępnij na innych stronach

 

Dam też 5 literków...... ;-)

 

Ja zamówiłem sobie na wzór i wymiar  tej mniejszej na dwie karkówki

 

attachicon.gif3439.jpg

 

Ale dwie można zrobić i w czteromiejscowym, a cztery w dwuosobowym ... :rolleyes:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-375341
Udostępnij na innych stronach

:) już sam nie wiem co to za kiełbasa, może być jesienna :D

 

Ostatnio już nie używam sitka 3 do słoniny i ,, frędzli ,, (to takie okrajki tłuste i lekko ścięgniste) tylko chyba 5 lub to jest 6 nie mierzyłem (bo często musiałem odkręcać sitko i czyścić a to mnie w k...ło. Dodaję jeszcze trochę cukru (łyżeczką z cukiernicy) papryki słodkiej i ostrej, żeby słonina nie była taka biała (przy łączeniu z mięsem,kobiety i dzieci lepiej to ,,znoszą,, ) :)

 

Andrzejku :) to może być ścinkowa w ,,chudej,, wersji :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-375843
Udostępnij na innych stronach

:) trzeba zobaczyć (sprawdzić) co się dzieje po tygodniu od wędzenia :) jest OK można spać spokojnie :)

 

post-41869-0-21790200-1412794488_thumb.jpgpost-41869-0-73261200-1412794498_thumb.jpg

 

post-41869-0-64047400-1412794509_thumb.jpgpost-41869-0-92137700-1412794519_thumb.jpg

 

post-41869-0-06413800-1412794531_thumb.jpgpost-41869-0-21499500-1412794540_thumb.jpg

 

post-41869-0-50811200-1412794550_thumb.jpgpost-41869-0-97597200-1412794559_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-375919
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu zdjęcie  numer 4 - zajebisty przekrój, kolor - brawo!!!

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-375979
Udostępnij na innych stronach

Skoro u Grzesia zaczęliśmy to i u Grzesia wypadałoby zakończyć....  :cool:

Jeszcze po południu krótka wizyta u kolegi spawacza i można sobie  poprasować to i owo  :rolleyes:

 

post-44979-0-40556200-1412841506_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-375991
Udostępnij na innych stronach

:) Tusiaczku :( chyba trzeba będzie zrobić taką prasę jak TY lub kupić.Cały czas mam problemy z karkówkami (za dużo,, soku,, w środku) brak dobrej wętylacji a do tego wszystkiego zaczyna się ocieplać i to znacznie jak na tą porę roku.Dzisiaj przeniosłem ze strychu do lodówki.

 

Wczoraj kupiłem karkówkę ale tylko jedną i małą, może jak będzie jedna prasowana to coś z tego będzie (nie wymiękam) w czwartek za tydzień wędzenie to we wtorek pod prasę w czwartek spróbuję lekko u wędzić i dopiero na strych. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376018
Udostępnij na innych stronach

chyba trzeba będzie zrobić taką prasę jak TY lub kupić

 

 

Trzeba Grzegorzu, trzeba.Chociaż według mnie z tym siłownikiem 5T przesadzili, ]wystarczy z powodzeniem 2T. Jako, że mam 2karkówki, 1 poledwicę i 3 szynki kulki, więc jedna z nich poszła na "opatry" Pomimo czerokrotnego prasowania po 12h i ostatniego prasowania 24h, przy krojeniu jeszcze się "poci".

post-40273-0-79732400-1413103089_thumb.jpg

post-40273-0-98848900-1413103151_thumb.jpg

 

Pozdrawiam  ;)

P.S. Pisu pierwszy raz robię szynkę kulkę ale tragedii chyba nie będzie.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376528
Udostępnij na innych stronach

Bo może jednak te 5 ton nacisku to nie jest od parady?  :cool:  Się zobaczy...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376559
Udostępnij na innych stronach

:) Krzysiu :) szyneczka wygląda zaj....ście (jak coś dobrze wygląda to i tak smakuje) :tongue: trzeba pomyśleć o tych tonach :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376615
Udostępnij na innych stronach

:) wyroby do przeglądu, karkówka (nadal dużo wilgoci,dziwny czerwony kolor) , szynka (OK) :)

 

post-41869-0-40370300-1413218588_thumb.jpgpost-41869-0-99338400-1413218599_thumb.jpg

 

post-41869-0-08616600-1413218610_thumb.jpgpost-41869-0-78174200-1413218622_thumb.jpg

 

post-41869-0-90730500-1413218632_thumb.jpgpost-41869-0-03764800-1413218643_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376800
Udostępnij na innych stronach

:) Tusiaczku :( chyba trzeba będzie zrobić taką prasę jak TY lub kupić.

