EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2951 Opublikowano 14 Listopada 2014 ziomek a jak nie inaczej wiesz przecież,że lubię ,,wychlać ,, Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2952 Opublikowano 15 Listopada 2014 ser robiłem we wrześniu na ,,omedze,, w smaku lekko kwaśny,za mało przekwasiłem (nie pamiętam co źle zrobiłem,chyba za wcześnie posoliłem i zapakowałem co widać po kolorze nie miałem jeszcze pasków do mierzenia pH ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2953 Opublikowano 15 Listopada 2014 Grzesiu jakich pasków lakmusowych używasz? Jaki zakres pomiaru mają? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2954 Opublikowano 15 Listopada 2014 pH 4.0 - 7.0 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2955 Opublikowano 15 Listopada 2014 A nie lepiej pomyśleć o pHmetrze? Te paski za 100szt. to koszt 60PLN - pHmetr może i droższy, ale nie jednorazowy jak paski.AndrzejK na zlocie rozmawiali na ten temat z Tierem, ale nie wiem co ustalili. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2956 Opublikowano 15 Listopada 2014 No tak się właśnie nad czymś takim zastanawiam http://allegro.pl/miernik-ogrodniczy-4-funkcje-89000-flo-kwasomierz-i4764278991.html Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2957 Opublikowano 15 Listopada 2014 No tak się właśnie nad czymś takim zastanawiam http://allegro.pl/mi...4764278991.html Ale ten to do ziemi Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2958 Opublikowano 15 Listopada 2014 No tak się właśnie nad czymś takim zastanawiam Ale ten do pomiarów ph mleka gorącego zapewne się nie nadaje . Ten co był podany u Nas na forum posiada taką funkcję . Jego się kalibruje we własnym zakresie na wzorcu i dlatego uważam że jest lepszy . Cena obu zbliżona . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2959 Opublikowano 15 Listopada 2014 Ja myślałem o czymś takim http://allegro.pl/dvm8681-pehametr-ph-metr-miernik-ph-atc-dokladny-i4768321705.html Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2960 Opublikowano 15 Listopada 2014 A jak toto wbijesz w ser żeby dokonać pomiaru? To do cieczy jest... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2961 Opublikowano 15 Listopada 2014 No ale serwatka z sera odcieka i tutaj możesz dokonać pomiaru No chyba jej pH nie różni się od pH sera? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2962 Opublikowano 15 Listopada 2014 A nie mierzy się już po odciśnięciu a przed soleniem??? Może tej serwatki do pomiaru nie być Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2963 Opublikowano 15 Listopada 2014 Dotąd jak odciskałem, a przed soleniem zawsze zbierało się na tyle serwatki że myślę że pomiar byłby możliwy. A myślę że do pomiaru nie trzeba wiadra cieczy lecz parę kropel Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2964 Opublikowano 15 Listopada 2014 PS. PH zmienia się z upływem czasu bo odciśnięty ser się przekwasza i właśnie wtedy trzeba dobrać moment solenia więc moim zdaniem pomiar z serwatki będzie błedny. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2965 Opublikowano 16 Listopada 2014 Sławek ma rację,mierzę po odciśnięciu (najlepiej solić jak ktoś nie mierzy pH po upływie 1-2 dni, zależy od temperatury w pomieszczeniu) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2966 Opublikowano 16 Listopada 2014 Kurcze to ja chyba za szybko solę bo jakieś 24h po zrobieniu sera czyli zaraz po wyjęciu z prasy... Dawka 2% masy odciśniętego sera podzielona na 4 dawki co 12 godzin. Chyba powinienem z 24 godziny jeszcze poczekać... Czas jednak kupić paski do mierzenia PH. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-383657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2967 Opublikowano 21 Listopada 2014 jeden ser nie dawał mi spokoju (strasznie urósł,robiony chyba we wrześniu). mósiałem sprawdzić czy wszystko gra.Jest ok,smak . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2968 Opublikowano 21 Listopada 2014 Bjutifulllll. Normalnie aż mnie Grzesiu kusi żeby moje krążki napocząć.... ale twardym trzeba być nie mnientkim. Dam radę :-) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2969 Opublikowano 21 Listopada 2014 jeden ser nie dawał mi spokoju (strasznie urósł,robiony chyba we wrześniu). mósiałem sprawdzić czy wszystko gra.Jest ok,smak . Grzegorz to jest taki sam ser jak My robiliśmy w Gąsiorowie - ten sam zestaw kultur bakterii? Jeśli tak to u mnie kalapitia - ser ani na cm nie urósł. Będziemy go dziś z ziezielonym próbować czy aby na pewno nie gorzki. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2970 Opublikowano 21 Listopada 2014 Sylwek,myślę,że mu na początku było za zimno,dzisiaj też robiłem ser, właśnie jest pod prasą,jutro przyniosę do domu,żeby się przekwasił i po solę.Zobaczymy czy urośnie (zrobię zdjęcia gdzieś za dwa tygodnie). Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2971 Opublikowano 21 Listopada 2014 Grzesiu ma rację, jeden z moich serów nie chciał skubaniec zacząć rosnąć. Okazało się że odpoczywał przed dojrzewalnią w za niskiej temperaturze. Potrzymałem go jeszcze z tydzień w kuchni w temp 20-21`C i ładnie wystartował. Teraz sery po soleniu trzymam w kuchni jakiś tydzień z kawałkiem i dopiero jak widzę że puchnie przenoszę do dojrzewalni. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2972 Opublikowano 21 Listopada 2014 czyli co radzicie ten ser przenieść do ciepła i czekać aż wystartuje - od Gąsiorowa to już 2 miesiące. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2973 Opublikowano 22 Listopada 2014 Sylwek,ten ser trzeba zjeść i zrobić nowy (miał falstart ) ser wyjąłem z pod prasy,teraz czas na przekwaszenie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-384852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2974 Opublikowano 24 Listopada 2014 rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-385483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2975 Opublikowano 24 Listopada 2014 Bjutifulllll. :-)http://liubavyshka.ru/_ph/132/2/427082251.gif A serek czarowny! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/119/#findComment-385536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.