Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony)
 

Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka  :)  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385563
Udostępnij na innych stronach

 

rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony)
 

Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka  :)  :tongue:

 

Grzegorz napisz orientacyjnie w jakiej temperaturze i ile dni trzymasz ser zanim uzyska odpowiednią kwasowość - tak +/- można będzie przyjąć za czas gdzie w takich warunkach należy trzymać ser aby wystartował zanim się go wyniesie do dojrzewalni (w chłodniejsze miejsce). :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385575
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek,leżał w kuchni (tem. około 20*C) 2,5 doby,właśnie teraz posoliłem (następny się przekwasza od południa) będzie w domu aż dobrze wystartuje około dwóch tygodni.

 

Halinko,cieszę się,że smakował. :)


:)post-41869-0-85676600-1416857100_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385588
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu prasujesz ser w tej formie bez chusty?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385598
Udostępnij na innych stronach

Heh a to podobno źle  :cool: W tych formach chusta musi byc bo jak jej nei am to masa zatyka otworki odpływowe i się dobrze nie odsącza. Tak mi tłumaczył gościu od form... Teraz już wiem czemu moje serki są po wyjęciu takie gładziutkie jak pupa niemowlaka a Twoje jak krajobraz księżycowy  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385606
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twoje jak krajobraz księżycowy

 

Też to zauważyłem, bo śledzę namiętnie wasz Panowie wątek.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385613
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek z czasem się wygładzają (muszą tak wyglądać bo to są moje sery EL GREGOR na tym polega ta różnica od innych) :)  w piątek będę robił ser to włożę do chusty z samej ciekawości :) jutro od rana robię serki do wędzenia (mleko już na strychu się chłodzi) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385617
Udostępnij na innych stronach

Ja jeden (pierwszy) zrobiłem bez chusty i naprawde jest różnica widoczna gołym okiem. Te chusty serowarskie z Serowar.pl są z jakiegoś nienasiąkliwego nylonu z drobnymi dziurkami i naprawde perfekcyjnie odprowadzają wilgos z masy serowej. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385622
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek mam 3 szt. używam do ricotty, teraz ocieka i twarogu właśnie się od ciska :)

 

post-41869-0-65189100-1416860230_thumb.jpgpost-41869-0-41880800-1416860240_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385626
Udostępnij na innych stronach

no to są perfekcyjne czy nie, bo już nie kumam ? Zrobiłeś bez, a wychwalasz z. Miej litość nad czytającymi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385627
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie o te chusty mi chodziło  :)


A i jeszcze jedno koleś powiedział. Podobno ważne jest odwracanie sera zgodnie z zapisem technologicznym czyli co zmiana obciążenia to odwracanko. 


Podobno nieodwracany i bez stosowania chusty własnie z powodu tych nierównosci powierzchni ser w czasie dojrzewania ma tendencje do spękań jak puchnie. Coś w tym może być...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385633
Udostępnij na innych stronach

To trzeba się będzie do tego zastosować :) Te chusty mam ale ich nie używam, wolę uszyte rożki do przelewania ricotty :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385657
Udostępnij na innych stronach

:) Sławek :) odwracanie robię od pierwszego sera (intuicja nakazała) :)

 

Dziś na śniadanko,twaróg z czarnymi jagodami (przez ten twarogi, zdjęcia dałam dupy z serem :D mleko podgrzałem i do szklanki wlałem wodę,myślałem,że i podpuszczkę,dolałem do mleka i czekam,wsadzam palec a tam tylko cieple mleko,podgrzałem mleko,dodałem podpuszczkę i teraz czekam,starość robi swoje ) :tongue:

 

post-41869-0-56703000-1416897958_thumb.jpgpost-41869-0-34945200-1416897973_thumb.jpg

 

post-41869-0-26654200-1416897982_thumb.jpgpost-41869-0-37319600-1416897991_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385686
Udostępnij na innych stronach

Patrz no a ja myślałem że taki młody leszcz jak ja czegoś nowego miszcza jeszcze nauczy  :laugh:

A tym twarogiem to mi smaka narobiłeś... Opisz proszę jak robisz bo jakoś do tej pory okazji nie było zrobić  :rolleyes:

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385714
Udostępnij na innych stronach

:) Prosta sprawa,5l mleka,1 pojemnik zsiadłego mleka (biedronka),wlewam zsiadłe, trzepaczką mieszam i podgrzewam do 25*C,odstawiam w cieple miejsce (kuchnia) na co najmniej dobę,kroję zsiadłe mleko podobnie jak na ser,stawiam na gaz i bardzo delikatnie i po woli mieszam łopatką do tem. około 28-30*C (mierzę palcem) odstawiam na około 1-2h i łyżką z dziurami przekładam do stożka (specjalnie kupiłem do twarogu) wisi i ocieka 2-3h, potem odciskam.Jak lubisz miękki to do 2h jak twardy to dłużej.Widzisz jak bardzo prosto a do tego jak pysznie smakuje. :):tongue:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385797
Udostępnij na innych stronach

No to następna dostawa mleka będzie 25+5  :cool:


A skrzep do podgrzewania kroisz na kwadraty czy na ziarno trzepaczką?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385799
Udostępnij na innych stronach

Tak jest, duże kawałki wolno podgrzewać  i wolno mieszać żeby były duże skrzepy wtedy ser jest aksamitny, mniam. :rolleyes:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-385974
Udostępnij na innych stronach

1 pojemnik zsiadłego mleka

 

Grzegorz a po co zsiadłe mleko? Ja robię bez samo się zsiądzie i wychodzi super.

 

 

 

do tem. około 28-30*C (mierzę palcem)

 

O to pewnie palec grzebalec ze takie pomiary robi :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386004
Udostępnij na innych stronach

:) ziomek,musisz mieć w domu dużo rożnych ,, bakterii ,, żeby mleko szybko się zsiadło bo inaczej to tylko z kwaśnieje i twaróg będzie kwaśny.Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg :)

 

Każdy palec do czego innego służy (grzebalcem nie mierzę bo będą za fałszowane pomiary) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386006
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlatego daję zsiadłe mleko i na drugi dzień mam twaróg

 

A czy może być kefir zamiast zsiadłego mleka ? Albo jogurt ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386043
Udostępnij na innych stronach

:) może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386062
Udostępnij na innych stronach

:) może i można,ale moja mama zawsze robiła twaróg z zsiadłego i ja tak robię (kefiru w domu ani jogurtu nie widziałem) :)

Czyli jesteś praktykiem, jak ja, a nie teoretykiem. Spróbuję i powiadomię, co wyszło.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/120/#findComment-386063
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.