 

 

 

Trzeba, tylko dużą. Można od razu za jeden poseł przygotowywać  8  - 4 ciśniemy, 4 suszymy, przez 12 godzin zmieniamy miejscami. :tongue:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376809
Udostępnij na innych stronach

Saszka, mi akurat wystarczy ta mała :)  Idealnie wchodzi na spód karkówka a w drugiej warstwie schabik i ładny kawałek szynki. Każde przyprawione inaczej  :cool:  teraz sobie ładnie odciekają, za 2-3 dni idą pod prasę  :w00t:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-376829
Udostępnij na innych stronach

:) w różnej postaci ryby jadłem ale tak przyrządzoną to drugi raz  :tongue:  :tongue:  :tongue:  (kolega zdradził przepis).

 

Ryba najlepiej bez ości (filet) kolega robił dużego leszcza 2,5kg, trochę kłopotów z ościami (smaczniejszy od moich filetów z mrożonego dorsza).

 

Potrzebna ryba,cebula,śmietana 30 słodka,przyprawy (kolega użył tylko vegety)Ja sól,pieprz i kostka warzywna (można bez kostki) ryba osmażona,cebula pocięta na bardzo duże pióra (jest najsmaczniejsza w tym sosie) wszystko zalewamy śmietaną, piekłem na małym,,ogniu,, aż będzie bardzo miękka cebula (około1,5h) :)


:)

 

post-41869-0-86846100-1413442703_thumb.jpgpost-41869-0-35360800-1413442713_thumb.jpg

 

post-41869-0-09381300-1413442722_thumb.jpgpost-41869-0-37119900-1413442731_thumb.jpg

 

post-41869-0-91674400-1413442737_thumb.jpgpost-41869-0-95351200-1413442749_thumb.jpg

 

post-41869-0-90792700-1413442759_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-377206
Udostępnij na innych stronach

:) drugie podejście do karkówki  :D  odcisnąłem na ,,blina,, ,może za mocno obsuszyłem (wyszła prawie uwędzona) :D

 

post-41869-0-09894600-1413446154_thumb.jpgpost-41869-0-58191100-1413446166_thumb.jpg

 

post-41869-0-78693000-1413446178_thumb.jpgpost-41869-0-32807100-1413446192_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-377216
Udostępnij na innych stronach

 

 

sezon motocyklowy 2014 zakończony
Teraz już wiem dlaczego mnie tak ciągnie do zakupu motorcykiela  :laugh:  :laugh:  Slinotoku dostałem... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-377843
Udostępnij na innych stronach

:) ,,blin,, ,polędwiczki i szynki schną dobrze,stara karkówka wisi w lodowce,zaraz idę sprawdzić czy jadalna czy dla lisów :)

 

post-41869-0-99604400-1413803344_thumb.jpgpost-41869-0-45589600-1413803355_thumb.jpg

 

post-41869-0-69320100-1413803366_thumb.jpgpost-41869-0-09176100-1413803376_thumb.jpg

 

post-41869-0-97165000-1413803386_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-378081
Udostępnij na innych stronach

:) stara karkówka zaskoczyła mnie bardzo miło :):tongue: ładnie pachnie a mięso w palcach ,,się rozpływa,, ,także lisy nie pojedzą :)

 

post-41869-0-20089500-1413822498_thumb.jpgpost-41869-0-84884200-1413822509_thumb.jpg

 

post-41869-0-62103000-1413822520_thumb.jpgpost-41869-0-73348900-1413822532_thumb.jpg

 

post-41869-0-33704300-1413822543_thumb.jpgpost-41869-0-49915900-1413822552_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-378112
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.